Dashcam

Een dashcam is eigenlijk een soort 'black box' voor in je auto. Deze dashboard camera legt alle beelden vast tijdens jouw autorit. De beelden van de dashboard cam kun je gebruiken als bewijsmateriaal in geval van schade, ongevallen en andere zaken. Over het algemeen zijn deze camera’s voorzien van een groothoeklens zodat zoveel mogelijk van de verkeerssituatie in beeld komt. Deze camera is jouw altijd aanwezige ooggetuige!

Een dashcam monteer je in de auto bij de voorruit. Dat kan op het dashboard maar eventueel ook met een speciale zuignap op de voorruit zelf. Eventueel kun je hem ook tegen het plafond van de auto monteren. Montagebeugels en bevestigingsmaterialen worden meestal meegeleverd.
Wil je een dashboard cam kopen of vergelijken? Op Kieskeurig.nl vind je een uitgebreid assortiment.

Bekijk alle Dashcams

Dashboard camera met GPS

Wanneer de dashcam over een gps-ontvanger beschikt zal er een log aangemaakt worden van de tijdstippen en gps-posities.
Dit kan handig zijn voor de bewijslast wanneer er een verkeersincident heeft plaatsgevonden.

Het is echter ook heel erg leuk om op deze manier je reis in kaart te brengen als je op vakantie bent! Dit is een erg leuke aanvulling voor bijvoorbeeld een fotoboek of een gefilmd reisverslag.

Dashcam met G-sensor

Een G-sensor in een dashcam registreert schokken, botsingen en stevige remacties. Wanneer deze sensor zo'n beweging detecteert zullen er een aantal minuten vóór en een aantal minuten ná de beweging opgeslagen worden.

Over het algemeen zullen deze beelden beveiligd worden zodat ze niet per ongeluk gewist of overschreven kunnen worden.
Deze beelden kunnen uiteraard van pas komen wanneer je aangifte wilt doen. Ook kan het zijn dat een verzekeringsmaatschappij ze wil raadplegen.

Eventmodus

Dashcam

Normaliter filmt de dashcam continue en plaatst de beelden al dan niet via een loopfunctie op de geheugenkaart.

Indien de dashboard camera de beschikking heeft over een eventmodus zal de camera alleen dan filmen wanneer de G-sensor een verdachte beweging, zoals heftig remmen of botsen, waarneemt.

Parkeermodus

De parkeermodus zorgt ervoor dat de dashcam ook tijdens het parkeren actief is. Een dashcam zal over het algemeen alleen over een parkeermodus beschikken als er ook een G-sensor aanwezig is.

Na registratie van een beweging zal de camera een x-aantal minuten beeld opnemen.
Let op: het achterlaten van een dashboard camera in de auto kan uiteraard ook de reden zijn voor criminelen om de auto open te breken.

Loopfunctie

Wanneer een dashcam beschikt over een loopfunctie zit je eigenlijk nooit met een geheugenkaartje die vol raakt.
Dit werkt zo: zodra het geheugenkaartje vol dreigt te raken zal de dashcam de oudste beelden wissen en overschrijven met nieuwe beelden.
Afhankelijk van de grootte van de geheugenkaart beschik je op deze manier altijd over de beelden van bijvoorbeeld de laatste 10 minuten.

Indien de dashboard camera met een sensor registreert dat er een "event" (botsing / abrupt remmen) heeft plaatsgevonden, zullen de beelden van een x-aantal minuten voor en ná de botsing weggeschreven worden naar een beveiligd gedeelte van de geheugenkaart.
Op deze manier zal de loopfunctie deze beelden niet overschrijven.

1 of 2 camera's

Alle dashcams beschikken uiteraard over minimaal één camera die naar voren gericht is. Dit is eigenlijk altijd een groothoekcamera om zoveel mogelijk in beeld te krijgen.

Sommige dashcams hebben echter de beschikking over een extra camera. Op deze manier kun je tegelijkertijd beelden opnemen van voor én achter je auto.

Dual dashcam

Beste dashcams
Populairste dashcams