Headset kopen: hier moet je op letten

Inhoudsopgave

  1. Wat is een headset?
  2. Met of zonder draad?
  3. Gaming headset
  4. Headsets voor bellen en headsets voor sport
  5. Zo kies je de beste headset
  6. Welke merken maken de beste headset?

De aanschaf van een goedkope headset is tegenwoordig een hele kunst. Kiezen is vanwege het enorme aanbod namelijk behoorlijk lastig. Zo kun je op Kieskeurig.nl bijna 1400 producten met elkaar vergelijken. Welk product je het beste kunt kopen, hangt grotendeels af van de gewenste functies op de headset.

Bluetooth, surround-geluid en actieve geluidsonderdrukking (noise cancelling) zijn bijvoorbeeld handige opties, al hangt dat natuurlijk ook af van het gebruikersdoel. Met een handsfree bluetooth headset heb je geen last van hinderlijke snoertjes, terwijl je het apparaat eenvoudig koppelt aan de autoradio of smartphone. Daar bestaan allerlei soorten van, zoals een gaming-headset, sport-headset en motor headset. Met deze tips maak jeeen weloverwegen keuze.

Wat is een headset?

Een headset is eigenlijk niets anders dan een koptelefoon met microfoon. Hiermee kun je bellen, waarbij je je handen vrijhoudt om bijvoorbeeld te typen of te sturen. Het geluid bereikt via de oorschelpen van de hoofdtelefoon of via oordopjes je oren, terwijl een geïntegreerde microfoon jouw stem registreert. 

Een aangesloten smartphone, tablet, (spel)computer of autoradio stuurt je gesproken woorden over een bekabelde of draadloze (internet)verbinding naar de ontvanger. De microfoon is doorgaans verwerkt in een (inklapbare) arm, al zijn er ook producten waarbij de microfoon in een piepklein gaatje zit geïntegreerd. 

Een headset met microfoon gebruik je onder andere om handsfree met vrienden te bellen of om met tegenstanders in online games te kletsen.

Met of zonder draad?

Het aanbod bestaat grofweg uit bekabelde en draadloze headsets. Modellen met een usb- of 3,5mm-kabel zijn naar verhouding goedkoper, maar de bewegingsvrijheid is dan logischerwijs beperkt. Verder raken snoertjes gemakkelijk in de knoop. Met een bluetooth headset heb je deze nadelen niet, want de verbinding met een telefoon of computer is volledig draadloos.

Voor de energievoorziening beschikt iedere draadloze headset altijd over een accu. Hoewel de batterij van de meeste producten urenlang meegaat, is regelmatig opladen noodzakelijk. Hiervoor gebruik je de meegeleverde usb-kabel. Om te voorkomen dat je een headset met een lege accu enige tijd niet kunt gebruiken, leveren sommige fabrikanten een afneembare audiokabel met een 3,5mm-connector mee.

Gaming headset

Tijdens het gamen speel je wellicht samen met of juist tegen andere personen. Een gaming headset is in dat geval een zeer welkome aanvulling. Dit apparaat koppel je aan een spelcomputer, pc of laptop, waarna je met andere spelers kunt kletsen. Handig voor het geval je iemand voor een valstrik wilt waarschuwen of wanneer je de tegenpartij wilt uitdagen om online de strijd aan te gaan.

In tegenstelling tot doorsnee belapparaten beschikken gaming-headsets vaak over surround-geluid, bijvoorbeeld DTS of zelfs Dolby Atmos. Hierdoor weet je precies uit welke hoek het gevaar komt. Om jezelf voor omgevingsgeluiden af te sluiten, draag je de oorschelpen van een gaming-headset meestal volledig over je oren.

Bedenk goed welke game headset je koopt, want je wilt natuurlijk wel dat het apparaat vlekkeloos functioneert. Overweeg voor een spelcomputer om die reden een specifieke Xbox One headset of PS4 headset. Reguliere bluetooth-headsets kun je in veel gevallen namelijk niet draadloos met een gameconsole verbinden. 

Overigens sluit je iedere headset met een 3,5mm-connector rechtstreeks op de controller van een Xbox One of PS4 aan, dus het is in dat geval niet nodig om bijvoorbeeld een gespecialiseerde PlayStation headset te kopen – tenzij je dus per se een draadloze headset wilt.

Naast gaming-headsets bestaan er ook zogeheten vr-headsets, waarbij je een scherm vlak voor de ogen positioneert. Dankzij het 360-graden perspectief beweeg je binnen een virtuele wereld en lijkt het net alsof je daadwerkelijk middenin de actie zit. Deze techniek heet virtual reality. Een vr headset of vr-bril is in diverse prijsklassen te koop. Zo zijn er goedkope modellen waarin je een geschikte smartphone kunt bevestigen. Daarnaast bestaan er ook duurdere modellen die met bepaalde platforms samenwerken, zoals de Sony PlayStation VR of Samsung Gear VR (Android).

