Dakkoffer kopen | Tips en informatie

Wil je een goede dakkoffer kopen en wil je weten waar je op moet letten? Deze informatie en tips helpen je verder. Vergelijk op Kieskeurig.nl!

Direct dakkoffers vergelijken Bekijk en vergelijk

Introductie

Alle bagage kan mee bovenop je auto

Je kent het wel: het meenemen van bagage tijdens je autovakantie. Superhandig natuurlijk dat je met je eigen auto gaat, maar al die spullen moet je wel ergens kwijt kunnen. Dan is een grote dakkoffer ideaal, want die biedt je de mogelijkheid om heel wat extra bagage mee te nemen.

Jij wilt natuurlijk de beste dakkoffer voor jouw situatie. Wij helpen je verder door je nuttige informatie en tips te bieden. Zo kun jij een goede bagagebox of skibox kopen die precies bij jou en je auto past.

Direct dakkoffers vergelijken

Video

Opties

De opties van een dakkoffer

Er zijn heel veel mogelijkheden op het gebied van dakkoffers en skiboxen. Welke eigenschappen jouw nieuwe dakkoffer moet hebben, hangt natuurlijk af van jouw wensen, eisen en budget. Lees hieronder meer over de mogelijke features.


Laadvermogen

Het laadvermogen is het maximale gewicht van de bagage die je kunt vervoeren in de dakkoffer zelf. Daarin wordt een scheiding gemaakt op het punt van 50 kg. De meeste dakkoffers kunnen meer dan 50 kg aan, maar de kleinere modellen blijven onder deze grens met hun laadvermogen.

Dakbelasting van je auto

Ook het gewicht van de dakkoffer zelf telt natuurlijk mee als je de maximale dakbelasting voor je auto wilt uitrekenen. De dakbelasting van jouw auto vind je vaak terug in het specificatieboekje van de auto. Er zijn koffers die maximaal 15 kg wegen, maar het merendeel weegt meer dan 15 kg. Houd hier rekening mee als je het totaalgewicht gaat bepalen. Overschrijd je de dakbelasting, dan kun je daar een boete voor krijgen, want dit is wettelijk verboden. Verschilt de dakbelasting in je specificatieboekje van de waarde die je in de specificaties van de dakkoffer terugvindt? Ga dan uit van de laagste waarde, dan weet je zeker dat je geen risico loopt.

Vergrendeling

Veel dakkoffers zijn af te sluiten met behulp van een sleutel. Het slot kan bestaan uit één enkel slot, maar ook uit een centraal afsluitsysteem met meerdere vergrendelingspunten.

De manier waarop je de dakkoffer kunt openen, is ook belangrijk voor veel mensen. De meeste boxen zijn te openen aan beide zijkanten, maar er zijn ook modellen die maar aan één zijkant te openen zijn. Ook een opening aan de achterkant of een combinatie van achterkant en een zijkant komt voor.

Inhoud

De inhoud van een dakkoffer wordt aangegeven in liters. Het kleinste model heeft een inhoud van ongeveer 300 liter en dit kan oplopen tot ongeveer 650 liter.

Dakdragers

Niet direct een eigenschap van de skibox zelf, maar voor de bevestiging van een dakkoffer heb je wel dakdragers nodig. Deze monteer je op het dak van de auto of ze zitten er al standaard op. Vervolgens bevestig je hier de koffer op. Let ook op de breedte van de dakdragers die je hebt. Bij de specificaties van de dakkoffers wordt aangegeven wat de maximale breedte van een dakdrager is waarop de dakkoffer nog bevestigd kan worden. Met de breedte van de dakdrager wordt de maximale ‘dikte’ van de draagbalk bedoeld.

Snelbevestiging

Als je de dakkoffer regelmatig gebruikt, is het handig om te kijken of de dakkoffer voorzien is van een snelbevestigingssysteem. Met zo'n systeem kun je meestal zonder gereedschap de dakkoffer snel en makkelijk bevestigen op de dakdragers. Ook zie je dat er vaak bagageriemen worden gebruikt om de koffer extra goed vast te maken.

