Elektrische fiets kopen| Tips en informatie

Wil je een elektrische fiets kopen en wil je weten waar je op moet letten? Deze informatie en tips helpen je verder. Vergelijk elektrische fietsen op Kieskeurig.nl!

Direct elektrische fietsen vergelijken Bekijk en vergelijk

Elektrische fiets kopen

Slimme tips om de beste elektrische fiets te kiezen

Slimme tips om de beste elektrische fiets te kiezen
Als échte fietsers zijn we in Nederland maar wat blij met de uitvinding van de elektrische fiets. Want waar je ook gaat, met een elektrische fiets heb je altijd de wind in de rug. Zo wordt het nog makkelijker om verre afstanden te fietsen, maar bijvoorbeeld ook om in de stad zware boodschappen te vervoeren.

Bovendien is een elektrische fiets kopen voor veel ouderen de ideale oplossing om mobiel, fit en energiek te blijven. Het blijft natuurlijk wel een behoorlijke investering, dus wil je zeker weten dat je de beste elektrische fiets kiest. Daar helpen we je in dit artikel mee, door je precies te vertellen waar je allemaal op moet letten.

Direct elektrische fietsen vergelijken

Koopgids

Werking

Hoe werkt een elektrische fiets?


Een elektrische fiets is een fiets met een elektromotor. Deze biedt ondersteuning als je zelf trapt of beweegt de fiets zelfs helemaal op eigen kracht voort. In het eerste geval spreken we van een pedelec fiets (pedal electric cycle), in het tweede van een e-bike. De elektrische motor haalt zijn energie uit een accu, die je na het fietsen dan ook weer op moet laden.

De trapondersteuning die de elektromotor levert is normaal gesproken begrensd op 25 kilometer per uur. Hoeveel ondersteuning je precies krijgt kun je vaak zelf instellen, maar bij slimmere fietsen wordt dit vaak ook automatisch aangepast. Dan krijg je bijvoorbeeld wat extra ondersteuning als je een heuveltje opfietst.


Eigenschappen

Belangrijke eigenschappen van een elektrische fiets

Ga je een elektrische fiets kopen, dan zijn er verschillende eigenschappen om op te letten. We zetten ze voor je op een rij, zodat je precies weet welke allemaal belangrijk zijn.


Maximale actieradius

De actieradius van een elektrische fiets geeft aan hoeveel kilometer je er mee kunt fietsen op een volle accu. Die afstand zal in de praktijk soms wat lager uitvallen. Dat komt doordat er bij de berekening geen rekening gehouden wordt met zaken als bandenspanning, het gewicht van de berijder, weersomstandigheden en andere externe factoren.

Plaatsing van de elektromotor

Waar de elektrische motor van de fiets zich bevindt bepaalt voor een groot gedeelte de rijeigenschappen van de fiets. Je komt daarbij de volgende varianten tegen:

• Elektrische fiets met voorwielmotor: een voordelige techniek die vooral handig is in het dagelijks gebruik. Door de plaatsing van de motor word je als het ware voortgetrokken, waardoor je ook vlot wegrijdt. Bovendien maakt deze plaatsing een naafversnelling mogelijk, wat voor veel fietsers de voorkeur heeft.

• Elektrische fiets met achterwielmotor: een zuinige variant omdat deze door de plaatsing afremt op de motor en zo energie terugwint. Tijdens het fietsen voelt het alsof je wordt voortgeduwd, maar je hebt bij dit model geen mogelijkheid voor een naafversnelling. Veel fietsers kiezen dit model om langere toertochten mee te fietsen.

• Elektrische fiets met middenmotor: hierbij bevindt de motor zich in het midden, vlakbij de trapas. Het gewicht is daardoor goed verdeeld, wat voor een prettige rijervaring zorgt. Ook kan dit model gecombineerd worden met verschillende versnellingstypes. De prijs ligt echter wel wat hoger en ook valt de motor in het midden wat meer op.

