Elektrische fiets kopen: tips voor de beste e-bike

Inhoudsopgave

  1. Elektrische fiets kopen: waarom een e-bike?
  2. Hoe werkt een elektrische fiets?
  3. Welke merken e-bikes zijn er?
  4. Slimme tips om de beste elektrische fiets te kiezen
  5. Belangrijke eigenschappen van een elektrische fiets

Een elektrische fiets kopen is, met alle soorten en maten die er verkrijgbaar zijn, best een opgave. De prijs van een e-bike ligt doorgaans een stuk hoger dan bij ‘normale’ fietsen, en voor dat geld wil je uiteraard wel zeker zijn dat de fiets die je koopt de juiste is. Gelukkig is het maken van een keuze goed te doen als je de juiste informatie hebt en daar gaan we je bij helpen: met tips en informatie waarmee je zelf makkelijk elektrische fietsen vergelijken kunt.

Elektrische fiets kopen: waarom een e-bike?

Nederland is een écht fietsland, maar dat wil niet zeggen dat we altijd zelf willen of kunnen trappen. Een elektrische fiets, ook wel e-bike genoemd, is een ideale uitvinding voor iedereen die niet op eigen kracht kan of wil fietsen. De fiets is een uitkomst voor mensen met een slechte conditie (of mensen die aan hun conditie willen werken) maar ook voor mensen die een zware lading (waaronder kinderen) moeten voortduwen of voor, bijvoorbeeld, ouderen. 

Ook mensen die niet in deze categorieën vallen kopen vaak een elektrische fiets – bijvoorbeeld omdat zij niet meer met de auto naar hun werk willen, maar de afstand voor een gewone fiets net wat te ver vinden. 

Bekijk en vergelijk elektrische fietsen

Hoe werkt een elektrische fiets?

Een elektrische fiets is een fiets met een elektromotor. Deze biedt ondersteuning als je zelf trapt. De elektrische motor haalt zijn energie uit een accu, die je na het fietsen dan ook weer op moet laden. De trapondersteuning die de elektromotor levert is normaal gesproken begrensd op 25 kilometer per uur, zodat je niet te snel gaat. Hoeveel ondersteuning je precies krijgt kun je vaak zelf instellen, maar bij slimmere elektrische fietsen wordt dit vaak ook automatisch aangepast. Dan krijg je bijvoorbeeld wat extra ondersteuning als je een heuveltje op fietst.

Welke merken e-bikes zijn er?

Zoals bij elk product is het ook belangrijk dat je het merk kiest dat goed bij je past. Vrijwel alle grote merken die je kent van de ‘gewone’ fietsen, zul je ook terugvinden in de markt voor elektrische fietsen. Denk hierbij aan Gazelle, Sparta, Batavus, Cortina, Giant en Koga. Er zijn ook minder bekende merken die je wellicht alleen kent van e-bikes zoals, Multicycle, E-Bike Das Orginal, QWIC, Kalkhoff, Stella en Amslod. We gaan je uiteraard niet vertellen dat het ene merk beter is dan het andere, dat verschilt echt per fiets. Maar vaak is er een merk dat qua stijl goed bij je past, het is de moeite waard om dat te verkennen.

Bekijk en vergelijk elektrische fietsen

Slimme tips om de beste elektrische fiets te kiezen

Wanneer je alle eigenschappen op een rijtje zet, heb je wellicht nog niet direct een idee wat voor soort e-bike het beste bij je past. Dat hangt dan ook vooral af van je fietsgedrag. Ben je iemand die regelmatig fietst, maar wel vooral kleine afstanden, dan zal een elektrische stadsfiets goed bij je passen. Zoek je een elektrische fiets om je kinderen mee naar school te brengen, dan raden we je aan om een elektrische moederfiets te kopen, aangezien zo’n zware ‘lading’ een aanslag pleegt op je conditie.

Ben je van plan wat langere fietstochten te maken? Denk dan vooral aan een recreatieve e-bike, waarbij je goed moet letten op de actieradius, die bepaalt namelijk hoe ver je met elektrische ondersteuning kunt rijden. Bij zulke tochten zijn comfort en rijgemak ook van belang. Kijk daarom ook naar de plaatsing van de motor en de accu, die voor een deel je rijervaring bepalen. Extra opties zoals vering in de voorvork en zadelpen zijn hierbij ook prettig.

