Videocamera kopen | tips, informatie en advies

Op zoek naar een videocamera? Hier vind je tips, informatie en alles waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe camera. Lees, kijk en vergelijk!

Direct videocamera's vergelijken Bekijk en vergelijk

Videocamera kopen

Film je eigen video’s in de beste kwaliteit

Op een smartphone kun je natuurlijk prima filmpjes opnemen, maar als je graag serieuzer met je video’s bezig wilt zijn, kun je het beste een videocamera kopen. Je profiteert dan van een betere beeldkwaliteit, handige extra functies en nog veel meer mogelijkheden. Tegenwoordig filmen bijna alle videocamera’s standaard in Full HD. Je filmpjes worden daarbij opgeslagen op een geheugenkaart, zodat je ze daarna makkelijk kunt bekijken en bewerken op je computer.

Maar waar moet je nu op letten bij je zoektocht naar een nieuwe videocamera? En welke functies heb je allemaal nodig? In dit artikel helpen we je om deze en andere belangrijke vragen te beantwoorden.

Direct videocamera’s vergelijken

Eigenschappen

De belangrijkste eigenschappen van een videocamera

Ga je een videocamera kopen, dan wil je zeker weten dat je er goede video’s mee kunt maken. Daarnaast is het natuurlijk ook fijn als je er een beetje makkelijk mee overweg kunt. Om er zeker van te zijn dat je de juiste keuze maakt is het verstandig om goed naar de verschillende eigenschappen van een videocamera te kijken. Om het je wat makkelijker te maken zetten we de belangrijkste punten voor je op een rijtje.


Maximale filmresolutie

De maximale filmresolutie van een videocamera is een goede indicatie van de beeldkwaliteit. Deze waarde geeft namelijk aan hoe gedetailleerd de camera kan filmen. De resolutie wordt uitgedrukt in het aantal horizontale en verticale pixels. Deze pixels geven het aantal beeldpunten aan waaruit het beeld is opgebouwd. Bij een Full HD-camera is de resolutie bijvoorbeeld 1920 x 1080 pixels. Over het algemeen geldt: hoe hoger de resolutie, hoe scherper het beeld.

Frame rate

Heel simpel gezegd is een film een reeks losse beelden die heel snel achter elkaar worden getoond. Hoe meer foto’s je in een korte tijd laat zien, hoe vloeiender het beeld oogt. Daarom is het bij videocamera’s belangrijk om te letten op de frame rate, oftewel het aantal beelden dat per seconde wordt vastgelegd. Lage frame rates zijn prima voor rustige onderwerpen zoals landschappen. Film je graag wat meer actie en wil je ook slow motion beelden filmen, dan is een hogere frame rate een vereiste.

Megapixels

Bij fotocamera’s zie je vaak dat deze als eerste vergeleken worden op basis van het aantal megapixels. Een megapixel staat gelijk aan 1 miljoen pixels en deze waarde wordt gebruikt om een indicatie te geven van de resolutie die een beeldsensor aan kan. Bij videocamera’s is dit vooral relevant wanneer je van plan bent om met je videocamera ook foto’s te maken. Wil je de foto’s ook afdrukken, dan kun je beter een videocamera kopen met een hoger aantal megapixels.

Beeldstabilisatie

Aangezien je meestal vanuit de losse hand filmt is het stilhouden van de camera niet altijd even makkelijk. Gelukkig beschikken veel videocamera’s tegenwoordig over beeldstabilisatie. Bij optische beeldstabilisatie beweegt de lens zelf mee in de camera, om zo jouw handbewegingen te corrigeren. Er bestaat ook digitale beeldstabilisatie. Hierbij wordt er achteraf gecorrigeerd, wat helaas wel ten koste kan gaan van de beeldkwaliteit.

Lichtgevoeligheid

De lichtgevoeligheid van een videocamera bepaalt de kwaliteit van je video’s onder verschillende lichtomstandigheden. Film je veel overdag en buiten, dan is een lage lichtgevoeligheid geen enkel probleem. Film je vaak binnen of onder donkere omstandigheden, dan wil je juist een hogere lichtgevoeligheid. Deze is afhankelijk van zowel de lens als de CCD-chip.

Opslagtype

Je kunt videocamera’s kopen met een intern geheugen, met een externe geheugenkaart of met een combinatie van beide. Een intern geheugen heeft als voordeel dat je geen extra geheugenkaart hoeft te kopen. Het nadeel is wel dat de accu door het gebruik van dit geheugen meestal wat sneller leeg raakt. Je kunt ook gebruikmaken van een externe geheugenkaart. Dit geeft je wat meer flexibiliteit wanneer het geheugen vol is. Je hoeft dan niet direct iets te wissen, maar kunt gewoon een nieuwe kaart plaatsen. Hou er rekening mee dat je voor 5 minuten film gemiddeld 1GB geheugen nodig hebt, afhankelijk van de resolutie waar je in film. Wil je volledige vrijheid, dan kun je kiezen voor een camera die beide geheugentypes ondersteunt.

Zoomfunctie

Met de zoomfunctie van een camera kun je objecten op afstand dichterbij halen. Je kunt hierbij onderscheid maken tussen optische zoom en digitale zoom. Bij digitale zoom wordt het al bestaande beeld verder uitvergroot, waardoor je vanzelfsprekend ook wat aan kwaliteit verliest. Daarom is het verstandiger een videocamera te beoordelen op zijn optische zoom. Hierbij wordt de brandpuntsafstand aangepast door het verschuiven van de verschillende lensdelen en blijft de beeldkwaliteit hetzelfde. Hou er wel rekening mee dat hoe verder je inzoomt, hoe minder stabiel het beeld wordt. Dit kun je oplossen door een statief te gebruiken.


