Informatie over behang

Behang is nog steeds een erg populaire wandbekleding. Het is makkelijk en snel aan te brengen en bovendien is er enorm veel keuze uit dessin, patronen en kleuren. Er zijn tegenwoordig wel ontzettend veel soorten behang dat het lastig is te bepalen welk behang het meeste geschikt is. We zetten ze even voor je op een rijtje.

Bekijk alle Behang

Glasvezelbehang

De naam zegt het al: glasvezelbehang wordt gemaakt van verweven glasvezels. Het is ontzettend sterk behang en kan prima gebruikt worden op slechte muren met scheuren en afbrokkelend pleisterwerk. Dit behang is maar in één kleur verkrijgbaar, namelijk in wit. Wil je toch kleur op de muur, dan kun je glasvezelbehang gewoon schilderen. Het grote nadeel van dit behang is dat het lastig te verwijderen is wanneer je iets anders op de muur wilt. Kies je voor glasvezelbehang, dan kies je dus voor lange tijd.

Vliesbehang

Vliesbehang of snelbehang wordt steeds populairder. Je brengt de lijm direct aan op de muur en kunt het behang er zo op plakken. Geen gedoe dus meer met behangtafels. Een ander groot voordeel is dat je het er ook zo weer afhaalt, zonder stoomapparaat, wanneer je iets nieuws op je muur wilt.

Textielbehang

Textielbehang bestaat uit een ondergrond van papier of vlies en een synthetische of natuurlijke textiellaag. Textielbehang is erg stijlvol, maar is wel aan de prijzige kant. Een nadeel van dit behang is dat het stof opneemt, maar daarna ook weer loslaat, waardoor het niet echt geschikt is voor mensen met een stofallergie.

Papierbehang

De bekendste en oudste behangsoort is het papierbehang. Dit behang is volledig gemaakt van papier, is makkelijk te plakken en ook weer makkelijk te verwijderen als je eens iets nieuws wilt. Papierbehang laat heldere kleuren goed uitkomen, dat geeft een erg mooi eindresultaat. Het nadeel van dit behang is wel dat het wat sneller beschadigt. Voor een kinderkamer die je na een paar jaar toch weer verandert is papierbehang een uitstekende keuze. En je eigen slaapkamer wordt natuurlijk ook veel minder intensief gebruikt dan de woonkamer, ook hier kan papierbehang prima gebruikt worden.

Vinylbehang

Vinylbehang heeft soms een onderlaag van papier, maar kan ook volledig uit vinyl bestaan. Vinylbehang kan tegen een stootje en tegen waterspetters. Het is heel makkelijk schoon te maken en kan daarom zelfs in de keuken gebruikt worden. Vinylbehang gaat een stuk langer mee dan papierbehang. Wil je later een ander behang of verf op de muur, dan moet je het vinylbehang eerst verwijderen.

Acrylbehang

Acrylbehang is een milieubewuste keuze onder de behangsoorten. Acrylbehang bestaat uit een onderlaag van papier en is veel minder belastend voor het milieu dan vinyl-, textiel- of glasvezelbehang. Bovendien verkleurt acrylbehang niet snel.

Beste behang
Populairste behang