Strijkijzer kopen | Tips en informatie

Wil je een strijkijzer kopen en wil je weten waar je op moet letten? Deze informatie en tips helpen je verder. Vergelijk op Kieskeurig.nl!

Direct strijkijzers vergelijken Bekijk en vergelijk

Strijkijzer kopen

Wat is het beste strijkijzer voor jou?

Als je alle kreukels uit je wasgoed wilt halen, is strijken daar de beste manier voor. Heel eenvoudig zorg je er met dit apparaat voor dat je messcherpe vouwen in je broek maakt en dat al je blouses en overhemden superstrak in de kast kunnen.

Wil je een strijkijzer kopen, dan helpen we je daar graag bij. Met behulp van de informatie op deze pagina kun jij de beste variant kiezen voor jouw situatie. Het ene strijkijzer vergelijken met het andere was nog nooit zo makkelijk!

Direct strijkijzers vergelijken

Eigenschappen

Eigenschappen van een strijkijzer

Als je een strijkijzer koopt, heb je natuurlijk eerst onderzoek gedaan naar de mogelijkheden. Jouw ideale apparaat moet immers passen bij jouw specifieke situatie, wensen en eisen. Lees hieronder meer over de mogelijke eigenschappen die de modellen kunnen hebben.


Vermogen

Het aantal watt dat het strijkijzer aan vermogen heeft, geeft aan hoe snel hij opgewarmd is. Een strijkijzer met een hoog vermogen bereikt sneller de juiste warmte. Wil je snel kunnen beginnen met strijken, dan heb je dus meer vermogen nodig. Over het algemeen kun je een onderscheid maken tussen strijkijzers met een vermogen tot 2000 watt en varianten die daarboven zitten.

Snoer

De meeste strijkijzers van tegenwoordig beschikken over een tuimelsnoer. Bij deze types ligt het snoer niet meer in de weg tijdens het strijken, omdat het omhoog gehouden wordt door een meebewegend pijpje op het strijkijzer. Of je nu links- of rechtshandig bent, dankzij een tuimelsnoer kun je altijd uitstekend overweg met het apparaat.

Type strijkzool

De strijkzool is de onderkant van het strijkijzer. Hierop kun je heel eenvoudig het strijkijzer vergelijken. Strijkzolen worden van meerdere materialen gemaakt, zoals:
• Keramisch: glijdt soepel, plakt niet en is krasbestendig.
• Cerlon: glijdt soepel en plakt niet.
• Roestvrijstaal: glijdt soepel op textiel en is duurzaam.
• SteamGlide: gepatenteerde strijkzool van Philips, glijdt soepel, plakt niet, is krasvast en kan makkelijk schoongemaakt worden.
• UltraGliss: keramische coating, glijdt soepel en is krasvast.
• Anodilium: glijdt soepel, plakt niet en is duurzaam.

Waterreservoir

Bij een stoomstrijkijzer hangt de inhoud van het waterreservoir samen met de stoomopbrengst. Hoe meer stoomvermogen het apparaat heeft, des te meer water wordt er verbruikt. Het kan dan gebeuren dat je het reservoir moet bijvullen tijdens het strijken. Kies je voor een strijkijzer met een transparant waterreservoir, dan kun je heel eenvoudig zien hoeveel water er nog in zit.

Antikalksysteem

Je strijkijzer regelmatig ontkalken is absoluut aan te raden. Soms helpt het apparaat je daar zelf bij. Bijvoorbeeld via een zelfreinigend systeem, of via een antikalkcassette of -staafje. Elke drie tot zes maanden moet je zo’n cassette vervangen, afhankelijk van de hardheid van het water dat je gebruikt. Een anti-kalkstaafje dien je één keer per maand te reinigen.

Veiligheid

Aangezien je met heet water (stoom) en elektriciteit werkt bij een strijkijzer, besteden fabrikanten veel aandacht aan de veiligheid ervan. Automatische uitschakeling is daar een goed voorbeeld van. Als het apparaat een bepaalde tijd heeft stilgestaan of is omgevallen, kan het zichzelf uitschakelen. Sommige modellen hebben ook een geïntegreerde alarmfunctie. Met een knipperlichtje en piepje word je gewaarschuwd.

