Informatie over stofzuigers

Bij een stofzuiger is het belangrijk om te letten op het vermogen, de stofopvang en het model. Wil je de stofzuiger op een bepaalde vloerbedekking gebruiken of wil je hiermee de haren van huisdieren wegzuigen? Hier vind je alle informatie over waar je op moet letten bij de aankoop van een stofzuiger.

Bekijk alle Stofzuigers

Welke stofzuigers zijn er?

Inmiddels zijn er vele verschillende stofzuigers op de markt. De belangrijkste modellen zijn:

  • Sledemodel
  • Steelstofzuiger/2-in-1 (steel)stofzuigers
  • Ketelmodel
  • Robotstofzuiger
steelstofzuiger
ketelstofzuiger
robotstofzuiger
Sledemodel
Steelstofzuiger
Ketelstofzuiger
Robotstofzuiger

Sledestofzuiger
Dit is het meest bekende type. Dit model is makkelijk achter je aan te trekken en staat laag bij de grond. Bij een sledestofzuiger kun je kiezen voor een permanent stofreservoir of de bekende stofzak. Naast de gewone stofzuiger, is er ook de waterstofzuiger. Deze is speciaal ontwikkeld voor het opzuigen van grote hoeveelheden water en kan geen stof opzuigen.

Steelstofzuiger
Een steelstofzuiger is een langwerpig model en het stofreservoir bevindt zich aan de steel. De vroegere steelstofzuigers waren zeer zwaar en hadden een stoffen opvangzak aan de steel. Sommige merken zoals AEG-Electrolux en Miele combineren twee apparaten in hun steelstofzuigers. De kruimelzuiger voor kleine oppervlakken en de steelstofzuiger voor de vloer.
Deze modellen worden vaak 2-in-1 (steel)stofzuigers genoemd. De geïntegreerde kruimeldief is met een kliksysteem van de stofzuiger te verwijderen.

Robotstofzuiger
Dit model stofzuiger is voorzien van een sensor. Een robotstofzuiger kun je programmeren om je huis van stof en vuil te reinigen terwijl je zelf iets anders gaat doen. Robotstofzuigers zijn oplaadbaar via een oplaadstation. Op deze manier kunnen ze zonder snoer gemakkelijk de kamer schoonmaken.

Draadloze stofzuigers

Er zijn ook verschillende soorten stofzuigers die na het opladen snoerloos gebruikt kunnen worden. Een draadloze stofzuiger is vooral handig voor het stofzuigen van plaatsen waar geen stopcontact beschikbaar is.

Alles over zuigkracht en vermogen

Het vermogen van de motor (motorwattage) heeft een groot effect op de zuigkracht maar is niet hetzelfde als zuigkracht. De zuigkracht is namelijk de kracht waarmee de machine lucht opzuigt. Het vermogen van de motor is het wattage dat de motor verbruikt om die zuigkracht te leveren.
Sinds 1 september gaat de nieuwe wetgeving rondom stofzuigers in. Lees hier meer over deze nieuwe wetgeving.


Actieradius en snoerlengte van een stofzuiger

De maximale lengte tussen het stopcontact en de zuigmond heet actieradius en moet niet verward worden met de snoerlengte. De actieradius is daarom altijd groter dan de snoerlengte.

Zakloze stofzuiger of stofzuiger met zak?

Bij het kopen van een stofzuiger kun je uit twee soorten stofopvangen kiezen: de bekende stofzuigerzakken of een stofreservoir. In de meeste stofzuigers wordt stof opgevangen in een papieren stofzuigerzak.
Een stofreservoir is afneembaar, zodat je het op elk gewenst moment kunt legen. Deze soort stofopvang kun je met een sopje uitspoelen. Hierdoor ontstaan minder snel onaangename luchtjes.
Handig om te weten is dat Miele-stofzuigers allemaal over een stofzak beschikken, terwijl Dyson-stofzuigers zakloos zijn.
Bekijk hier het assortiment aan stofzuigerzakken.

Zuigkrachtregeling van stofzuiger

De zuigkracht kan op diverse manieren geregeld worden. Automatisch, elektronisch of mechanisch. Heb je gladde vloerbedekking zoals laminaat, zeil of plavuizen plus tapijt? Dan is het handig als je een stofzuiger met elektronische zuigkrachtregeling koopt. Je past de zuigkracht dan makkelijk aan door middel van een schuif of draaiknop op de stofzuiger. Een stofzuiger met een mechanische zuigkrachtregeling pas je aan met een schuif in de stofzuigerbuis.

Telescopische buis of ander buissysteem?

Een telescopische buis is in hoogte verstelbaar en dus handig aan te passen aan je lengte. Een tweedelige zuigbuis heeft een vaste lengte en is dus niet verstelbaar. Een tweedelige telescopische zuigbuis is in lengte verstelbaar en een driedelige telescopische zuigbuis is ook in lengte verstelbaar en tevens ook extra lang. Met de S-vormige zuigbuis kun je, zonder te bukken, makkelijk onder lage meubelstukken zuigen.

Hepafilter of Air-Clean-filter?

Anti allergiefilter
H.E.P.A.-filter, of eenvoudiger gezegd hepafilter, staat voor High Efficiency Particulate Air. Dit is één van de beste filters die verkrijgbaar is. Het hepafilter filtert microscopisch kleine stofdeeltjes uit de lucht die ademhalingsallergieën veroorzaken en vangt deze op. In de stofcassette kunnen tijdens het zuigen hinderlijke luchtjes ontstaan. Een laagje actieve koolstof in de filtercassette kan dit voorkomen. Door zo'n laagje worden alle geurtjes volledig geabsorbeerd.
Het S-klassefilter is ook zo'n soort filter. Het S-klassefilter is voorzien van twee filtervliesjes die fijne stofdeeltjes uit de lucht filteren. De uitgeblazen lucht is vrij van zelfs de allerkleinste stofdeeltjes. Mensen met allergieën kunnen met een S-klassefilter opgelucht ademhalen.

Anti allergie stofzuigers van Dyson
Alle Dyson stofzuigers (de sledemodellen) worden aanbevolen door de Britse Allergy Foundation en Allergie Suisse. De sledemodellen zijn dus allemaal geschikt voor mensen met allergieën. De modellen met een HEPA filter (met ‘Allergy’ in de naam) kunnen, in vergelijking met sledemodellen zonder deze benoeming, nog meer bacteriën uit de lucht halen.

Filtersysteem

Het filtersysteem filtert de lucht die de stofzuiger uitblaast. Dit is vooral van belang voor mensen met een allergie of cara (longaandoeningen zoals bronchitis of astma). Hierbij geldt: hoe groter het getal van het filtersysteem, hoe efficiënter het absorberen en opvangen van microscopisch klein ongedierte dat ademhalingsallergieën veroorzaakt, is.

Luchtfilter

Air-Clean-Stream of Air-Clean-filter hebben een effectieve filterende werking onder de normale omstandigheden.
Bij huishoudens met huisdieren zijn nare luchtjes vaak een probleem. Een Actief-Air-Clean-Stream of Actief-Air-Clean-filter met een actief koolstoffilter zorgt ervoor dat dergelijke luchtjes niet ontsnappen.

Beste