Inhoudsopgave

  1. Welke gaming accessoires zijn er?
  2. Controllers
  3. Muizen, toetsenborden en stoelen
  4. Sticks en stuurtjes
  5. Figuren

Of je nu games op je console of pc speelt en of het nu gaat om een nieuwe actiegame of populaire online game: je krijgt een nog betere speelervaring wanneer je de beste accessoires hebt. In dit artikel vergelijken we de verschillende accessoires die er zijn, kun je goedkope opties vinden en geven we tips voor wanneer je een gaming accessoire wilt kopen.

Welke gaming accessoires zijn er?

Er zijn gaming accessoires voor alle systemen en voor alle denkbare situaties. Voor elke console zijn er diverse controllers te koop en voor de pc zijn er allerlei variaties op de muis en het toetsenbord denkbaar. Speel je liever niet met een keyboard, dan kun je ook controllers voor de pc kopen. Daarnaast zijn er ook stuurtjes, joysticks en speciale gaming stoelen.

Ook zijn er ook diverse poppetjes die voor allerlei games gebruikt kunnen worden. Bijvoorbeeld beeldjes gebaseerd op Disney-karakters voor het spel Disney Infinity, allerlei kleurrijke wezens voor de Skylanders-games en amiibo voor Nintendo-games.

Tot slot zijn er ook allerlei headsets en virtualreality-headsets.

Controllers

Bij elke console heb je een controller nodig. Controllers behoren tot de meest populaire PlayStation 4 accessoires en Xbox One accessoires. Hoewel elke console met een controller geleverd wordt, moet je alsnog bijvoorbeeld een PS4 controller kopen wanneer je thuis op de bank met een vriend wilt kunnen gamen. Daarnaast is de bijgeleverde controller na een paar jaar intensief gebruik misschien wel aan vervanging toe, of wil je een controller die meer functies heeft.

Officiële controllers

Er zijn diverse opties voor mensen die een controller willen kopen. Zo zijn er de officiële controllers van Sony en Microsoft zelf. De DualShock 4 en Microsoft Xbox controller zijn veilige keuzes. Alle games zijn afgestemd op deze controllers en ze werken naar behoren. Deze controllers zijn in allerlei kleuren verkrijgbaar en zijn altijd draadloos. Ze kunnen opgeladen worden met een (bijgeleverd) kabeltje.

Microsoft heeft zelfs een Xbox One Elite controller gelanceerd. Hoewel deze prijziger is dan normale controllers, kun je veel meer aanpassen aan deze controller om hem helemaal naar je eigen smaak te maken. Zo kun je met de app de functies van alle knoppen bepalen en heeft deze controller nog meer grip voor je handen.

Controllers van andere bedrijven

Ook andere bedrijven maken controllers voor de consoles. De bouwkwaliteit is in sommige gevallen iets minder dan de officiële controllers, maar ze zijn vaak wel goedkoper om aan te schaffen. Soms bieden ze extra opties, zoals een batterijpak of meer grip zodat je handen nog steviger om de controller zitten. Bedrijven als Razer, Hori en Nacon maken deze controllers.

Extra’s

Daarnaast zijn er nog allerlei randzaken om je controller mee uit te breiden. Zo zijn er Playstation 4- of Xbox One-stickers voor controllers, beschermkapjes en Thumb Grips voor de joysticks op controllers om ze te beschermen en betere grip te krijgen. Ook zijn er beschermhoezen voor controllers die je altijd om je controller kunt laten zitten. De knoppen zijn in dat geval wel gewoon bereikbaar, waardoor een controller nog beter bestand is tegen grof gamegeweld.

Gaming accessoires

Wii-, Wii U- en Switch-controllers

Ook voor Nintendo-consoles zijn allerlei verschillende controllers te koop. Voor de Wii en Wii U kunnen bijvoorbeeld de Wii-controllers in de vorm van een afstandsbediening gekocht worden. Op de Switch zijn er allerlei manieren om games te besturen. Zo zijn er diverse Joy-Cons in allerlei kleuren, die door Nintendo zelf worden uitgebracht. Ook kun je een Pro Controller kopen. Deze controller van Nintendo zelf lijkt meer op de controllers van andere consoles en biedt dus een meer traditionelere speelervaring. De Pro Controller heeft echter net als de Joy-Cons bewegingsgevoelige technologie in zich. Zo blijf je totale controle houden tijdens een potje Splatoon 2!

Muizen, toetsenborden en stoelen

Keyboards

Gaming keyboards hebben vaak meer opties, zoals verschillende kleurenbelichting om de toetsen goed te kunnen zien in het donker. Ook kun je de functies van bepaalde knoppen aanpassen. Met een mechanical keyboard creëer je daarnaast het gevoel van het ouderwetse toetsenbord. Toetsen maken bij het indrukken een klikgeluid, wat sommige mensen fijner vinden aanvoelen. Een populaire maker van mechanische toetsenborden is Cherry, dat met kleuren aangeeft welk kliksysteem is ingebouwd in het desbetreffende Cherry keyboard. Let erop of een toetsenbord de gewenste eigenschappen heeft bij het kiezen van bijvoorbeeld een Razer keyboard, Logitech keyboard of eentje van Turtle Beach.

