Tips: zo houd je je e-bike langer mooi

Inhoudsopgave

  1. Bescherm je lak met folie
  2. Bescherm je motor en accu met neopreen hoes
  3. Schoonmaken is óók beschermen!

Als je een mooie e-bike hebt gekocht, wil je die natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Ook in het seizoen dat er meer viezigheid, zoals modder of blad, op de weg ligt. Dat betekent sowieso geregeld je fiets schoonmaken en onderhoud uitvoeren, maar er zijn wat makkelijke tips of accessoires waarmee je je fiets er veel langer als nieuw laat uitzien.

Dé Kieskeurig.nl E-bike Duurtest - 20 fietsmerken, 20 weken getest

Meer weten!

Bescherm je lak met folie

Het mooiste is de fiets vaak als-ie net uit de winkel komt. Alles is nog schoon en vlekkeloos. En ook al kan bijvoorbeeld de lak van een moderne fiets best wat hebben, er zijn altijd plekken die meer te lijden hebben. Op het achterframe en de bagagedrager bijvoorbeeld: hang je daar een fietstas op, dan zullen de klemmen of haken van die tas voortdurend tegen het frame ‘schuren’. Zeker als je veel over hobbelige weggetjes fietst.

Je kunt overwegen op sommige plekken de buizen van je frame te beplakken met speciaal zelfklevende folie. Dit is onder meer verkrijgbaar bij goede (online) fietsspeciaalzaken. De folie is soms transparant, gekleurd of heeft een carbon-uiterlijk. Sommige e-bikes zijn al uitgerust met een dergelijk folie onder de buis boven je fietsketting (de achterbrug), om te voorkomen dat de terugslaande ketting schade maakt – maar zo niet, dan raden we dat zeker aan.

Kant-en-klare stickersets zijn vaak al voorgesneden en voorgevormd voor voor de hand liggende plekken van het frame. Zoek je juist een folie van een bepaalde breedte uit één stuk (zodat je zelf de vorm kunt bepalen), kijk dan eens op eBay of Amazon en zoek naar ‘bike protection tape’. Voor het aanbrengen moet je het frame natuurlijk eerst goed ontvetten. En soms helpt het om de folie met een föhn wat te verwarmen, zeker als het de bocht om moet. Gebruik een oud pasje of een rubber aanbrenghulpje om alle lucht er onderuit te strijken.

Bescherm je motor en accu met neopreen hoes

Ook de onderzijde van de onderbuis heeft vaak veel te verduren, door steentjes, modder en takken. En dus zie je ook dat de middenmotor vies zal worden. Dit kan opzich geen kwaad want de behuizingen zijn gemaakt van sterk materiaal en waterbestendige naden. Een spatlap op je voorspatbord kan het ergste vuil al tegenhouden.

Bij een e-bike met een accu die in die buis is verwerkt, zit er vaak een dikke rubber beschermlaag onderop. Maar is die buis onvoldoende beschermd, dan kun je ook een neopreen bescherming kiezen. Zo’n accucover of motorcover is nog dikker dan een beschermfolie en je kunt hem ook makkelijk verwijderen om hem schoon te maken.

Ook voor andersoortige accu’s zoals achterin de bagagedrager bestaan er neopreen beschermhoezen, die bovendien ook waterafstotend en warmte-isolerend zijn (prettig in guur weer).

Schoonmaken is óók beschermen!

Het schoonmaken van een elektrische fiets als-ie vies is, is niet alleen om hem er mooier uit te laten zien, maar het voorkomt ook dat er te veel zand en prut in de ketting, tandwielen en in het remsysteem komt. Schoonmaken zorgt voor minder slijtage. Vergeet ook niet de spatborden aan de binnenzijde schoon te maken, hij klontert vaak veel vuil samen.

Tijdens het fietsen op een mooie winterse dag kan er pekel op de fietspaden liggen. Maak in dit geval je fietsframe en de onderdelen goed schoon met een sopje warm water. Tip: gebruik gewoon autoshampoo. Dit geeft je fiets ook gelijk een dun beschermlaagje. En na het schoonmaken, droogmaken en ontvetten gebruik je bijvoorbeeld ook een wax waarmee alles gaat glanzen én al het vuil minder grip heeft op je fiets.


Heb jij meer tips? Deel ze in de E-bikers van Nederland groep!

Eigen tips delen

Meer artikelen over e-bikes
Elektrische fietsen vergelijken

De E-bike Winkelzoeker

Bekijk met behulp van de E-bike Winkelzoeker waar de gewenste e-bike nog op voorraad is en boek direct een proefrit bij jou in de buurt. Zo vis je niet achter het net en wacht je wellicht niet zo lang op je nieuwe elektrische fiets. Kieskeurig.nl toont namelijk de actuele voorraad bij deelnemende fietswinkels door het hele land. Vergelijk en bekijk jouw e-bike in stroomversnelling met behulp van de Winkelzoeker!