Ik heb de Saeco Xelsis Deluxe SM8785/00 de afgelopen weken kunnen testen en ik ben aangenaam verrast. Het uitpakken en installeren is heel eenvoudig en het apparaat zelf is erg stijlvol. Nadat het apparaat met WiFi verbonden was, moest er eerst de laatste software versie gedownload en geinstalleerd te worden, welke enkele uren (!) duurde. De rest ging vanzelf en wordt stap voor stap met het display getoond. De afstemming van de bonen kan automatisch gaan wanneer er een bekend merk bonen gebruikt wordt. Voor veel merken zijn de optimale settings voorgeprogrammeerd, welke ook aangepast kunnen worden. Smaak en afstemming is altijd persoonlijk, dus neem zeker de tijd voor. Dit geldt zowel voor de bonen als soort melk.
In het dagelijks gebruik bedient het apparaat zich erg eenvoudig. Er zijn vele variaties mogelijk, maar dankzij de profielen zijn de voorkeuren eenvoudig in te stellen, welke voor mij cappucino, zwarte koffie sterk, zwarte koffie normaal en koffie creme is. Per persoon kun je een ander profiel aanmaken, met daarin de voorkeuren in verdeling, maling, hoeveelheid en zelfs de temperatuur van de koffie.
Het apparaat zelf is wel hoorbaar maar niet storend hard, ook niet wanneer je in de buurt een gesprek voert. Het apparaat is niet zeer snel, dus bij grotere gezelschappen is enig geduld vereist, maar je krijg hiervoor wel heerlijke koffie voor terug. Het is aan te raden dat na het gebruik van de melkslang deze altijd direct te reinigen, maar met de automatische reinigingsfunctie is dit met enkele knoppen direct te doen. Persoonlijk spoel ik de slang altijd nog even na (eenvoudige af te halen en aan te sluiten). Ook de overige zaken, zoals de lekbak, kunnen eenvoudig schoongemaakt worden.
Het is geen goedkoop apparaat om aan te schaffen, maar voor de echte koffie liefhebber is het een mooi apparaat met zeer veel functies.