Autoradio kopen| Tips en informatie

Wil je de beste autoradio kopen en wil je weten waar je op moet letten? Deze informatie en tips helpen je verder. Vergelijk autoradio’s op Kieskeurig.nl!

Direct autoradio's vergelijken Bekijk en vergelijk

Autoradio kopen

Autoradio kopen: zo kies je de beste

Wat is er nou heerlijker dan tijdens een autorit naar je favoriete muziek te luisteren? Of je nu lekker door het land aan het toeren bent of in de file staat, je autoradio zorgt ervoor dat je je helemaal thuis voelt in je auto. Ga je een autoradio kopen, dan wil je natuurlijk zeker weten dat je de allerbeste kiest. En dat is precies waar we je in dit artikel mee gaan helpen.

Direct autoradio’s vergelijken

Eigenschappen

Belangrijke eigenschappen van een autoradio

Vroeger was het simpel: je zette de autoradio aan en stemde af op je favoriete radiozender. En als je geluk had kon je er ook nog cassettebandjes mee afspelen. Tegenwoordig beschikken de meeste autoradio’s over een cd-speler, maar er is nog veel meer mogelijk. Door een autoradio te kopen die precies aansluit op je wensen zorg je voor een optimale ervaring. Maar dan is het wel goed om te weten op welke features je moet letten. We nemen ze even met je door.


DAB+

DAB staat voor Digital Audio Broadcasting en wordt ook wel digitale radio genoemd. Het is een alternatief voor de traditionele analoge radiosignalen, die we kennen als AM en FM. De kwaliteit van DAB+ is aanzienlijk hoger, storingsvrij en biedt een groter aanbod in zenders. Het plusteken heeft te maken met aanvullende diensten die je kunt ontvangen, zoals verkeersinformatie.

Bluetooth

Dankzij Bluetooth kunnen we tegenwoordig allerlei apparaten draadloos met elkaar verbinden. Kies je voor een autoradio met Bluetooth, dan kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig muziek van je telefoon afspelen over de speakers van je autoradio. Ook is het dan mogelijk om handsfree telefoongesprekken te voeren. Zonder gedoe met allerlei kabeltjes, dus hartstikke handig!

MP3

Brand je je muziek liever als mp3’tjes op een cd? Let er dan op of je autoradio het mp3-formaat ondersteunt. Anders loop je het risico dat de autoradio de bestanden niet kan lezen en afspelen.

Afstandsbediening

Tijdens het autorijden is het natuurlijk belangrijk dat je je aandacht bij het verkeer houdt. Dankzij een autoradio met afstandsbediening is dat geen probleem. De afstandsbediening monteer je vlakbij of op het stuur, zodat je je ogen op de weg kunt houden als je een andere radiozender selecteert.


Soorten

Soorten autoradio’s

Bij de verschillende soorten autoradio’s kijken we naar het formaat. Belangrijk, want dat bepaalt of de radio wel of niet in je auto past. Gelukkig is dit met twee soorten heel overzichtelijk:


  • 1-DIN autoradio

    1-DIN is het meest gangbare formaat voor autoradio’s. De afmetingen zijn 180x50x150 mm en je herkent deze autoradio’s aan het bekende smalle display.

    Bekijk en vergelijk
  • 2-DIN autoradio

    De afmetingen van een 2-DIN autoradio zijn180x100x150 mm. De breedte en de diepte zijn dus gelijk, alleen is dit model twee keer zo hoog. Deze autoradio’s bevatten dan ook vaak een groter ingebouwd display, waarop je bijvoorbeeld navigatie kunt aflezen.

    Bekijk en vergelijk


Heeft jouw auto een 2-DIN ingang maar wil je een 1-DIN autoradio inbouwen? Dan zijn er losse paneeltjes verkrijgbaar om de extra ruimte af te dekken. Wil je de functionaliteit van een 2-DIN autoradio maar heeft je auto slechts ruimte voor 1-DIN? Dan is het goed om te weten dat er ook 1-DIN autoradio’s met een uitklapbaar scherm zijn.


Alternatieven

Autoradio of auto multimedia systeem?

De standaard autoradio’s beschikken al over een mooi aantal functies, maar met een auto multimedia systeem is er nog veel meer mogelijk. Denk aan het afspelen van dvd’s en bediening via een mooi touchscreen. Lijkt dit je interessant?

Lees dan de informatiepagina over automultimedia.

Keuzehulp

Wat is nu de beste autoradio?


Als je alle features hebt bekeken begrijp je dat dit voor iedereen persoonlijk is. Je maakt allereerst een keuze tussen 1-DIN of 2-DIN, afhankelijk van de ruimte die je auto biedt. Maar daarna heb je alle vrijheid om een autoradio te kiezen die helemaal bij jouw wensen past.

De verschillende soorten aansluitingen zullen voor veel autorijders leidend zijn. Speel je muziek af via je telefoon of mp3-speler, dan wil je graag een autoradio waar je die makkelijk op aan kunt aansluiten. Afhankelijk van je apparaat kan dat draadloos via Bluetooth, of met een USB-of audiokabel.

Luister je veel naar de radio? Dan wil je het nieuws en andere radioprogramma’s in de beste mogelijke kwaliteit horen. Een autoradio met DAB+ heeft in dat geval de voorkeur. En schakel je veel tussen verschillende stations of liedjes op je audiospeler? Dan is het wel zo veilig om te kiezen voor een model met afstandsbediening die je bij of op je stuur kunt plaatsen.

Nu je weet wat alle belangrijke kenmerken en interessante opties zijn is het tijd voor de volgende stap: het kiezen van de beste autoradio. Je zet al je voorkeuren makkelijk op een rij met onze handige vergelijker:


Direct autoradio's vergelijken Bekijk en vergelijk

Ontwikkelingen

Nieuwe technieken voor autoradio’s


De laatste jaren hebben we al gezien dat autoradio’s dankzij technieken als Bluetooth en touchscreens steeds veelzijdiger worden. Maar dat betekent ook dat er steeds meer te bedienen valt en dat is niet altijd even veilig op de weg.

Om dat op te lossen zijn er al steeds vaker afstandsbedieningen geïntegreerd in het stuur. Maar in de toekomst zal dat wellicht nóg makkelijker worden. Met de opkomst van spraakassistenten zoals Siri en Alexa op smartphones is de verwachting dat we deze namelijk ook in de auto zullen gaan gebruiken. Lekker makkelijk en natuurlijk wel zo veilig.


Beste autoradio's
Populairste autoradio's