E-bike test: Overzicht van elektrische fietstests in 2022

Inhoudsopgave

  1. E-bike van het Jaar 2022
  2. AD Fietstest.nl
  3. Consumentenbond
  4. ANWB E-biketest 2022
  5. E-bike Duurtest door Kieskeurig.nl

Bekijk in één overzicht alle resultaten van de verschillende fietstests in 2022 en 2021. Want er zijn tegenwoordig verschillende e-bike tests, allemaal met eigen opzet en aanpak. Van elke bekende fietstests tonen we hier de resultaten, bevindingen en uitkomsten zodat het je helpt in de oriëntatie naar een nieuwe elektrische fiets. Zo vind je altijd de beste e-bike voor jou! 

We geven een samenvatting van de test, de aanpak, het aantal testers en uiteraard ook de uitslagen van de fietstest als deze bekend zijn. Je kunt op Kieskeurig.nl gelijk de specificaties van de betreffende e-bike vinden en meer afbeeldingen. De winnaar van een test wordt je niet zomaar en is heel waardevol. Want uit een onderzoek uit januari 2022 van Kieskeurig.nl bleek dat 74% van de consumenten een prijswinnend model een streepje voor geeft. Doe jij dat ook?

Laatste update: 14 maart 2022 om 11:10

Heb je een vraag over e-bikes? - Durf hem te stellen op de Kieskeurig.nl Community

Naar het forum!

E-bike van het Jaar 2022

FietsAwards door de RAI-vereniging

De FietsAwards van de RAI-vereniging staat niet alleen garant voor kwaliteit, maar ook voor comfort en innovatie. Eigenschappen die een belangrijke rol spelen bij de keuze van de consument. De ingezonden fietsen werden door een deskundige, onafhankelijke vakjury beoordeeld én in de praktijk getest. Op donderdag 10 maart 2022 zijn de winnaars van alle FietsAwards 2022 onthuld. Dit jaar waren er twee winnaars van de E-bike van het Jaar 2022 onderverdeeld in de categorie Urban en Sportief.

E-bike van het Jaar 2022 Sportief

De E-bike van het Jaar 2022 Sportief is geworden de Kalkhoff Entice 5.B Advance+. De vakjury kwam met een oordeel waarin deze fiets van Duitse makelij de beste e-bike is waarmee je twee vliegen in één klap slaat. "Een volwaardige elektrische fiets voor de fietspaden en straten maar die ook zijn mannetje staat bij uitstapjes buiten de gebaande paden. De jury is daarnaast ook onder de indruk van de afmontage: de 12 versnellingen in combinatie met de sterke middenmotor, de mtb-banden en de volwaardige geveerde voorvork, alles maakt deze sportieveling tot een echte alleskunner."

E-bike van het Jaar 2022 Urban

De prijs van de Urban E-bike van het Jaar 2022 is gewonnen door de Sparta d-RULE Energy. Een plaatje voor het oog maar ook heel functioneel, sterk en veilig. De vakjury kwam met het volgende oordeel: “De eerste indruk bij deze elektrische fiets van Sparta maakt het waar: robuust, stoer, onderscheidend. Aan de details en veiligheid is aandacht besteed en dit maakt indruk op de jury. Het achterlicht springt er natuurlijk bovenuit. De ledverlichting is goed zichtbaar en de mooie oplossingen voor het afdekkap van de accu plus de fraai weggewerkte laadpoort worden gewaardeerd. En de rijervaring is al net zo goed, de mix van Bosch middenmotor, riem en Nexus 5 versnellingsnaaf maakt het een fijne fiets om mee te rijden.”

AD Fietstest.nl

Al jaren wordt de AD Fietstest in het voorjaar gepubliceerd in de krant. Voor de ADR Fietstest is Fietstest.nl de partij die de test uitvoert. De elektrische fietstest vindt plaats op een parcours bij Utrecht. In februari en maart 2022 nemen testpersonen deel aan de fietstest door de fiets kort te testen in verschillende categorieën e-bikes. Publicatie van de test wordt verwacht in april 2022.

Verwachte publicatie is april 2022. Tot die tijd hieronder de resultaten van de AD Fietstest 2021.

Categorie Elektrische Stadsfietsen 2021 per prijscategorie:

€ 1.500 - € 2.500
Best Getest:
Giant Entour E+1

€ 2.500 - € 3.500
Best Getest:
Stella Morena Premium MDB FI

Meer dan € 3.500
Best Getest:
DutchID Phantom 65 TR Auto Belt

€ 1.500 - € 2.500
Goed uit de test:
Batavus Finez E-go

€ 2.500 - € 3.500
Beste Koop:
Sparta a-Shine M8b

Meer dan € 3.500
Beste Koop:
QWIC Premium Q MN8 Belt

Categorie Sportief woon- werkverkeer per prijscategorie:

€ 1.500 - € 2.500
Best Getest:
Decatt Zoom E-Bike

€ 2.500 - € 3.500
Best Getest:
Gazelle Ultimate C8+ HMB Belt

Meer dan € 3.500
Best Getest:
Flyer Upstreet5 7.23

€ 1.500 - € 2.500
Goed uit de test:
Batavus Dinsdag E-go Classic

€ 2.500 - € 3.500
Beste Koop:
Sparta d-Rule M8Tb

Meer dan € 3.500
Beste Koop:
Koga PACE B10

Consumentenbond

De Consumentenbond is en blijft een begrip als het aankomt op testen. Ook zij voeren al jarenlang een elektrische fiets test uit en op de uitslag wordt altijd met veel spanning gewacht. Welke e-bike mag zich in in 2022 Beste uit de Test noemen of misschien nog beter; Beste Koop van de Elektrische fiets test door de Consumentenbond. 

