Informatie over bureaus

Of je nu een bureau zoekt voor je kantoor of voor een werkplek in de woonkamer: er moet prettig aan te werken zijn. Bureaus zijn er veel soorten en maten. Het is afhankelijk van de ruimte die je hebt hoe groot het bureau mag zijn. Ook de intensiteit van het gebruik telt mee. Als er hele dagen aan gewerkt moet worden kun je beter voor een ergonomisch bureau kiezen. Wordt hij weinig gebruikt? Dan kies je misschien liever voor een aantrekkelijk exemplaar.

Bekijk alle Bureaus

Bureau kopen

Bij het aanschaffen van een bureau kun je op een aantal dingen letten. Misschien wil je graag een mooi bureau, maar het is ook fijn als je er prettig aan kunt werken. Hieronder hebben wij een aantal aandachtspunten beschreven die je mee kunt nemen al je een bureau gaat kiezen.

Gebruik:
Waarvoor wil je het bureau gaan gebruiken? Als het een bureau is waar veel aan gewerkt gaat worden is het prettig als het redelijk wat ruimte heeft. Het ligt er ook wat voor soort werk er gedaan gaat worden. Wanneer er alleen een laptop gebruikt wordt is er minder ruimte nodig, dan bij papierwerk of gebruik van een computer.
Formaat:
Als je een kantoor hebt is er vast ruimte voor een wat groter bureau. Sommige mensen zijn echter                       genoodzaakt het bureau in de woonkamer te plaatsen; dat is gezelliger, maar je moet wel ordelijk zijn. Ook in de               kinderkamer staat vaak een kinderbureau. Bekijk van te voren goed hoeveel ruimte er is. Bedenk dat er misschien ook   nog een kast bij moet staan voor opbergruimte en vergeet de bureaustoel niet.
Hoogte:
Erg belangrijk om prettig te kunnen werken is de hoogte van het bureau. De hoogte heeft invloed op de houding en bij een verkeerde hoogte kan dat dus tot klachten aan rug en nek leiden. Hoe hoog het bureau moet zijn heeft te           maken met de lengte van de persoon die eraan werkt. Werken er verschillende mensen aan het bureau? Kies er dan     een die in hoogte verstelbaar is.
Diepte:
Het is prettig als het bureau diep genoeg is zodat je je benen nog kwijt kunt. Ook is het niet goed om te dicht op een beeldscherm te zitten.
Opbergruimte:
Sommige bureaus hebben kasten of lades met opbergruimte. Dat kan handig zijn, voor bijvoorbeeld de administratie. Als er met een computer gewerkt gaat worden is het prettig als er een speciale kast is om de pc in te zetten. Dan staat hij niet zo in het zicht.
Ruimte voor kabels:
De meeste mensen zetten een computer op het bureau en dat betekent meestal veel kabels. Sommige bureaus hebben een speciaal gat in het blad om de kabels doorheen te leiden. Op die manier zijn ze mooi uit het zicht.
Wielen:
Er bestaan ook bureaus op wielen. Ideaal voor mensen met wat minder ruimte. Als je aan het werk gaat zet je het bureau op een ideale werkplek en op andere momenten kan hij zo aan de kant worden gereden.

Ergonomisch bureau

Wanneer er veel aan een bureau gewerkt wordt is het verstandig voor een ergonomisch bureau te kiezen. Het belangrijkste aan dit bureau is dat het de juiste hoogte heeft. Een goede hoogte is zeer belangrijk voor de werkhouding. Wanneer er in een verkeerde houding gewerkt wordt kan de leiden tot klachten aan nek, schouders en de rug. Een vast werkblad is tussen de 74 en 76 cm hoog, maar nog beter is het om te kiezen voor een werkblad dat in hoogte verstelbaar is. Het bureaublad van een ergonomisch bureau is minimaal 120 cm breed en 80 cm diep. Het is daarnaast het best om voor een blad te kiezen met een lichte matte kleur, dit is namelijk beter voor de ogen en geeft rust.

Hoogte van het bureau instellen

Heb je een bureau waarbij de hoogte verstelbaar is? Zorg dan dat het werkblad precies op de juiste hoogte komt te staan. Voor het werkblad wordt versteld, moet eerst de bureaustoel ingesteld worden. Bij onze informatie over bureaustoelen is daar een uitgebreide beschrijving over te lezen. Het is uiteindelijk de bedoeling dat de benen in een hoek van 90 graden staan en er een beetje ruimte blijft tussen de knieholten. Zodra de stoel helemaal goed staat kan het bureau worden afgesteld. De hoogte van het bureau is ongeveer gelijk – of iets hoger - als de die van de armsteunen van de bureaustoel. De juiste werkhoogte is bereikt wanneer je met afhangende schouders de ellenbogen op het werkblad kunt laten rusten. In het bureau te hoog en niet verstelbaar? Dan kan de bureaustoel ook hoger worden gezet met behulp van een verstelbare voetsteun onder de voeten.

Bureau inrichten

Om prettig te kunnen werken moet het bureau verstandig worden ingericht. Let eerst eens op de plek waar het bureau staat. Het is beter om met de rug naar het raam te zitten, om knijpen met de ogen te voorkomen. Zet verder spullen die veel gebruikt worden binnen handbereik, dat voorkomt dat er vaak moet worden opgestaan en er lastige bewegingen nodig zijn om iets te pakken. Als er met een beeldscherm wordt gewerkt, moet ook dit op de juiste plek komen. Het scherm moet bijvoorbeeld op ongeveer een armlengte afstand staan. Daarnaast moet de blik – bij recht vooruit kijken – iets onder de bovenkant van het scherm vallen. Staat het scherm te laag, dan kun je het op een verhoging plaatsen. De meeste beeldschermen zijn ook gemakkelijk in hoogte verstelbaar.

Beste bureaus
Populairste bureaus