Informatie over datakabels

Er zijn verschillende manieren waarop je randapparatuur kunt aansluiten op je computer. Denk bijvoorbeeld aan firewire, hdmi en e-sata. Wat voor datakabel heb jij nodig en wat zijn de verschillen tussen deze datakabels? Hier staat meer informatie.

datakabel overig

Firewire
Firewire is eigenlijk ontworpen als vervanger van de SCSI-techniek voor het aansluiten van harde schijven in een server. Toch heeft Firewire behalve op de zakelijke markt ook op de consumentenmarkt een plek veroverd doordat de techniek wordt gebruikt bij het aansluiten van externe harde schijven en camcorders.

Bekijk alle Datakabels overig

eSata

E-sata is de externe variant van de sata-techniek. Deze snelle aansluiting wordt vooral gebruikt voor het aansluiten van een externe harde schijf.

Thunderbolt

Thunderbolt is een vrij nieuwe techniek en ontworpen door Apple. Het is bedoeld als vervanging voor andere aansluittechnieken als sata, usb en firewire. Thunderbolt kan in theorie zeer hoge doorvoersnelheden bereiken maar is op dit moment alleen nog aanwezig op een paar modellen van Apple.

Hdmi

Hdmi is een aansluiting voor audio- en videosignalen van hoge kwaliteit. Steeds meer pc’s en monitoren beschikken over een hdmi-aansluiting, die prima geschikt is voor hd-beeld.

Dvi

Dvi is een aansluiting die oorspronkelijk bedoeld was als een interface voor monitoren. In die hoedanigheid wordt dvi nog steeds gebruikt. Deze digitale aansluiting is min of meer de opvolger van de verouderde analoge vga-standaard. Tegenwoordig vind je dvi niet alleen terug op computerbeeldschermen maar ook op veel televisies.

DisplayPort

DisplayPort is net als hdmi een standaard voor de overdracht van audio- en videosignalen. In de praktijk wordt deze aansluiting zeer weinig gebruikt en is alleen aanwezig op een paar modellen van Apple. Wel zie je dat langzaam maar zeker steeds meer beeldschermen over een DisplayPort beschikken.

Beste datakabels overig
Populairste datakabels overig