De Consumentenbond test elektrische fietsen die volgens hen redelijk tot goed verkrijgbaar zijn. Als kanttekening geven ze mee dat door de grote vraag als gevolg van de coronacrisis sommige e-bikes een langere levertijd hebben. Wil je direct op de hoogte zijn bij publicatie? Meld je dan aan als lid van de Consumentenbond en bekijk de uitslag in het magazine of online

Verwachte publicatie is april/mei 2022.

ANWB E-biketest 2022

De ANWB is ook zo'n autoriteit qua tests en dan vooral als het aankomt op mobiliteit. De ANWB elektrische fiets test komt ook al jaren voorbij en de winnaar is altijd erg trotst met dit predicaat. Vorig jaar koos ANWB ervoor om in de e-biketest 14 middenklasse e-bikes te testen. Daarmee doelden ze op elektrische fietsen in de prijscategorie tot € 2500. Benieuwd naar de resultaten en winnaars van de ANWB fietstest 2022? We verwachten de resultaten van de fietstest in april/mei 2022.

Verwachte publicatie is april/mei 2022. Tot die tijd hieronder de resultaten van de ANWB Fietstest 2021.

Testwinnaar: Kalkhoff Endeavour 3.B Move

Uit de test van ANWB blijkt dat deze Kalkhoff fiets van Duitse makelij een echte krachtpatser is. Deze e-bike is voorzien van een derailleur en de krachtige Bosch Performance-motor, de combinatie tussen deze twee maakt dat steile hellingen moeiteloos bedwingt. Volgens ANWB is de fiets bijzonder stabiel, zijn de remmen krachtig en veilig en is de actieradius met 63 kilometer in de hoogste ondersteuningsstand met 500 Wh accu dik in orde. Kortom, een terechte testwinnaar volgens ANWB.
Bron: ANWB

Voordelige keus: Vyber Ride E1 Special Edition

Een relatief onbekend fietsmerk komt als verrassing uit de e-biketest en krijgt daarmee het predicaat Voordelige Keus. De Vyber Ride E1 is een Nederlandse e-bike voorzien van een unieke motor. De krachtige en prettige ondersteuning bij zowel vlakke landschappen als in de heuvels, de prettige rijeigenschappen en de fraai afwerking stemt tot tevredenheid van de jury.
Bron: ANWB

E-bike Duurtest door Kieskeurig.nl

Ook in 2022 organiseert Kieskeurig.nl weer de E-bike Duurtest. Een fietstest waarbij de testrijders de fiets berijden over een langere periode in hun eigen omgeving voor het beste oordeel en echte ervaringen. Op dit moment loopt de test en fietsen de testrijders van de Kieskeurig.nl E-bike Duurtest door het hele land. Geen korte impressie, maar praktische ervaringen van echte mensen.

Verwachte publicatie is mei 2022. Tot die tijd hieronder de resultaten van de E-bike Duurtest 2021.

Lees alle bevindingen en resultaten van de 2021 E-bike Duurtest op deze pagina.

Een aantal e-bikes die hebben deelgenomen aan de E-bike Duurtest 2021:

Dé Kieskeurig.nl E-bike Duurtest - 20 fietsmerken, 20 weken getest

Meer weten!

Telegraaf en Fietsersbond

Ook de Telegraaf publiceert een Elektrische fiets test. Dit doen zij normaliter in samenwerking met de Fietsersbond die de test voor hen uitvoert. In voorgaande jaren vond de test altijd plaats rond Arnhem. Daar waar de heuvels beginnen en af en toe op een onverhard fietspad getest kan worden. In 2021 heeft de Telegraaf een e-bike special uitgebracht, maar hierin ontbrak een fietstest. Wellicht pakken ze dit in 2022 weer op. Als de resultaten bekend zijn en de winnaars van de Telegraaf fietstest ook, dan tonen wij deze op deze pagina.

Publicatiedatum nog niet bekend.

Ook interessant:

E-bikes online vergelijken
Artikelen over e-bikes

De E-bike Winkelzoeker

Bekijk met behulp van de E-bike Winkelzoeker waar de gewenste e-bike nog op voorraad is en boek direct een proefrit bij jou in de buurt. Zo vis je niet achter het net en wacht je wellicht niet zo lang op je nieuwe elektrische fiets. Kieskeurig.nl toont namelijk de actuele voorraad bij deelnemende fietswinkels door het hele land. Vergelijk en bekijk jouw e-bike in stroomversnelling met behulp van de Winkelzoeker!