Informatie over heggenscharen

Het kan een hele klus zijn om een heg mooi recht te snoeien. Een goede heggenschaar is dan ook geen overbodige luxe. Maar waar moet je op letten? Een heggenschaar op stroom of toch maar op een accu? Vergelijk hier heggenscharen en lees alles over de aandachtspunten bij de aanschaf van een heggenschaar.

heggenschaar

Bekijk alle Heggenscharen

Algemeen

Een heggenschaar is een stuk tuingereedschap dat gebruikt wordt om de heg te snoeien. In een heg kunnen allerlei kunstige modellen worden gesnoeid, maar het kan ook simpelweg een rechte heg worden. Om het gewenste model in stand te houden is het belangrijk de heg regelmatig te snoeien. Heggenscharen zijn overigens niet geschikt om hele dikke takken mee te snoeien.

Mes

Het mes is naast de motor het belangrijkste onderdeel van een heggenschaar. Er zijn een aantal belangrijke punten waar je op kunt letten, wanneer je tot de aanschaf van een heggenschaar overgaat.

 • Type mes: Dit kan enkel- of dubbelzijdig zijn. Een dubbelzijdig mes is effectiever omdat deze zowel in de heen- als teruggaande beweging takken afsnoeit.

 • Meslengte: Een langer mes werkt effectiever omdat je in één beweging meer knipt. Tevens kun je hiermee makkelijker recht snoeien. Voor kleinere hegjes en speciale vormen kan een lang mes echter onhandig zijn.
   
 • Maximale snijdikte: Deze is niet alleen afhankelijk van de sterkte van de heggenschaar, maar ook van het mes. Ten eerste moet het mes stevig genoeg zijn om dikke takken te kunnen doorsnijden. Daarnaast moeten de openingen tussen de tanden groot genoeg zijn om een tak van een bepaalde dikte te kunnen omvatten

Stroom, accu of benzine?

Elektrische heggenscharen zijn te verkrijgen met een snoer of met een accu. Het grote voordeel van deze modellen ten opzichte van de handheggenscharen is dat je zelf geen kracht hoeft te zetten.

Met een elektrische heggenschaar die via een snoer is verbonden met een stopcontact moet je goed opletten dat je het snoer niet doorknipt. Het kan tevens een nadeel zijn dat je gebonden bent aan de stroomvoorziening. Voordeel is dat deze heggenscharen over het algemeen wel krachtiger zijn.

Een elektrische heggenschaar die werkt op een accu zorgt voor veel bewegingsvrijheid. De accu dient wel regelmatig opgeladen te worden. Er bestaat namelijk altijd een kans dat tijdens het snoeien de accu leeg is. Zorg daarom voor een tweede accu, zodat je nooit misgrijpt. Wil je meer weten over de verschillende accu's kijk dan

Een heggenschaar op benzine is het meest professioneel. Deze zijn echter wel duurder in aanschaf én onderhoud. De voordelen spreken voor zich: niet gebonden aan een stopcontact en net zo krachtig als een heggenschaar op stroom. Ze maken wel redelijk veel lawaai, en je moet een voorraad brandstof in huis hebben. Deze modellen zijn vooral geschikt voor de grote tot zeer grote tuinen.

Heggenschaar op benzine

Accumodellen

De accu is een belangrijk onderdeel van de boor. Er zijn drie soorten die elk meerdere Ah-waardes kunnen hebben. Om een accu goed te gebruiken, is goed onderhoud belangrijk.

Soorten

 • NiCd (Nikkel Cadmium)
  Dit is de goedkoopste van de drie. Dit type wordt echter nog veel gebruikt. De accu voldoet ook redelijk voor deze toepassing. Hij heeft echter één groot nadeel: het zogenaamde geheugeneffect. Het komt erop neer dat je de accu volledig moet ontladen voordat je hem weer gaat opladen. Is de accu niet volledig ontladen en je laadt hem dan op, dan “onthoudt” de accu de status ten tijde van het opladen en zal een deel van zijn capaciteit verliezen.
 • NiMH (Nikkel Metaal Hydride)
  De NiMH kun je zien als een verbeterde versie van de NiCd. De prestaties zullen merkbaar beter zijn. Dit type heeft ook nauwelijks last van het geheugeneffect. Je kunt deze accu dus ten allen tijde opladen. Ben je aan het klussen en ga je een bak koffie drinken, dan kan deze accu zonder problemen eventjes op de lader. Voor deze accu is het wel aan te raden om af en toe toch de accu helemaal op te gebruiken voor je hem weer oplaadt. Deze NiMH is wel gevoelig voor “diep”ontladen. Het is aan te raden de accu dus niet zó ver leeg te maken dat hij echt niets meer doet. Dit gaat weer ten koste van de levensduur.
 • Li-Ion (Lithium Ion)
  De Li-Ion is de beste van de drie. Zo heeft deze accu totaal geen last van het “geheugen”-effect. Van de drie genoemde accu’s heeft deze de beste capaciteit per volume-eenheid. Een Li-Ion-accu met eenzelfde capaciteit als een NiCd of NiMH kan dus veel kleiner en lichter zijn. De Li-Ion is wel de duurste van de drie accu’s.
Capaciteit
De capaciteit van accu's wordt uitgedrukt in Ah (Ampere per uur). Een accu met een capaciteit van bijvoorbeeld 2 Ah kan 2 uur lang een stroom leveren van 1 Ampere, of 1 uur lang 2 Ampere. De kracht van een accu zit hem in de combinatie van de spanning en de capaciteit (Ah). Zo is een 18 Volt-accu van 2 Ah een stuk krachtiger dan een 12 Volt-accu van 2 Ah.

Onderhoud
 • accu’s bereiken pas hun maximale capaciteit na 4 à 5 oplaadcycli;
 • accu’s vol, droog en koel bewaren;
 • minimaal drie keer per jaar een volledige ontlaad/laadcyclus verlengt de levensduur;
 • houd de contacten schoon met een droog doekje of (bij ernstiger vervuilde contacten) met een koperborsteltje;
 • bij het einde van de levensduur van de accu, deze behandelen als chemisch afval.

Veiligheid

Een (veiligheids)slipkoppeling beschermt de gebruiker als de machine vastslaat in het materiaal. Tevens verhoogt het de duurzaamheid van de machine.

De snelstop zorgt ervoor dat de heggenschaar direct stopt met knippen zodra je de knop loslaat. Verder is het belangrijk om op het elektriciteitssnoer te letten. Het makkelijkste is het om deze altijd over de schouder te draperen. Op deze manier voorkom je dat je deze per ongeluk doorknipt.

Daarnaast is het aan te bevelen om een veiligheidsbril te dragen en eventueel gehoorbescherming te gebruiken. Vooral de benzinemodellen kunnen redelijk veel herrie maken. Zorg er ook voor dat je modellen met een accu opbergt zónder accu. Op deze manier kan het niet gebeuren dat de heggenschaar per ongeluk aanslaat wanneer kinderen de heggenschaar vinden en ermee willen spelen.

Beste heggenscharen
Populairste heggenscharen