Beveilig je e-bike met een gps-tracker

Inhoudsopgave

  1. E-bike live volgen
  2. Geofencing, geo-wat?
  3. Fietsverzekering met track en trace

Een e-bike is een populair en prijzig vervoersmiddel. Helaas valt diefstal niet uit te sluiten. Neem daarom zekerheidshalve voorzorgsmaatregelen en kies ervoor om een GPS-zender te (laten) monteren op je e-bike. Je kunt daarmee op elk moment de geografische locatie van de elektrische fiets achterhalen. Steeds meer fietsverzekeringen werken op basis van track & trace. In dit artikel lees je alles over de voordelen van een geïntegreerde gps-chip.

Steeds meer nieuwe e-bikes zijn tegenwoordig standaard uitgerust met een gps-tracker. Onder meer bekende merken als Batavus, Gazelle en Sparta ontwikkelen zogenoemde smart of connected e-bikes. Voor fabrikanten is dat een kleine moeite, terwijl het voor e-bikebezitters nogal wat voordelen oplevert. Zo helpt de aanwezigheid van zo’n gps-chip diefstal voorkomen. Dieven willen natuurlijk liever niet gevolgd worden en weten ondertussen bij welke merken er mogelijk een gps-tracker is ingebouwd. Bezit je een e-bike zonder volgsysteem? Je kunt met de juiste kennis eventueel een gps-tracker zelf inbouwen. Er zijn steeds meer aanbieders van gps-trackers voor je e-bike, zoals: Tracemaster, Onntrack, Loca en Invoxia. Of je laat een gps-tracker inbouwen op je e-bike. Verschillende bedrijven zijn hierin gespecialiseerd. Houd er wel rekening mee dat aan diverse volgsystemen een maandabonnement met registratiekosten is gekoppeld. Maar in veel gevallen is dit de centen waard.

E-bike live volgen

Bij aanwezigheid van een gps-tracker kun je jouw tweewieler live volgen. Afhankelijk van de aanbieder doe je dat via een mobiele app en/of website. Nadat je met een persoonlijk account bent ingelogd, verschijnt er een plattegrondje met de huidige locatie van de elektrische fiets. Een leuke bijkomstigheid is dat je vaak ook gereden routes kunt inzien. De gps-tracker is bijna altijd gekoppeld aan een simkaart, waardoor geavanceerde systemen alarmberichten naar je smartphone kunnen verzenden. Zodra er bijvoorbeeld iemand aan het slot rommelt, wordt er automatisch een alarmbericht verstuurt.

Dé Kieskeurig.nl E-bike Duurtest - 20 fietsmerken, 20 weken getest

Meer weten!

Geofencing, geo-wat?

Handig is ook de functie geofencing. Bevindt jouw e-bike zich buiten een vooraf gekozen gebied, dan ontvang je hiervan een pushbericht. Wie weet betrap je de dief op heterdaad! Verder kun je wellicht een snelheidsalarm instellen. Als je e-bike sneller dan pakweg vijftig kilometer per uur beweegt, ontvang je bij bepaalde volgsystemen eveneens een melding. Zo snel fiets je zelf waarschijnlijk niet. Maar helaas bestaat de kans dan namelijk dat je elektrische fiets zich achterin een busje van de dief bevindt.

Fietsverzekering met track en trace

Fietsverzekeringen spelen handig in op de toenemende populariteit van gps-trackers in e-bikes. Diverse aanbieders hanteren namelijk een lagere verzekeringspremie. De reden hiervoor is simpel. De kans is namelijk aannemelijk dat een gestolen elektrische fiets met gps-chip weer bij de rechtmatige eigenaar terechtkomt. Voor fietsverzekeraars zijn de risico’s dus geringer.

Diverse verzekeraars en fietsmerken bieden in hun app een aangifte-knop aan. Doe daarmee direct melding van een vermiste e-bike. Een speciaal opsporingsteam gaat (eventueel in samenwerking met de politie) vervolgens voor je aan het werk. Bij sommige elektrische fietsen kun je na aangifte de elektrische ondersteuning op afstand uitschakelen. Dat maakt het voertuig onaantrekkelijker voor dieven.

Direct fietsverzekeringen vergelijken
Meer artikelen over e-bikes
E-bikes vergelijken