Strijkijzer kopen: tips voor de beste strijkbout

Inhoudsopgave

  1. Wat is een strijkijzer?
  2. Welke eigenschappen heeft een strijkbout?
  3. Welke soorten strijkbouten zijn er?
  4. Zo kun je je strijkijzer schoonmaken
  5. Strijken zonder strijkijzer
  6. Welke merken maken de beste strijkijzers?

Strijken is de minst gewaardeerde klus in het huishouden: slechts één op de tien Nederlanders is er dol op.Maar juist als je niet van strijken houdt, moet je niet met een oud strijkijzer klungelen. Met een fijn apparaat wordt het klusje namelijk een stuk makkelijker. Wil je een strijkijzer kopen en ga je zoeken op internet, dan zul je ontdekken dat de keuze enorm is.

Er zijn strijkijzers te koop met en zonder stoomfunctie en strijkijzers met een apart waterreservoir en sterke stoomfunctie (stoomgenerator). Strijk je wekelijks een volle mand wasgoed weg, dan ben je natuurlijk op zoek naar het beste strijkijzer of de beste stoomgenerator die er te vinden is. Strijk je alleen zo nu en dan een overhemd, dan is een simpel strijkijzer meer iets voor jou. Met de tips in dit artikel weet je welke eigenschappen voor jou belangrijk zijn. Vervolgens kun je eenvoudig strijkijzers vergelijken op eigenschappen en natuurlijk op prijs. Zo weet je zeker dat je de beste koop doet!

Wat is een strijkijzer?

Een strijkijzer is onmisbaar als je graag in ongekreukte kleding loopt. Het meest verkochte strijkijzer is een stoomstrijkijzer. De stoom die vrijkomt tijdens het strijken zorgt voor een snel en glad strijkresultaat. Strijk je vaak grote hoeveelheden wasgoed en zwaar gekreukelde stoffen, dan is een stoomgenerator een goede keuze. Een stoomgenerator is een strijkijzer met een extern waterreservoir dat aan het strijkijzer verbonden is met een stoomsnoer. 

Het stoomvermogen is een stuk groter dan van een gewoon stoomstrijkijzer en het grote waterreservoir zorgt dat je kunt doorstrijken zonder water bij te vullen. Wil je goed kunnen strijken, dan moet je ook een zogenaamde strijktafel of strijkplank kopen. Zo’n strijkplank voor stoomstrijkijzer is op hoogte instelbaar en de hoes weerkaatst de warmte, waardoor het strijken makkelijker wordt. 

Strijkijzer kopen

Welke eigenschappen heeft een strijkbout?

Bij het kopen van een strijkbout zijn er een aantal eigenschappen waar je op kunt letten; want als je weet wat voor jou belangrijk is kun je eenvoudig het beste stoomstrijkijzer kopen. Als eerste kun je letten op het vermogen, dat wordt weergegeven in watt. Het aantal watt geeft aan hoe snel het strijkijzer opgewarmd is. Wil je lekker snel kunnen beginnen met strijken, dan heb je dus een strijkijzer met een hoog vermogen nodig. Kijk ook naar de hoeveelheid stoom die het apparaat genereert, die bepaalt voor een groot deel het strijkresultaat. De hoeveelheid stoom wordt weergegeven in grammen per minuut (g/min).

Voor het beste resultaat strijk je wasgoed eerst mét en daarna zónder stoom. Een regelbare stoomtoevoer is daarom erg handig. Daarnaast hebben veel stoomstrijkijzers extra functies om hardnekkige kreukels te lijf te gaan, zoals een sproeifunctie en stoomstootfunctie. Bij het uitzoeken van een stoomstrijkijzer kun je ook letten op de inhoud van het waterreservoir. Hoe grote de inhoud, hoe hoger de stoomopbrengst en hoe sneller de kreukels verdwijnen. Gemiddeld meet de inhoud van een reservoir 0,3 liter. Sommige reservoirs kun je loshalen en vullen onder de kraan.

