nintendo 3ds kopen

Nintendo 3DS kopen: tips voor je nieuwe Nintendo

Inhoudsopgave

  1. Nintendo 2DS of 3DS: welke modellen zijn er?
  2. Hier moet je op letten als je een nieuwe Nintendo 3DS koopt
  3. De beste Nintendo 3DS games
  4. Handige accessoires voor je Nintendo 3DS

De Nintendo 3DS is een draagbare spelcomputer, ook wel een handheld genoemd. Dat betekent dat je er overal op kunt spelen zonder dat er een televisie aan te pas komt. In plaats daarvan speel je 3DS spellen op de schermen van het apparaat zelf. De 3DS is de opvolger van de Nintendo DS, de eerste DS (die later werd opgevolgd door de Nintendo DSi en Nintendo DSi XL). Net als de eerste DS komt ook de Nintendo 3DS in diverse uitvoeringen. Ook is er net als op de DS een groot aanbod aan games voor jong en oud.

Als je van plan bent een 3DS te kopen, staan er in dit artikel diverse tips over het apparaat. Zo kun je de verschillende modellen vergelijken, kom je erachter welke games er op beschikbaar zijn en kun je een Nintendo 3DS aanbieding vinden die het beste bij jou past. Misschien is de 3DS wel de beste console voor jou!

Nintendo 2DS of 3DS: welke modellen zijn er?

De 3DS is al sinds 2011 uit en daarom zijn er inmiddels al diverse modellen verschenen. Welk model je wilt kopen, is afhankelijk van je budget en wat voor technologie je in het apparaat wilt hebben. Op dit moment zijn er een drietal modellen, die elk weer in diverse kleurrijke uitvoeringen beschikbaar zijn.

New Nintendo 3DS XL

Wil je spellen in 3D kunnen spelen, dan moet je een New Nintendo 3DS XL kopen. Het is namelijk nog de enige uitvoering van de 3DS die daadwerkelijk 3D-capaciteiten heeft. Dat betekent dat de beelden van spellen die je ziet echt uit het beeldscherm lijken te komen, net zoals bij een 3D-film. Je hebt hier helemaal geen speciale bril voor nodig; dit 3D-effect werkt zonder verdere benodigdheden. Met een slider op het apparaat kun je instellen hoe intens dit 3D-effect is, of je kunt het zelfs helemaal uitzetten. Door los verkrijgbare amiibo-poppetjes van Nintendo op de handheld te plaatsen, kunnen ze ingescand worden. Op de New Nintendo 3DS XL draaien diverse games ook wat soepeler dan op andere modellen.

De New Nintendo 3DS XL is de duurste 3DS-variant; de prijs ligt meestal rond de 200 euro. Door het forse scherm van 4,88 inch worden games zeer duidelijk weergegeven. Net als alle 3DS- en 2DS-modellen is het onderste scherm een touchscreen, waar je met je vinger of een stilus games mee kunt besturen. De New Nintendo 3DS XL is ook beter dan oudere modellen die niet of nauwelijks meer te koop zijn, door een verbeterde 3D-functie die beter de positie van je gezicht bepaalt. Zo kun je, zelfs wanneer je veel beweegt, genieten van het 3D-effect. Let op: het 3D-effect is voor mensen van 6 jaar en ouder. Voor kinderen jonger dan 6 wordt een 2DS-systeem aangeraden.

Nintendo 2DS

De Nintendo 2DS is de meest simpele uitvoering van de Nintendo 3DS. De naam zegt het al: het 3D-effect is niet aanwezig op de 2DS, waardoor games ‘plat’ op het scherm worden weergegeven, zonder dat personages of objecten uit het scherm lijken te komen. Het apparaat is daarnaast erg stevig gebouwd en kan niet in elkaar geklapt worden zoals andere 3DS-modellen. Daardoor is hij iets minder draagbaar, maar wel steviger, waardoor hij tegen een stootje of wat ruwer gebruik kan. Het grootste voordeel van het apparaat is de prijs: een Nintendo 2DS kopen kan vaak al voor zo’n 100 euro. Je levert er dus wat opties die op andere modellen zitten voor in, maar bespaart er ook geld mee. Het is een prima instapmodel voor de jongste gamers.

New Nintendo 2DS XL

De New Nintendo 2DS XL zit eigenlijk tussen de twee bovengenoemde modellen in. Het apparaat heeft alle knoppen die ook op de New Nintendo 3DS XL zitten en kan tevens ingeklapt worden, maar het 3D-effect ontbreekt. Het inscannen van amiibo werkt op dit model wel. Daardoor is dit een prima tussenstap voor mensen die niet teveel geld willen uitgeven, maar wel een echte, inklapbare handheld willen hebben. De New Nintendo 2DS XL is regelmatig voor rond de 150 à 160 euro verkrijgbaar.

De bovengenoemde modellen spelen alle 3DS-games af. Ook kunnen bijna alle DS-games afgespeeld worden op al deze modellen.

Hier moet je op letten als je een nieuwe Nintendo 3DS koopt

Nintendo DS-games zijn ook afspeelbaar op de 3DS

Alle 3DS- en 2DS-modellen kunnen naast 3DS spellen ook DS Nintendo DS-spellen afspelen. De Nintendo DS is de voorganger van de 3DS en ook hier zijn honderden games voor verschenen. Al die spellen, op een paar uitzonderingen na (games die speciale accessoires vereisen die via een GameBoy Advance-slot moeten worden aangesloten), kunnen gewoon op de Nintendo 3DS afgespeeld worden.