Maximaal aantal ski’s

Hoeveel ski’s je kunt meenemen met de skibox kan een belangrijk koopargument voor je zijn. Het grootste gedeelte van de modellen kan maximaal zes ski’s aan, maar er zijn ook genoeg varianten te vinden die meer dan zes ski’s tegelijk mee kunnen nemen.


Soorten

De verschillende soorten dakkoffers

Er zijn verschillende soorten skiboxen om uit te kiezen. Op basis van jouw wensen en eisen kun je de diverse types vergelijken die we hieronder voor je op een rij zetten. Zo kun je zelf de beste dakkoffer kopen voor jouw situatie.


  • Skibox

    Lange, smalle dakkoffers worden ook wel skiboxen genoemd. Wanneer je vaak gaat skiën, dan kun je hierin je ski's, snowboards, stokken en schoenen opbergen tijdens de rit naar je vakantiebestemming. Maar natuurlijk kun je ook je andere bagage praktisch en handig een plek geven in de box. Wil je een extra grote skibox kopen, dan kunnen er tot wel twaalf skiuitrustingen in.

  • Bagagebox

    Een vierkante box waar je extra bagage in kwijt kunt, wordt een bagagebox genoemd. Maar in principe kun je natuurlijk elk type dakkoffer kopen als je extra veel bagage mee wilt nemen bovenop je auto. Daarom zie je dit model steeds minder.

  • Opvouwbare dakkoffer

    De naam zegt het al: dit type dakkoffer kun je opvouwen als je hem niet nodig hebt. Daardoor neemt hij veel minder ruimte in dan andere modellen. Het nadeel is echter dat hij veel minder stevig is dan de reguliere dakkoffers.


Keuzehulp

Aanhangwagen, imperiaal of toch een dakkoffer?


Er zijn meerdere manieren te bedenken om extra veel bagage mee te nemen op vakantie. Elke manier heeft zijn voor- en nadelen.

Je kent de traditionele aanhangwagen wel. Hier kun je vrij eenvoudig extra bagagecapaciteit mee creëren. Er zijn wel een aantal nadelen te noemen van deze methode, zoals de stallingruimte die nodig is voor een aanhanger. Ook wisselen de maximumsnelheden voor auto’s met een aanhangwagen op de snelweg per land.

Een imperiaal is een vrij ouderwetse manier van bagage vervoeren. Het is een bagagerek dat je op het dak van je auto kunt monteren om zo (tijdelijk) de capaciteit uit te breiden. Je komt imperialen echter steeds minder tegen op personenauto’s, omdat ze worden verdrongen door dakkoffers.

Een dakkoffer heeft namelijk diverse voordelen ten opzichte van een imperiaal (en aanhangwagen overigens). Zo kun je hem afsluiten en is je bagage dus beter beschermd tegen diefstal en weersomstandigheden. Dat is vooral een fijn gevoel als je onderweg ergens stopt voor een pauze in een wegrestaurant. Ook is een dakkoffer spatwaterdicht en heeft hij een betere aerodynamica, waardoor je brandstofverbruik lager is.


Zo kies je de beste koffer voor jouw situatie


Weet je al hoeveel inhoud en laadvermogen je dakkoffer moet hebben? Heb je een voorkeur voor een bepaald type vergrendeling? Welk type dakdragers heb je en wil je ook snelbevestiging? Als je een skibox kopen wilt: hoeveel ski’s wil je tegelijk mee kunnen nemen?

Als je antwoord geeft op deze vragen, kun je voor jouw situatie de beste dakkoffer kopen.

Een grote dakkoffer is logischerwijs duurder dan een kleine. Net zoals je meer gaat betalen zodra er meer opties op de koffer zitten.


Direct dakkoffers vergelijken Eenvoudig dakkoffers vergelijken

Trends

De trend in dakkoffers


Nog meer gemak en steeds betere veiligheid staan voorop in de ontwikkeling van nieuwe dakkoffers. Zo heeft Thule het Power-Click snelmontagesysteem ontwikkeld. Voor maximale veiligheid en diefstalbeveiliging heeft de dakkoffer daarmee meerdere vergrendelingspunten. De sleutel met extra goede grip kan pas worden verwijderd als alle punten goed gesloten zijn.


Beste dakkoffers
Populairste dakkoffers