Espressomachine: Tips voor het beste koffiezetapparaat

Inhoudsopgave

  1. Zet zelf de lekkerste espresso
  2. Hoe werkt een espressomachine?
  3. Welke soorten espressomachines zijn er?
  4. Welke espressomachine kies je?
  5. Nieuwe trends in espressomachines

Als koffieliefhebber heb je veel mogelijkheden. Drink je je koffie het liefst uit een Senseo koffiezetapparaat of uit een luxere koffiemachine? Of kun je misschien het beste een speciale espressomachine kopen? Kieskeurig.nl helpt je niet alleen espressomachines vergelijken, maar geeft ook tips zodat jij jouw lekkerste kopje koffie drinkt.

Zet zelf de lekkerste espresso

Met een espressomachine zet je natuurlijk goede espresso. Dit komt omdat deze machine een speciale techniek gebruikt waarbij het water onder hoge druk door zeer fijn gemalen koffie wordt geperst. Wil je thuis ook een kopje échte espresso kunnen zetten? Dit proces begint bij het aanschaffen van goede koffiebonen. Deze bonen kun je vervolgens zelf malen. Je kunt er ook voor kiezen om je kopje koffie te zetten met voorgemalen koffie.

Espresso zetten kan ook met een percolator. Dit wordt ook wel een espressopotje genoemd. Dit potje zet je op het fornuis en hierin kook je je espresso met speciaal voor de percolator gemalen koffie. Neem de percolator meteen van het vuur zodra je espresso klaar is; zo voorkom je dat deze bitter wordt.

Je kunt natuurlijk ook gewoon een Italiaans kopje koffie zetten met een koffiemachine. Houd hierbij wel in gedachten dat het nooit zo’n kwalitatief kopje espresso wordt als je kunt zetten met een espressomachine of percolator. De truc hierbij is dat je de koffieblend gebruikt die gemaakt wordt voor de percolator nu in je koffiemachine doet. Deze koffiebonen zijn verwerkt tot een zogenoemde mokamaling en geven dat Italiaanse smaakje aan jouw kopje koffie! Hoe sterker je deze koffie in je koffiemachine zet, hoe meer het weg heeft van een kopje espresso.

Hoe werkt een espressomachine?

Een espressomachine zet espresso op een manier zoals je koffiezetapparaat dit niet kan. In de espressomachine wordt water tot 90 graden verwarmd. Als het water de juiste temperatuur heeft bereikt, wordt dit water met een druk van ongeveer 9 bar door de zeer fijn gemalen koffiebonen geleid. Doordat deze koffiebonen zo fijn gemalen zijn, krijg je een dikkere koffie waarin de koffiebonen deels opgelost zijn. Ook typerend voor de espresso is het laagje ‘crema’, het schuim bovenop de koffie.

Houd je meer van een kopje cappuccino? De meeste espressomachines hebben een stoompijpje waarmee je de melk voor een cappuccino kunt opschuimen. Dit stoompijpje kun je natuurlijk ook gebruiken om andere, espresso-gebaseerde drankjes mee te maken.

Welke soorten espressomachines zijn er?

Er zijn verschillende soorten espressomachines. Deze variëren van handmatig tot volledig automatisch en alles daar tussenin. Welke je uiteindelijk kiest is afhankelijk van hoeveel tijd je in het zetten van je koffie wilt steken.

Bij een handmatige espressomachine bepaal je (via een hendel) zelf met hoeveel druk het water door de fijngemalen koffie geleid wordt. Dit vergt natuurlijk wel enige oefening, dus verwacht niet dat het meteen bij de eerste poging een zalig kopje espresso wordt. Een voordeel van handmatige espressomachines is dat ze vaak een voordelige optie zijn en jaren meegaan en dat je echt met aandacht koffie aan het zetten bent.

Een pistonmachine is vergelijkbaar met een handmatige espressomachine, maar biedt iets meer comfort en een authentiek gevoel. Er zit namelijk een filtercup in waardoor je zelf bepaalt hoeveel koffie je gebruikt voor je espresso. Je gemalen koffie stamp je aan met een zogenoemde tamper.

Wil je iets meer gemak bij het koffiezetten maar niet helemaal inleveren op ervaring? Kies dan voor een halfautomatische koffiemachine. Hiermee bepaal je zelf de temperatuur en de brouwdruk, maar met een hendel zet je simpelweg de espressomachine aan of uit. De prijs hiervan ligt meestal iets hoger, maar daar krijg je gemak voor terug.

Dan kun je nog kiezen voor het optimale gemak: een volledig automatische espressomachine waarbij jouw kopje koffie na één druk op de knop uit het koffiezetapparaat komt. Het elektrische controlesysteem regelt alles voor je. Hiermee krijg je ook meteen een aantal extra opties, zoals dubbele boilers, een ingebouwde vermaler of ‘snel-stoom-technologie’. Het zetten van een espresso, cappuccino of latte kan hiermee in een handomdraai. Aan deze espressomachine hangt ook wel meteen het duurste prijskaartje, vanwege alle mogelijkheden en gemakken.

