Draagbare radio kopen | Tips en informatie

Wil je een draagbare radio kopen en wil je weten waar je op moet letten? Deze informatie en tips helpen je verder. Vergelijk portable radio’s op Kieskeurig.nl!

Direct draagbare radio's vergelijken Bekijk en vergelijk

Draagbare radio kopen

Draagbare radio kopen: waar moet je op letten?

Lekker op vakantie het laatste nieuws uit Nederland volgen? Of tijdens het werken in de tuin toe aan een muzikale dosis arbeidsvitaminen? Met een draagbare radio luister je waar je maar wilt naar je favoriete muziek- en radioprogramma’s. Ga je een draagbare radio kopen, dan zijn er wel een paar dingen waar je op moet letten. In dit artikel vertellen we je precies welke zaken belangrijk zijn, zodat jij de beste keuze maakt.

Direct draagbare radio’s vergelijken

Eigenschappen

Eigenschappen van een draagbare radio

Een draagbare radio beschikt over allerlei functies die jouw luisterplezier vergroten. We zetten ze even voor je op een rij, zodat je kunt bepalen welke eigenschappen voor jou belangrijk zijn.


Type tuner

Het onderdeel waarmee je afstemt op een bepaalde radiozender noemen we de tuner. Deze kan analoog of digitaal zijn. Bij een analoge tuner draai je aan een knop om op een zender af te stemmen. Bij een digitale tuner zie je de frequentie in een display, waarbij je veel nauwkeurig kunt afstemmen. Bovendien kun je hierbij vaak ook zenders in het geheugen opslaan.

DAB+

We kennen allemaal wel de ruis die je soms op de radio hoort. Een probleem dat met de komst van DAB+ verleden tijd is. De radiosignalen worden hierbij namelijk digitaal via de ether verzonden. Draaien en zoeken via de tuner is er ook niet meer bij, je selecteert het radiostation dat je wilt horen gewoon uit een lijst. Bovendien is het aanbod van lokale en nationale radiozenders bij DAB+ ook nog eens veel groter.

Internetradio

Met internetradio geniet je net als bij DAB+ van radiozenders in digitale kwaliteit. Het voordeel van internetradio is dat je onbeperkt zenders van over de hele wereld kunt ontvangen. Je draagbare radio moet dan wel verbinding kunnen maken met internet en binnen het bereik van het internetsignaal staan.

Cd-speler

Luister je naast radio ook graag naar cd’s? Dan is een draagbare radio met cd-speler natuurlijk een logische keuze. Wil je cd’s met daarop mp3’s afspelen, let er dan goed op dat de cd-speler deze ook kan lezen.

USB

Heb je die mp3’s op een usb-stick of mp3-speler staan? Dan wil je een draagbare radio met usb-aansluiting, zodat je deze apparaten makkelijk aan elkaar kunt koppelen.

Bluetooth

Via bluetooth kun je verschillende apparaten draadloos met elkaar verbinden. De meeste smartphones en laptops beschikken over bluetooth, net zoals sommige mp3-spelers. Kies je voor een draagbare radio met bluetooth, dan kun je dus makkelijk muziek afspelen van allerlei apparaten die ook over bluetooth beschikken.


Soorten

Soorten draagbare radio’s

Naast de standaard draagbare radio zijn er nog andere soorten om uit te kiezen. Deze onderscheiden zich vaak door een specifiek design en andere bijzondere eigenschappen, zoals water- en stofdichtheid.


 • Tafelradio

  Deze radio’s herken je aan hun eenvoudige en compacte ontwerp. Ze nemen dus weinig ruimte in en zijn eenvoudig te bedienen. Wat betreft de geluidskwaliteit presteren tafelradio’s opmerkelijk goed voor hun kleine formaat. De modellen zijn verkrijgbaar in allerlei designs, van stijlvol retro tot felle, opvallende kleuren.

 • Badkamerradio

  Je kunt ’s ochtends onder de douche natuurlijk zelf zingen, maar lekker naar een muziekje luisteren is ook wel fijn. Elektriciteit in een vochtige ruimte als de badkamer is gevaarlijk, daarom zijn er speciale badkamerradio’s. Deze zijn waterdicht, zodat je ze zonder problemen onder de douche of naast het bad aanzet.

