Informatie over cd-spelers

De cd-speler staat onder druk. Door het downloaden van muziek worden er steed minder cd's verkocht. Ook worden cd's afgespeeld via de dvd- of blu-ray speler. Toch blijft er een grote groep mensen die toch nog graag gewoon een cd willen afspelen en willen genieten van de uitstekende geluidskwaliteit die dit kan bieden.

afstandsbediening

Bekijk alle Cd-spelers

Digitaal/analoog

Op een cd staat muziek in digitaal formaat. Het menselijke oor kan alleen "analoge" muziek horen. Voordat u naar de muziek kunt luisteren moeten de digitale signalen dus worden omgezet in analoge muziek. De meeste cd-spelers beschikken over een zogenaamde D/A-Converter ( van digitaal naar analoog omzetten). De digitale gegevens zoals ze op de cd staan, worden omgezet in geluiden. Via de analoge uitgang van de cd-speler kunt u de muziek vervolgens via uw versterker en speakers horen. Sommige cd-spelers beschikken naast een analoge ook over een digitale uitgang. De digitale uitgang zorgt ervoor dat digitale gegevens, zoals ze op de cd staan, ook digitaal naar andere digitale Hifi componenten overgedragen kunnen worden. Door de digitale uitgang gebeurt dit met minder verlies van kwaliteit dan wanneer u een analoge uitgang gebruikt. De digitale uitgang kan optisch of coaxiaal zijn.

Afspeelmogelijkheden

Vrijwel alle cd-spelers kunnen ook cd-r's en cd-rw's afspelen, daarnaast kunnen ze soms ook mp3 bestanden die op een cd staan afspelen. Het voordeel van mp3's op een cd is dat er heel veel nummers op één cd kunnen maar de geluidskaliteit is over het algemeen wel minder dan de traditionele cd.

SACD

Deze afkorting staat voor Super Audio CD, ontwikkeld door Philips en Sony. De SACD is in feite een dvd-schijfje dat alleen geluid weer kan geven. De extra ruimte die het dvd-schijfje biedt ten opzichte van een normale cd wordt gebruikt voor een hogere geluidskwaliteit en in veel gevallen voor meerkanaals (5.1) geluid.

De meeste SACD´s die in Europa op de markt komen zijn hybride, dit betekent dat je niet per se een SACD-speler nodig hebt om deze schijfjes af te spelen. Als je het hybride schijfje in een normale cd-speler stopt kan je een gewoon stereo signaal met de normale cd-kwaliteit weergeven. Gebruik je echter een SACD-speler om het schijfje weer te geven dan profiteer je van de hogere geluidskwaliteit en in veel gevallen van de meerkanaals opname.

Dvd/blu-ray speler

Heb je ook overwogen om een dvd-speler of blu-ray speler te nemen? Met deze spelers kan je ook cd's afspelen. Een dvd-speler is tevens een een stukje goedkoper en je kan dan naast het luisteren naar muziek ook af en toe een film op dvd bekijken. De mensen die hoge eisen aan de geluidskwaliteit van een "gewone" cd stellen zijn toch vaak nog gebaat bij een cd-speler in plaats van een dvd-speler. Het aanbod cd-spelers wordt wel steeds minder.

Beste cd-spelers
Populairste cd-spelers