Soorten

Soorten videocamera’s

Nu je een idee hebt van de verschillende functies waar videocamera’s over beschikken, is het tijd om na te denken over wat voor soort videocamera je kopen wilt. In de meeste gevallen komt dat neer op een keuze uit deze drie soorten: camcorders, action camera’s en 4K-camera’s Welke soort camera bij jou past hangt vooral af van waar je de videocamera voor wilt gebruiken.


 • Camcorders

  De camcorder is voor de meeste consumenten een logische keuze. Ze zijn relatief eenvoudig te bedienen en bieden alles wat je nodig hebt om uiteenlopende onderwerpen te filmen. Er zijn nog camcorders met HD-kwaliteit verkrijgbaar, maar tegenwoordig is Full HD eigenlijk de standaard. Camcorders zijn makkelijk om mee te nemen, maar wel gevoelig voor stof, water en schokken.

  Bekijk en vergelijk
 • Action camera’s

  Wil je graag spectaculaire beelden schieten, dan bieden action camera’s je precies wat je zoekt. Je kunt ze bevestigen op je helm, mountain bike of andere objecten, waardoor je als kijker middenin de actie zit. Deze camera’s filmen met hoge frame rates en zijn goed bestand tegen stoten, stof en water. In deze categorie wordt ook de dashcam steeds populairder. Deze action camera plaats je het dashboard van je auto en heeft een controlerende functie, de camera legt namelijk het rijgedrag van je medeweggebruikers vast.

  Bekijk en vergelijk
 • 4K-camera’s

  Op zoek naar de allerbeste beeldkwaliteit? 4K Ultra HD is de hoogste standaard van dit moment. Om te genieten van het haarscherpe beeld heb je natuurlijk wel een beeldscherm of televisie nodig die 4K ondersteunt. Heb je professionele ambities met je camera? Dan is een 4K-camera een eerste stap in de goede richting. Weliswaar met een wat hoger prijskaartje, maar met het oog op de toekomst zeker een waardevolle investering.

  Bekijk en vergelijk

Keuzehulp

Wat is de beste videocamera?


Je hebt ondertussen kennis opgedaan over de verschillende eigenschappen van videocamera’s en je weet welke verschillende soorten er zijn. Het enige dat je nu nog hoeft te doen is goed nadenken over hoe je je toekomstige videocamera wilt gaan gebruiken.

Begin je net met filmen of wil je vooral vakanties en dagelijkse gebeurtenissen filmen? Dan kun je het beste een camcorder kopen. Makkelijk en veelzijdig in gebruik, met handige functies als beeldstabilisatie en optische zoom om het filmen wat makkelijker te maken.

Ben je avontuurlijk aangelegd en wil je graag de spanning van je favoriete sport vastleggen? Dan kun je met een action camera alle kanten op. Ook leuk voor als je eens iets anders wilt dan de doorsnee filmpjes, maar juist wilt experimenteren met verschillende perspectieven.

Zoek je een camera voor professionele doeleinden of ben je het niveau van amateur ontgroeid? Dan voldoet een 4K-camera ongetwijfeld aan de wensen die je hebt op het gebied van kwaliteit, functies en mogelijkheden.


Videocamera of smartphone?


Een terechte vraag, die we in de inleiding ook al even aanhaalden. Want waarom zou je nog kiezen voor een videocamera als de meeste smartphones tegenwoordig ook al in Full HD filmen? Als je even snel een filmpje van je vrienden op de dansvloer of je kindje in de speeltuin wilt maken, blijf dan vooral je smartphone daarvoor gebruiken.

Wil je echter video’s van hoge kwaliteit maken, waarbij je zelf meer invloed hebt op het eindresultaat? Dan is een videocamera absoluut een betere optie. Filmen is op een smartphone één van vele functies, terwijl alle techniek in een videocamera er op gericht is om de beste mogelijke video’s te maken. Het vraagt even wat tijd om je in alle mogelijkheden te verdiepen, maar dan heb je ook resultaten waar je nog lang en met veel plezier naar zult kijken.

Zin om aan het filmen te gaan? Bekijk dan nu ons complete aanbod videorecorders!


Direct videocamera's vergelijken Bekijk en vergelijk

Ontwikkelingen

Nieuwe ontwikkelingen in videocamera’s


Met de opkomst van 4K-camera’s zal het je niet verrassen dat beeldkwaliteit een belangrijke rol blijft spelen op het gebied van ontwikkelingen in videocamera’s. Er is al techniek die beelden in 8K mogelijk maakt, dus de komende jaren kunnen we zowel 8K-beeldschermen als 8K-videocamera’s verwachten.

Bij de action-camera’s maken wordt vooral de combinatie van drones met camera’s steeds populairder. Veel drones zijn al standaard uitgerust met een camera om prachtige luchtbeelden te schieten. Deze camera’s worden steeds beter en bieden bovendien interessante opties als het live streamen via je smartphone.

Ook de ontwikkeling van 360-graden-camera’s is interessant om te volgen. Deze bestaan al, maar werden tot nu toe vooral gebruikt in de beveiliging of als geinige gadget. Door de mogelijkheid om op YouTube en facebook video’s en foto’s in 360 graden te bekijken is de populariteit echter enorm toegenomen. Het gevolg is dat meer producenten zich op deze techniek richten, waardoor de kwaliteit en mogelijkheden op korte termijn snel zullen toenemen.


Beste videocamera's
Populairste videocamera's