Informatie over bladblazers

Met een bladblazer kun je snel en efficiënt jouw tuin vrijmaken van bladeren. Sommige bladblazers zijn tevens uitgerust met een zuigfunctie. Je kunt de bladblazer dan ook gebruiken om de bij elkaar geblazen bladeren op te zuigen. Alles wat je moet weten voor je een bladblazer aanschaft vind je hier.

bladblazer

Bekijk alle Bladblazers

Algemeen

Wanneer de bladblazer ook beschikt over een zuigfunctie, komen de opgezogen bladeren in de opvangzak zodat je het afval makkelijk in een afvalbak kunt deponeren. Meestal beschikt een bladblazer met zuigfunctie ook over een versnipperaar. Deze zorgt ervoor dat de opgezogen bladeren en takjes versnipperd worden voordat ze in de opvangzak belanden. Hierdoor zal het tuinafval minder volume innemen in de afvalbak. Ook kun je zo het afval in een compostbak gebruiken.


Elektrisch of benzine?

De keuze tussen een benzine aangedreven of elektrische bladblazer is afhankelijk van het gebruik.

Benzinemotor
Heb je een grote tuin dan is een bladblazer met een benzinemotor misschien het overwegen waard. Een benzinemotor is er in twee varianten. Je hebt de keuze tussen een tweetakt- of een viertaktmotor. De belangrijkste globale verschillen tussen deze twee varianten zijn:

Elektrische motor
Het voordeel van een elektrische (230 Volt) bladblazer is dat deze minder herrie maakt en minder onderhoud vereist. Tevens hoef je nooit de deur uit om brandstof te halen. Ook zijn er bladblazers met een accu. Het voordeel van een bladblazer met een accu ten opzichte van een 230 Volt machine is dat je meer bewegingsvrijheid hebt en er geen stopcontact in de buurt hoeft te zijn. Over het algemeen zal een bladblazer met een accu wel minder krachtig zijn dan een 230 Volt bladblazer.

Accu

De accu is een erg belangrijk onderdeel van de bladblazer. Er zijn verschillende types:

  • Ni-Cd (Nikkel Cadmium)
  • Ni-MH (Nikkel Metaal Hydride)
Ni-Cd
De Ni-Cad is de goedkoopste van de twee. Dit type wordt nog regelmatig gebruikt. Deze accu heeft echter één groot nadeel: het zogenaamde geheugeneffect. Dat komt er op neer dat je de accu volledig moet ontladen voordat je hem weer gaat opladen. Is de accu niet volledig ontladen en je laadt hem dan op, dan “onthoudt” de accu de status ten tijde van het opladen en zal zo een deel van zijn capaciteit verliezen.

Ni-MH
De Ni-MH kun je zien als een verbeterde versie van de NiCad. De prestaties zullen merkbaar beter zijn. Dit type heeft ook nauwelijks last van het ‘geheugeneffect’. Je kunt deze accu dus te allen tijde opladen. Ben je aan het werk en ga je een bakje koffie drinken, dan kan deze accu zonder problemen eventjes op de lader. Voor deze accu is het wel aan te raden om af en toe toch de accu helemaal op te gebruiken. Deze NiMH is wel gevoelig voor ‘diep’ ontladen. Maak de accu dus niet zover leeg dat hij echt niets meer doet. Dit gaat weer ten koste van de levensduur.

Capaciteit van de accu
De capaciteit van accu's wordt uitgedrukt in Ah (Ampère / uur). Een accu met een capaciteit van bijvoorbeeld 2Ah kan twee uur lang een stroom leveren van 1 Ampère, of één uur lang 2 Ampère. De kracht van een accu zit 'm in de combinatie van de spanning en de capaciteit (Ah). Zo is een 18 Volts accu van 2Ah een stuk krachtiger dan een 12 Volts accu van 2Ah.


Geluidsniveau

De hoeveelheid geluid die de bladblazer maakt wordt uitgedrukt in decibellen. Het is goed om te weten dat een toename van 3 dB al een verdubbeling van het geluid is. Zo maakt een bladblazer met een geluidsniveau van 70 dB twee keer zo veel geluid als een bladblazer met een geluidsniveau van 67 dB.


Blaas- en zuigcapaciteit

De blaascapaciteit van een bladblazer wordt meestal uitgedrukt in km/u. Hoe hoger deze waarde, hoe krachtiger het apparaat blaast. De eventuele zuigcapaciteit wordt uitgedrukt in liter per uur. Ook hier geldt dat een hogere waarde resulteert in een beter zuigvermogen.
Veiligheid

Een bladblazer kan een erg sterke luchtstroom produceren. Let er op dat je de bladblazer nooit richt op mensen en dieren. Ook kleine steentjes kunnen weggeblazen worden en bijvoorbeeld in iemands oog terecht komen. Draag bij het werken met een bladblazer het liefst een veiligheidsbril en een goede gehoorbeschermer. Een punt van aandacht bij bladblazers met een benzinemotor is het feit dat de motoren erg heet kunnen worden.


Beste bladblazers
Populairste bladblazers