xbox one

Xbox One kopen – tips voor je nieuwe Xbox

Inhoudsopgave

  1. Wat is een Xbox?
  2. Welke Xbox One-modellen zijn er?
  3. Waar moet je op letten als je een Xbox One koopt?
  4. Multiplayer op de Xbox One
  5. De beste Xbox One spellen
  6. De nieuwste functies van de Xbox One

De Xbox One is de nieuwe Xbox van Microsoft en een van de meest krachtige consoles die op dit moment verkrijgbaar is. Dankzij de vele games voor deze spelcomputer en de vele gebruiksvriendelijke opties is het systeem volgens veel gamers de beste console die je kunt kopen. Stel, je wilt een Xbox One kopen. Dan biedt dit artikel alle informatie en tips die nodig zijn om een helder beeld te krijgen van de mogelijkheden van het apparaat. Dat maakt het makkelijker om de Xbox One met andere beschikbare consoles te vergelijken.

Wat is een Xbox?

Xbox is het merk van de consoles – apparaten die op de televisie aangesloten kunnen worden – die Microsoft al sinds 2001 op de markt uitbrengt. Het bedrijf is bekend geworden dankzij de Windows-besturingssystemen op pc, maar Xbox heeft van Microsoft ook een grote speler in de spelcomputermarkt gemaakt. De Xbox One is de meest recente Xbox-console, die sinds 2014 ook in Nederland verkrijgbaar is. Met deze Xbox nieuwste games spelen is een fluitje van een cent.

Er zijn verschillende modellen van de Xbox One te koop, waarover verder in dit artikel meer informatie wordt gegeven, maar met de recentelijk uitgekomen Xbox One X heeft Microsoft de meest krachtige console ooit uitgebracht. Daarnaast blinkt Microsoft ook uit in gebruiksvriendelijkheid. Zo kunnen veel games die al verschenen op voorgaande Xbox-spelcomputers, zoals de Xbox 360 en de Xbox, ook op de Xbox One worden afgespeeld en biedt Microsoft diverse services die het nog makkelijker en goedkoper maken om veel games te spelen.

Microsoft heeft een aantal exclusieve gameseries die alleen op het Xbox-platform speelbaar zijn. Daarvan is Halo, de shooterserie die zich in de ruimte afspeelt, de bekendste. Net zoals op het concurrerende platform PlayStation 4 verschijnen nagenoeg alle games van andere uitgevers ook op de Xbox One. Aan speelplezier dus geen gebrek.

Bekijk hier alle Xbox aanbiedingen en prijzen.

Welke Xbox One-modellen zijn er?

Bij het kiezen van een Xbox One-model moet je er rekening mee houden dat er onderscheid wordt gemaakt tussen twee verschillende modellen. Houd er rekening mee dat per Xbox specs verschillen.

Xbox One S

De Xbox One S heeft de oorspronkelijke Xbox One vervangen als het standaard model en is op zichzelf al een krachtpatser. Een Xbox One S kopen is dus zeker geen slechte keuze. Alle moderne games worden piekfijn weergegeven en hebben Dolby Atmos-audio. Er zijn varianten met een harde schijf van 500GB en een harde schijf van 1TB – hierop worden spelgegevens en gedownloade spellen opgeslagen. Een Xbox One S zwart is niet verkrijgbaar, voor een Xbox One zwart heb je het X-model nodig dat hieronder staat. De S heeft een strak wit design en speelt ook 4K Ultra HD blu-rays af. Het grootste voordeel ten opzichte van de Xbox One X is dat de Xbox One prijs van de S een stuk lager ligt.

xbox one s

Xbox One X

De Xbox One X, die standaard met een harde schijf van 1TB wordt uitgerust, is de meest krachtige console die op dit moment verkrijgbaar is. De console heeft 12GB aan RAM-geheugen, wat 4GB meer is dan de concurrentie en oudere Xbox One-modellen, zodat spellen nog soepeler draaien. Daarbij kunnen games in een resolutie van 4K worden afgespeeld wanneer hij is aangesloten op een televisie die dat ondersteunt. Net als de Xbox One S speelt de Xbox One X ook 4K blu-rays af voor een indrukwekkende filmervaring.

Bekijk hier de diverse Xbox One S en Xbox One X prijzen en aanbiedingen.

