Informatie over decoupeerzagen

De decoupeerzaag is een multifunctionele zaag en kan ingezet worden voor veel doe het zelf klussen. Hij is voornamelijk geschikt om wat fijnere klusjes uit te voeren. De decoupeerzaag is vooral geschikt voor: uitzagen van cirkels, hoeken afronden, "hapjes" uit materiaal zagen, onregelmatige vormen uit plaatmateriaal zagen, enzovoort. Voor het recht-toe recht-aan zagen van materiaal kun je beter een cirkelzaag of een afkortzaag gebruiken.

decoupeerzaag

Bekijk alle Decoupeerzagen

Zaagsnelheid

Het aantal slagen die de decoupeerzaagzaag maakt wordt uitgedrukt in s/min. (slagen per minuut). Verschillende materialen vragen om een verschillende zaagsnelheid. Daarom is een decoupeerzaag met een variabele zaagsnelheid aan te bevelen boven eentje met 1 of 2 standen. Hierdoor kun je de zaagsnelheid perfect aanpassen aan het te zagen materiaal.

Pendelinrichting

Een pendelinrichting op een elektrische decoupeerzaag zorgt ervoor dat het zaagje niet alleen op en neer beweegt, maar ook naar voren en achteren. Zo "hapt" het zaagje zich als het ware door het materiaal heen. Het zaagproces wordt hierdoor lichter en zal sneller verlopen.

Verstekzagen

Als je veel klusjes doet waarbij je "verstek" moet zagen, dan is een decoupeerzaag met een schuine zaagsnede een uitkomst. Hiermee kun je onder een hoek (vaak 45 graden) zagen.

Soort zaag

Het type zaagje wat je gebruikt is ook erg afhankelijk van het materiaal. Globaal kun je zeggen dat een zachter materiaal een grovere zaag nodig heeft. Voor hardere materialen is een fijner zaagje gewenst.

Extra's

Er zijn verschillende extra's die het zagen met een decoupeerzaag aangenamer maken. Zo zijn veel zagen voorzien van een stofblazer. Deze voorziening zorgt ervoor dat het werkoppervlak schoon blijft zodat je goed de zaaglijn kunt blijven zien.
Een luxere variant hiervan is een stof-afzuiger. Deze zorgt er tevens voor dat het zaagsel wat vrij komt netjes wordt opgevangen in een stofzak.
Een softgrip zorgt ervoor dat je langere tijd comfortabel kunt zagen zonder pijnlijke handen te krijgen.
Moest je vroeger nog met een speciale- of imbussleutel het zaagje vervangen, tegenwoordig zijn de meeste decoupeerzagen voorzien van een sleutelvrije snelspanklem. Hiermee kun je eenvoudig zonder gereedschap het zaagje verwisselen.
Vaak zijn decoupeerzagen voorzien van werkverlichting. Dit is meestal een led lampje die heel gericht het werkoppervlak verlicht.

Accu

Een decoupeerzaag met een accu biedt je alle vrijheid. Je bent niet afhankelijk van netstroom en kunt dus op elke locatie jouw klussen uitvoeren.

Een accudecoupeerzaag is over het algemeen wel minder krachtig. Wil je een maximaal vermogen kies dan voor een decoupeerzaag met een Li-Ion accu met een zo hoog mogelijk voltage en een zo groot mogelijke capaciteit (Ah)

Tips

 

  • Zet nooit te veel kracht. Hierdoor kan het zaagblad verbuigen.
  • Als je een scherpe hoek moet zagen kun je dat beter in etappes doen om te voorkomen dat het zaagje breekt.
  • De pendelinrichting kun je voor metaal of kunststof beter niet gebruiken.
  • Zaag aan de verkeerde kant van het materiaal. De meest splinters zullen aan de "werkkant" zitten. Overigens worden er antisplinterplaatjes bij sommige modellen meegeleverd. Hiermee verminder je het splinteren van het materiaal.
  • Let op dat het zaagje erg heet kan worden tijdens het zagen!
  • Gebruik het juiste zaagje voor het juiste materiaal. Dit zaagt nauwkeuriger en voorkomt afgebroken zaagjes en beschadigde werkstukken.

 

Beste decoupeerzagen
Populairste decoupeerzagen