Digitale ontvanger kopen | Tips en informatie

Wil je een digitale ontvanger kopen en wil je weten waar je op moet letten? Deze informatie en tips helpen je verder. Vergelijk op Kieskeurig.nl!

Direct digitale decoders vergelijken Bekijk en vergelijk

Digitale ontvanger kopen

Wat is een digitale ontvanger?

Een digitale tv ontvanger of digitale decoder heb je nodig om digitale televisie te kijken. Ideaal als je een LED-tv of HD-televisie hebt, want dan heb je de hogere beeld- en geluidskwaliteit van digitale televisie echt nodig. Het zou toch jammer zijn als je niet profiteert van de mogelijkheden die je televisie je biedt.

Je sluit een digitale ontvanger eenvoudig op je televisie aan. Elke decoder is voorzien van een afstandsbediening. Je hoeft dan voortaan de afstandsbediening van je televisie niet meer te gebruiken: alle communicatie verloopt via één apparaatje. Er zijn ook televisies die beschikken over een ingebouwde digitale decoder. Je hebt dan geen aparte digitale ontvanger meer nodig, maar kunt volstaan met een CI+ module.

Een digitale tv ontvanger kun je het beste zien als een vertaler voor je tv. Hij kan het versleutelde of gecodeerde signaal dat je provider stuurt lezen en dit vervolgens omzetten naar beeld voor op je televisie. Bij een digitale decoder hoort ook altijd een smartcard. Deze kaart leest de gegevens van jouw abonnement en geeft aan de decoder door welke zenders bij jouw abonnement horen. Decoders beschikken ook altijd over een Elektronische Programma Gids. Handig, want zo kun je op het scherm van je televisie zien welke programma’s er op de verschillende zenders worden uitgezonden. Ook is er vaak aanvullende informatie over zo’n programma beschikbaar. Als je digitale ontvanger beschikt over een digitale HD-recorder met harde schijf, neem je vanuit die gids ook gemakkelijk programma’s op.

Hier kun je direct digitale decoders vergelijken

Eigenschappen

Eigenschappen van een digitale decoder


Ingebouwde harde schijf.

Zo zijn er decoders die beschikken over een ingebouwde harde schijf. Je neemt dan heel makkelijk programma’s die op televisie worden uitgezonden op.

Aansluitingen en uitgangen

Je kunt ook kijken naar de aansluitingen en uitgangen die de digitale ontvanger heeft. Zo heb je met een HDMI-aansluiting een digitale uitgang die het mogelijk maakt om het signaal van de decoder zonder verlies van kwaliteit aan je televisie door te geven. Je bekijkt dan bijvoorbeeld HD-uitzendingen ook echt in HD-kwaliteit.

Interactieve tv

Sommige digitale ontvangers beschikken ook over interactieve tv. Met die functie bestel je bijvoorbeeld direct films en kun je eerder uitgezonden programma’s terugkijken. Uiteraard moet de provider waar je een abonnement bij afsluit wel ook interactieve tv binnen het abonnement aanbieden.


Soorten

Soorten digitale ontvangers


In principe heb je de keuze uit drie verschillende soorten digitale ontvangers. Die indeling is gebaseerd op het soort televisie dat je hebt. Zo heb je DVB-C (kabel), DVB-T (via de ether zoals Digitenne) en DVB-S (satelliet of schotelantenne). Daarnaast moet je ook nog een abonnement met smartcard bij een provider afsluiten om digitaal tv te kunnen kijken.

In Nederland komt het digitale tv-signaal dus op verschillende manieren onze woningen binnen. Jouw digitale decoder zet het signaal dat ontvangen wordt vervolgens om in televisiebeelden. Komt het digitale signaal bij jou via de kabel binnen, dan heb je een andere digitale ontvanger nodig dan wanneer het via de schotel loopt.

Een ander onderscheid in decoders is om te kijken naar het aantal tuners. Bij een decoder met twee tuners (twin) kun je een programma bekijken terwijl er tegelijkertijd een ander programma wordt opgenomen. Bij een ontvanger met maar één tuner (single) gaat je dat niet lukken en kun je alleen het programma opnemen dat je al aan het kijken bent.


Voordelen

Voordelen van een digitale tv ontvanger


De meeste mensen maken tegenwoordig gebruik van digitale televisie, vaak via een digitale ontvanger. Maar je kan ook op andere manieren televisie kijken, bijvoorbeeld met behulp van een CI+ module. Het voordeel daarvan is dat je dan geen extra apparaat naast je televisie hoeft te plaatsen. Je schuift de module namelijk zo in de CI sleuf. Groot nadeel is dat je er niet zo goed mee kunt opnemen. Alleen het programma dat je al aan het kijken bent is beschikbaar voor opname. Bij een digitale decoder die voorzien is van een digitale HD-recorder heb je dat probleem dus niet en kun je vaak zelfs meerdere programma’s tegelijkertijd opnemen.

Vind je de beeldkwaliteit van de programma’s die je op tv kijkt niet zo belangrijk? Je kunt ook nog altijd tv kijken via de kabel. Je hoeft dan geen extra televisieabonnement aan te schaffen. Toch willen de meeste mensen juist profiteren van de kwaliteit die hun tv te bieden heeft. Dan is het zonde om via de kabel tv te kijken, want je haalt dan niet de beste beeld- en geluidskwaliteit uit je televisie.


Keuzehulp

Zo kies je de juiste digitale ontvanger


Niet iedereen is naar hetzelfde op zoek als het gaat om televisiekijken. De een heeft genoeg aan een klein scherm met kabelaansluiting, terwijl de ander een zo groot mogelijk beeldscherm wil hebben met een zo hoog mogelijke beeldkwaliteit. Hetzelfde geldt bij de keuze voor decoders: het is helemaal afhankelijk van je eigen eisen, wensen en voorkeuren. Al dit soort zaken maken het makkelijker voor je om een digitale decoder te kopen.

Wil je programma’s kunnen opnemen? Dan moet je een digitale decoder kopen met een ingebouwde harde schijf. Wil je dat de beelden in HD-kwaliteit worden weergegeven? Zorg dan dat je decoder over een HDMI-aansluiting beschikt (en dat je daarnaast ook een HD-televisie hebt). Als je ook nog extra functies wilt gebruiken tijdens het tv kijken, zoals uitzendingen terugkijken en films en series on demand kijken, dan heb je een digitale ontvanger nodig die de mogelijkheid van interactieve tv aanbiedt.

Als je voor jezelf al dit soort zaken goed hebt uitgezocht en weet wat je belangrijk vindt, begin dan met het maken van een definitieve keuze. Vergeet daarbij ook je budget niet. Het zal je niet verbazen dat hoe meer mogelijkheden de decoder moet hebben, hoe hoger de prijs kan zijn. Voor een precieze vergelijking tussen de beschikbare modellen en de bijbehorende prijzen, gebruik je onze handige vergelijker.


Direct digitale decoders vergelijken Bekijk en vergelijk

Ontwikkelingen

Nieuwste ontwikkelingen bij digitale decoders


Nieuw op het gebied van digitale decoders is de zogeheten IPTV settopbox. Met IPTV kijk je televisie via je internetaansluiting. Voorwaarde voor een goede beeldkwaliteit is natuurlijk wel dat je een snelle en stabiele internetverbinding hebt. In Amerika en Canada is IPTV al behoorlijk populair en wordt dan ook gezien als het product van de toekomst op het gebied van televisie kijken.


Beste digitale decoders
Populairste digitale decoders