Dvd-speler kopen | Tips en informatie

Wil je een dvd-speler kopen en wil je weten waar je op moet letten? Deze informatie en tips helpen je verder. Vergelijk dvd-spelers op Kieskeurig.nl!

Direct dvd-spelers vergelijken Bekijk en vergelijk

Dvd-speler

Wat is een dvd-speler?

Met een dvd-speler kun je films die je op een dvd hebt staan afspelen. Een losse dvd-speler verbind je doorgaans met je televisie. Een ingebouwde dvd-speler (bijvoorbeeld in een computer of notebook) speelt de dvd op het beeldscherm van het bijbehorende apparaat af.

Een dvd-speler beschikt over dezelfde techniek als een cd-speler. Een laser leest de sporen op het dvd-schijfje en zet die vervolgens om in beeld en geluid. Je hebt een scart-, rgb- of hdmi-kabel nodig om de dvd op je televisie af te spelen. Let erop dat je bij de aanschaf van een dvd-speler kijkt of de dvd-speler regiovrij is. Binnen de dvd-wereld zijn dvd’s namelijk ingedeeld in regio’s. Een dvd die je aanschaft in de Verenigde Staten kan dan misschien niet werken op een Europese dvd-speler.

Overigens bestaat de blu-ray speler ook al een tijdje, de opvolger van de dvd-speler. Maar vooralsnog blijft de dvd-speler gewoon bestaan. Dat heeft voor een groot deel te maken met het feit dat de gemiddelde consument vaak het verschil in beeldkwaliteit niet ziet of niet belangrijk genoeg vindt. Bovendien moet je dan ook over een televisie met een hoge beeldkwaliteit beschikken.

Hier kun je direct dvd-spelers vergelijken

Eigenschappen

De features van een dvd-speler

Welke mogelijkheden heeft jouw ideale dvd-speler? Het is voor iedereen altijd van belang om bij de aanschaf van een dvd-speler goed op de hoogte te zijn van wat er allemaal voor functies beschikbaar zijn. Het bepaalt hoe goed de dvd-speler is en hoe goed hij bij jouw eisen en wensen past.


Afspelen van andere dragers

Het is natuurlijk logisch dat je op een dvd-speler een dvd kunt afspelen, maar kijk ook goed naar wat zo’n dvd-speler nog meer allemaal aankan. Zeker als je gekopieerde of gebrande dvd-s gaat gebruiken, moeten die wel compatibel met je dvd-speler zijn. Ook de bestandstypes die op de dvd staan, moeten door je dvd-speler gelezen en weergegeven kunnen worden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan jpeg, mp3, DivX, etc.

HDMI en USB

Voor de beste weergave van het beeld op je televisie, moet je dvd-speler (en natuurlijk ook je televisie zelf) over HDMI beschikken. Als je dat belangrijk vindt, kijk dan dus goed of je een dvd-speler met HDMI-uitgang uitkiest. Je verliest zo helemaal niks aan beeldkwaliteit. Het kan daarnaast ook handig zijn als de dvd-speler een USB-aansluiting bevat. Je kunt dan een USB-stick of harde schijf aansluiten om foto’s en video’s op je televisie af te spelen.

Geluid

Bij een dvd-speler denk je natuurlijk aan het kijken van films, maar vergeet daarbij zeker ook het belang van goed geluid niet. Je kan nog zo’n goede geluidsinstallatie bij je televisie hebben, als je dvd-speler zelf niet beschikt over de juiste geluidsuitgangen, dan houdt het al snel op. Elke dvd-speler kan digitaal verbonden worden met een surround receiver. Zo kun je via de digitale uitgang digitaal surroundgeluid afspelen, zoals Dolby Digital en DTS. De digitale uitgang op een dvd-speler is optisch of coaxiaal. Er zijn ook modellen die allebei de uitgangen bevatten.


Soorten

Verschillende soorten dvd-spelers

Dvd-spelers zijn er in verschillende soorten en maten. Al eerder is het verschil tussen een losse dvd-speler (voor aan je televisie) en een ingebouwde dvd-speler (bij een computer) aan de orde gekomen. Maar er bestaan bijvoorbeeld ook handige, compacte en portable dvd-spelers met een ingebouwd lcd-scherm. Handig voor als je op vakantie gaat of om relaxed op je slaapkamer een filmpje te kijken. Sommige dvd-spelers bevatten ook een ingebouwde recorder, zodat je programma’s die op televisie komen er mee op kunt nemen.Keuzehulp

Zo kies je de juiste dvd-speler


Als je een dvd-speler gaat kopen, moet je je natuurlijk goed voorbereiden. Hier vind je dan ook heel veel informatie rondom dvd-spelers zodat je tot de voor jou meest geschikte keuze kunt komen. Het is in elk geval vooraf goed om te weten wat je zelf belangrijk vindt bij een dvd-speler. Pas als je dat inzichtelijk hebt, kun je een verantwoorde beslissing nemen.

Als je films en series wilt kijken, maar niet zo veel waarde hecht aan de beeldkwaliteit of het geluid (omdat je bijvoorbeeld ook maar een eenvoudige televisie hebt) dan kun je volstaan met de aanschaf van een standaard dvd-speler. Vind je beeld en geluid juist wel hartstikke belangrijk en wil je een bioscoopervaring zo goed mogelijk benaderen? Kies dan voor een dvd-speler waar deze zaken allemaal goed vertegenwoordigd zijn. Maak je veel gebruik van gekopieerde dvd’s? Zorg er dan voor dat de dvd-speler van je keuze veel weergavemogelijkheden ondersteunt.

Vergeet natuurlijk ook je budget niet mee te nemen in je keuze voor een dvd-speler. Om je daar nog extra bij te helpen, hebben we een vergelijker ontwikkeld waarmee je nog makkelijker je keuze kunt bepalen.


Direct dvd-spelers vergelijken Bekijk en vergelijk

Ontwikkelingen

Nieuwste ontwikkelingen rondom dvd-spelers


Sinds de ontwikkeling van de dvd-speler, hebben er heel wat ontwikkelingen plaatsgevonden. In de basis bestonden die altijd uit het verbeteren van de huidige modellen: zoals bijvoorbeeld zorgen voor een betere geluids- en beeldweergave of het vergoten van de verschillende weergaveopties op de speler van de mediadragers. Blu-ray wordt al een tijdje gezien als de opvolger van de dvd. Dat heeft te maken met de omschakeling naar films in HD-kwaliteit. Die hogere geluids- en beeldkwaliteit nam veel meer ruimte in waardoor alle data niet meer op een dvd paste. En dankzij de opkomst van de 3D-technologie bij films, staat inmiddels ook de opvolger al klaar: de 3D blu-rayspeler.


Beste dvd-spelers
Populairste dvd-spelers