Wat is de beste stoomgenerator | Tips en informatie

Wil je een stoomgenerator kopen en zeker weten dat je de beste kiest? Deze informatie en tips helpen je verder. Vergelijk stoomgenerators op Kieskeurig.nl!

Direct stoomgeneratoren vergelijken Bekijk en vergelijk

Stoomgenerator

Zo vind je de beste stoomgenerator

Liggen er vaak flinke stapels wasgoed op jou en je strijkijzer te wachten? Dan kun je goed de hulp van een stoomgenerator gebruiken. Dit apparaat heeft namelijk een veel groter waterreservoir en de stoomproductie ligt flink hoger. Je strijkt dus meer kleding zonder onderbrekingen door het bijvullen. En daarnaast strijk je alle kreukels ook nog eens veel sneller glad!

Maar waar moet je nu op letten als je een stoomgenerator gaat kopen.? En hoe weet je zeker dat je de beste stoomgenerator kiest? Na het lezen van dit artikel weet je dat allemaal!

Direct stoomgenerators vergelijken

Eigenschappen

De eigenschappen van je stoomgenerator

Stoomgenerators vergelijken doe je door allereerst eens te kijken naar de eigenschappen waarover de verschillende modellen beschikken. Deze bepalen namelijk met hoeveel gemak jij je strijkgoed wegwerkt. We nemen de belangrijkste eigenschappen even met je door.


Druk

De druk van je stoomgenerator wordt aangeven in het aantal bar en geeft aan hoe krachtig het apparaat kan stomen. Bij stugge stoffen zoals van een spijkerbroek zorgt een hogere druk ervoor dat je deze makkelijker strijkt. Hetzelfde geldt voor kledingstukken met hardnekkige kreukels. Nog iets specifieker is de stoomdruk, gemeten in het aantal gram stoom dat per minuut wordt geleverd. Hoe hoger deze waarde is, hoe makkelijker je strijkt.

Inhoud waterreservoir

De inhoud van het waterreservoir bepaalt hoelang je aan een stuk door kunt strijken. Hoe meer water erin kan, hoe langer je achter elkaar kunt blijven strijken. En wil je het bijvullen makkelijk maken, bekijk dan ook eens de optie om tijdens het gebruik te kunnen bijvullen. Kies je voor een stoomgenerator met een zichtbaar waterniveau, dan weet je precies wanneer het tijd is om bij te vullen.

Startsnelheid

De ene stoomgenerator is sneller klaar voor gebruik dan de andere. De startsnelheid geeft aan hoelang het duurt voor je het apparaat na inschakelen kunt gebruiken. Goed om te weten als je snel aan de slag wilt!

Automatische uitschakeling

Schiet je wel eens in de stress omdat je je afvraagt of je het strijkijzer wel hebt uitgezet voordat je van huis ging? Als je een stoomgenerator met automatische uitschakeling kiest heb je daar nooit meer last van, die zet zichzelf gewoon uit!

Snoer

Denk voor je een stoomgenerator gaat kopen ook alvast na over de plek waar je deze gaat gebruiken. Je wilt het snoer makkelijk in het stopcontact kunnen steken, maar ook genoeg ruimte hebben om te bewegen. Een tuimelsnoer zorgt er verder voor dat het snoer niet in de weg zit tijdens het strijken. Deze wordt dan omhoog gehouden door een meebewegend pijpje op het apparaat.

Verticaal stomen

Je gordijnen wassen is op zich niet zo’n probleem, maar ze daarna weer netjes glad krijgen wel. Een stoomgenerator die verticaal kan stomen helpt je uit de brand. Ook ideaal als je kleding op een hanger even snel wilt stomen zonder de strijkplank erbij te pakken.