Als je toch voor een goedkopere variant wil gaan en het niet erg vindt om wat van de échte espressosmaak in te leveren, dan kun je kiezen voor een koffiemachine die brouwt met druk. Deze koffiemachines hebben geen pomp en zullen daarom niet de benodigde druk bereiken voor de ultieme espresso, maar zijn er wel op gemaakt om het meeste uit de gemalen koffiebonen te halen. 

Welke espressomachine kies je?

Welk espressoapparaat voor jou het beste is, hangt af van je smaak en de tijd die je in het zetten van een kopje espresso wilt steken. Ga vooral verschillende espressomachines met elkaar vergelijken. Voor een echte koffiebeleving tegen een redelijke prijs, is een handmatige espressomachine de oplossing. Wil je er met één druk op de knop vanaf zijn? Kies dan voor een automatische espressomachine.

Ook welk soort koffie je wilt gebruiken is een belangrijke factor in de keuze van je espressomachine. Wil je bijvoorbeeld alleen ongemalen bonen gebruiken, houd je meer van koffiecups of ga je voor gemalen koffie? Kijk goed bij de specificaties met wat voor koffiesoorten jouw beoogde espresso-apparaat overweg kan. Ook andere functies kunnen meewegen in je beslissing: zit er een vermaler in de machine (nodig als je ongemalen bonen wilt gebruiken) of een display met meer informatie, kun je er ook andere drankjes mee zetten dan alleen espresso? Denk van tevoren aan de functies die een espressomachine voor jou moet hebben. Als je ook graag een kopje cappuccino drinkt, moet je espressomachine bijvoorbeeld ook een melkopschuimer hebben.

Natuurlijk kan ook de prijs een belangrijke rol spelen in je keuze. Als je een grootverbruiker bent, dan loont het om te investeren in een volledig automatische espressomachine. Drink je maar af en toe een kopje? Dan is de handmatige espressomachine een voordeligere optie ten opzichte van de automatische versie.

Ook kan het aantal bar van de machine van invloed zijn op de prijs. Als je dus veel mogelijkheden qua druk wil hebben, moet je hier ook wat extra aandacht aan besteden.

Nieuwe trends in espressomachines

Natuurlijk ontwikkelen ook de espressomachines zich als het gaat om ‘the internet of things’. Sommige espressomachines kun je via een app met je smartphone of tablet besturen. Geef hier bijvoorbeeld aan welke koffiesoort je het liefst wilt of pas de druk van je espresso aan. 

Op de automatische espressomachines zelf zit vaak een touchscreen waarop je gedetailleerde informatie kunt zien over je koffie, de druk, de hitte van het water en de hoeveelheid van je bonen/koffie. Ook selecteer je hier makkelijk of je een cappuccino, latte of espresso wilt. Heb je een favoriet drankje? Dan sla je deze met het touchscreen makkelijk op onder ‘favorieten’. Ook bieden veel espressomachines de mogelijkheid om koffierecepten aan te passen naar jouw voorkeur..

Daarnaast oriënteren espressomachinefabrikanten zich, met de opmars van de zogenaamde ‘cold brew’, ook op het maken van koude dranken met een espressomachine. Deze ontwikkelingen zijn nog niet op de markt te zien, maar zijn zeker in volle gang. 

Welke merken espressomachines zijn er?

Onder de meest populaire espressomachines zitten ook de merken die we allemaal kennen van de koffiereclames op TV. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de espressomachines van Krups, de Nescafé Dolce Gusto. Deze espresso machine is goedkoop en werkt met capsules: je zet er makkelijk een kopje espressokoffie mee. Daarnaast heeft Krups ook meer geavanceerde espressomachines zoals de Krups KP600E, een volautomatische espressomachine die er niet alleen futuristisch uitziet, maar ook verschillende soorten koffie maakt.

Een prima middenweg tussen luxe en duur enerzijds en goedkoop en eenvoudig anderzijds is de koffiemachine van De'Longhi, de Magnifica S ECAM 20.110.B. De machines van De’Longhi behoren tot de populairste modellen vanwege hun goede prijs-kwaliteitverhouding. Maar ook hier kun je kiezen of je voor de meer betaalbare variant van De’Longhi gaat of bijvoorbeeld kiest voor de meer geavanceerde versie, zoals de Prima Donna Class. Het verschil is dan ook dat de geavanceerde espressomachine van De’Longhi een uitgebreid touchscreen heeft en bediend kan worden met een app. Hiermee personaliseer je je eigen koffierecepten. De espressomachine onthoudt jouw voorkeuren, waardoor je vanuit je luie stoel jouw perfecte kopje koffie kunt zetten!

In dit rijtje van bekende merken kan ook Philips natuurlijk niet ontbreken. Opvallend aan de koffiemachines van Philips is dat zij vaak de mogelijkheid bieden om twee kopjes koffie tegelijk te zetten. Deze optie zit niet alleen in duurdere Philips-modellen, maar dit kan ook bij de wat meer betaalbare espressomachines.

Beste espressomachines
Populairste espressomachines