Elektrische deken kopen | Tips en informatie

Wil je een elektrische deken kopen en wil je weten waar je op moet letten? Deze informatie en tips helpen je verder. Vergelijk op Kieskeurig.nl!

Direct elektrische dekens vergelijken Bekijk en vergelijk

Werking elektrische deken

Zo werkt een elektrische deken

Veel mensen associëren een elektrische deken met knusheid en gezelligheid. Logisch, want deze dekens worden vooral tijdens de donkere winterdagen gebruikt. Gegarandeerde warmte, dat is wat je mag verwachten van een elektrische deken.

Maar hoe werkt een elektrische deken eigenlijk? Verwarmingselementen of verwarmbare bedrading zorgt ervoor dat de deken warm wordt wanneer jij dat wilt. Tussen de deken en het stopcontact is een temperatuurcontrole-unit te vinden, die bepaalt hoeveel stroom er naar de verwarmde delen van de deken gaat.

Of je nu een elektrische deken voor één persoon zoekt of een 2-persoons elektrische deken, wij helpen je de beste keuze te maken.

Direct elektrische dekens vergelijken

Eigenschappen

De functionaliteiten van een elektrische deken

Wil je een elektrische deken kopen, dan kun je op verschillende manieren onderscheid maken tussen de verschillende producten die aangeboden worden. Afhankelijk van je wensen kies je de variant met de ideale functionaliteiten voor jou.


Temperatuurbeveiliging

Temperatuurbeveiliging is een belangrijk onderdeel als het om veiligheid gaat. Met deze functionaliteit zorgt de elektrische deken ervoor dat hij niet warmer wordt dan de temperatuur die je hebt ingesteld.

Automatische uitschakeling

Ook automatische uitschakeling is van belang als je veilig met de elektrische deken wilt omgaan. In dat geval schakelt de deken zichzelf uit wanneer hij warm genoeg is. Sommige modellen bieden ook een timer voor de automatische uitschakeling.

Fast Heat

Wil je dat de elektrische deken heel snel je bed voorverwarmt voordat je erin stapt? Dan is een model met Fast Heat iets voor jou. Deze snelle verwarmingsmogelijkheid biedt je precies de snelle warmte die je zoekt.

Voetenwarmte apart instelbaar

Wil je dat de voetenwarmte apart instelbaar is van de rest? Bepaalde elektrische dekens bieden je de mogelijkheid om de voetenwarmte en soms ook de lichaamswarmte apart van de overige zones in te stellen.

Wasmachinebestendig

Als je de elektrische deken intensief gebruikt, is het verstandig om een elektrische deken te kopen die wasmachinebestendig is. Zo kun je hem heel eenvoudig reinigen en er jarenlang plezier van hebben

Materiaal

Tot slot kun je ook nog kiezen van welk materiaal de elektrische deken gemaakt moet zijn. De bekendste materialen zijn polyester, katoen en teddy. Elk materiaal heeft voor- en nadelen. Zo is polyester zeer duurzaam, lichtgewicht en vochtbestendig, maar voelt het wel stugger aan en heeft het een minder ademende functie. Katoen biedt een grote opname van het lichaamsvocht, is sterk en ademend, maar koelt ook sneller af en is schimmelgevoeliger. Teddy voelt erg zacht aan en houdt de warmte heel goed vast, maar ook het (lichaams)vocht, waardoor de deken na het wassen langer moet drogen.


Soorten

Verschillende soorten elektrische dekens

Er zijn diverse soorten elektrische dekens. Welke het beste bij je past, hangt af van je wensen en eisen. We zetten de diverse types voor je op een rij, zodat je zelf kunt beslissen wat voor jou de beste elektrische deken is.


 • Onderdeken

  De elektrische dekens die in Nederland worden verkocht zijn over het algemeen onderdekens. Deze dekens worden op het matras gelegd onder de onderdeken en het onderlaken. Deze deken blijft dus op bed liggen.

  Bekijk en vergelijk
 • Bovendeken

  Er zijn ook elektrische dekens die bovenop het onderlaken gelegd kunnen worden, de zogenaamde bovendekens. Deze dekens hebben meer weg van de ‘ouderwetse’ kruik. Het gebruik van zo’n deken is ook heel anders, omdat je deze steeds weghaalt voor het slapen gaan.

  Bekijk en vergelijk
 • Omslagdeken

  Zoals de naam al zegt, sla je deze elektrische deken om wanneer je behoefte hebt aan extra warmte. Dat hoeft dus niet in bed te zijn, maar het kan ook op de bank of in een stoel. Deze modellen zijn er in verschillende uitvoeringen, maar ze zijn allemaal bedoeld om je lichaam snel op te warmen.


Elektrische deken, gewone deken of kruik?


Het blijft natuurlijk een goede vraag of je wel echt een elektrische deken kopen moet, of dat je ook aan een gewone deken of een warme kruik genoeg hebt. Die afweging moet je uiteraard zelf maken, maar we kunnen je wel op weg helpen door de verschillen aan te geven.

Onder een gewone deken worden veel mensen niet snel genoeg warm. Als je merkt dat dit voor jou ook geldt, dan ligt het voor de hand om wat hulp hierbij te zoeken. Een elektrische deken kan dan een goede oplossing zijn, want die zorgt ervoor dat je lichaam niet zo hard hoeft te werken om warm te worden in bed. Dat scheelt je lichaamsenergie.

Voor extra warmte kun je ook een kruik gebruiken, zoals we ook gewend zijn om te doen bij pasgeboren baby’s. Dit vereist echter steeds weer een handeling, namelijk heet water bereiden, in de kruik gieten en deze goed en veilig vastmaken. Een elektrische deken is veel gemakkelijker in dat opzicht: je zet hem aan en hij warmt je bed op.


Keuzehulp

Kies de beste elektrische deken voor jou


Zoek je een 2-persoons elektrische deken of eentje voor jou alleen? Wil je hem gebruiken als onderdeken, bovendeken of omslagdeken? Vind je het belangrijk dat de voetenwarmte apart instelbaar is? Welke wensen en eisen heb je op het gebied van veiligheid en welk materiaal wil je het liefste hebben?

Als je voor jezelf antwoord geeft op deze vragen, dan kun je de beste elektrische deken voor jouw situatie kiezen. Uiteraard zit er prijsverschil in de diverse modellen. Vaak kun je dit koppelen aan de functionaliteiten die het model te bieden heeft. Over het algemeen geldt: hoe geavanceerder de elektrische deken, des te hoger de prijs.


Direct elektrische dekens vergelijken Bekijk en vergelijk

Ontwikkelingen

De nieuwste ontwikkelingen


Sommige elektrische dekens van Dreamland zijn voorzien van Intelliheat-technologie. Deze dekens passen de gekozen temperatuur automatisch aan de verschillende gebruikswijzen aan, om het gewenste comfort voortdurend te behouden.

Het aantal warmtestanden en warmtezones is een andere manier waarop fabrikanten continu proberen te vernieuwen. De grootste resultaten worden echter geboekt op het gebied van energiezuinigheid en veiligheid. Deze aspecten verbeteren telkens weer.


Beste elektrische dekens
Populairste elektrische dekens