Informatie over dakkoffers

Een dakkoffer creëert op een snelle en eenvoudige manier, extra ruimte voor jouw bagage. De wintersporters onder ons geven vaak de voorkeur aan een skibox. Hiermee kun je jouw ski-uitrusting veilig meenemen naar je wintersportadres.


Bekijk alle Dakkoffers

Skibox

De skibox biedt plaats aan ski's, snowboards, stokken en schoenen. Het is een praktische en handige oplossing voor het vervoer van en naar de skipiste. De grootste skibox kan plaats bieden aan maximaal acht skiuitrustingen. Je moet wel in de gaten houden dat de maximale dakbelasting niet overschreden wordt. Je kunt de skibox natuurlijk ook altijd nog gebruiken voor andere bagage tijdens een vakantie. De vorm van een skibox is meestal vrij lang en smal.

Bagagebox

De bagagebox wordt vooral ingezet tijdens de vakanties. Veel mensen zullen merken dat de bagageruimte van de gemiddelde personenauto, in deze periode, al gauw te klein is. Het gebruik van een bagagebox levert je direct extra bagageruimte op. Over het algemeen is deze box vierkant van vorm.

De keuze voor de juiste dakkoffer is mede afhankelijk van de auto die je hebt. Veel dakkoffers kun je uitsluitend openen vanaf de zijkant. Er zijn ook dakkoffers die zowel aan de achterkant als aan de zijkant te openen zijn. Het voordeel van een dakkoffer die aan de zijkant te openen is, is de grotere laadopening. Deze manier maakt het beladen van de koffer een stuk makkelijker. Verreweg de meeste dakkoffers zijn af te sluiten met een sleutel en zo wordt de kans op diefstal van jouw spullen verkleind.

Dakdragers

Voor de bevestiging van een dakkoffer heb je dakdragers nodig. Deze worden op het dak van de auto gemonteerd of zitten reeds standaard op de auto. Vervolgens wordt hier de koffer op bevestigd. Let ook op de breedte van de dakdragers die je hebt. Bij de dakkoffers wordt aangegeven wat de maximale breedte van een dakdrager is waarop de dakkoffer nog bevestigd kan worden. Met de breedte van de dakdrager wordt de maximale "dikte" van de draagbalk bedoeld.

Snelbevestiging

Als je de dakkoffer regelmatig gebruikt is het handig om te kijken of de dakkoffer voorzien is van een snelbevestigings systeem. Met zo'n systeem kun je meestal zonder gereedschap de dakkoffer snel en makkelijk bevestigen op de dakdragers.

Tips

  • Controleer wat de maximale dakbelasting van de auto mag zijn. Bij deze belasting moet je het eigen gewicht van de eventuele dakdragers en de dakkoffer al meerekenen.
  • Zorg ervoor dat de inhoud van de koffer gelijkmatig wordt verdeeld en goed is vastgezet met de bagageriemen.
  • Het is verstandig om de zware spullen in de kofferbak van jouw auto te vervoeren en de lichtere bagage, zoals slaapzakken, kleding en schoenen, in de bagagebox.
  • Let op dat de dakkoffer goed is bevestigd op de dakdragers om zo problemen te voorkomen tijdens een noodstop.
  • Hou rekening met een verhoogd brandstofverbruik. Afhankelijk van de grootte van de dakkoffer kan het extra verbruik oplopen met 10 tot 15%.
  • Meet even na wat de "nieuwe" hoogte van de auto is geworden inclusief de dakkoffer. Zeker wanneer je een ondergrondse parkeergarage binnenrijdt is dat handig om te weten...
  • Voor het opbergen van dakkoffers zijn er speciale accessoires verkrijgbaar. Hiermee kun je de koffer aan het plafond of aan een muur ophangen en neemt hij weinig ruimte in beslag.

Beste dakkoffers
Populairste dakkoffers