Kortom, het draait allemaal om nadenken over wat het beste bij je past. In het overzicht hieronder zetten we de soorten e-bikes voor je op een rij, zodat je zelf kunt vergelijken.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Belangrijke eigenschappen van een elektrische fiets

Los van de vraag wélke elektrische fiets het beste voor je is, is het ook belangrijk om na te denken welke eigenschappen de fiets moet hebben. Wij zetten de belangrijkste eigenschappen voor je op een rij.

Maximale actieradius
De actieradius van een elektrische fiets geeft aan hoeveel kilometer je er mee kunt fietsen op een volle accu. Die afstand zal in de praktijk soms wat lager uitvallen. Dat komt doordat er bij de berekening geen rekening gehouden wordt met zaken als bandenspanning, het gewicht van de berijder, weersomstandigheden en andere externe factoren.

Plaatsing van de elektromotor
Waar de elektrische motor van de fiets zich bevindt, bepaalt voor een groot gedeelte de rijeigenschappen van de fiets. Je komt daarbij de volgende varianten tegen:

Elektrische fiets met voorwielmotor: een voordelige techniek die vooral handig is in het dagelijks gebruik. Door de plaatsing van de motor word je als het ware voortgetrokken, waardoor je ook vlot wegrijdt. Bovendien maakt deze plaatsing een naafversnelling mogelijk, wat voor veel fietsers de voorkeur heeft.

• Elektrische fiets met achterwielmotor: een zuinige variant omdat deze door de plaatsing afremt op de motor en zo iets aan energie terugwint. Tijdens het fietsen voelt het alsof je wordt voortgeduwd, maar je hebt bij dit model geen mogelijkheid voor een naafversnelling. Veel fietsers kiezen dit model om langere toertochten mee te fietsen. Fietsen met een achterwielmotor worden tegenwoordig wel steeds minder gemaakt.

Elektrische fiets met middenmotor: veruit de populairste variant bij e-bikes is de middenmotor. Hierbij bevindt de motor zich in het midden, vlak bij de trapas. Het gewicht is daardoor goed verdeeld, wat voor een prettige rijervaring zorgt. Ook kan dit model gecombineerd worden met verschillende versnellingstypes. De prijs ligt echter wel wat hoger en ook valt de motor in het midden wat meer op. Dit type komt het meest voor.

Accu
Bij het kopen van een elektrische fiets is er ook wat de betreft de fietsaccu een aantal zaken om rekening mee te houden. Allereerst het type accu, die aangeeft wat je qua prestaties mag verwachten. De Li-Ion accu zien we op dit moment nog het meest, wat vooral komt door de hoge capaciteit. De LiFePo4 accu is echter in opkomst dankzij zijn langere levensduur en korte laadtijd. De prijs is daardoor wel wat hoger.

Kijk daarnaast ook naar de plaatsing van de accu. Meestal bevindt die zich onder de achterdrager, waar de accu niet opvalt en makkelijk uit te nemen is. Een accu die verwerkt is in het frame zorgt daarentegen weer voor een betere wegligging, net als bij een accu in de kettingkast.

Sensor voor trapondersteuning

De mate van trapondersteuning wordt bepaalt door de sensor die is ingebouwd. Een trapkrachtsensor reageert op de kracht die jij op de trappers zet. Moet je op een helling wat harder trappen, dan schakelt de elektrische motor ook een tandje bij. Dit zorgt voor de meest natuurlijke fietservaring. Bij een rotatiesensor doet de fiets vooral het werk. Hierbij kun je namelijk zelf kiezen hoeveel ondersteuning de motor levert en speelt de trapkracht geen rol.

Versnellingen

Voor je ritjes in de stad heb je niet zoveel versnellingen nodig, maar als je veel lange toertochten maakt, wil je de versnelling wel zelf kunnen kiezen. De meest onderhoudsvrije variant is de naafversnelling, die in de naaf van het achterwiel is verwerkt en maximaal 8 versnellingen biedt. Dat aantal loopt op tot 27 bij een derailleurversnelling, maar je hebt dan wel te maken met een open versnellingssysteem. Regen, zand en stof kunnen er dus makkelijker bij, waardoor het systeem meer onderhoud nodig heeft.