Accu

Bij het kopen van een elektrische fiets zijn er ook wat de betreft de accu een aantal zaken om rekening mee te houden. Allereerst het type accu, die aangeeft wat je qua prestaties mag verwachten. De Li-Ion accu zien we op dit moment nog het meest, wat vooral komt door de hoge capaciteit. De LiFePo4 accu is echter in opkomst dankzij zijn langere levensduur en korte laadtijd. De prijs is daardoor wel wat hoger.

Kijk daarnaast ook naar de plaatsing van de accu. Meestal bevindt die zich onder de achterdrager, waar de accu niet opvalt en makkelijk uit te nemen is. Een accu die verwerkt is in het frame zorgt daarentegen weer voor een betere wegligging, net als bij een accu in de kettingkast.

Sensor voor trapondersteuning

De mate van trapondersteuning wordt bepaalt door de sensor die is ingebouwd. Een trapkrachtsensor reageert op de kracht die jij op de trappers zet. Moet je op een helling wat harder trappen, dan schakelt de elektrische motor ook een tandje bij. Dit zorgt voor de meest natuurlijke fietservaring. Bij een rotatiesensor doet de fiets vooral het werk. Hierbij kun je namelijk zelf kiezen hoeveel ondersteuning de motor levert en speelt de trapkracht geen rol.

Versnellingen

Voor je ritjes in de stad heb je niet zoveel versnellingen nodig, maar als je veel lange toertochten maakt is dat juist ideaal. De meest onderhoudsvrije variant is de naafversnelling, die in de naaf van het achterwiel is verwerkt en maximaal 8 versnellingen biedt. Dat aantal loopt op tot 27 bij een derailleurversnelling, maar je hebt dan wel te maken met een open versnellingssysteem. Regen, zand en stof kunnen er dus makkelijker bij, waardoor het systeem meer onderhoud nodig heeft.

Framemaat

Om zeker te weten dat je prettig op de fiets zit en goed bij de pedalen en het stuur kunt, kijk je naar de framemaat. Deze bereken je heel eenvoudig: vermenigvuldig je binnenbeenlengte in cm (afstand van de vloer tot het kruis) met 0,68 en je hebt je ideale framemaat. Als de framemaat tussen twee maten in komt kies je bij sportieve fietsen voor de kleinste maat en bij toerfietsen voor de grootste maat.

Remtechniek

Omdat je op een elektrische fiets makkelijk en vaak sneller fietst, is een goed remsysteem van groot belang. Je kunt kiezen uit de volgende remsystemen:

• V-brake: dit type handrem werkt met twee remblokjes die op de velg drukken. Een licht en sterk systeem, maar de remblokjes zullen wel om de zoveel tijd vervangen moeten worden.

• Trommelrem: dit type handrem werkt ook met remblokjes maar deze worden van binnenuit tegen de trommel gedrukt. Door het gesloten systeem zijn de remmen minder gevoelig voor vocht en vuil en gaan dus langer mee.

• Rollerbrakes: dit type handrem is vergelijkbaar met de trommelrem en het meest voorkomende remsysteem bij elektrische fietsen. In plaats van remblokjes werkt deze met rollers die tegen de binnenkant van de trommel worden gedrukt. Het is daardoor minder gevoelig voor slijtage.

• Schijfrem: dit type handrem werkt met een schijf op de naaf en een remklauw die op een schijf op de voorvork drukt.

• Terugtraprem: het meest eenvoudige remsysteem, dat werkt door een trommelrem op de achternaaf, die je activeert door terug te trappen. De remkracht is wel wat beperkter en dit systeem kom je dan ook weinig tegen bij elektrische fietsen.

Extra comfort

Als je veel fietst is een beetje extra comfort natuurlijk wel zo prettig. Kijk dan bijvoorbeeld of de voorvork en/of de zadelpen over vering beschikt, zodat je minder last hebt van hobbeltjes op de weg. Heb je wat moeite met opstappen, kies dan voor een elektrische fiets met lage instap. Tot slot kun je ook nog kijken de stuurpen verstelbaar is, zodat je makkelijk voor de ideale fietshouding zorgt.