Zorg dat je een oplader hebt

Wil je een 3DS kopen, dan is het belangrijk dat je ook een voedingskabel, oftewel oplader, hebt. Deze kabel verbindt de 3DS of 2DS met een stopcontact en wordt gebruikt om het apparaat op te laden. Niet alle modellen worden geleverd met een voedingskabel. Dit staat op het doosje aangegeven, dus kijk daar goed naar. Zit er geen kabel bij, dan kun je deze los kopen.

Er staan ook games op de digitale eShop

Door via wifi verbinding te maken met internet, kun je op de 3DS of 2DS ook toegang krijgen tot de eShop. Hierin staan allerlei games, zowel titels die in fysieke winkels verkrijgbaar zijn als exclusieve eShop-games. Je kunt deze games kopen met een creditcard, of met een tegoed dat je via bijvoorbeeld PayPal aanvult. Je kunt ook tegoedkaarten in de winkel gekocht worden.

Let op: 3DS faceplates zijn alleen voor de New Nintendo 3DS

Met faceplates, die los te koop zijn, kun je het uiterlijk van de New Nintendo 3DS veranderen. De New Nintendo 3DS wordt echter niet meer geproduceerd. Faceplates zijn niet geschikt voor de huidige modellen (New Nintendo 3DS XL, 2DS en New Nintendo 2DS XL).

De beste Nintendo 3DS games

Aangezien de 3DS sinds 2011 bestaat, zijn er honderden games verkrijgbaar voor de verschillende 3DS- en 2D-modellen. De handheld blinkt uit in Nintendo spellen. Het bedrijf ondersteunt zijn eigen handheld nog steeds met nieuwe games, al komen er niet zoveel nieuwe titels meer op uit als voorheen. Toch is er voor iedereen wel een leuk Nintendo spel te vinden voor de 3DS.

Er zijn natuurlijk diverse Mario 3DS spellen, van de 2D-platformgame New Super Mario Bros. 2 en de 3D-platformgame Super Mario 3D Land tot het supersnelle Mario Kart 7 en het feestelijke Mario Party: The Top 100. Ook de Zelda-reeks is goed vertegenwoordigd, onder andere via The Legend of Zelda: A Link Between Worlds (een direct vervolg op de klassieke A Link to the Past), The Legend of Zelda: Tri Force Heroes en 3D-remakes van de klassiekers Ocarina of Time en Majora’s Mask. Met Metroid: Samus Returns komen ook actiefanaten aan hun trekken. Animal Crossing: New Leaf en Animal Crossing: Happy Home Designer zijn perfect voor spelers met een voorliefde voor het inrichten van huizen.

Pokémon is een van de meest populaire series van Nintendo en er is dan ook genoeg keuze als je voor je Nintendo 3DS Pokémon wilt kopen. De meest recente games in de serie zijn Pokémon Ultra Sun en Ultra Moon, maar er zijn diverse oudere titels verkrijgbaar en ook genoeg spin-offs, zoals Detective Pikachu en Pokémon Super Mystery Dungeon.

Veel andere uitgevers brengen hun populaire series ook naar de 3DS. Het populaire Japanse actiespel Monster Hunter is bijvoorbeeld in de vorm van Monster Hunter Generations verkrijgbaar, terwijl de actiegame Castlevania: Lords of Shadow – Mirror of Fate vampierliefhebbers tevreden stelt. Fans van rpg’s hebben een ruime keuze op de 3DS, van Bravely Second End Layer en Dragon Quest VIII: Journey of the Cursed King tot Inazuma Eleven 3 en Final Fantasy Explorer.

Er zijn een aantal exclusieve Nintendo 3DS XL games, die alleen op de New Nintendo 3DS XL (en New 3DS) werken. Qua games-in-een-doosje gaat het alleen om Xenoblade Chronicles 3D, maar op de eShop staat ook een aantal games die alleen op dit model werken. Dat wordt wel altijd duidelijk weergegeven.

Handige accessoires voor je Nintendo 3DS

Voor de 3DS- en 2DS-modellen zijn diverse accessoires verkrijgbaar. Essentieel is de hierboven genoemde oplader om het systeem, maar ook een schermbeveiliging die je over de schermen van de 3DS plakt om ze vlek- en krasvrij te houden valt aan te raden. De schermbeveiligingen van het merk Hori worden gezien als de beste keuze.

Daarnaast zijn er allerlei opbergtasjes verkrijgbaar voor de 3DS en 2DS. Hierin kan de handheld (en vaak wat games) geplaatst worden; zo blijft hij altijd beschermd wanneer je hem ergens mee naartoe neemt.

Let op dat je de 3DS coverplates alleen kunt gebruiken op de New Nintendo 3DS en dus niet de New Nintendo 3DS XL, Nintendo 2DS en New Nintendo 2DS XL. Er zijn allerlei kleurrijke coverplates beschikbaar voor iedereen die een New Nintendo 3DS heeft, maar er bestaan geen officiële Nintendo 3DS XL coverplates.

Tot slot loont het de moeite om altijd in de gaten te houden welke Nintendo 3DS bundels er zijn. Vaak bundelt Nintendo zijn systemen met een populair spel, zoals Mario Kart 7 of New Super Mario Bros. 2. Je bent vaak goedkoper uit door zo’n bundel te kopen, omdat je er meteen een game bij krijgt.