Informatie over hamers

Een hamer is een klop- of slagwerktuig. Normaal gesproken bestaat een hamer uit drie delen. De steel, het handvat en de hamerkop. Voor verschillende toepassingen zijn verschillende hamers te verkrijgen.

Hamer

Enkele soorten hamers worden in de praktijk het meest gebruikt.
De bekendste is natuurlijk de gewone hamer. Deze heeft een metalen hamerkop en wordt vooral gebruikt om spijkers in houten voorwerpen te slaan. De klauwhamer is een variant op de gewone hamer. Deze heeft een kop met een V-groef aan de achterkant om spijkers ook te kunnen verwijderen.
Daarnaast wordt de rubberen hamer veel gebruikt. Deze hamer heeft een rubberen hamerkop om objecten aan te kloppen. Veelal gaat het hier om het aankloppen van (grond)tegels.
Tenslotte kennen we ook de voorhamer. Deze heeft een lange steel en een hamerkop van enkele kilogrammen zwaar. Een voorhamer wordt gebruikt bij sloopwerkzaamheden. De grote hefboom- en momentwerking zorgen voor een zeer hoge slagkracht.

Naast deze hamers kennen we bijvoorbeeld nog de mokerhamer, straathamer, smidshamer, bolhamer (voor metaalbewerking) en de loodhamer. Alle met hun eigen specifieke toepassingsgebied.

Bekijk alle Hamers

Beste hamers
Populairste hamers