Computermuis kopen | Tips en informatie

Wil je een computermuis kopen en wil je weten waar je op moet letten? Deze informatie en tips helpen je verder. Vergelijk op Kieskeurig.nl!

Direct computermuizen vergelijken Bekijk en vergelijk

Computermuis kopen

Wat is een computermuis?

Een computermuis wordt gebruikt om de cursor op je computerscherm met handbewingen te sturen. Er bevindt zich op een muis minimaal één drukknop, maar meestal zijn er meerdere knoppen aanwezig. De naam muis is bedacht vanwege de treffende gelijkenis met het knaagdiertje.

Je kunt je computer trouwens ook zonder muis bedienen, op verschillende manieren. Zoals bijvoorbeeld door middel van een trackball, een tekentablet, touchpads en touchscreens. Toch blijkt dat voor veel mensen de oude vertrouwde computermuis nog altijd het beste werkt.

Of je nu op zoek bent naar een draadloze muis, een ergonomische muis, een speciale gaming muis of een eenvoudige tweeknopsmuis: hier vind je alle mogelijkheden en onderlinge verschillen terug zodat je gemakkelijk kunt vergelijken.

Hier kun je direct computermuizen vergelijken

Eigenschappen

De eigenschappen van een computermuis

Er zijn allerlei computermuizen verkrijgbaar, waarbij het verschil tussen alle types en modellen met name bepaald wordt door de features die de betreffende muis bevat.


Bedrade of draadloze computermuis

Allereerst is daar de keuze voor een bedrade of draadloze computermuis. Kies je voor een draadloze muis dan heb je veel meer bewegingsvrijheid als je aan je computer werkt. Bij een draadloze muis heb je de keuze uit een muis die werkt op batterijen of op een oplaadbare accu. Er bestaan verschillende vormen van draadloos, zoals infrarood, bluetooth en 2,4GHz radiofrequentie. Als je muis voorzien is van een batterij-indicator, kun je goed in de gaten houden hoe het met de batterijstatus gesteld is

Aansluiting

Een bedrade computermuis kun je op twee manieren aansluiten op je computer: via PS/2 of via USB. Vaak beschikt de muis ook over een PS/2 naar USB adapter, zodat je hem altijd op je computer aan kunt sluiten. Tegenwoordig is USB in elk geval de standaard en komt PS/2 nagenoeg niet meer voor.

Scrollen

Met een scrollwiel kun je gemakkelijk op het beeldscherm naar beneden scrollen. Je hoeft dan niet iets vast te klikken op het scherm en vervolgens naar beneden te bewegen; je draait gewoon aan het wieltje. Vaak kun je door op het scrollwiel te drukken hem ook nog als extra knop gebruiken. Naast verticaal scrollen, zijn er ook muizen waarmee je horizontaal kunt scrollen. Zo’n muis bevat dan sidescroll. Ook dit wieltje kun je indrukken en als extra knop gebruiken.

Programmeerbare knoppen

Beschikt je computermuis over programmeerbare knoppen, dan kun je zelf functies aan die knoppen toewijzen. Denk daarbij aan het starten van je computer of het afsluiten van een programma. De meeste computermuizen zijn zowel voor links- als rechtshandigen, maar er zijn ook muizen die specifiek voor een links- of rechtshandig persoon ontwikkeld zijn.


Soorten

Verschillende soorten computermuizen

In principe kun je de computermuis in twee soorten onderverdelen. Zo heb je mechanische muizen en optische muizen.


 • Mechanische muis

  Bij een mechanische muis bevat de muis een balletje onderin die de beweging aan twee assen doorgeeft. Het nadeel hiervan is dat vuil zich ophoopt aan de assen waarover de bal rolt, zodat je hem regelmatig schoon moet maken.

 • Optische muis

  Een optische muis beschikt over een laser of led-lampje onderin de muis. De computermuis kan dan aan de weerkaatsing van het licht zien hoeveel en waarheen er bewogen is. Zo’n muis werkt dan ook een stuk nauwkeuriger en is heel wat minder gevoelig voor vuil. Toch kleeft aan deze muis ook een nadeel, want sommige gebruikers vinden dat een optische muis te snel beweegt. Gelukkig kun je bij veel optische muizen de nauwkeurigheid aanpassen en zelf bepalen hoe snel hij beweegt. Overigens worden computermuizen met een balletje niet veel meer verkocht en de standaard is tegenwoordig dan ook een muis die gebruikmaakt van lasertechniek.

 • Gaming computermuis

  Er bestaan ook muizen voor speciale groepen mensen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een muis die perfect geschikt is om mee te gamen. Vaak beschikt zo’n muis over extra knoppen, waardoor de besturing voor jou als speler makkelijker wordt. Handig als je op je pc veel en vaak 3D-games speelt.

 • Ergonomische computermuis

  Een ergonomische muis is vooral prettig als je RSI-klachten hebt of deze juist wil voorkomen. Je hand komt met een ergonomische muis in een andere positie te liggen zodat er minder wrijving voor je pols of elleboog wordt veroorzaakt. Vergeet daarbij overigens ook je toetsenbord niet. Een goede ergonomische muis is met name ideaal in combinatie met een compact toetsenbord.


Keuzehulp

Zo kies je de juiste computermuis


Bij je keuze voor de juiste computermuis is vooral van belang waar je zelf precies naar op zoek bent. Bedenk vooraf wat de minimale eisen zijn waar jouw muis aan moet voldoen. Stem daar dan vervolgens je uiteindelijke keuze op af. Vergeet daarbij ook zeker je budget niet. Over het algemeen geldt dat hoe meer functies je muis bevat en hoe makkelijker je ermee kunt werken, hoe duurder hij zal zijn.

Vind je het belangrijk om als je achter de pc zit flexibel te kunnen werken en veel bewegingsvrijheid te hebben? Dan is een draadloze muis een betere optie voor je dan een muis met een kabel. Let daarbij op hoe je draadloze muis van stroom wordt voorzien: is dat via batterijen of vind je het makkelijker als dat met een accu gebeurt? Als je veel scrollt tijdens het surfen op internet, dan is een muis met scrollwiel aan te raden. Vergeet ook je specifieke eisen niet. Heb je RSI-klachten dan kies je natuurlijk voor een muis die aandacht besteedt aan het voorkomen daarvan. Fervente gamers zullen eerder gaan voor een gaming muis.

Heb je al je eisen en wensen goed voor jezelf op een rijtje? Dan kun je tot aanschaf overgaan, zeker nadat je nog even gebruik hebt gemaakt van onze handige vergelijker.


Direct computermuizen vergelijken Bekijk en vergelijk

Ontwikkelingen

Nieuwste ontwikkelingen rondom de computermuis


Aangezien we tegenwoordig meer en meer met touch werken, lijkt de computermuis langzaam maar zeker aan zijn einde te komen. Wie heeft er nog een muis nodig als je nagenoeg alles kunt bedienen door de aanraking van je vinger op het scherm? Toch zal de computermuis niet zomaar verdwijnen. Kijk maar eens naar wie er allemaal nog gebruikmaken van een computer of laptop. Maar wellicht dat er apparaten gaan komen die op de touch-techniek inspelen. Zoals een muis die je alleen maar via touch kunt bedienen. Als los apparaatje naast je pc of tablet of juist als vast onderdeel daarvan. We houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.


Beste computermuizen
Populairste computermuizen