Ook is het handig als een strijkijzer beschikt over een druppelstop. Daardoor kunnen er geen natte plekken op het strijkgoed komen. Sommige apparaten hebben ook een sprayfunctie, waarmee je nog wat extra water op de kleding kunt spuiten. Zo kun je een kreukel loskrijgen die er verkeerd is ingestreken


Soorten

Diverse soorten strijkijzers

Er zijn verschillende soorten strijkijzers waar je uit kunt kiezen. Jouw wensen en eisen bepalen welk model het beste bij jouw situatie past. Lees hieronder meer over de diverse types, zodat je zelf het beste strijkijzer kunt kiezen.


 • Stoomstrijkijzer

  Met een stoomstrijkijzer komt tijdens het strijken stoom vrij. Deze stoom zorgt voor een glad strijkresultaat. Met een stoomstoot kun je het strijkijzer extra stoom laten afgeven om net even die lastige kreukel uit het kledingstuk te krijgen. Hoe krachtiger de stoomstoot, des te makkelijker het strijken gaat. Bij veel stoomstrijkijzers kun je de hoeveelheid stoom die je nodig hebt zelf bepalen per kledingstuk.

  Bekijk en vergelijk
 • Reisstrijkijzer

  De naam zegt het al: een reisstrijkijzer gebruik je als je onderweg bent. Het handige van een reisstrijkijzer is dat hij bij het handvat opgeklapt kan worden en zo eenvoudig mee te nemen is. Het vermogen van deze strijkijzers is wel lager.

  Bekijk en vergelijk
 • Droogstrijkijzer

  Eigenlijk is een droogstrijkijzer een beetje ouderwets, want bij een droogstrijkijzer moet je zelf zorgen voor vocht in het strijkgoed. Dit kan bijvoorbeeld met een plantenspuit. De meeste modellen hebben tegenwoordig een waterreservoir geïntegreerd.

  Bekijk en vergelijk

Alternatieven

Zijn er eigenlijk alternatieven voor strijken?


Je pasgewassen kleren in de douche of op een droogrek uithangen is ook een manier om de kreukels uit je wasgoed te krijgen. Als je geld voor een strijkijzer wilt besparen, kun je dat als optie overwegen. Het is echter wel een tijdrovende methode die veel ruimte in beslag neemt. Strijken is juist een compact werkje dat behoorlijk snel gaat.

Wat je ook kunt doen, is je kleren naar de stomerij brengen en ze gestreken ophalen. Dat kost je echter veel meer geld dan wanneer je het zelf doet. Bovendien ben je de kleding dan ook een paar dagen kwijt en kost het je tijd om de kleren te brengen en weer op te halen.


Keuzehulp

Zo kies je het beste strijkijzer voor jouw situatie


Allereerst zul je moeten bepalen welk type strijkijzer je wilt: een droogstrijkijzer, stoomstrijkijzer of reisstrijkijzer. Weet je al of je veel vermogen nodig hebt (en dus snel wilt beginnen met strijken) of dat het ook wel wat minder vermogen mag zijn? Hoe groot moet het waterreservoir zijn? Wil je zelf de stoom kunnen regelen? Hoe belangrijk vind je een tuimelsnoer, antikalksysteem en druppelstop?
Geef voor jezelf antwoord op deze vragen en je weet precies wat voor jou het beste strijkijzer is.


Direct strijkijzers vergelijken Bekijk en vergelijk

Ontwikkelingen

Nieuws over strijkijzers


Het zal je niet verbazen dat ook fabrikanten van strijkijzers nieuwe technologieën toepassen in hun apparatuur. Zo heeft het Amerikaanse bedrijf Oliso een slim strijkijzer ontwikkeld. De sensor in het model voelt aan wanneer je het strijkijzer vastpakt en brengt dan automatisch de strijkzool op het kledingstuk. Zodra je loslaat, springt de zool vanzelf weer terug, wat dus superveilig is.


Beste strijkijzers
Populairste strijkijzers