De beste HDMI-kabel kopen | Tips en informatie

Wil je een HDMI-kabel kopen en wil je weten waar je op moet letten? Deze informatie en tips helpen je verder. Vergelijk de beste HDMI-kabels op Kieskeurig.nl!

Direct hdmi kabels vergelijken Bekijk en vergelijk

HDMI-kabel kopen

HDMI-kabel kopen: hier moet je op letten

De kwaliteit van beeld en geluid op de apparaten die we thuis gebruiken wordt steeds beter. Daarmee is er ook een nieuwe standaard gekomen in de kabels die we daarvoor gebruiken: de HDMI-kabel. Op deze pagina lees je waar je op moet letten als je een HDMI-kabel gaat kopen.

Bekijk en vergelijk HDMI-kabels

Eigenschappen

Eigenschappen van HDMI-kabels

HDMI staat voor High-Definition Multimedia Interface. Deze kabels maken het mogelijk om beeld en geluid in HD-kwaliteit digitaal door te geven van het ene apparaat naar het andere. Bijvoorbeeld van je Blu-ray speler naar je televisie of van je laptop naar een extern beeldscherm. Ga je een HDMI-kabel kopen, dan zijn er verschillende eigenschappen om rekening mee te houden.


Lengte

Hoe groot is de afstand tussen de twee apparaten die je wilt aansluiten? En blijft die altijd gelijk of verander je nog wel eens iets in je interieur? Goed om over na te denken, want er is niets vervelender dan een HDMI-kabel die net te kort is.

Wil je kabels netjes wegwerken? Dan is het ook verstandig om een iets langere kabel te kiezen. Zo heb je genoeg kabel om bijvoorbeeld weg te werken met een kabelgoot. Die plaats je namelijk niet altijd in een rechte lijn tussen de twee apparaten, maar misschien langs een plint of muur.

Type connector

Het eerste onderscheid dat we hierin maken is tussen male en female. Apparatuur beschikt doorgaans over een female ingang, waar je een kabel met een male connector op aansluit. Maar bij een HDMI-verlengkabel heb je aan de ene kant een male connector en aan de andere kant een female connector.

Ook zijn er haakse connectoren, die zorgen ervoor dat een kabel niet per ongeluk uit een apparaat wordt getrokken. Ook handig wanneer een tv bijvoorbeeld dicht bij de muur staat en je te weinig ruimte hebt voor een gewone connector. Wil je wat meer flexibiliteit, kies dan een HDMI-kabel met een flexibele swivel connector. Deze kun je draaien in verschillende hoeken.


Soorten

Soorten HDMI-kabels

Er zijn verschillende soorten HDMI-kabels. Welke voor jou het beste is, hangt af van welke apparaten je op elkaar wilt aansluiten.


  • Standaard HDMI-kabel

    De meest gebruikte HDMI-kabel, waarmee je de meeste standaard apparatuur in huis op elkaar kunt aansluiten. Den hierbij aan dvd-spelers, spelcomputers, HD-ontvangers en televisies.

  • HDMI-mini kabel

    Heb je een HD-videocamera? Dan kun je de beelden vanaf het apparaat direct op je tv bekijken. Je hebt dan een HDMI-mini kabel nodig om de apparaten op elkaar aan te sluiten.

  • HDMI-micro kabel

    Veel smartphones en tablets beschikken over een uitgang voor een HDMI-micro kabel. Je kunt dan bijvoorbeeld foto’s, video’s of speelfilms vanaf het apparaat op je televisie bekijken.


Keuzehulp

Wat is de beste HDMI-kabel?


Dit is een onderwerp waar veel discussie over is. Fabrikanten presenteren bijvoorbeeld verschillende standaarden in HDMI-kabels, zoals bijvoorbeeld 4K HDMI-kabels. In veel testen komt echter naar voren dat goedkope HDMI-kabels vaak even goed presteren als dure exemplaren.

Dat is op zich ook niet zo vreemd. Aangezien het signaal digitaal wordt doorgegeven, is er wel of geen signaal. Er is geen tussenweg zoals bij analoge signalen, waarbij je ruis in het beeld kunt zien.

Wel is het zo dat bij lange afstanden (kabels meer dan 15 meter) een duurdere kabel vaak de betere optie is. Niet omdat deze het beeld beter doorgeeft, maar simpelweg omdat de kans op kabelbreuken bij grotere afstanden ook groter is. De duurdere kabels zijn vaak van beter materiaal gemaakt, waardoor de kans op schade kleiner is.

Voor de korte afstanden die je vaak in huis gebruikt is het dus vooral belangrijk om te kijken naar de eigenschappen die voor jou belangrijk zijn. Daarna kun je met een gerust hart de goedkoopste optie kopen.

Met onze handige vergelijker vind je die ook nog eens heel snel. Je geeft heel simpel aan wat je voorkeuren zijn en ziet direct welke HDMI-kabels aan jouw wensen voldoen.


Direct hdmi kabels vergelijken Bekijk en vergelijk

Ontwikkelingen

Nieuwe ontwikkelingen


Je las hiervoor al dat er HDMI-kabels zijn die je aan kunt sluiten op apparaten zonder HDMI-ingang, zoals de HDMI-mini en –micro kabels. En op dat vlak kun je de komende jaren nog veel meer mogelijkheden verwachten.

Zo is er al een kabel die een verbinding tussen USB-C en HDMI mogelijk maakt. USB-C is de nieuwe standaard voor het doorgeven van data en stroom die veel in laptops wordt toegepast. Ook zullen HDMI-kabels in staat zijn om steeds hogere resoluties te verwerken. De kabels van dit moment kunnen 4K al aan, maar er wordt al vooruitgekeken naar 8K.


Beste hdmi kabels
Populairste hdmi kabels