Informatie over geluidskaarten

De keuze voor de juiste geluidskaart hangt voor een groot deel af van je wensen, en natuurlijk van je budget. De geluidskaarten die standaard in pc's worden meegeleverd zijn goed in staat om geluid te produceren. Geluidskaarten die wat duurder zijn presteren wel wat beter. Maar bij normaal gebruik zul je het verschil nauwelijks merken.

productgroep

Bekijk alle Geluidskaarten

Algemeen

Er zijn tientallen kleinere merken op de markt die geluidskaarten leveren voor in computers. Deze kaarten zijn heel beperkt en al voor zeer weinig geld te koop. Die kaarten worden hier dan ook buiten beschouwing gelaten. De hier getoonde geluidskaarten zijn alleen de kaarten van de bekende merken met veel meer mogelijkheden. Vooral mensen die vaak spellen spelen en die aan audiobewerking doen zullen al snel uitkomen bij een meer geavanceerde geluidskaart.

Soort aansluiting

Bij de aanschaf van een geluidskaart zijn er een paar zaken waar je op kunt letten. Als eerste kun je kijken welk type geluidskaart je wilt kopen. Interne geluidskaarten worden tegenwoordig uitgerust met een PCI-aansluiting. Er zijn nu ook externe USB-geluidskaarten vooral bedoeld voor laptops. De keuze hangt af van de uitbreidingsmogelijkheden van je computer.

5.1 surround sound

5.1 surround sound ofwel Dolby Digital/DTS beschikt over 6-kanaals surround geluid: vijf speakers plus een subwoofer. In combinatie met een goede 5.1-speakerset krijg je een realistisch surroundgeluid (linksvoor, rechtsvoor, center, linksachter en rechtsachter). Om dit surroundgeluid te produceren beschikken de nieuwere geluidskaarten over een ingebouwde Dolby Digital AC3-decoder. De meeste computerspellen en dvd-films ondersteunen deze standaard.

Geluidsstandaarden

Twee standaarden voor het bieden van surroundgeluid zijn EAX en A3D. Er zijn spellen die maar één van de twee ondersteunen en het is dan ook aan te raden om te kijken of jouw favoriete spel maar één standaard ondersteunt. Als compromis heeft Microsoft Directsound ontwikkeld. Deze standaard biedt net iets minder mogelijkheden dan EAX of A3D, maar wordt door vrijwel elk nieuw spel ondersteund. De nieuwste standaard voor spellen is EAX Advanced HD. Voor echte topkwaliteit kun je gaan voor de digital input/output-kaarten. Met bijbehorend speakersysteem is de kwaliteit zeer hoog. Deze kaarten zijn echter wel duurder.

Beste geluidskaarten
Populairste geluidskaarten