Informatie over digitale decoders

Een digitale decoder, ook wel digitale ontvanger genoemd, is onmisbaar als je digitaal televisie wilt kijken. De hogere beeld- en geluidskwaliteit maken digitale televisie eigenlijk noodzakelijk om optimaal te kunnen genieten van je led-tv.
Je hebt bij de decoders drie verschillende soorten, afhankelijk van welke vorm digitale tv je hebt. Je hebt DVB-C (kabel), DVB-T (Digitenne) en DVB-S (satelliet). Verder heb je een abonnement met smartcard nodig om digitaal televisie te kunnen kijken. 

Bekijk alle Digitale decoders

Losse decoder of ingebouwd

Een digitale decoder is een niet al te groot apparaat die je op de televisie aansluit om zo digitale televisie te kunnen ontvangen. Elke digitale decoder heeft een afstandsbediening. Als je gebruik maakt van digitale televisie hoef je de afstandsbediening van de televisie niet meer te gebruiken. Veel tv's hebben de digitale decoder ook ingebouwd zitten. In dat geval dien je te werken met een CI+ module. Meer informatie hierover vind je in de informatietekst over de tv's.

Digitale tv

In Nederland kan het digitale signaal op verschillende manieren je woning binnen komen. De digitale decoder zet het ontvangen digitale signaal om in signalen die de televisie kan weergeven. Belangrijk is het verschil tussen de verschillende bronnen van het signaal. Voor digitale televisie via bijvoorbeeld de kabel heb je een andere decoder nodig dan voor digitale televisie via de schotel. We onderscheiden de volgende systemen:

  • Via een schotelantenne (DVB-S)
  • Via de kabel (DVB-C)
  • Via de ether (DVB-T)
Niet elke vorm van digitale tv is overal te gebruiken. Doe hier een postcodecheck om te zien welke vorm van digitale televisie bij jou thuis gebruikt kan worden.

DVB-S

DVB-S is digitale televisie via de satelliet. De beeldkwaliteit is het beste van de drie digitale televisiesystemen. Een kabelaansluiting heb je niet meer nodig, wel moet je een schotel bij of op je huis plaatsen. Vanaf de schotel wordt er een kabel getrokken naar de digitale decoder. Elke tv in huis heeft een eigen digitale decoder nodig. Het aanbod van zenders is bij DVB-S verreweg het grootst. Veel buitenlandse en een enkele Nederlandse zender zijn gratis te ontvangen. Voor ontvangst van bijvoorbeeld de commerciële Nederlandse zenders heb je een abonnement nodig bij Canal Digitaal. Dit is de provider van satelliettelevisie in Nederland. De abonnementskosten zijn, bij een standaard televisiepakket, het voordeligst bij DVB-S. De kosten voor de aanschaf van de benodigdheden voor satelliettelevisie liggen echter wel hoger ten opzichte van de andere digitale televisiesystemen.

DVB-C

Digitale televisie via de kabel wordt DVB-C genoemd. Dit is in Nederland de meest voorkomende vorm van digitale televisie, omdat veel mensen thuis al een kabelaansluiting hebben. Alle kabelmaatschappijen in Nederland bieden inmiddels digitale televisie aan. Het enige wat je nodig hebt voor DVB-C is een decoder en een smartcard van de desbetreffende kabelmaatschappij. De aanschaf van digitale kabeltelevisie is dan ook relatief laag. De decoders worden voor relatief weinig geld verkocht, sommige kabelmaatschappijen verstrekken de decoders zelfs gratis. Het voordeel van digitale televisie via de kabel is dat je niet voor elke televisie een eigen decoder nodig heeft. De tv waar je de digitale decoder op aansluit beschikt op dat moment over digitale televisie, bij de andere tv's blijft gewoon het analoge kabelsignaal actief. Bij veel kabelmaatschappijen is digitale televisie ‘gratis’. Dit wil zeggen dat je vaak geen extra abonnementskosten kwijt bent voor digitale tv naast de abonnementskosten die je al betaalt aan de kabelmaatschappij. Wel dien je extra te betalen voor extra zenders. Het aanbod van zenders is niet zo groot als bij satelliettelevisie.

DVB-T

DVB-T is digitale televisie via de ether. Qua beeldkwaliteit is dit de minste vorm van digitale televisie. De aanbieder van DVB-T in Nederland is Digitenne. Om het signaal te ontvangen heb je een kleine antenne nodig die op de decoder aangesloten wordt. Deze antenne kan gewoon binnen staan. Net als bij DVB-S heb je voor DVB-T geen kabelaansluiting meer nodig. Wel heb je voor elke televisie een aparte decoder nodig. Het aanbod van zenders is beperkt tot ruim twintig zenders. Hier zitten alle gangbare Nederlandse zenders bij. De Nederlandse publieke zenders zijn vrij te ontvangen via de digitale ontvanger. Voor alle overige zenders heb je een abonnement bij Digitenne nodig. De maandelijkse abonnementskosten voor Digitenne zijn relatief laag, net als de kosten voor de benodigde apparatuur. Het enige wat je nodig hebt is een digitale decoder, de antenne en de smartcard.

Single of twin

Ook de keuze tussen een single en een twin decoder is van belang. Met een twin decoder is het mogelijk om een programma te bekijken terwijl een ander programma opgenomen wordt. Dit is met een single decoder niet mogelijk. Je kunt dan alleen het programma opnemen dat je op dat moment via de decoder aan het bekijken bent. Bij digitale televisie via de kabel heb je wel de mogelijkheid om bij een single ontvanger een programma te kijken en tegelijkertijd een ander programma op te nemen. In dat geval neem je analoog op en kijk je digitaal of vice versa.

HD (High Definition)

Wil je beelden in HD (High Definition) kunnen kijken dan heb je een hiervoor geschikte decoder nodig. Het grote voordeel van HD is de scherpere beeldkwaliteit. Om HD-uitzendingen in goede kwaliteit weer te kunnen geven dient je televisie minimaal HD-ready te zijn. Vrijwel alle tv's zijn dat tegenwoordig. Daarnaast heb je een HDMI-kabel nodig om de digitale decoder te verbinden met de televisie. HDMI is een digitale verbinding die ervoor zorgt dat er geen verlies optreedt in de verbinding van de digitale decoder naar de televisie.
HD-ontvangst is voorlopig nog niet mogelijk bij DVB-T. Niet alleen HD-uitzendingen, maar ook gewone Standard Definition uitzendingen (SD) zien er via een HD decoder vaak beter uit. Dit komt onder andere door de hogere kwaliteit verbinding die er gebruikt wordt.

Harde schijf

Een decoder met ingebouwde harde schijf maakt het mogelijk om televisieprogramma's op te nemen en deze later weer terug te kijken. Daarnaast beschikken de digitale decoders met harde schijf ook over een timeshift functie. Timeshift maakt het mogelijk om een pauze in een programma in te lassen. Zo kun je tijdens een programma even wat anders doen en op een later tijdstip weer verder kijken.

Aansluiten

De digitale decoder is op verschillende manieren aan te sluiten op je televisie. De meest gebruikte en beste verbinding is die met een HDMI kabel. Naast de HDMI aansluiting beschikken veel decoders ook nog over een scart aansluiting. Deze gebruik je alleen nog als de tv niet over een HDMI aansluiting beschikt.
Ook beschikken alle digitale decoders over een digitale audio-uitgang. Hiermee kan je de digitale decoder digitaal op je geluidssysteem aansluiten. Zo kan je genieten van digitaal meerkanaals geluid.

Beste digitale decoders
Populairste digitale decoders
>