Hifi-speaker kopen

Hifi-speaker kopen: tips voor de beste luidsprekers

Inhoudsopgave

  1. Wat is een hifi-set?
  2. De beste hifi-installatie
  3. Soorten hifi-speakers
  4. De nieuwste hifi-technieken
  5. Welke merken maken de beste hifi-speakers?

Een hifi-speaker is een belangrijk onderdeel van een muzieksysteem – een systeem dat verder bestaat uit een versterker of receiver en eventueel een cd-speler of streamer. Speakers zijn heel bepalend voor de geluidservaring. Boxen kopen doe je dus het liefst doordacht. In dit artikel vertellen we je waar je rekening mee moet houden bij het aanschaffen van luidsprekers.

Voor een hifi-set kopen kun je sowieso beter je tijd nemen, zodat je er zeker van bent dat je eindigt met een muzieksysteem dat bij je interieur past en meeslepend klinkt. Er zijn vaak veel hifi aanbiedingen die je tot een impulsaankoop verleiden, maar houd er rekening mee dat de verschillen tussen hifi-onderdelen groot kunnen zijn. De meeste speakerbouwers hebben ook een eigen ‘geluid’. Dat past misschien wel of niet bij jouw favoriete muziek of smaak. Een Bowers & Wilkins luidspreker zal andere aspecten van muziek benadrukken dan eentje van KEF, bijvoorbeeld.

Wat is een hifi-set?

Er zijn heel veel apparaten waarmee je naar muziek kunt luisteren: bluetooth speakers, wifi-speakers, soundbars, om er maar een paar te noemen. Een hifi-set of stereo-set is een meer traditionele keuze, al wil dit niet zeggen dat het een achterhaalde optie is. Integendeel, een hifi-set levert vaak van alle mogelijke keuzes de beste geluidskwaliteit. Maar het is wel omvangrijker en complexer dan pakweg draadloze speakers. Bij een hifi-set koop je één of meerdere audiotoestellen; je koppelt ze aan luidsprekers. Er zijn verschillende combinaties van toestellen mogelijk, zoals een cd-speler, versterker en speakers. 

Ga je een hifi-versterker kopen, dan zal je ontdekken dat er veel verschillende types en modellen zijn. Sommige versterkers zijn vrij standaard en versterken alleen aangesloten brontoestellen (zoals draaitafels of cd-spelers), andere zijn totaaloplossingen met bijvoorbeeld streaming ingebouwd. Geluidsboxen kopen is even uitdagend, opnieuw vanwege de vele keuzes. Er zijn inbouwspeakers, buitenspeakers, grote speakers, subwoofers en meer. De meeste mensen gaan echter op zoek naar de beste compacte luidsprekers omdat deze makkelijk te plaatsen zijn. 

Hifi-speaker kopen

De beste hifi-installatie

Welke stereo-set kopen? Voordat je zomaar iets aanschaft, kun je het beste eerst bepalen wat je belangrijk vindt. Naar welke muziek wil je luisteren en hoe? Als je bijvoorbeeld graag vanaf je smartphone muziek van Spotify of een andere dienst op grote speakers wilt afspelen, dan is het handig om bluetooth op de versterker te hebben. Houd je van vinyl, dan is een phono-ingang op de versterker weer heel belangrijk.

Goedkope luidsprekers kunnen heel verleidelijk zijn, maar vaak is het beter om toch iets meer uit te geven. Je hoeft niet per se duizenden euro’s op tafel te gooien, want voor enkele honderden euro’s haal je al hifi-kwaliteit in huis. De juiste keuze draait niet alleen om genoeg geld uitgeven of een merk uitkiezen, je moet ook het juiste model identificeren om goede luidsprekers voor thuis te kunnen kopen. Een te grote speaker in een kleine kamer kan bijvoorbeeld slecht klinken, maar het omgekeerde – een kleine speaker in een grote kamer – werkt ook niet goed. De plaatsing is ook heel belangrijk. Ideaal is om speakers in de vorm van een gelijkbenige driehoek te plaatsen, met jouw luisterplek in de punt. Voor een goed stereo-effect staan de luidsprekers even hoog en even ver van je af, met minstens twee meter tussen de speakers.