Onderhoud

Onderhoud van je stoomgenerator

Heb je eenmaal besloten dat je een stoomgenerator gaat kopen, dan wil je natuurlijk zo lang mogelijk van het apparaat genieten. Dat kan gelukkig, maar dan is het wel belangrijk om je stoomgenerator goed te onderhouden. De volgende tips helpen je daarbij:

• gebruik gefilterd water: dit zorgt er namelijk voor dat er minder kalk in het apparaat ontstaat

• reinig met water en azijn: is er toch kalk ontstaan, dan reinig je het apparaat met water en azijn

Er zijn ook stoomgeneratoren die zelf een deel van het onderhoud op zich nemen. Zo zijn er modellen met een kalkverzamelaar, zodat je de aanslag makkelijker verwijdert. Een andere optie is een stoomgenerator met antikalkcartridge. Deze haalt het kalk uit het water in het waterreservoir. En wil je optimaal gemak? Kies dan een zelfreinigende stoomgenerator, die al het schoonmaakwerk zelf doet.


Strijkijzer of stoomgenerator?


Als je nog twijfelt tussen een strijkijzer of een stoomgenerator, is het goed om je af te vragen hoe vaak en hoeveel je strijkt. Is dat niet zo vaak, dan is een strijkijzer een prima oplossing. Maar strijk je meer dan een keer per week een grote hoeveelheid kleding? Dan is een stoomgenerator zeker interessant, onder meer om de volgende redenen:

1. Een stoomgenerator heeft een groter waterreservoir: je kunt dus langer strijken zonder onderbrekingen. Het reservoir van een stoomgenerator bevat gemiddeld wel 5 x meer water dan dat van een gewoon strijkijzer.

2. Een stoomgenerator is krachtiger: hierdoor verdwijnen kreukels makkelijker en strijk je sneller. Ter vergelijking: de stoomkracht van een stoomgenerator is gemiddeld zo’n 3 x sterker als dat van een strijkijzer.

3. Een stoomgenerator is lichter: omdat het water in een extern reservoir zit, is een stoomgenerator minder zwaar. Dat is prettig, helemaal wanneer je wat langer achter elkaar strijkt.


Keuzehulp

Hoe kies je nu de beste stoomgenerator?


Wat voor jou de beste stoomgenerator is, hangt vooral af van je eigen strijkwensen. Kijk allereerst eens naar de hoeveelheid strijkgoed die je wekelijks wegwerkt. Hoe meer dat is, hoe belangrijker de maximale inhoud van het waterreservoir is. Ook de mogelijkheid om tijdens het strijken te kunnen bijvullen is dan erg handig.

Daarnaast is het ook goed om na te denken over welke stoffen je gaat strijken. Bij fijne, kwetsbare stoffen is een automatische temperatuurregeling bijvoorbeeld erg welkom, zodat je kleding geen risico op beschadiging loopt. Wil je ook stevigere en stuggere stoffen goed glad krijgen, dan wil je juist over veel stoomdruk kunnen beschikken.

Verder zijn er nog eigenschappen die het strijkwerk makkelijker maken. Zoals een tuimelsnoer dat niet in de weg zit tijdens het strijken. Of zelfreinigende functies, die ervoor zorgen dat je stoomgenerator lang meegaat. En ben je snel afgeleid, dan is het misschien slim om eens na te denken over een stoomgenerator met automatische uitschakeling.

Tot slot speelt de prijs van de stoomgenerator ook een rol. In de laagste prijscategorie vind je vooral de minder krachtige modellen met kleiner waterreservoir. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn, als je bijvoorbeeld alleen of met z’n tweeën woont. Voor de meest krachtige stoomgenerators met extra opties voor gebruiksgemak, bescherming van je kleding en onderhoud betaal je vanzelfsprekend vaak iets meer.

Nu je een idee hebt van wat er allemaal mogelijk is, weet je vast ook al welke eigenschappen voor jou belangrijk zijn. Zet ze op een rijtje in onze handige vergelijker en je ziet direct wat de beste stoomgenerators voor jou zijn!


Direct stoomgeneratoren vergelijken Bekijk en vergelijk

Beste stoomgeneratoren
Populairste stoomgeneratoren