Informatie over babyfoons

Er is een breed assortiment van babyfoons met meerdere functies. Wat is de beste babyfoon? Welke mogelijkheden bieden moderne babyfoons? Wat zijn bekende babyfoonmerken? Welke babyfoon moet je kopen? Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt bij de aankoop van een babyfoon.

Bekijk alle Babyfoons

Veelgestelde vragen over babyfoons

“Het opgegeven bereik van de babyfoon is 350 meter. Hoe komt het dat het bereik van onze babyfoon veel kleiner is?”
Het opgegeven bereik geldt alleen in de open lucht. Het effectieve bereik wordt binnen beperkt door het aantal en het soort muren en/of plafonds tussen de ouderunit en babyunit. Het bereik binnen is meestal beperkt tot 50 meter.

“Zijn DECT-babyfoons veilig voor kinderen en baby's?”
Voor DECT-babyfoons, zoals alle andere DECT-producten, gelden veiligheidsstandaarden met limieten voor het grote publiek die zijn vastgelegd door een onafhankelijke wetenschappelijke organisatie. Deze standaarden zijn door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) goedgekeurd voor de bescherming van alle mensen. In deze standaarden worden, voor de veiligheid van kinderen, grote veiligheidsmarges gehanteerd.

“Kan ik mijn babyfoon beveiligen tegen afluisteren en storingen?”
Een babyfoon kan het geluid van andere babyfoons in de buurt opvangen. Gelukkig zijn de meeste babyfoons voorzien van meerdere kanalen. Bij een storing of het horen van andere babyfoons kun je overschakelen naar een kanaal dat nog niet gebruikt wordt.

Dect babyfoon

Digitale transmissie, zoals Digital Enchanged Cordless Telecommunications (DECT), is een digitale connectie. Deze transmissie is 100% storingsvrij doordat de verbinding gecodeerd is. Is dit niet het geval dan zal een digitale babyfoon automatisch op zoek gaan naar een vrij kanaal dat nog niet door een andere babyfoon bezet is.

Storingsvrije babyfoon
Staan de huizen in jouw woonwijk dicht op elkaar of woon je in een buurt met veel kleintjes? Dan is het zeker nuttig om te kijken welke babyfoons interferentievrij ofwel storingsvrij zijn. Het helpt al als je de keuze hebt uit meerdere kanalen. Is een kanaal al in gebruik dan kun je overschakelen op een ander kanaal dat nog niet wordt gebruikt en weet je zeker dat het geluid dat je hoort van jouw eigen kind is.

Babyfoon met camera

Er zijn tegenwoordig steeds meer babyfoons met een beeld-/camerafunctie. Met een camerababyfoon kun je jouw kindje nog beter in de gaten houden.babyfoonVerschillende types hebben ook een nachtzichtfunctie. Als de babyfoon over een nachtzichtfunctie beschikt, betekent dit dat je jouw kindje ook in het donker via de babyfoon kunt zien. Dit komt omdat er een camera gebruikt wordt die gevoelig is voor infraroodlicht. Dit licht is niet waarneembaar met het blote oog. De camera kan deze ‘onzichtbare’ stralen echter wel zien en omzetten naar voor mensen zichtbaar beeld. Soms wordt er een aantal infraroodlampjes (ledlampjes) rond de lens geplaatst om een nog beter beeld te krijgen. Het beeld dat je ziet is niet in kleur, maar is een soort wit/zwart beeld met een groene of blauwe waas.

Bereik van de babyfoon

Het bereik van een babyfoon is een belangrijk aspect van het apparaat. Heb je bereik nodig tot op het balkon, of tot ergens ver in deachtertuin? Het gemiddelde bereik van een babyfoon kan variëren van 50 tot 400 meter en zelfs meer. Daarnaast er is een verschil tussen het bereik van de babyfoon in ‘het open veld’en het bereik binnenshuis. Het werkelijke bereik binnenshuis zal beduidend minder zijn, omdat bijvoorbeeld deuren, muren en plafonds het bereik van de babyfoon kunnen beperken.

Optie out-of-range
De optie ‘out-of-range’ geeft je de zekerheid dat je altijd je baby kunt horen. Zodra je je buiten het ontvangstgebied begeeft, gaat er een alarmsignaal af dat je waarschuwt voor een verminderd bereik. Dit is een handige en vooral geruststellende optie.

Smart Baby Monitor

Een smart babymonitor heeft een wereldwijd bereik, infrarood-/achtverlichting en werkt door middel van een gratis app. Hiervoor heb je wel een smartphone en een internetverbinding nodig. Smart babymonitoren registreren geluiden en bewegingen van je kind en dankzij de terugspreekfunctie kun je tegen je kind terugpraten. Medisana VitaDock Smart Baby Monitor en Alecto IVM-150 Smart Baby monitor babyfoon zijn enkele voorbeelden van deze babymonitoren.

Babyfoon met optische weergave

Bij de aanschaf van een babyfoon kun je ervoor kiezen om het geluid dat je baby maakt in stilte weer te geven. De geluidsontvangst wordt dan optisch weergegeven door middel van led-verlichting. Eén ledlampje zal oplichten bij een zwak geluid, alle ledlampjes zullen branden wanneer er veel geluid is. Ook kan via een display op de babyfoon worden weergegeven dat er geluidsontvangst is.

GSM babyfoon

De ontwikkelingen bij babyfoons staan niet stil. Tegenwoordig kom je steeds meer GSM-babyfoons of bluetooth-babyfoons tegen.
Met GSM-babyfoons heb je onbeperkt storingsvrij bereik. Een GSM-babyfoon gebruikt een telefoonlijnverbinding om de ouders te waarschuwen. Dit gebeurt door middel van bellen. Hier zijn wel telefoonkosten aan verbonden, je hebt een GSM-/telefoonlijn nodig en er is geen continue bewaking beschikbaar.

Extra functies van een babyfoon

Tegenwoordig zie je steeds meer babyfoons met meerdere mogelijkheden. Eenabyfoon met camera maar ook een babyfoon die muziek afspeelt. Als je hoort dat je baby wakker wordt, laat je een slaapliedje klinken. Daarmee kun je je kindje geruststellen. Er zijn zelfs babyfoons die ook de temperatuur in de kamer in de gaten houden. Als het te warm of te koud in de kamer wordt, word je gewaarschuwd door een alarm. Sommige babyfoons hebben ook een terugspreekfunctie. Bij dit soort babyfoons is het mogelijk om vanaf het oudertoestel (ontvanger) tegen de baby te praten. Zo kun je het kind, wanneer nodig, troosten. Dit kan ook goed werken bij een peuter die net kan praten en zo weet dat je altijd in de buurt bent.
Er zijn ook babyfoons die een leuke vorm hebben. Hierdoor ziet de babyfoon eruit als speelgoed. Misschien een leuk origineel kraamcadeau?

Beste