Stofzuiger kopen: tips voor de beste stofzuiger

Inhoudsopgave

  1. Verschillende soorten stofzuigers
  2. Stofzuiger met of zonder zak?
  3. Geluidsniveau van een stofzuiger
  4. Gebruiksgemak van de stofzuiger
  5. Welke merken stofzuigers zijn er?
  6. Vergelijk de beste stofzuigers

Je hebt een nieuwe stofzuiger nodig. Dan kom je in je zoekproces stofzuigers in allerlei soorten en maten tegen. Met zak of zonder zak bijvoorbeeld of misschien denk je wel na over een robotstofzuiger. Hoe maak je nou de beste keuze? Deze tips om een stofzuiger te kopen helpen je in ieder geval op weg.

Verschillende soorten stofzuigers

Er zijn allerlei soorten stofzuigers beschikbaar die elk hun eigen voordeel hebben. De meest traditionele soort stofzuiger is de sledestofzuiger. Dit is het type stofzuiger dat je achter je aan trekt tijdens het zuigen. Deze zijn verkrijgbaar mét en zonder zak. Daarnaast heb je ook de steelstofzuiger. Deze zijn vaak snoerloos en werken op een accu. Daarnaast zijn deze vrij compact en makkelijk in het gebruik omdat je ze vooruit beweegt in plaats van achter je aan trekt zoals bij de sledestofzuiger.

Dan heb je nog de kleinere soorten stofzuigers, zoals de bekende kruimeldief. Deze snoerloze handstofzuiger is geschikt voor kleine oppervlaktes. Vaak worden deze geleverd met verschillende opzetstukken waardoor ze ideaal zijn voor het verwijderen van dierenhaar.

Ook de robotstofzuiger stijgt in populariteit. Deze stofzuiger doet zijn werk zelfstandig en keert ook vanzelf terug naar zijn laadstation wanneer de accu dreigt leeg te raken. Ondanks dat zelf stofzuigen nodig blijft om het huis spik en span te houden, is de robotstofzuiger ideaal om het gros van het stofzuigwerk op zich te nemen. Als laatste bestaat er nog de waterstofzuiger of de bouwstofzuiger. Deze zijn geschikt voor heel grof of juist heel secuur werk. Daarnaast kunnen deze vaak zowel nat als droog stofzuigen.

Stofzuiger met of zonder zak?

Stofzuigers zijn verkrijgbaar mét zak en zonder. Je vraagt je misschien af wat de voor- en nadelen van deze opties zijn en of je misschien inlevert op vermogen wanneer je een zakloze stofzuiger kiest. Over het algemeen zuigt een stofzuiger met zak net iets beter haren van een tapijt of bank af. De verschillen van vermogen tussen een stofzuiger met zak en eentje zonder, worden echter steeds kleiner. Het grote verschil tussen de twee opties is dat de stofzuigerzak een stuk makkelijker te legen/ te vervangen is dan wanneer je een zakloze stofzuiger moet legen. Door de zak kom je minder in aanraking met het stof en de stofzuiger met zak is dan ook geschikter voor mensen met een allergie. Het voordeel van een zakloze stofzuiger is dat je bespaart op de aanschaf van stofzuigerzakken.

Vermogen van de stofzuiger

De zuigkracht van je stofzuiger is belangrijk voor een goed resultaat. Dat betekent echter niet dat stofzuigers met een hogere wattage ook een betere zuigkracht hebben. Sterker nog: tegenwoordig worden er geen stofzuigers meer gemaakt met een hogere wattage dan 900 Watt om energie te besparen.

Een stofzuiger met een goede zuigkracht zal beter haren en andere deeltjes opzuigen van ruwe oppervlaktes zoals (hoogpolig)tapijt. De zuigkracht van je stofzuiger hangt dus samen met het soort ondergrond dat gezogen wordt. Harde, gladde vloeren zijn gemakkelijker te zuigen dan tapijt. Daarnaast wordt het zuigvermogen van de stofzuiger zelf vaak bepaald door de verschillende mondstukken en hoe goed de onderdelen van de stofzuiger op elkaar aansluiten. Door alle verschillen heeft het Europese hof sinds 2019 alle energielabels van stofzuigers ongeldig verklaard. Daarom wordt er nu slechts getest op kwaliteit en stroomverbruik. Momenteel wordt er nog gewerkt aan een nieuw energielabel dat voldoet aan de eisen van de Europese energielabelwet.

