Informatie over grasmaaiers

Een grasmaaier is onmisbaar voor het onderhoud van je gazon. Maar wat zijn de voor- en nadelen van een kooimaaier en een cirkelmaaier? En zijn elektrische grasmaaiers te verkiezen boven een benzinemaaier? Het toppunt van gemak is natuurlijk een robotmaaier. Lees hieronder de belangrijkste aandachtspunten.Bekijk alle Grasmaaiers

Aandrijving grasmaaier

De gemotoriseerde systemen zijn in grofweg twee categorieën te verdelen: de benzinemaaiers en de elektrische grasmaaiers. Voordelen van een elektrische grasmaaier boven een benzine grasmaaier zijn onder andere het lagere geluidsniveau tijdens het gebruik en het lagere gewicht. Een nadeel is dat je altijd de beschikking moet hebben over een stopcontact om het gras te kunnen maaien. Benzine maaiers hebben doorgaans een krachtiger motor, dit gaat echter gepaard met een hoger geluidsniveau.

Wiel- of zweefmaaier

Naast de verdeling in aandrijfsysteem is er nog een verdeling te maken in wielmaaiers en zweefmaaiers. Een zweefmaaier werkt ongeveer volgens hetzelfde principe als een hovercraft. Door het draaien van het mes aan de onderkant komt de zweefmaaier iets omhoog. Hierdoor is een zweefmaaier wendbaarder dan een wielmaaier. Een zweefmaaier is ook handig als je een slootwal moet maaien. Nadeel van een zweefmaaier is dat deze minder geschikt is om op oneffen oppervlakten te maaien.

Dit in tegenstelling tot een wielmaaier die wel goed met oneffen oppervlakten overweg kan. Een voordeel van een wielmaaier boven een zweefmaaier is de eenvoud waarmee je de maaier mee kunt nemen. Een wielmaaier is eenvoudig naar de juiste positie te rollen terwijl een zweefmaaier getild moet worden.

Robotmaaier

robotmaaier Een robotmaaier is een geautomatiseerde grasmaaier. Robotmaaiers werken volledig zelfstandig. Een robot grasmaaier vindt zelf zijn weg over het gazon. Om de maaier goed zijn werk te laten doen is een goede instelling nodig. Als dit eenmaal gedaan is kun je pas écht genieten van je tuin. Heerlijk achterover terwijl de automatische robotmaaier zijn werk doet.

De uitgebreidere modellen zijn zelfs zo "slim" om zelf naar het laadstation te rijden als de accu leeg begint te raken.

Maaihoogte

De maaihoogte van alle grasmaaiers is instelbaar in meerdere standen. Zo kun je de door jouw gewenste lengte van het gras eenvoudig zelf instellen. Dit is vooral handig als de zon erg fel brand in de zomer. Het is dan beter om het gras iets langer te laten groeien om het verbranden van het gras te voorkomen.

Duwboom grasmaaier

Indien de grasmaaier beschikt over een verstelbare duwboom kun je eenvoudig de hoogte instellen. Hierdoor kun je altijd de juiste houding aannemen tijdens het maaien en voorkom je rugklachten.

Maaimethode

De maaimethode is ook onder te verdelen in twee soorten:

  • Een maaier met het mes aan de onderkant wordt een cirkelmaaier genoemd. Dit omdat het mes in een cirkel onder de grasmaaier draait.
  • De tweede manier is de kooimaaier. Hierbij zitten de maaimessen aan de voorkant van de grasmaaier.

Kooimaaier
kooimaaier Een goed afgestelde kooimaaier is te verkiezen boven een cirkelmaaier. Een kooimaaier "snijdt" het gras echt af, waardoor je een gave grasspriet zonder rafels krijgt.
Een kooimaaier heeft echter wel meer onderhoud nodig en dient ieder jaar door een goede professionele slijper geslepen te worden. Bij een goed afgestelde / geslepen kooimaaier raakt de kooi (het ronddraaiende gedeelte) het mes niet aan.

Cirkelmaaier
cirkelmaaier Een cirkelmaaier draait met hoge snelheid rond waardoor het gras er min of meer "afgeslagen" word. Dit resulteert in een rafelige grasspriet, wat weer resulteert in wat geler gras. Om je een idee te geven: je kunt dit vergelijken met papier knippen (kooimaaier) of scheuren (cirkelmaaier).
Let op dat het bij dit type grasmaaier kan gebeuren dat kleine voorwerpen met grote snelheid gelanceerd kunnen worden. Wacht ook altijd tot het mes volledig uitgedraaid is voor je deze maaier kantelt voor bijvoorbeeld onderhoud. Ook dit mes moet jaarlijks een slijpbeurt krijgen voor het beste resultaat. Dit mes is echter wel makkelijker te slijpen en kun je dus eventueel zelf doen.

Beste grasmaaiers
Populairste grasmaaiers