Fietsstoeltje kopen | Tips en informatie

Wil je een fietsstoeltje kopen en wil je weten waar je op moet letten? Deze informatie en tips helpen je verder. Vergelijk op Kieskeurig.nl!

Direct fietsstoeltjes vergelijken Bekijk en vergelijk

Introductie

Veilig fietsen met je kindje

Of je je kindje nu naar de opvang brengt of lekker samen op de fiets van de natuur wilt genieten, met een fietsstoeltje zorg je ervoor dat dat veilig en comfortabel gebeurt. Vanaf het moment dat je zoontje of dochtertje ongeveer één jaar oud is, mag hij of zij in zo’n stoeltje met je mee op de fiets. Iets eerder mag misschien ook nog wel maar de minimale leeftijdseis is toch echt wel 9 maanden. Pas dan zijn de nek- en rugspieren van je kind namelijk sterk genoeg voor het gehobbel van het meerijden op de fiets. Wil je je baby toch al eerder meenemen op de fiets? Gebruik dan een autostoeltje dat je met speciale beugels achterop je fiets bevestigt.

Hier kun je direct fietsstoeltjes vergelijken

Eigenschappen

Eigenschappen van een fietsstoeltje

De ene fietsstoel is de andere niet en ze hebben allemaal hun eigen features. Natuurlijk is de veiligheid van zo’n fietsstoeltje het allerbelangrijkste en dat is ook de reden dat er zeer strenge veiligheidsnormen zijn ontwikkeld. Zie je een stoeltje met de Europese norm EN 14344 dan weet je zeker dat dat exemplaar veilig is. Je herkent het aan de sticker op het stoeltje en een vermelding in de brochure.


Draagvermogen

Het draagvermogen van een fietszitje bepaalt hoe zwaar je kindje mag zijn om nog veilig in de stoel te kunnen plaatsnemen. Er zijn stoeltjes voor kinderen tot maximaal 15 kilo en stoeltjes voor kinderen die maximaal 22 kilo wegen. Ook zijn er een paar modellen waar kinderen tot maximaal 35 kilo op kunnen plaatsnemen. Dit is echt voor de wat grotere kinderen en over een echt fietsstoeltje kun je dan al bijna niet meer spreken. Het bestaat met name uit een kleine rugsteun achterop de bagagedrager en steuntjes om de voeten op te kunnen zetten.

Voetsteun

Een voetsteun is handig om de voetjes van je kind in te kunnen zetten zodat er geen gevaar bestaat dat de voetjes tussen de spaken komen. Sommige voetsteunen beschikken daarnaast over gespjes zodat je de voetjes ook nog vast kunt zetten voor extra veiligheid.

Gordels

Veel fietsstoeltjes hebben ook een gordelsysteem waarmee je je kind veilig vastzet. Kinderen zijn onvoorspelbaar en zouden anders in al hun beweeglijkheid zomaar uit het stoeltje kunnen vallen. Met handige gordels voorkom je dit soort narigheden.


Soorten

Soorten fietsstoeltjes

De meest eenvoudige verdeling van fietsstoeltjes is in stoeltjes die je voor op je fiets bevestigt en stoeltjes die je juist achterop de fiets zet.


  • Voorop

    Bij een fietsstoeltje voorop maak je het fietsstoeltje aan je stuur vast. Dit type stoeltje is geschikt voor kinderen van zo’n negen tot vijftien kilo. De leeftijd die daarbij hoort is vanaf ongeveer negen maanden tot aan drie jaar oud.

    Bekijk en vergelijk
  • Achterop

    Kies je voor een fietsstoeltje achterop, dan is het geschikt voor kinderen in de leeftijd van negen maanden tot maximaal tien jaar oud. Je zult begrijpen dat je bij een fietsstoeltje achterop je fiets makkelijker stuurt omdat het niet op je stuur bevestigd is. Daarnaast is het stoeltje ook ruimer.

    Bekijk en vergelijk

Keuzehulp

Voordelen van een fietszitje en de alternatieven


Er zijn nog andere manieren om je kindje veilig mee te nemen op de fiets. Allereerst een belangrijke tip: gebruik in elk geval nooit een draagzak. Het is niet alleen onhandig om mee te fietsen, maar als je onverwacht moet remmen kun je naar voren slaan met wellicht tot gevolg dat je baby vervelend in aanraking komt met het stuur. Om nog maar te zwijgen wat er gebeurt als jullie samen ten val zouden komen.

Een bakfiets is wel een veiligere manier voor het vervoer van je kinderen. Nadeel daarbij is wel dat een bakfiets nu niet het meest flexibele vervoermiddel is. Zeker niet midden in de stad. De bak is behoorlijk groot en je kunt minder scherpe bochten nemen. Bovendien moet je kindje dan ook al wel wat groter zijn, in elk geval groot genoeg om er los in te kunnen zitten.

In plaats van een complete fietsstoel, kun je ook alleen voetsteuntjes (en eventueel een beugel op je bagagedrager) gebruiken. Ook hiervoor geldt dat je kindje groot genoeg moet zijn om daar veilig op te kunnen zitten. Er zijn verder geen gordels of gespjes om je kind vast te zetten op je bagagedrager. Met een compleet fietsstoeltje ben je daarom altijd slimmer uit.


Zo kies je het juiste fietsstoeltje


Als je een fietszitje gaat kopen, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de leeftijd en het gewicht van je kindje. Is hij of zij nog een baby van minimaal 9 maanden en wil je goed zicht houden op je kindje tijdens het fietsen? Kies dan voor een fietsstoeltje voor. Vergeet dan overigens niet om ook een windscherm op je fiets te bevestigen zodat je zoontje of dochtertje comfortabel uit de wind zit. De wind kan guur zijn en daarnaast voorkom je ook dat vliegjes en andere beestjes in het gezicht van je kindje terechtkomen.

Wil je juist dat je makkelijker kunt sturen tijdens het fietsen, dan is wellicht een fietsstoeltje achter een betere keuze voor je. Zorg ervoor dat je een stoeltje kiest met genoeg veiligheidsopties (zoals voetsteunen met gespjes en een gordel op het stoeltje) zodat je je kind met een gerust hart achterop laat zitten.

Maak voor jezelf vooraf een lijstje met punten die je belangrijk vindt, zowel voor jezelf als voor je kindje. Dat lijstje vormt het uitgangspunt voor je keuze voor het beste kinderstoeltje voor jouw situatie. Houd daarbij ook rekening met je budget en weeg de voor- en nadelen van de verschillende opties goed tegen elkaar af. Met behulp van onze handige vergelijker, maak je je uiteindelijke keuze nog een heel stuk gemakkelijker.


Direct fietsstoeltjes vergelijken Bekijk en vergelijk

Ontwikkelingen

Nieuwste ontwikkelingen rondom fietsstoeltjes


Bij fietsstoeltjes is met name de veiligheid voor je kindje van belang. Logisch ook, want dat kleintje is nu eenmaal je kostbaarste bezit en je vindt het belangrijk dat jullie samen veilig van A naar B kunnen fietsen. Bij de totstandkoming van nieuwe modellen wordt daarom ook altijd veel aandacht geschonken aan het thema veiligheid. Fabrikanten spelen hier op in en komen met nieuwe types die het nog veiliger maken om met je kindje te gaan fietsen. Daarnaast speelt ook gebruiksgemak een grote rol bij de ontwikkeling van nieuwe soorten fietsstoeltjes.


Beste fietsstoeltjes
Populairste fietsstoeltjes