Strijkijzer kopen

Stoomgeneratoren hebben een veel groter waterreservoir dan een stoomstrijkijzer, tot wel twee liter. Hierdoor hoef je tussendoor geen water bij te vullen en kun je dus lekker doorstrijken. Ook stoomt een stoomgenerator veel krachtiger dan een stoomstrijkijzer, waardoor strijken makkelijker wordt. Een stoomgenerator is wel een stuk groter dan een strijkijzer en weegt ook veel meer. De strijkbout zelf is echter een stuk lichter, omdat er geen water in hoeft. Er zijn veel verschillen tussen het vermogen, capaciteit van het waterreservoir en het gebruiksgemak van stoomgeneratoren. Je kunt hier vergelijken wat de beste stoomgenerator voor jou is.

Heb je je keuze gemaakt, dan kun je eenvoudig zoeken naar een goede stoomgenerator aanbieding. Wil je echt professioneel aan de slag, kies dan voor een strijksysteem. Dat is een strijkplank met een ingebouwde stoomgenerator. Ook heeft een strijkmachine een actieve strijkplank met een aanzuig- en blaassysteem dat plooien en doordruk van naden voorkomt.

De meeste stoomstrijkijzers hebben een tuimelsnoer. Dat is een strijkijzersnoer dat omhoog gehouden wordt door een meebewegend pijpje op het strijkijzer. Het pijpje zorgt ervoor dat het snoer nooit in de weg kan liggen tijdens het strijken, of je nu links- of rechtshandig bent. Handig! Wil je helemaal van het snoer af, dan is dat mogelijk als je een snoerloos strijkijzer kiest. Een draadloos strijkijzer zet je steeds weer op het basisstation om het apparaat op te laden. Vaak heb je ook de mogelijkheid om het snoer wél aan te sluiten.

Een snoerloos strijkijzer is makkelijk verticaal te gebruiken, zodat je kleding aan een hanger of gordijnen kunt stomen. Let ook even op de strijkzool: dat is de onderkant van het strijkijzer. Vrijwel alle strijkzolen glijden soepel. maar keramische, Ultragliss en SteamGlide strijkzolen zijn krasvast en plakken niet aan de kleding vast. Sommige strijkijzers schakelen zichzelf uit als je ze een bepaalde tijd niet gebruikt.

Welke soorten strijkbouten zijn er?

Vroeger werd met een droogstrijkijzer gestreken, dat is een strijkijzer zonder stoom. Aangezien vocht zorgt voor een beter strijkresultaat, moet je bij een droogstrijkijzer zelf het water aan het wasgoed toevoegen, bijvoorbeeld met een plantenspuit. Droogstrijkijzers zijn nog wel verkrijgbaar, maar worden niet veel meer verkocht. Wil je snel en makkelijk strijken, dan is een stoomstrijkijzer dus een betere keuze. Een stoomstrijkijzer is een gewoon strijkijzer dat kan stomen, waardoor de kreukels sneller verdwijnen.

Stel je ook tijdens je vakantie prijs op strak gestreken kleding, dan kun je een reisstrijkijzer meenemen. Een reisstrijkijzer is kleiner dan een gewoon strijkijzer en vaak kan het handvat neergeklapt worden, waardoor het makkelijk mee te nemen is in je koffer. Het vermogen van een reisstrijkijzer is minder hoog dan van een gewoon strijkijzer. Voor heel fijn strijkwerk kun je een mini strijkijzer gebruiken; dit is een penvormig strijkijzer met een fijne punt die in alle kleine hoekjes kan komen. Wij helpen je met het vinden van de beste strijkijzer aanbieding, welk soort strijkijzer je ook zoekt. 