Soorten

Soorten elektrische fietsen

Welke soort elektrische fiets voor jou het beste is, hangt vooral af van waar je de fiets voor wilt gaan gebruiken. Je kunt bij elk model natuurlijk kiezen voor een heren- of damesfiets, maar daarnaast zijn er nog meer opties.


 • Elektrische stadsfiets

  Deze fiets maakt de korte ritjes naar de supermarkt of andere bestemmingen vlakbij huis een stuk makkelijker. Je hebt dan minder versnellingen nodig en de uitvoering is vaak lichter van gewicht dan andere modellen.

  Bekijk en vergelijk
 • Recreatieve elektrische fiets

  Houd je ervan om mooie lange fietstochten te maken? Dan wil je het liefst een recreatieve elektrische fiets, ook wel een elektrische tourfiets genoemd. Belangrijke kenmerken zijn een grote actieradius en een beter fietscomfort.

  Bekijk en vergelijk
 • Elektrische moederfiets

  Dit type elektrische damesfiets is speciaal ontworpen om veilig en makkelijk met je kinderen te fietsen. Soms zijn er al standaard zitjes op de elektrische moederfiets geplaatst. Is dat niet het geval, dan is de fiets in ieder geval stevig genoeg ontworpen om deze alsnog met een gerust hart te plaatsen.

  Bekijk en vergelijk
 • Speed pedelec fiets

  Met deze e-bike haal je snelheden tot wel 45 km/u, ideaal als je bijvoorbeeld snel op je werk wilt zijn. Houd er wel rekening mee dat dit type e-bike voorzien moet zijn van een blauw kenteken, dat je een helm moet dragen en een bromfietsrijbewijs nodig hebt.

  Bekijk en vergelijk


Dit zijn de meest voorkomende soorten elektrische fietsen. Verder zijn er ook nog opties zoals een elektrische omafiets, een extra stevige elektrische fiets voor als je wat zwaarder bent, een elektrische vouwfiets, een elektrische transportfiets en zelfs elektrische tandems.


Keuzehulp

Wat is de beste elektrische fiets voor mij?


Zoals je ondertussen vast begrepen hebt hangt het antwoord op die vraag vooral af van jouw fietsgedrag.

Fiets je bijvoorbeeld vooral kleine afstanden naar je werk, de supermarkt en andere plekken in je woonplaats? Dan is een elektrische stadsfiets precies wat je nodig hebt. Een klein aantal versnellingen waar je je prima mee redt en een licht gewicht om het fietsen nog makkelijker te maken. Wil je ook de kinderen op de fiets naar school brengen, dan is een elektrische moederfiets een goede optie.

Ben je van plan wat langere fietstochten te maken? Dan kom je al snel uit in de categorie recreatieve elektrische fietsen. Let goed op de actieradius, die bepaalt namelijk hoe ver je met elektrische ondersteuning kunt rijden. Bij zulke tochten zijn comfort en rijgemak ook van belang. Kijk daarom ook naar de plaatsing van de motor en de accu, die voor een deel je rijervaring bepalen. Extra opties zoals vering in de voorvork en zadelpen zijn hierbij ook prettig.

Zet al je wensen op een rijtje en pak vervolgens onze handige vergelijker erbij. Je kunt alle opties die voor jou belangrijk zijn selecteren en komt zo vanzelf uit bij jouw beste elektrische fiets.


Direct elektrische fietsen vergelijken Direct elektrische fietsen vergelijken

Ontwikkelingen in elektrische fietsen


De interesse in elektrische fietsen is de afgelopen jaren flink toegenomen. Fabrikanten doen er dan ook alles aan om de fietsen nog beter af te stemmen op de wensen van de gebruiker. Dat betekent steeds meer keuze voor de consument, waardoor je nu zelfs ook al elektrische vouwfietsen en elektrische mountainbikes ziet.

Een ander voordeel van die toenemende populariteit is dat producenten natuurlijk zoeken naar manier om elektrische fietsen nog voordeliger te produceren. Er wordt flink geïnvesteerd in die technologie. Het gevolg is dat de fietsen betaalbaarder worden, maar daarnaast ook steeds beter presteren.


Beste elektrische fietsen
Populairste elektrische fietsen