Geluidsniveau van een stofzuiger

Het geluid van een stofzuiger kan behoorlijk vervelend zijn. Zeker wanneer je een slapende baby hebt of bijvoorbeeld honden die bang zijn voor de stofzuiger. Een stille stofzuiger kan dan een oplossing bieden. Tegenwoordig wordt er steeds meer ingezet op stille stofzuigers en er zijn dan ook veel ontwikkelingen op dit gebied. Sterker nog: in 2017 werd bepaald dat stofzuigers nooit meer dan 80 Db aan geluid mochten produceren. Tegenwoordig zijn er stofzuigers verkrijgbaar met een maximaal geluid van ongeveer 50 tot 60 decibel. Dat is vergelijkbaar met een koffiezetapparaat of een gesprek op een normaal geluidsniveau. Let daarom bij de aankoop op het aantal decibel dat genoemd wordt bij de specificaties van de stofzuiger.

Gebruiksgemak van de stofzuiger

Omdat je je stofzuiger regelmatig gebruikt, is het belangrijk dat deze voldoet aan al jouw wensen. Dat betekent dat het gebruiksgemak van dit apparaat hoog in het vaandel staat. Een snoerloze stofzuiger kan een groot voordeel zijn wanneer je een groot oppervlak wil stofzuigen zonder elke keer op zoek te gaan naar een ander stopcontact. Dit is vooral handig wanneer je veel afzonderlijke ruimtes moet stofzuigen. Natuurlijk kun je dit probleem ook voorkomen door een stofzuiger met een extra lange snoer te kopen. De stofzuigers die op een accu werken, moeten na ongeveer 20 minuten weer opgeladen worden.

Ook het gewicht van een stofzuiger draagt bij aan het gebruiksgemak. Moet je bijvoorbeeld je stofzuiger regelmatig de trap op tillen? Dan is het handig om een niet al te zware stofzuiger aan te schaffen. Ook de afmetingen van de stofzuiger zijn van belang, vooral wanneer je veel nauwe gangen en kleine ruimtes wil stofzuigen is het fijn om niet overal tegenaan te botsen.

Als laatste kun je ook kijken naar de lengte van de stofzuigerbuis. Veel van deze stofzuigerbuizen zijn op maat afstelbaar. Dat is handig wanneer je bijvoorbeeld wat langer of juist wat kleiner bent. Zo hoef je niet dubbel gebogen je woonkamer te stofzuigen.

De robotstofzuiger

We noemden hem al even bij de verschillende soorten stofzuigers: de robotstofzuiger. Deze stofzuigers zuigen volledig zelfstandig jouw huis terwijl jij je met andere dingen bezighoudt. Vanaf een thuisstation laadt de robotstofzuiger zich op en deze is bestuurbaar met een app. Vaak kun je deze stofzuiger ook koppelen aan je thuisassistent zoals Alexa of Google Home. Hier hoef je dan slechts een spraakopdracht aan te geven om jouw robotstofzuiger van start te laten gaan. Hoewel deze robotstofzuiger voor een groot deel voldoen om jouw huis netjes te houden, kunnen ze tot nu alleen gezien worden als een aanvulling op de gewone stofzuiger. De robot komt namelijk niet altijd onder alle kastjes en meubels en heeft, vanwege zijn ronde uiterlijk, ook moeite met hoekjes. De robotstofzuigers worden steeds beter maar zijn op dit moment vanwege hun hoge prijs niet altijd de beste koop. Wel lenen ze zich ideaal voor mensen met huisdieren of juist mensen die vaak weg zijn om de boel op afstand bij te houden.

Welke merken stofzuigers zijn er?


Ben je op zoek naar een klassieke sledestofzuiger, dan kun je kiezen uit heel veel verschillende stofzuigermerken. Miele is het grootste merk, gevolgd door Philips en Bosch. De Miele stofzuiger en de Bosch stofzuiger komen vaak als beste naar voren in stofzuigertests. Kleinere stofzuigermerken zijn onder andere AEG en Siemens. Veel merken verkopen tegenwoordig naast sledestofzuigers ook steelstofzuigers.

Zoek je een ketelstofzuiger met een grotere inhoud, dan kom je uit bij merken als Nilfisk, Henry en Kärcher. Dyson is vooral bekend van de zakloze stofzuiger. Kies je voor een Dyson stofzuiger, dan ben je een aardig bedrag kwijt, maar dan krijgt je ook een geweldig apparaat in handen. Zo heeft de recent gelanceerde V10 steelstofzuiger een digitale motor en daardoor een enorme zuigkracht.

Vergelijk de beste stofzuigers

Ben je van plan een nieuwe stofzuiger te kopen, dan helpen wij je graag met het maken van een keuze. Wat voor jou de beste stofzuiger is, hangt natuurlijk vooral af van je wensen. Als je al je wensen op een rijtje zet, kun je eenvoudig modellen van verschillende merken vergelijken. Met de kooptips in je achterhoofd kun je makkelijker een keuze maken. Wij helpen je ontdekken wat de beste stofzuiger is voor jou!