Headset kopen en vergelijken| Tips en informatie

Wil je een headset kopen en wil je weten waar je op moet letten? Deze informatie en tips helpen je verder. Vergelijk headsets op Kieskeurig.nl!

Direct headsets vergelijken Bekijk en vergelijk

Headset kopen

Een headset kopen: tips en informatie

Met een headset kun je telefoneren zonder dat je de telefoon nog in je hand hoeft te houden. Een headset is een combinatie van een hoofdtelefoon en een microfoon. Deze verbind je met je telefoon, zodat je je handen vrij hebt om belangrijke aantekeningen te maken of de afwas te doen, net wat je wilt.

Headsets worden veel in zakelijke omgevingen gebruikt, maar heel veel consumenten vinden het in en rond het huis ook een handig apparaat. Wil je een headset kopen, dan is het goed om te weten welke mogelijkheden er precies zijn. Je leest het allemaal in dit artikel, zodat je zeker weet dat de beste headset uitzoekt.

Direct headsets vergelijken

Eigenschappen

Eigenschappen van een headset

Een headset met microfoon kun je in allerlei verschillende situaties gebruiken. Hoe geschikt een headset voor jouw wensen is hangt vooral af van de specifieke eigenschappen. Hieronder vind je de belangrijkste kenmerken om op te letten als je een headset kopen wilt.


Verbinding

Simpel gezegd kun je op het gebied van headsets kiezen tussen modellen met en zonder draad. De headset met draad vind je vaak terug op kantoor. Deze is dan meestal verbonden aan een telefoontoestel op het bureau. Degene die belt heeft dan zijn handen vrij om bijvoorbeeld notities te maken of het toetsenbord te gebruiken. Ook zijn er USB headsets die je via een kabel aansluit op je computer. Deze worden vaak gebruikt om te bellen via programma’s zoals Skype.

Draadloze headsets zijn er in verschillende soorten. Sommigen beschikken over een eigen zend- en ontvangstation. Ook zijn er headsets die je via bluetooth verbindt met bijvoorbeeld een telefoon of laptop.

Model

Het model bepaalt hoe je de headset met microfoon draagt. Niet iedereen vindt elke manier even prettig, dus een goed punt om over na te denken voor je een headset gaat kopen. Je hebt de keuze uit de volgende modellen:

• over het hoofd: het meest klassieke model hoofdtelefoon, waarbij de twee speakertjes met elkaar verbonden zijn via een beugel die je over het hoofd draagt. De speakers zelf kunnen afhankelijk van het model op het oor of helemaal over het oor geplaatst worden. Bij een headset met koptelefoon over het oor hoor je minder omgevingsgeluid dan bij een headset met koptelefoon op het oor.
• achter de nek: hierbij worden de speakertjes (vaak in-ear) via een beugel of kabel verbonden die achter het hoofd langs gaat.
• in-ear: oordopjes die je in het oor plaatst, de microfoon is hierbij aan de kabel verbonden en kan bijvoorbeeld met een klemmetje aan de jas worden bevestigd.
• clip: deze headsets zijn voor één oor, waarbij je de headset op of achter het oor bevestigt met een clip.


Soorten

Soorten headsets

Een headset met microfoon selecteer je behalve de eigenschappen ook op de situatie waarin je deze gaat gebruiken. Je kunt kiezen uit de volgende soorten headsets:


 • Bluetooth headset

  De meest veelzijdige en op dit moment ook de meest gekozen headset. De draadloze Bluetooth-technologie zorgt ervoor dat je deze headsets met allerlei verschillende soorten telefoons en computers kunt verbinden. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat de apparaten waarmee je de headset wilt gebruiken ook Bluetooth ondersteunen. Veel nieuwe autoradio’s doen dit al, waardoor het ook een veel gekozen headset voor in de auto is.

  Bekijk en vergelijk bluetooth headsets
 • Bedrade headset

  Ook bedrade headsets worden nog veel gebruikt, vooral in combinatie met een laptop of desktop computer. Je verbindt de headset via een USB-kabel of een standaard 3,5 mm audiokabeltje. Veel mensen gebruiken deze headsets als Skype-headset, om met vrienden en familie videogesprekken te voeren. Ook zijn deze headsets handig als je tijdens zakelijke telefoongesprekken snel iets op wilt zoeken op de computer of aantekeningen wilt maken.

  Bekijk en vergelijk bedrade headsets
 • Gaming headset

  Een gaming headset herken je gelijk, want ze zijn opmerkelijk groter dan de headsets die je op kantoor of voor het bellen thuis gebruikt. Het zijn vaak grote stereo of zelfs surround hoofdtelefoons die je over de oren draagt. Zo kun je helemaal opgaan in de muziek en geluidseffecten van de game. De aangesloten microfoon gebruik je om te praten met andere gamers die online zijn en hetzelfde spel spelen.

  Bekijk en vergelijk gaming headsets

Heb ik echt een headset nodig?


Deze vraag heb je jezelf vast al gesteld sinds je overweegt om een headset te kopen. Het grote voordeel is duidelijk: je hebt tijdens het bellen je handen vrij om andere dingen te doen. Dat heb je natuurlijk ook met de handsfree functie van je telefoon. Het geluid is dan alleen wel van beduidend mindere kwaliteit. Bovendien kunnen anderen met je meeluisteren, wat ook niet altijd wenselijk is.


Ontwikkelingen

Headsets en nieuwe technologieën


Interessant om te zien is dat headsets steeds meer een uitkomst blijken voor mensen die wel wat gehoorproblemen hebben, maar nog geen gehoorapparaat nodig hebben.

Er is ook een nieuwe type headset, die de geluidstrillingen direct overbrengt op het schedelbot in plaats van via de oren. Deze technologie maakt telefoneren voor mensen met gehoorproblemen een stuk makkelijker. Daarnaast zijn deze headsets ook ideaal in drukke omgevingen: als je door de stad fietst kun je zo perfect telefoneren, maar hoor je ook de omgevingsgeluiden nog. En dat is natuurlijk wel zo veilig in het verkeer.

Ook gamers kunnen zich verheugen op flink wat technologische ontwikkelingen in de komende jaren. Zo zullen gamings headsets steeds vaker virtual surround geluid en zelfs 3D audio ondersteunen. Het is dan ook niet ondenkbaar dat een gaming headset straks voor veel gamers de voorkeur krijgt boven de speakers van de tv.


Beste headsets
Populairste headsets