Binnen of buiten frituren
Inhoudsopgave
Na het vergelijken van verschillende modellen ben je eruit: je hebt de beste friteuse gevonden! Nu moet je alleen nog bepalen waar je het apparaat neerzet. Natuurlijk zet je je nieuwe frituurpan het liefst in de (bij)keuken. Bij een friteuse zonder geurfilter is de kans op nare geurtjes echter zeker aanwezig. Soms kun je zelfs de volgende dag nog ruiken dat je gefrituurd hebt!
Frituren zonder stank is lastig. Sommige mensen kiezen er daarom voor hun frituurpan buiten neer te zetten. Dat is echter weer niet zo handig op het moment dat je ook nog andere gerechten wilt bereiden. In dit artikel geven we je graag wat tips. Daarbij hebben we onder meer aandacht voor binnen en buiten frituren. Ook gaan we in op de vraag of je frituren met of zonder deksel moet verkiezen en wat het effect van vorst is.
Hoe moet je frituren?
Het is belangrijk je frituurpan niet te vol te schenken met olie of vet. Een te volle friteuse kan namelijk overstromen en in brand vliegen, doordat de olie kan gaan bruisen. Vervolgens verwarm je de olie tot de juiste temperatuur. Aangeraden wordt om op maximaal 175 graden te frituren. Boven deze 175 graden kan het product aan de buitenkant verbranden terwijl de binnenkant nog niet gaar is.
Zet je friteuse echter ook niet te laag: bij een lagere temperatuur nemen de snacks te veel olie op en loop je het risico dat deze niet goed gaar worden. Probeer dus ook niet te veel snacks of friet tegelijk te frituren. Hierdoor koelt de olie namelijk te veel af. Een laatste tip: je doet er goed aan het ijslaagje van diepvriesproducten te verwijderen en natte producten voor het frituren af te drogen met een stukje keukenpapier.
Tips voor buiten frituren
Wanneer je buiten wilt frituren, is het goed om te weten dat sommige frituurpannen niet goed werken bij lage temperaturen. Mocht je ook bij kouder weer toch graag buiten willen frituren, dan kun je de frietpan binnenshuis op kamertemperatuur brengen en hem daarna naar buiten verplaatsen.
Zeker als je buiten wilt gaan frituren, is het dus zaak je frituurpan niet te vol te gieten. Het wordt aangeraden deze voor maximaal de helft met olie te vullen. Sommige friteuses hebben handvatten, zodat je het apparaat vrij gemakkelijk kunt verplaatsen.
Bewaar je frituurpan (zeker bij vorst) liever niet in een onverwarmde schuur. Niet alleen is het de vraag of je frituur de vorst wel goed kan weerstaan, ook kan het vloeibare vet bevriezen. Je kunt een frituurpan zodoende beter op een iets warmere plek bewaren.
Tips voor binnen frituren
Binnen frituren kent veel voordelen: zo kun je bijvoorbeeld tegelijkertijd andere gerechten bereiden en toch een oogje op je frituurpan houden. Er is echter ook een nadeel: de frituurlucht. Net als bij koken op een fornuis komen er bij het frituren nou eenmaal ook etensgeuren vrij. Mocht je toch liever binnen dan buiten frituren, dan kun je het beste voor een frituurpan met geurfilter kiezen.
Er zijn twee soorten filters: een permanent filter en een vervangbaar filter. Ook zijn er friteuses waarbij je het deksel kunt sluiten. Meestal moet je met het deksel open frituren, maar er bestaan ook frituurpannen die je met gesloten deksel kunt gebruiken. Heeft jouw frituurpan deze opties niet? Zet dan je frituurpan op het fornuis onder de afzuigkap. Zorg dan echter wel voor voldoende afstand tussen de frituurpan en de afzuigkap.
Kun je frituren in een gewone pan?
Heb je geen friteuse, maar wil je toch genieten van een eigengebakken snack? Frituren zonder frituurpan is zeker mogelijk. Je kunt namelijk ook olie of vet verhitten in een kookpan. In principe kun je elke pan gebruiken, mits deze een dikke bodem heeft. Gooi ook niet teveel olie in de pan. Vaak is vullen tot een kwart al voldoende. Vervolgens is het zaak de temperatuur van het vet goed in de gaten te houden.
Controleer met een thermometer of de olie niet te heet wordt. Heb je geen thermometer bij de hand? Sommige mensen gebruiken een klein stukje brood als graadmeter: wanneer dat in zo'n 30 seconden bruin bakt en naar boven drijft, is de olie heet genoeg. Het frituren in pan is echter wel gevaarlijker dan in een elektrische frituurpan. Zeker als je op gas kookt, bestaat de mogelijkheid dat de vlam in de pan slaat.