 • Bouwradio

  Voor een bouwradio hoef je natuurlijk niet per se een bouwvakker te zijn. Ook voor tijdens het klussen of in je werkplaats zijn deze stevige draagbare radio’s ideaal. Ze kunnen tegen een stootje en zijn goed beschermd tegen stof en vuil. Door de krachtige accu houdt een bouwradio het lang vol, zelfs bij de hoge volumes die je in een werkomgeving goed kunt gebruiken.

  Bekijk en vergelijk
 • Zakradio

  Wil je een klein model radio dat je makkelijk in je tas of binnenzak stopt? Kies dan voor een zakradio. Veel extra opties zoals een cd-speler vind je in deze categorie niet, maar radio luisteren gaat perfect.


Draadloze radio of wireless speaker?


Wat is nu slimmer, een draadloze radio kopen of een wireless speaker? Bij die laatste kun je natuurlijk ook overal waar je wilt muziek luisteren. Toch zijn wireless speakers vooral handig als je muziek van verschillende andere apparaten wilt afspelen. Zo schakel je bijvoorbeeld makkelijk tussen je laptop en smartphone als muziekbron voor de speaker.

Het voordeel van een draadloze radio ten opzichte van een wireless speaker is dat je alles in één apparaat hebt. Bovendien zijn er modellen die naast radio ook extra opties zoals een cd-speler en bluetooth bieden. Daarmee kun je alsnog een smartphone of ander apparaat aan je radio koppelen.

Een draagbare radio is dan ook vooral aan te raden als je vooral het luisteren naar radio belangrijk vindt. Dat werkt via een wireless speaker vaak vrij omslachtig, omdat je het bijvoorbeeld via je smartphone afspeelt. Bovendien kost dat je vaak nog behoorlijk wat data uit je mobiele bundel.


Keuzehulp

Wat is de beste draagbare radio?


Na het lezen van dit artikel heb je daar vast voor jezelf al een goed beeld van gevormd. Je weet bijvoorbeeld vast al wel of je vooral radio gaat luisteren of extra opties zoals een cd-speler, usb-aansluiting en bluetoothverbinding interessant vindt.

Ook belangrijk is de vraag welk radiosignaal je wilt kunnen ontvangen. Heb je genoeg aan de ouderwetse AM- en FM-signalen? Of wil je profiteren van de mogelijkheden in kwaliteit, gemak en aanbod die DAB+ je biedt? Internetradio kan ook interessant zijn, maar bedenk dan wel dat je altijd in de buurt van een internetsignaal moet zijn.

Tot slot is er nog de vraag waar je de radio gaat gebruiken. Is dat in en rond het huis of op vakantie? Dan heb je genoeg aan een standaard draagbare radio of een compacte tafelradio. Luister je liever onder douche of op de werkplaats, dan is het verstandiger om te kijken naar speciale badkamerradio’s en bouwradio’s.

Alles voor jezelf op een rijtje gezet? Dan is het tijd voor de laatste stap. Geef je voorkeuren aan in onze handige vergelijker en je ontdekt direct jouw beste opties voor een draagbare radio.


Direct draagbare radio's vergelijken Bekijk en vergelijk

Ontwikkelingen

Nieuwe ontwikkelingen


De grootste ontwikkeling van de laatste jaren op het gebied van draagbare radio’s is natuurlijk de komst van DAB+. Zowel het gebruiksgemak als de kwaliteit van radio zijn daarmee enorm toegenomen. Maar er is nog veel meer gaande.

Zo zien we dat ook de geluidskwaliteit van de radio’s zelf steeds beter wordt. Waar een kleine radio tot voor kort gelijkstond aan een inferieur geluid, merken we dat de compacte modellen steeds beter klinken.

Ook op het gebied van accu’s wordt er veel vooruitgang geboekt. Geen overbodige luxe, want doordat draagbare radio’s over steeds meer functies beschikken verbruiken ze ook meer stroom.


Beste draagbare radio's
Populairste draagbare radio's