Waar moet je op letten als je een Xbox One koopt?

De Xbox One-controller

Bij elke Xbox One zit standaard een Xbox One-controller bijgeleverd, maar om lokaal tegen elkaar te kunnen spelen, moet je nog een controller aanschaffen. Deze controller, die zeer comfortabel in de hand ligt, is draadloos. Via een kabel die aan de console gehangen wordt of via een battery pack kun je de controller weer opladen. Er is tevens een Xbox Elite-controller verkrijgbaar. Deze speciale en duurdere controller geeft je de kans allerlei aanpassingen te maken helemaal naar eigen wens, om ze de perfecte game-ervaring te bereiken.

Xbox Live

Online gamen op Xbox One gaat via Xbox Live. Op Xbox inloggen met een account is voor iedereen mogelijk, maar je hebt een Xbox Live Gold-abonnement nodig om het online tegen anderen op te kunnen nemen. Daarover lees je hieronder bij ‘Multiplayer op de Xbox One’ meer. Iedereen heeft wel toegang tot de Xbox One store waarop honderden games staan die gekocht kunnen worden. Die games sla je op de Xbox One harde schijf op, die of 500GB of 1TB groot is.

xbox live

Kinect

De Kinect is een camera die je aan de Xbox One kunt aansluiten. Met handbewegingen en spraak kun je vervolgens heel het systeem aansturen. Ook zijn er diverse games verkrijgbaar die gebruikmaken van deze camera, zoals Kinect Sports Rivals. Microsoft zet de laatste jaren wel minder in op Kinect en levert het apparaat niet meer standaard bij Xbox One. Een Xbox One Kinect kopen is dus niet noodzakelijk.

Van Xbox 360 overstappen naar Xbox One

Veel winkels kunnen je helpen bij de Xbox 360 verkopen, zodat je ook nog eens korting krijgt op de nieuwe Xbox One. Informeer daar dus altijd naar. Het is ook mogelijk om de meeste Xbox 360 games op Xbox One te spelen, dus daarvoor hoef je de Xbox 360 ook niet te bewaren. Er is regelmatig een Xbox One S aanbieding of Xbox One S bundel beschikbaar om goedkoper uit te zijn.

Multiplayer op de Xbox One

xbox live

Net zoals op andere consoles kun je thuis op de bank multiplayer in games spelen. Daar heb je wel meer controllers voor nodig naast de met de console meegeleverde controller. Gelukkig is er regelmatig een Xbox One controller aanbieding.

Het is echter ook mogelijk om in verscheidene games online Xbox One te spelen tegen andere gamers op de wereld. Dit gaat via Xbox One Live. Standaard kun je een Xbox Live-account aanmaken op de console, maar om online te kunnen gamen, heb je Xbox Live Gold nodig.

Een Xbox Live Gold-abonnement kun je afsluiten via de console zelf, bijvoorbeeld via creditcard, maar ook door fysiek een Xbox One kaart te kopen. Op die manier vind je regelmatig een Xbox One Gold aanbieding. Ook is het mogelijk een maand-, kwartaal- of jaarabonnement af te sluiten. Een abonnement is de enige manier waarop het mogelijk is om online te kunnen gamen op de Xbox One. Bij een Xbox One bundel zit regelmatig ook een Xbox Live-abonnement.

Mensen die een Xbox Live Gold-abonnement hebben, ontvangen elke maand tevens een aantal gratis spellen. Deze ‘Games with Gold’ kun je maandelijks downloaden en blijven in je bezit zolang je een Gold-abonnement hebt. Elke maand is er weer een lading nieuwe titels die gratis worden aangeboden.

De beste Xbox One spellen

De Xbox One heeft diverse games in een breed scala aan genres. Onder de beste Xbox One spelletjes vallen onder andere de games die Microsoft zelf uitbrengt. Een populair Xbox spel is de Halo-reeks, met als meest recente titel Halo 5: Guardians, onmisbaar voor fans van sci-fi shooters. Hoofdpersonage Master Chief is niet meer weg te denken bij gamers. Ook de online multiplayergame Sea of Thieves, waarin spelers samen een piratencrew vormen en op schattenjacht gaan, valt bij veel gamers in de smaak. De Forza Motorsport- en Forza Horizon-games bieden realistisch en tegelijk erg leuk raceplezier, terwijl platformfans met moderne klassiekers als Ori and the Blind Forest en Cuphead aan de slag kunnen.

