Hakselaar kopen | Tips en informatie

Wil je een hakselaar kopen en wil je weten waar je op moet letten? Deze informatie en tips helpen je verder. Vergelijk houtversnipperaars op Kieskeurig.nl!

Direct hakselaars vergelijken Bekijk en vergelijk

Hakselaar kopen

Hakselaar kopen: tips en informatie

Wat een heerlijk gevoel, als je tuin er na een dag hard werken weer keurig uitziet! Maar die enorme bos takken die je gesnoeid hebt ligt wel een beetje weg. Geen probleem, met een hakselaar heb je die zo opgeruimd. Dit apparaat wordt namelijk ook wel een takkenversnipperaar genoemd: je stopt er takken in en de hakselaar versnijdt ze tot kleine houtsnippers. Die kun je vervolgens makkelijk weggooien of hergebruiken in de tuin.

Hartstikke handig, maar welke houtversnipperaar past nu het beste bij jou en je tuin? Dat is de keuze waarbij we je in dit artikel gaan helpen. Zo weet jij straks zeker dat je de beste hakselaar gaat kopen.

Direct hakselaars vergelijken

Eigenschappen

Belangrijke kenmerken van een hakselaar

Voor je een hakselaar gaat kopen is het goed om te weten waar je allemaal op moet letten. We nemen de belangrijkste eigenschappen van deze tuinmachine even met je door.


Snijcapaciteit

Aan de snijcapaciteit zie je hoe de dik de takken mogen zijn die je in de hakselaar stopt. Deze wordt in millimeters of centimeters aangegeven. Kijk dus van tevoren even goed rond in je tuin, zodat je weet welke snijcapaciteit je nodig hebt.

Snijsnelheid

Neem je alle tijd om te tuinieren of wil je juist zo snel mogelijk klaar zijn? In het laatste geval is het slim om te kijken naar de snijcapaciteit van de takkenhakselaar. Hoe hoger de snelheid, hoe makkelijker je de klus klaart.

Opvangcapaciteit

Je hebt misschien wel eens grote hakselaars gezien, waarbij het versnipperde hout er aan de achterkant weer uit wordt gespoten. Gelukkig beschikken de veel takkenversnipperaars voor thuis tegenwoordig over een opvangbak. De capaciteit in liters geeft aan hoeveel houtsnippers je opvangt voor je de bak weer moet legen.

Veiligheidsfunctie

Een hakselaar trekt takken naar binnen en versnijdt ze tot snippers. Het spreekt dus voor zich dat het belangrijk is dat je de tuinmachine veilig gebruikt. De veiligheidsfunctie van de hakselaar helpt je daarbij. Hierdoor kan de machine niet inschakelen als de opvangbak niet geplaatst is. Het blijft ook belangrijk om zelf goed op te letten, dus gebruik altijd werkhandschoenen, een veiligheidsbril, oorbeschermers en een helm.

Geluidsniveau

Woon je buitenaf, dan hoef je je niet zo druk te maken om het geluid van de hakselaar. Maar dat is anders wanneer je in een drukke wijk woont. Kijk in dat geval naar het geluidsniveau, weergegeven in decibellen (dB). Tot 84 dB valt het mee wat betreft het lawaai. Hou er rekening mee dat elke toename van 3 dB een verdubbeling van het geluid betekent.


Soorten

Soorten hakselaars

De verschillende soorten hakselaars onderscheiden we op basis van de manier waarop de motor wordt aangedreven: elektrisch of op benzine.


  • Elektrische hakselaar

    Dit type wordt het meest gebruikt door consumenten. Een elektrische hakselaar heeft genoeg vermogen voor de kleine takken en het onkruid dat in de gemiddelde tuin aanwezig is. De machines beschikken meestal over een lang snoer, waardoor het stopcontact goed te bereiken is. Een verlengsnoer is natuurlijk ook altijd een optie.

    Bekijk en vergelijk elektrische hakselaars
  • Hakselaar op benzine

    Is je tuin wat groter of wil je ook op andere locaties hout kunnen versnipperen? Dan is een hakselaar op benzine een goede keuze. Bovendien beschikken deze versnipperaars vaak over meer vermogen, waardoor je ook grotere takken kunt versnijden.