Headsets voor bellen en headsets voor sport

Anders dan een gaming-headset is een reguliere handsfree bluetooth headset primair bedoeld om te bellen. Om die reden hebben dergelijke producten doorgaans geen surround-geluid, aangezien de audiodrivers slechts alleen de stem van je gesprekspartner laten horen. Wel beschikt de microfoon vaak over ruisonderdrukking, waardoor dit component minder omgevingsgeluid registreert. Wel zo fijn voor de persoon aan de andere kant van de lijn!

Niet iedere bluetooth headset (voor telefoon) heeft dezelfde fysieke eigenschappen. Doe je vaak aan sport? Bluetooth headset-fabrikanten brengen voor sportievelingen allerlei geschikte producten op de markt. Een dergelijke sport bluetooth headset heeft een stevige pasvorm, zodat het apparaat tijdens wilde bewegingen goed op zijn plek blijft zitten. Bovendien is de behuizing veelal zweet- en weersbestendig.

Tot slot is de microfoonarm achterwege gelaten. In plaats daarvan is de microfoon in een klein gaatje op de hoofdtelefoon of het oordopje verwerkt. Met veruit de meeste sporthoofdtelefoons kun je handsfree bellen.

Zo kies je de beste headset

Voor het selecteren van een geschikte headset is het natuurlijk van belang waarvoor je het apparaat gaat gebruiken. Luister je graag naar muziek en vind je het prettig om inkomende oproepen handsfree te beantwoorden? Voor een goede geluidskwaliteit kun je een normale bluetooth-hoofdtelefoon overwegen. Deze draadloze koptelefoon heeft weliswaar geen microfoonarm, maar toch is er bijna altijd een bescheiden headsetfunctie ingebouwd.

Voer je vaak telefoongesprekken waarbij je je handen vrij wilt houden, dan is het prettig om een gespecialiseerde stereo headset aan te schaffen. Die hebben een uitstekende microfoon met ruisonderdrukking, zodat je je ook in drukke omgevingen verstaanbaar kunt maken. 

Keuze is er in overvloed! Een Plantronics headset is voor algemeen gebruik vrijwel altijd een goede keuze, al maakt het Amerikaanse merk ook prima producten voor liefhebbers van videospelletjes. Gamers die een goedkope headset wensen, kunnen bijvoorbeeld een Turtle Beach headset of Tritton headset overwegen.

Of je nou muziekliefhebber, gamer of belverslaafd bent, voor elke gebruiker is er volop keus. Let hierbij goed op de aanwezige functies. Zo hebben gamers bijvoorbeeld veel baat bij een surround sound. 

De betere modellen hebben verder een optie waarmee je actieve ruisonderdrukking (noise cancelling) kunt activeren. Een speciale chip registreert dan het omgevingsgeluid en genereert vervolgens tegengestelde audiofrequenties. Dit trucje heft irritante omgevingsgeluiden voor je oren grotendeels op. Let daarnaast op de accuduur, het bedieningsgemak en het draaggewicht.

Wanneer je vaak onderweg bent, is het fijn wanneer de fabrikant een reishoesje meelevert. Thuisgebruikers kunnen het apparaat als alternatief eventueel op een headset stand kwijt. Dat is een fraai gezicht! In de meeste gevallen dien je zo’n standaard los aan te schaffen, al is er bij enkele producten al een exemplaar bijgesloten. In dat laatste geval fungeert de standaard dan meestal als oplaadstation.

Welke merken maken de beste headset?

Welke headset kopen? Geen gemakkelijke vraag, aangezien er nogal wat merken actief zijn in deze drukbezette markt. Het helpt in ieder geval al wanneer je exact weet waarvoor je dit handsfree belapparaat wilt gebruiken. De Trust GXT-lijn is bijvoorbeeld een populaire serie onder gamers met een bescheiden budget, zoals de zeer betaalbare GXT 332.

Wie meer geld voor communicatie tijdens online multiplayergames over heeft, kan eens kijken naar een Razer headset. Dit stijlvolle merk ontwikkelt voor deze doelgroep prachtige modellen. Ga je voor een hoge kwaliteit, kies dan vooral een product van een gerenommeerd merk. Met een Logitech headset, Jabra headset of Sennheiser headset minimaliseer je de kans op een miskoop aanzienlijk. De genoemde A-merken hebben een breed assortiment. Kortom, voor ieder wat wils.