Nieuwe games op Xbox One zijn er in overvloed. Zo’n beetje alle grote games van andere uitgevers verschijnen op de Xbox One. Elk jaar komt er een nieuwe FIFA, de immens populaire voetbalgame, en avonturiers kunnen genieten van het in 2017 verschenen Assassin’s Creed Origins en het in oktober 2018 uitgebrachte Assassin’s Creed Odyssey. Ook andere populaire franchises, zoals Battlefield, Call of Duty en Fallout, zijn verkrijgbaar op de Xbox One. Jongere gamers kunnen hun lol op met Xbox One kinderspellen als het hierboven genoemde Sea of Thieves en de creatieve bouwgame Minecraft.

forza motorsport

Tot slot zijn ook twee van de meest populaire online shooters verkrijgbaar op Xbox One. Fortnite is, net als op andere platformen, gratis te downloaden en kent een groot aantal spelers. De Xbox One is daarnaast de enige console waarop die andere populaire battle royale shooter, PlayerUnknown’s Battlegrounds, verkrijgbaar is.

Wil je de beste Xbox One game kopen? Bekijk hier de nieuwste Xbox One-games en aanbiedingen.

De nieuwste functies van de Xbox One

Xbox 360- en Xbox-games spelen op Xbox One

Op de nieuwste Xbox kunnen veel oude games die op de Xbox 360 en de originele Xbox zijn verschenen gespeeld worden. Dit heet ‘backwards compatibility’. Mensen die de originele disk van de oude game hebben, kunnen deze in de Xbox One stoppen en vervolgens aan de slag. Wanneer de oude game ooit op de Xbox Live-winkel is gekocht en gedownload, kan die weer via de Xbox One gedownload worden zonder extra kosten. Alleen wanneer de game nooit eerder gekocht is, moet er wel eenmalig betaald worden om de game te kopen.

Sommige games hebben zelfs een update gekregen, waardoor ze er veel beter uitzien dan voorheen. Zo wordt zelfs de extra kracht van de Xbox One (X) benut. De populaire westerngame Red Dead Redemption is een voorbeeld van een klassieke game die op Xbox One een grafische oppoetsbeurt krijgt.

Hier zijn alle backwards compatible-games voor Xbox One te bekijken.

4K blu-ray afspelen

De Xbox One S en Xbox One X kunnen beiden 4K blu-ray afspelen voor de beste beeldkwaliteit in films en series. Dit is het beste zichtbaar op televisies die deze resolutie ondersteunen, maar de consoles kunnen op alle televisies blu-ray afspelen. Ook games zien er in 4K schitterend uit. Zowel op de Xbox One S en Xbox One X hebben games ook HDR-ondersteuning voor nog realistischer licht in games.

Xbox One-games op pc

Steeds meer van de games die Microsoft zelf op de Xbox One uitbrengt, zijn speelbaar op pc’s die op Windows 10 draaien. Beide producten zijn immers van Microsoft. Games waarop staat aangegeven dat ze onder ‘Xbox Anywhere’ vallen, zoals Gears of War 4, Sea of Thieves en State of Decay 2, hoeven maar één keer gekocht te worden en zijn vervolgens speelbaar op zowel de Xbox One als een Windows 10 pc. 

Zelfs bij een Xbox One inruilen kun je deze games nog op pc blijven spelen. Je voortgang in een game wordt in beide versies opgeslagen, zodat je altijd verder kunt waar je bent gebleven. 

kingsman secret service

Game Pass

Gamers kunnen voor 9,99 euro per maand een Game Pass-abonnement op Xbox One afsluiten. Met dit abonnement kunnen spelers zonder extra kosten meer dan honderd games downloaden en spelen. Microsoft brengt steeds vaker games tegelijk uit in de winkels en op deze service. Het bedrijf zet ook regelmatig nieuwe games op de service. Zie het als een soort Netflix, maar dan voor Xbox One-games. En over Netflix gesproken: apps op Xbox One zijn er in allerlei soorten en maten, zodat je je ook buiten het gamen je nooit hoeft te vervelen.