    Bekijk en vergelijk benzine hakselaars

Type

Type verwerking

Daarnaast kijken we ook nog naar het systeem waarmee de versnipperaar het hout verwerkt.


Meshakselaar

De naam zegt het al, deze hakselaars zijn uitgerust met messen die het hout naar binnen trekken en versnipperen. Een effectieve manier van hakselen, waarbij je eens in de zoveel tijd wel een mes van de machine zult moeten vervangen.

Walshakselaar

Deze plet het tuinafval tussen een plaat en een wals met messen. Dit heeft als voordeel dat de vezels van het hout worden afgebroken, waardoor de houtsnippers sneller gaan verteren. Ideaal als je het resthout als compost wilt gebruiken. Een walshakselaar maakt meestal ook minder lawaai dan een meshakselaar.


Keuzehulp

Wat is de beste hakselaar?


Het antwoord op die vraag is voor elke tuinier anders. Wat voor jou de beste hakselaar is, hangt dus af van jouw specifieke wensen. Voor je een hakselaar gaat kopen is het dus goed om even een paar zaken voor jezelf op een rijtje te zetten.

Hoe groot is de tuin waar je takken en ander tuinafval gaat versnipperen bijvoorbeeld? Voor een kleine tot middelgrote tuin is een elektrische hakselaar vaak interessant. Genoeg vermogen en capaciteit, maar ook vaak stiller en zonder motordampen. Haal je het einde van de tuin niet met een elektriciteitssnoer? Of wil je de hakselaar ook wel eens op andere plekken gebruiken? Dan is een hakselaar op benzine een betere aanschaf.

Bedenk ook alvast hoe groot het materiaal is dat je wilt versnipperen. Ga je alleen dunne takken, schors en onkruid verwerken? Of wil je ook dat er dikkere takken versnipperd kunnen worden? Dat is namelijk bepalend voor de gewenste snijcapaciteit van je toekomstige takkenversnipperaar.

En wat ga je vervolgens eigenlijk met al die houtsnippers doen? Je kunt ze weggooien maar natuurlijk ook hergebruiken. Als compost of bodembedekker in je tuin bijvoorbeeld. Een walshakselaar plet het hout eerst, waardoor de houtsnippers sneller verteren en dus ideaal zijn voor compost. Een meshakselaar levert snippers die minder snel verteren en ideaal zijn als bodembedekker.

Tot slot kijk je natuurlijk ook naar de prijs van de hakselaar. Voor een kleine tuin kun je gerust eens kijken bij de goedkoopste exemplaren. Maar over het algemeen geldt wel: hoe meer en hoe sneller je wilt kunnen hakselen, hoe hoger de prijs van de machine.

Al zin om je tuin onder handen te nemen? Voor je aan de slag gaat hoef je nog maar één ding te doen: jouw specifieke wensen en voorkeuren op een rijtje te zetten in onze handige vergelijker. Je ziet dan direct welke hakselaar het beste voor jou is!


Direct hakselaars vergelijken Bekijk en vergelijk hakselaars

Ontwikkelingen

Nieuwe ontwikkelingen


De hakselaar heeft de afgelopen jaren een flinke opmars gemaakt richting onze eigen tuinen. Vroeger waren het vooral boeren, hoveniers en boswachters die deze apparaten gebruikten. Maar doordat houtversnipperaars nu ook in kleinere formaten beschikbaar zijn, kan iedereen er gebruik van maken. De consumentenmarkt wordt dus steeds interessant voor de fabrikanten en dat zien we aan de ontwikkelingen op het gebied van deze tuinmachines.

Zo wordt er hard gewerkt om elektrische hakselaars net zo goed te laten presteren als de versnipperaars die op benzine werken. Beter voor het milieu, maar natuurlijk ook prettiger om te gebruiken in een leefomgeving. De elektrische hakselaars maken namelijk minder herrie en stoten ook geen uitlaatgassen uit. De verwachting is dus dat elektrische hakselaars op het gebied van snijvermogen en snijcapaciteit steeds beter zullen presteren.


Beste hakselaars
Populairste hakselaars