5 belangrijke tips voor fietsen bij warm weer

Inhoudsopgave

  1. Blijf hydrateren
  2. Houd de zon van je bol
  3. Smeren, smeren, smeren
  4. Geen knijpende ogen
  5. Kies het juiste dagdeel

Als het zonnetje schijnt, is er niets lekkerder dan een stukje fietsen op je elektrische fiets of normale fiets. Hoewel fietsen en zon prima samengaan, is het toch verstandig om de nodige voorbereidingen te treffen. Met onze tips maak je fietsen bij zonnig weer een stuk comfortabeler.

Dé Kieskeurig.nl E-bike Duurtest - 20 fietsmerken, 20 weken getest

Meer weten!

Blijf hydrateren

Genoeg drinken is sowieso belangrijk, maar bij zonnig weer is het zelfs cruciaal. Fietsen in de warmte zorgt er namelijk voor dat je snel vocht en zout verliest. Neem daarom een grote bidon met water mee op je e-bike en drink om de vijf kilometer een beetje. Gewoon water is prima, maar je kunt ook een scheutje limonade of sportdrank toevoegen. Door de suikers krijg je minder snel een flauw gevoel in je hoofd. Vul je bidon ook weer op tijd bij. Watertappunten zijn er gelukkig genoeg onderweg en met deze website in je favorieten weet jij voortaan snel de dichtstbijzijnde watertap te vinden.

Houd de zon van je bol

Anders dan je misschien denkt, kan een pet of hoed juist voor een verkoelend en comfortabel gevoel zorgen. Een hoofddeksel voorkomt dat de zon in je ogen schijnt en dat je hoofdhuid verbrandt. Kies bij voorkeur voor een hoed of pet van ademend materiaal in een lichte kleur. Donkere kleuren zorgen er namelijk voor dat je hoofd opwarmt. Kies je in verband met veiligheid liever voor een helm dan een pet of hoed? Koop dan een fietshelm met veel ventilatiegaten.

Smeren, smeren, smeren

Geen knijpende ogen

Helaas blijkt uit de cijfers dat we ons veel te weinig insmeren én veel te zuinig zijn met de zonnebrandcrème. Vaak heb je tijdens het fietsen – zeker wanneer er een lekker briesje staat – helemaal niet door dat je aan het verbranden bent. Ons advies is om je voor vertrek al een keer in te smeren. Neem de zonnebrand ook mee in je fietstas, zodat je je tussentijds (minstens elke twee uur) nog een paar keer kunt insmeren. Kies altijd voor een hoge factor, minstens factor 30.

Bescherm je ogen met een zonnebril met goede UV-bescherming. In de meeste gevallen geldt: hoe donkerder de lenzen, hoe meer bescherming deze bieden tegen de felle zon. Bijkomend voordeel is dat je dankzij die donkere glazen minder zult knijpen met je ogen en je dus beter zicht hebt. Er zijn ook speciale fietsbrillen, die vaak licht van gewicht zijn. Daarnaast is er in het ontwerp van deze zonnebrillen al rekening gehouden met het dragen van een fietshelm.

Kies het juiste dagdeel

Aangezien de zonkracht tussen 12:00 en 15:00 uur op zijn hoogst is, kun je je fietstocht beter daarvoor of daarna plannen. Vaak zijn de fietspaden dan sowieso een stuk rustiger en heb je kans op een beetje schaduw en wind. Wanneer je toch op het heetst van de dag op de fiets zit, zorg er dan in ieder geval voor onze andere tips ter harte te nemen!

Lees veel meer artikelen over e-bikes

De E-bike Winkelzoeker

Bekijk met behulp van de E-bike Winkelzoeker waar de gewenste e-bike nog op voorraad is en boek direct een proefrit bij jou in de buurt. Zo vis je niet achter het net en wacht je wellicht niet zo lang op je nieuwe elektrische fiets. Kieskeurig.nl toont namelijk de actuele voorraad bij deelnemende fietswinkels door het hele land. Vergelijk en bekijk jouw e-bike in stroomversnelling met behulp van de Winkelzoeker!