Framemaat

Om zeker te weten dat je prettig op de e-bike zit en goed bij de pedalen en het stuur kunt, kijk je naar de framemaat. Deze bereken je heel eenvoudig: vermenigvuldig je binnenbeenlengte in cm (afstand van de vloer tot het kruis) met 0,68 en je hebt je ideale framemaat. Als de framemaat tussen twee maten in komt, kies je bij sportieve fietsen voor de kleinste maat en bij toerfietsen voor de grootste maat.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Remtechniek

Omdat je op een e-bike makkelijk en vaak sneller fietst, is een goed remsysteem van groot belang. Je kunt kiezen uit de volgende remsystemen:

V-brake: dit type handrem kent eigenlijk iedereen wel. Dit werkt met twee remblokjes die op de velg drukken. Een licht en sterk systeem, maar de remblokjes zullen wel om de zoveel tijd vervangen moeten worden. Bij regen heb je kans op minder remvermogen.

Rollerbrakes: dit type handrem is vergelijkbaar met de trommelrem en komt veel voor bij elektrische fietsen. In plaats van remblokjes werkt deze met rollers die tegen de binnenkant van de trommel worden gedrukt. Het is daardoor minder gevoelig voor slijtage.

Schijfrem: dit type handrem werkt met een schijf op de naaf en een remklauw die op deze schijf drukt. Tegenwoordig zie je steeds meer e-bikes uitgerust met hydraulische remmen die werken op oliedruk. Zij zorgen onder alle condities voor goede remkracht.

Trommelrem: dit type rem zie je steeds minder en werkt ook met remblokjes maar deze worden van binnenuit tegen de trommel gedrukt. Door het gesloten systeem zijn de remmen minder gevoelig voor vocht en vuil en gaan dus langer mee.

Terugtraprem: het meest eenvoudige remsysteem. Dat werkt door een trommelrem op de achternaaf, die je activeert door terug te trappen. De remkracht is wel wat beperkter en dit systeem kom je dan ook weinig tegen bij elektrische fietsen.

Extra comfort

Tot slot wil je natuurlijk wel lekker zitten, vooral als je veel gaat fietsen. Controleer of de voorvork en/of de zadelpen over vering beschikt, zodat je minder last hebt van hobbels op de weg. Heb je moeite met opstappen, kies dan voor een elektrische fiets met lage instap. Tot slot kun je ook nog kijken de stuurpen verstelbaar is, zodat je makkelijk voor de ideale fietshouding zorgt.

Welke e-bikes komen het beste uit de test?

Goed, je wilt een e-bike kopen, maar welke elektrische fiets komt nu het beste uit de tests van dit jaar? En omdat er tegenwoordig zoveel fietstests zijn, hebben wij de resultaten van e-bike tests op een rijtje gezet in een artikel. De fietstests uit 2020 met resultaten lees je hier.

Wat voor soorten e bikes zijn er?

Elektrische stadsfiets
Dit soort fietsen zijn zowel gemaakt voor de korte ritjes naar de supermarkt of andere bestemmingen vlak bij huis als wel voor een ontspannen fietstocht. Daar staat hij ook zeker zijn mannetje. Je hebt minder keuze uit het aantal versnellingen maar geeft je wel een comfortabele zithouding en veel mogelijkheden. Uiteraard zijn elektrische stadsfietsen zowel beschikbaar als damesfiets en als herenfiets.

Recreatieve elektrische fiets
Houd je ervan om mooie lange fietstochten te maken? Dan wil je het liefst een recreatieve e-bike, ook wel een elektrische tourfiets of hybride fiets genoemd. Belangrijke kenmerken zijn een grote actieradius, meer versnellingen en een sportieve zithouding.

Elektrische moederfiets
Dit type elektrische damesfiets is speciaal ontworpen om veilig en makkelijk met je kinderen te fietsen. Soms zijn er al standaard zitjes op de elektrische moederfiets geplaatst. Is dat niet het geval, dan is de fiets in ieder geval stevig genoeg ontworpen om deze alsnog met een gerust hart te plaatsen.

Elektrische bakfiets

Deze fiets lijkt in veel opzichten op de elektrische moederfiets, met als verschil dat deze e-bike geen zitjes heeft, maar een complete bak aan de voorkant, met ruimte tot soms wel vier kinderen. Je kunt je voorstellen dat daar bijna niet tegenop te trappen is, en de elektromotor biedt dan uitkomst.

Speed pedelec fiets

Met deze e-bike haal je snelheden tot wel 45 km/u, ideaal als je bijvoorbeeld snel op je werk wilt zijn, kortom, de racefiets onder de elektrische fietsen. Houd er wel rekening mee dat dit type e-bike voorzien moet zijn van een blauw kenteken, dat je een helm moet dragen en een bromfietsrijbewijs nodig hebt.

Beste elektrische fietsen
Populairste elektrische fietsen