Een goedkope elektrische fiets kopen: waar moet je op letten?

Inhoudsopgave

  1. Kwaliteitsverschil
  2. Accu
  3. Proefrit en aflevering
  4. Fiets kapot, wat nu?

Wie een goedkope e-bike zoekt, komt genoeg aanbiedingen en acties tegen. Tegenwoordig stunten bouwmarkten en supermarkten regelmatig met heel scherp geprijsde elektrische fietsen en met forse kortingen – we hebben het dan over prijzen van meestal tussen de 700 en 1000 euro. Waar moet je op letten wanneer je voor een fiets in deze prijsklasse kiest?

Laten we beginnen met nog wat cijfertjes: in Nederland is de gemiddelde prijs voor een e-bike is ongeveer 2100 euro. Wanneer je niet al te veel geld kunt (of wilt) uitgeven aan een elektrische fiets, klinkt minder dan 1000 euro natuurlijk aanlokkelijk. Maar je ziet meteen dat het prijsverschil wel heel erg groot is.

Dé Kieskeurig.nl E-bike Duurtest - 20 fietsmerken, 20 weken getest

Meer weten!

Kwaliteitsverschil

Je kunt er dus van uitgaan dat er kwaliteitsverschil zit tussen goedkope en duurdere fietsen. Een eerste indicatie is het merk: een Sparta, Gazelle of QWIC (om maar een paar A-merken te noemen) vind je eigenlijk nooit voor zo’n stuntprijs. De fietsen in de aanbieding zijn vaak van onbekende merken. Eerste tip: google dat merk voordat je er een fiets van koopt. Hebben ze een fatsoenlijke website, zijn er andere consumenten die ervaringen met het merk hebben? Want een fiets voor 700 of 800 euro lijkt misschien wel goedkoop, maar het is natuurlijk nog steeds 700 of 800 euro…

Afwerking & onderdelen

Kwaliteitsverschil kan ook zitten in de afwerking – waardoor de fiets bijvoorbeeld minder comfortabel rijdt of minder solide aanvoelt – of in de onderdelen. Gaat het om een schroefje of een spatbord, dan is er natuurlijk geen man overboord. Wél belangrijk is het om goed te controleren hoe het met de essentiële onderdelen zit. Hier zetten we de belangrijkste onderdelen op een rijtje.

Accu

Koop je een duurdere fiets, dan zit daar vaak een accu op van een bekend merk als Bosch, Samsung of Panasonic. Ook de gebruikte accucellen zijn doorgaans goed (genoeg) van kwaliteit: ze worden bijvoorbeeld niet te warm bij het opladen.

Op een goedkope fiets zit doorgaans ook een goedkope accu, van een onbekend(er) merk. Uit onze accu-test blijkt dat deze accu’s doorgaans van slechtere kwaliteit zijn. Ook het stukje elektronica dat de accu aanstuurt, het BMS (Battery Management System) is vaak heel simpel: zo kan de temperatuurbeveiliging ontbreken en vaak is het BMS niet behandeld met een vochtwerende coating.

Motor

Op duurdere fietsen tref je tegenwoordig eigenlijk altijd een middenmotor aan. Dat fiets heel natuurlijk en zorgt voor een betere balans. Bij goedkope fietsen kom je veel vaker een voorwielmotor tegen. Niet iedereen fiets even prettig met een voorwielmotor; sommige mensen hebben het gevoel dat zo’n fiets je echt naar voren trékt. Kijk ook naar het aantal ondersteuningsstanden dat de e-bike biedt: 4 à 5 is gangbaar.

Overige onderdelen

Er zijn nog andere dingen waar fabrikanten op kunnen bezuinigen, zoals versnellingen (vaak zijn dat er maar 3, terwijl duurdere fietsen er 7 of 8 hebben), het display (dat laat op goedkope fietsen vaak alleen maar de meest basale informatie zien) en het remsysteem. Je zult op een goedkope fiets eerder mechanische (kabel) velgremmen aantreffen dan hydraulische (oliedruk) schijfremmen.

Proefrit en aflevering

Bij een e-bike die via een supermarkt of bouwmarkt wordt aangeboden, is het vaak niet mogelijk om een proefrit te maken. Terwijl je dat eigenlijk wel moet doen. Nogmaals: we hebben het over een flinke uitgave. Het zou toch jammer zijn als je, wanneer de fiets afgeleverd wordt, er helemaal niet lekker op blijkt te kunnen fietsen …

Over die aflevering gesproken: houd er rekening mee dat je fiets misschien wel fietsklaar wordt geleverd (dus met gemonteerde trappers en een stuur dat recht staat), maar dat de fiets niet wordt afgesteld op jou. Of, erger nog: dat de fiets niet eens fietsklaar is, maar dat je hem zelf moet afmonteren. Wel iets om rekening mee te houden: wil je dat en kun je dat?

Fiets kapot, wat nu?

Wanneer je een fiets bij de fietshandelaar koopt, weet je bij wie je moet zijn als de fiets kuren vertoont of als er iets stuk gaat. Koop je een fiets via een aanbieding van een supermarkt of bouwmarkt, dan wordt dat lastiger. Controleer daarom voor aankoop goed hoe het zit met de garantie en waar je terecht kunt met klachten en mankementen.

Goed voorbereid

Wij hebben een checklist opgesteld die je kunt lezen voordat je daadwerkelijk je fiets koopt. Als laatste tip geven we je nog mee dat je, vooral bij aanbiedingsfietsen, heel goed de specificaties moet checken. Vaak staat er op de website van de supermarkt of kluskoning alleen een summiere omschrijving. Vraag in de winkel ook of het mogelijk is een proefrit te maken – ook al is het alleen maar een rondje op de parkeerplaats. Je moet een elektrische fiets echt vóelen voordat je beslist. Want je wilt natuurlijk niet dat goedkoop duurkoop is …

Lees hier veel meer artikelen over e-bikes

De E-bike Winkelzoeker

Bekijk met behulp van de E-bike Winkelzoeker waar de gewenste e-bike nog op voorraad is en boek direct een proefrit bij jou in de buurt. Zo vis je niet achter het net en wacht je wellicht niet zo lang op je nieuwe elektrische fiets. Kieskeurig.nl toont namelijk de actuele voorraad bij deelnemende fietswinkels door het hele land. Vergelijk en bekijk jouw e-bike in stroomversnelling met behulp van de Winkelzoeker!