Informatie over action camera's

actioncamera

Wanneer je overweegt een action camera te kopen kun je onder andere op de volgende punten letten: montagemogelijkheden, lens, opnamemedium, draadloze communicatie en beeldkwaliteit.

In onderstaande video krijg je een heel goed beeld van de mogelijkheden van een actioncam. In deze video worden de volgende actioncams besproken:
GoPro Hero4 Black Edition, Garmin Virb XE, TomTom Bandit, Sony HDR-AS200VR, Salora Prosport WiFi en de Rollei Actioncam 400.

 

Bekijk alle Actioncams

Action camera algemeen

Een action camera is een speciale versie van de welbekende camcorder of videocamera. Een actioncam is over het algemeen shockproof en waterdicht. Met een action camera film je op een andere manier dan met een gewone videocamera.

Bevestig de camera bijvoorbeeld op een fiets. Hierdoor kun je jouw razendsnelle afdaling filmen. Ook het filmen van andere activiteiten (surfen, parachute springen, paardrijden, motorcross, enz.) worden door het gebruik van een actioncam een peulenschilletje.

Een speciale variant en ook een soort actioncam vind je bij de dashcams. Deze is specifiek gemaakt voor gebruik in de auto.

Actioncamera montagemogelijkheden

Bij een actioncam worden bijna altijd montagemiddelen meegeleverd. Met zo'n montagekit kun je de actioncam onder andere monteren op bijvoorbeeld:

  • fiets
  • motor/brommer
  • helm
  • surfplank
  • auto

Er zijn zelfs leuke systemen bedacht om een actioncam bijvoorbeeld op de rug van je hond te kunnen monteren. Hoe leuk is dat?!

Waterdichtheid

Veel action camera's zijn waterdicht. Je kunt ze gerust meenemen in de stromende regen of tijdens het draften. Sommige varianten zijn zelfs geschikt voor gebruik onder water. Vijf of tien meter onderwater is vaak geen probleem.

Let wel op dat sommige actioncam's vóór je ze onderwater gaat gebruiken van een speciale behuizing voorzien moeten zijn.

4K Ultra HD

De 4K ultra hd resolutie is momenteel de hoogste resolutie waarmee je filmen kunt. Wanneer je filmt in de 4K ultra hd resolutie, dan film je met 3840 x 2160 pixels. Ultra-hd heeft een veel hogere pixeldichtheid dan full-hd. Wanneer je een 4K film bekijkt op een daarvoor geschikte 4K televisie dan kijk je naar beelden met een 4x hogere resolutie in vergelijking met Full-HD.
Op dezelfde oppervlakte waar bij full-hd 1 pixel aanwezig is, zitten er bij ultra-hd maar liefst 4.

Wanneer je van de maximale kwaliteit van 4k ultra hd wilt genieten is het zaak dat zowel de bron (signaal / opgenomen film) áls de tv waar je op kijkt ultra hd ondersteunen.

Beste actioncams
Populairste actioncams