Draagbare radio kopen: tips voor de beste portable speaker

Inhoudsopgave

  1. Draagbare radio kopen: de beste tips
  2. Draagbare radio: alle soorten en maten
  3. Draagbare radio: welke functies zijn er?
  4. Draagbare radio of wireless speaker?

De draagbare radio heeft een flinke ontwikkeling doorgemaakt sinds de tijd van de draagbare cassettespeler en radio/cd-speler. De komst van internetradio heeft deze portable muziekmakers een stuk compacter gemaakt en de geluidskwaliteit is door de jaren heen alleen maar beter geworden. Daarnaast is er tegenwoordig ontzettend veel keus: van DAB-radio tot bouwradio. Waar moet je precies op letten bij het kopen van een draagbare radio? Met de tips uit dit artikel helpen we je op weg. Door daarna radio’s te gaan vergelijken, wordt het vinden van de beste of een goedkope draagbare radio een stuk makkelijker!

Draagbare radio kopen: de beste tips

Wanneer je een draagbare radio wilt kopen, is het belangrijk om eerst goed na te denken waar je de radio precies voor wilt gebruiken. Ben je van plan om er Spotify op te gaan luisteren of wil je gewoon muziek uit de ether opvangen? Wil je de mogelijkheid hebben om je audio-muziekcollectie erop af te spelen (in welk geval je een radio/cd-speler nodig hebt), en wil je die dan afspelen terwijl je lekker zit te werken, of ga je voor de oude en vertrouwde portable cd-speler zodat je ook onderweg of in de tuin naar je favoriete muziek kunt luisteren? Voordat je naar je radio gaat zoeken, raden we je sterk aan om dus eerst goed te overwegen wat je er allemaal mee wilt kunnen. Wil je er alleen binnen naar luisteren, of wil je (incidenteel) ook naar buiten kunnen? Wil je een kleine ruimte met geluid vullen of moet de draagbare radio ook in een grote ruimte z’n mannetje kunnen staan? Als je dit soort dingen helder hebt vóór dat je gaat zoeken, raak je veel minder snel afgeleid door allerlei functies en mogelijkheden waar je wél voor betaalt, maar waar je wellicht niets aan hebt. Doen dus, want zo weet je zeker dat je de voor jou beste draagbare radio vindt!

Draagbare radio: alle soorten en maten

Wie vroeger een draagbare radio kocht, had grofweg twee keuzes: Sony of Philips – en je moest een halve bodybuilder zijn om het apparaat met je mee te kunnen zeulen (draagbaarheid was een breed begrip). Tegenwoordig zijn er veel meer merken, en heb je veel meer keuze. Zo kun je bijvoorbeeld een internetradio kopen, waarvoor je dus geen enkele verwisselbare media nodig hebt. Daarbij heb je dan ook weer de keuze tussen een radio die simpelweg een DAB-signaal opvangt, of een radio die kan inloggen op een online dienst, zoals Spotify of Pandora. Iets meer oldschool is de portable cd-speler, die natuurlijk iets minder efficiënt is omdat je telkens cd’s moet wisselen, maar het is wel fijn als je gewoon rechtstreeks naar je eigen muziek kunt luisteren zonder verbonden te hoeven zijn met internet.

Een combinatie tussen een cd-speler en een mp3-radio is natuurlijk ook interessant, omdat je daar ook een usb-stick op kunt aansluiten om je muziek te luisteren. Zoek je specifiek iets voor je kinderen, dan is het goed om te weten dat er speciale kinder-cd-spelers zijn, die wat robuuster zijn en tegen een stootje kunnen. Ook robuust is de zogenaamde bouwradio, die goed beschermd is tegen vuil en stof. Wil je muziek kunnen luisteren tijdens het douchen of in bad, dan is een badkamerradio de juiste keuze. Deze radio’s zijn doorgaans (spat)waterdicht, zodat je ze ook daadwerkelijk in de douche kunt hangen.

Daarnaast is de afweging of je op zoek bent naar een stationair model, zoals een tafelradio, of dat je liever een zakradio hebt die je bij je draagt. En moet dat dan een radio op batterijen zijn of eentje met een oplaadbare accu? Tot slot heb je tegenwoordig ook ruime keuze in stijl en kleur. Of je nu een moderne DAB-radio kopen wilt of een retro radio-cd-speler, of je nu een zwart model zoekt of een roze kinderradio: de draagbare radio is écht in alle soorten en maten verkrijgbaar.

Draagbare radio: welke functies zijn er?

Wanneer je besloten hebt wat voor soort radio je wilt kopen, is het vooral belangrijk om te kijken welke functies er aanwezig zijn op het toestel dat je voor ogen hebt. Vroeger was het voldoende als een draagbare radio een tuner had, maar wil je ook naar internetradio kunnen luisteren, dan zul je naast een FM-tuner ook een DAB+-tuner moeten hebben. Daarbij is het de vraag hoe je het apparaat eventueel wilt kunnen aansluiten op andere apparatuur. 

In principe is deze radio natuurlijk bedoeld om bij je te dragen, maar wil je hem ook kunnen aansluiten op andere appraten (zoals een versterker of (draadloze) luidsprekers), dan is een AUX-aansluiting, USB-aansluiting of bluetooth-functionaliteit wel vereist. Denk daarbij ook aan merkspecifieke aansluitmogelijkheden, zoals een Apple-dock. Heb je nog cd’s, zoek dan een radio/cd-speler. Controleer ook of het apparaat in staat is om externe opslagmedia te accepteren, zoals een SD-kaartje met muziek daarop. 

Wat ons betreft is een radio die zowel een FM-tuner als een DAB+-tuner heeft én je de mogelijkheid biedt om externe muziek in te laden via een USB-stick of SD-kaartje de ideale speler. Bedenk dan wel dat je uiteraard voor elke functionaliteit betaalt.

Draagbare radio of wireless speaker?

Hoewel we het in dit artikel vooral hebben over draagbare radio’s, is het ook belangrijk om je af te vragen of zo’n apparaat wel is wat je zoekt. In de tijd vóór smartphones en tablets was een portable radio met alle ingebouwde functionaliteiten de enige manier om muziek draagbaar te maken, maar tegenwoordig is dat natuurlijk allang niet meer zo.In principe draag je alle functionaliteit die je nodig hebt (inclusief een prettige interface) dagelijks bij je op zak op je smartphone en heb je wellicht alleen een luidspreker nodig om die muziek uiteindelijk ten gehore te brengen.

Een wireless speaker kun je al voor een paar tientjes kopen, maar je kunt ook gaan voor superieure geluidskwaliteit (dat kost je een paar honderd euro). Eén ding hebben dit soort luidsprekers met elkaar gemeen: ze hebben weinig ingebouwde functionaliteiten (zoals DAB, cd-speler enzovoort). De technologie komt allemaal vanaf je smartphone, tablet, desktop of laptop, zodat de luidspreker zich maar op één ding hoeft te richten: geluid laten horen.