Zo kun je je strijkijzer schoonmaken

Als je regelmatig strijkt moet je zo nu en dan je strijkbout schoonmaken. Veel werk is dat niet: je kunt de strijkzool schoonmaken als deze vuil is en het strijkijzer ontkalken. De strijkzool kun je eenvoudig schoonmaken met een speciale reinigingsstick, die verkrijgbaar is bij de drogist. Het belangrijkste deel van een strijkbout reinigen is het ontkalken. Kalk kan namelijk leiden tot problemen bij het strijken en het strijkijzer kan stuk gaan als je nooit ontkalkt. Je kunt kalkopbouw voorkomen door het strijkijzer per tien strijkbeurten even door te spoelen met kraanwater en na iedere strijkbeurt het waterreservoir te legen. Als het water in jouw regio erg hard is, kun je het mengen met gedestilleerd water.

Een stoomstrijkijzer schoonmaken is simpel. Veel strijkijzers hebben een antikalkstaafje dat kalk aantrekt. Zet dit staafje regelmatig in een glaasje met schoonmaakazijn of citroensap. In de handleiding staat hoe vaak je dit hoort te doen. Werkt jouw strijkijzer met antikalkcassettes, dan geeft het apparaat zelf aan wanneer je deze moet vervangen.

Let bij de aanschaf van zo'n strijkijzer goed op de kosten van deze cassettes, want deze kunnen oplopen van een paar euro tot wel 25 euro per jaar. Andere strijkijzers hebben een reinigingsknop. Als je deze knop indrukt, kun je de kalk zo uit de gaatjes van de strijkzool schudden. Strijk na het reinigen eerst een oude lap, er kunnen namelijk nog kalkdeeltjes loskomen.

Strijken zonder strijkijzer

Strijken zonder strijkijzer onmogelijk? Welnee! Je kunt best een paar kreukels laten verdwijnen als er geen strijkijzer in de buurt is. Bijvoorbeeld door een kledingstomer te gebruiken. Met dit apparaat stoom je eenvoudig de kreukels uit je kleding. Daarnaast doodt een kledingstomer bacteriën en kun je er kleding mee opfrissen. Heb je geen kledingstomer bij de hand, dan kun je gekreukelde kleding ook in de badkamer hangen als je aan het douchen bent. De stoom van jouw douche haalt de kreukels uit je kleding. Het resultaat is natuurlijk niet zo strak als met een strijkijzer, maar je kunt toch weer met goed fatsoen voor de dag komen.

Welke merken maken de beste strijkijzers?

Tefal biedt zowel geweldige strijkijzers als stoomgeneratoren. Kies je voor een Tefal stoomstrijkijzer, dan heb je keuze uit betaalbar instapmodellen tot modellen met hoge stoomkracht en extra stoomstoten. De stoomstrijkzolen van Tefal zijn ontworpen voor een perfecte verdeling van de stoom en hebben een precisiepunt zodat je bij lastig te bereiken plekken kunt komen. Kies voor een Tefal stoomgenerator, dan krijg je wel drie keer meer stoom dan met een gewoon stoomstrijkijzer!

Een Philips strijkijzer is altijd een goede keuze.Een Philips stoomstrijkijzer heeft vaak extra functies, zoals een speciale eco-stand, een afneembaar reservoir of een automatisch reinigingsprogramma. Met de Philips PerfectCare lijn kun je alle stoffen achter elkaar strijken, zonder de instellingen te veranderen. Met een Philips stoomgenerator haal je kwaliteit in huis: kies je voor een compact model of een extra grote met een waterreservoir van 1,5 liter? 

Een Bosch stoomstrijkijzer is altijd een innovatief product. Zo is er de nieuwe Bosch Sensixx’x serie met een functie waarmee het apparaat automatisch aan- en uitgeschakeld wordt met door een aanraking met je hand.Een Braun strijkijzer zal altijd aan jouw eisen voldoen. Braun biedt een uitgebreid assortiment, van een instapmodel stoomstrijkijzer tot een stoomstrijkijzer voor de écht pro's met een hoge stoomafgifte en precisie stoomstoot. Ook Braun heeft een model met één temperatuurinstelling voor alle stoffen.