Bij een audio-miniset krijg je meestal speakers meegeleverd. Vaak zijn die al degelijk, maar je kunt er een nog betere geluidskwaliteit uithalen door de bijgeleverde speakers op den duur te vervangen door betere. Zelfs bij een mini hifi-set is de elektronica zelf goed genoeg om ook betere speakers aan te kunnen.

Soorten hifi-speakers

Hifi-speaker kopen

Luidsprekers zijn er in verschillende formaten. De beste vloerstaande speakers worden door kenners vaak beschouwd als het best presenterende type. Door hun grote bouw en betere drivers (de aparte speakertjes in de behuizing) klinken zuilspeakers inderdaad vaak veel beter dan boekenplank-speakers. Maar dat is vaak alleen een optie als je er voldoende ruimte voor hebt. In kleinere woonkamers kan een compactere speakerset net beter klinken. Mis je bij boekenplank-speakers de lage tonen? Als je hifi-set een versterker bevat met een sub- of pre-out-uitgang, dan kun je een extra subwoofer toevoegen. Dit is een speciale speaker die alleen de lage tonen produceert, ter aanvulling van de kleine speakers. Een subwoofer toevoegen is een upgrade die qua klank veel verschil kan maken.

Er is ook een tussenvorm: standmount speakers. Ze zijn compacter dan vloerstaanders maar zijn te groot om zomaar op een meubel of plank te zetten. Meestal moet je ze op een speakerstand plaatsen.

Luidsprekers moeten passen bij je stereo-installatie. Kijk onder meer of je versterker geschikt is voor het aantal ohms van je speakers. Die specificatie vind je vaak achteraan op de speaker of op de website van de fabrikant. Belangrijk is dat je niet speakers met een lage waarde (bijvoorbeeld 4 ohm) aansluit op een versterker met 8 of meer ohm.

Luidsprekers worden ook ingedeeld op basis van de hoeveelheid ingebouwde speakertjes of drivers. 2- of 3-weg komt vaak voor. Luidsprekers hebben naast drivers vaak ook passieve woofers en baspoorten of –reflexen. Deze oplossingen zorgen ervoor dat speakers meer lage tonen verspreiden. Houd er rekening mee dat een baspoort (een gat in de behuizing) achteraan zal zorgen voor meer of minder lage tonen als de speaker dichter of verder van de muur staat.

De nieuwste hifi-technieken

Bij een traditionele hifi-set zijn de verschillende apparaten met kabels aan elkaar verbonden en lopen er luidsprekerkabels naar de luidsprekers. Daar is niet iedereen zo dol op. Daarom zijn er veel nieuwe alternatieven ontworpen die huiskamervriendelijker zijn. Een mooi voorbeeld is een stereo-set met draadloze boxen. Ook interessant zijn actieve speakers, dat zijn luidsprekers waar alle elektronica ingebouwd is, zodat je genoeg hebt aan een stroomsnoer. Muziek stuur je draadloos naar de speakers, bijvoorbeeld via bluetooth of wifi. Actieve speakers worden steeds populairder omdat ze de kwaliteit van een zogenaamde passieve speakerset (het gewone type die nog een aparte versterker nodig heeft) bieden zonder omslachtig gedoe met kabels en bijkomende apparaten in de woonkamer.

Welke merken maken de beste hifi-speakers?

Er zijn tientallen merken die luidsprekers maken. Achter de allergoedkoopste steekt weinig ontwikkeling en kennis, wat meteen verklaart waarom iets duurdere modellen zoveel beter klinken. Goede luidsprekers bouwen is moeilijker dan het lijkt. Ook het mooi afwerken van speakers vraagt vakmanschap, net zoals bij meubels.

Bekende en populaire producten zijn Bowers & Wilkins speakers (afkomstig uit Engeland en nummer één qua hifi-speakers in de Benelux), JBL speakers (ontworpen in de V.S. en eigendom van Samsung), Teufel speakers (enkel te koop via hun eigen internetwinkel), KEF speakers (die een uniek luidsprekerontwerp gebruiken voor een natuurlijk geluid) en Bose speakers. Andere populaire merken van luidsprekers zijn Canton, Dali, Focal, Monitor Audio, Polk, Q Acoustic en Yamaha. 

Hifi-speaker kopen