Muizen

Ook qua muizen zijn er veel verschillende opties van uiteenlopende fabrikanten, van Trust en SteelSeries tot Speed-Link. Je kunt kiezen tussen een muis met draad of een draadloze muis. Met een draad is er helemaal geen ’lag’ (vertraging) tussen de invoer van de speler en wat er op het scherm gebeurt, al is de lag bij goede draadloze muizen tegenwoordig nagenoeg verwaarloosbaar. Bij diverse gaming muizen kan het gewicht in de muis aangepast worden met kleine gewichtjes, om zo de perfecte zwaarte van de muis te bepalen. Ook gaming muizen zijn regelmatig uitgerust met verlichting om het geheel nog stoerder te laten ogen.

Gaming accessoires

Pc cases

Om naast perfecte controle over pc-games ook qua looks de blits te maken, kun je een pc gaming case kopen waar alle hardware ingestopt kan worden. Er zijn vele verschillende fabrikanten die de meest uiteenlopende behuizingen maken, vaak met verlichting of een glazen wand om zo de binnenkant van de case te kunnen zien. De Cooler Master Stryker is hier een goed voorbeeld van.

Gamestoel

Een game bureaustoel kan tijdens lange gamesessies zeker het verschil maken. Stoelen van fabrikanten als Trust, AKRACING en Speed-Link zien er met hun verschillende kleuren niet alleen erg professioneel uit, ze zijn vaak ook ergonomisch gevormd. Op deze manier wordt het lichaam tijdens lange gamesessies zo min mogelijk belast en heb je minder snel last van spierpijn. De meeste gamestoelen kun je bovendien helemaal naar smaak afstellen. Het ene lichaam is het andere immers niet! Een gamestoel kopen levert dus niet alleen comfort op, maar is ook nog eens gezond voor het lichaam.

Sticks en stuurtjes

Flightsticks

De liefhebber van vliegsimulaties kan eigenlijk niet zonder een flight simulator joystick. Met deze joysticks wordt het spelen van een flightsimulator nog realistischer. Als speler waan je je echt in de cockpit van een vliegtuig. Met bijvoorbeeld een Thrustmaster Warthog of een Speed-Link Phantom Hawk ben je helemaal klaar om het luchtruim te verkennen.

Racing wheel

Wat de flightstick voor vliegsimulators is, is het racing wheel voor racegames. Met een racestuur voelt het alsof je echt in de auto zit en met 140 kilometer per uur over een racebaan suist. Deze racing wheels zijn er niet alleen voor pc, maar ook voor consoles. Een PS4 stuur is bijvoorbeeld een perfecte toevoeging voor het racespel Gran Turismo en op de Xbox One krijgen de Forza Motorsport-games een extra dimensie met een stuurtje.

Gaming accessoires

Figuren

Er zijn diverse poppetjes waarmee spelers interactie kunnen hebben met allerlei games. De bekendste voorbeelden zijn Skylanders, Disney Infinity en Nintendo amiibo.

Gaming accessoires

Skylanders

De Skylanders games zijn onder andere beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch. Spelers kunnen Skylanders-accessoires kopen en die ‘inscannen’ via een fysiek portaal, zodat ze vervolgens in de games verschijnen. Er zijn diverse Skylanders-games, zoals Swap Force, Trap Team en Imaginators. Het is in Skylanders Swap Force bijvoorbeeld mogelijk om verschillende Skylander-poppetjes te combineren om er een nieuw digitaal wezen van te maken.

Disney Infinity

Disney Infinity is vergelijkbaar met Skylanders, maar dan met allerlei Disney-figuren. Er zijn verschillende games en allerlei speelsets. Deze speelsets draaien om verschillende Disney-franchises, van The Incredibles en Toy Story tot Pirates of the Caribbean en Cars. De Disney Infinity-games zijn niet op de huidige generatie consoles beschikbaar en Disney is gestopt met het uitbrengen van nieuwe games en speelsets.

amiibo

Nintendo brengt al enkele jaren amiibo uit. Deze figuurtjes, gebaseerd op allerlei bekende Nintendo-personages, kunnen ingescand worden op de Switch en 3DS. Vervolgens geven ze allerlei bonussen in diverse Nintendo-games. Door bijvoorbeeld Zelda amiibo in Zelda: Breath of the Wild te gebruiken, ontvang je als speler extra items en kledingstukken; door Mario amiibo in te scannen tijdens het spelen van Super Mario Odyssey ontvang je meer levensenergie. Daarnaast kunnen de vele figuurtjes verzameld worden om tentoon te stellen. Er zijn ook amiibo kaarten. Hier maakt bijvoorbeeld de 3DS-game Animal Crossing: Happy Home Designer gebruik van. Op de kaarten staan diverse meubels voor het uitbreiden van je huis in de game.

Beste gaming accessoires
Populairste gaming accessoires