Stofzuiger kopen: tips voor de beste stofzuiger

Inhoudsopgave

  1. Hoe kies ik de beste stofzuiger?
  2. Belangrijke eigenschappen van een stofzuiger
  3. De verschillende soorten stofzuigers
  4. Zonder zak, draadloos: de nieuwste trends
  5. Welke merken stofzuigers zijn er?
  6. Vergelijk de beste stofzuigers

Wil je een nieuwe stofzuiger kopen? Dan kun je wel wat hulp gebruiken bij het kiezen van de beste stofzuiger. Met behulp van de tips in dit artikel kun je snel en simpel bepalen welk soort stofzuiger voor jou het meest geschikt is. Welke stofzuiger je kiest is natuurlijk afhankelijk van je budget, maar bijvoorbeeld ook van de grootte van je woning en de samenstelling van je huishouden. Als je er uit bent wat je precies zoekt, dan kun je hier stofzuigers vergelijken van verschillende merken. Zo kun je precies zien waar jouw stofzuiger in de aanbieding is en vind je altijd een goedkope stofzuiger die aansluit bij jouw behoeften.

Hoe kies ik de beste stofzuiger?

Als je een nieuwe stofzuiger gaat kopen, zijn er een aantal zaken waar je op kunt letten. Om te beginnen kun je je afvragen hoe vaak je stofzuigt en hoe groot je woning is. Woon je klein en stofzuig je vooral snel tussendoor, dan is een steelstofzuiger met een kleine inhoud een goede stofzuiger voor jou. Steelstofzuigers zijn draadloos en lekker licht en nemen weinig ruimte is. Vind je een stofzuigerslang maar lastig? Ook dan is een steelstofzuiger een goede keuze. De afneembare kruimeldief van de 2-in-1 modellen biedt zelfs nog meer flexibiliteit. Heb je een groot huis, dan kom je al snel uit bij een sledestofzuiger of een ketelstofzuiger met een grotere inhoud.

Heb je veel trappen? Dan is een kleine stofzuiger die niet te veel weegt een goede optie. Ook zijn er stofzuigers met speciale borstels en filters verkrijgbaar voor mensen met huisdieren. Heb je luchtwegklachten of een huisstofmijtallergie, kies dan voor een stofzuiger met een microfilter of HEPA-filter. Met de meeste stofzuigers kun je alleen droog vuil opzuigen, maar er zijn ook stofzuigers verkrijgbaar die zowel droge stoffen als vloeistoffen op kunnen zuigen. Dat kan praktisch zijn als je kinderen hebt die graag kliederen met water.

Iets anders waar je op kunt letten is de herrie die een stofzuiger maakt. Je kunt op deze site stofzuigers selecteren op geluidsniveau. Waar je verder nog op kunt letten is de opvang van het stof: wil je een stofzuiger met stofzak of liever eentje met een stofreservoir? Stofzakloze stofzuigers worden cycloonstofzuigers genoemd. Het grote voordeel hiervan is dat je na de aanschaf van je stofzuiger geen extra geld kwijt bent voor stofzuigerzakken. Per stuk betaal je zo'n 2 à 3 euro voor een originele en 1,50 euro voor een alternatieve zak. En nu we het toch over geld hebben: je nieuwe stofzuiger moet natuurlijk ook binnen je budget vallen. Hier kun je stofzuigers vergelijken van alle winkels. Zo vind je altijd de beste stofzuiger voor de juiste prijs. Kijk naar reviewscores als je wilt weten welke stofzuiger best getest is volgens andere gebruikers.

Belangrijke eigenschappen van een stofzuiger

Op deze site kun je bij het uitzoeken van je nieuwe stofzuiger selecteren op maximale zuigkracht. Dit wordt aangegeven in watt. Zuigkracht is iets anders dan vermogen; een groot vermogen levert niet automatisch meer zuigkracht. Meer vermogen betekent vooral meer energieverbruik. Sinds 2017 mogen stofzuigers nog maar een vermogen van maximaal 900 watt hebben. Wist je trouwens dat de zuigprestatie ook afhangt van een efficiënt mondstuk en een gesloten luchtstroom in de stofzuiger? Daarom is het handig om niet alleen naar het wattage te kijken, maar ook de reviews van andere consumenten te lezen over de zuigprestaties van verschillende stofzuigers. Kijk ook wat er wordt gezegd over stofopname: op harde vloeren moet dat minimaal 98% zijn, op tapijt 75%. Op Kieskeurig.nl kun je ook het filter ‘Zuigkracht (maximaal)’ gebruiken; zo vind je sneller een krachtige stofzuiger.

Heb je luchtwegklachten of een huisstofmijtallergie, kies dan voor een stofzuiger met een goed HEPA-luchtfilter en een hoge zuigkracht. HEPA is een afkorting van High Efficiency Particulate Absorbing. Het filter zuivert de lucht die weer door de stofzuiger wordt uitgeblazen. De kwaliteit van een HEPA-filter wordt aangegeven met een getal. Hoe hoger dat getal, hoe beter. Een HEPA13 filter is dus beter dan een HEPA12 filter. Sommige cycloonstofzuigers (o.a. van Philips) hebben een auto-clean filter functie. Er wordt ook gewerkt aan technieken waarbij er geen filters meer nodig zijn.

Veel stofzuigers zijn voorzien van stofzuigerzakken, maar naast deze traditionele stofzuiger met zak hebben de meeste merken tegenwoordig ook een aantal stofzakloze (cycloon)stofzuigers in het assortiment. Het voordeel van een stofzakloze stofzuiger is duidelijk: je hoeft geen stofzuigerzakken te vervangen of te kopen. Het nadeel is dat je het stofreservoir handmatig moet legen, wat een stoffig klusje kan zijn.

Tot slot: ook de hoeveelheid lawaai die een stofzuiger maakt kan belangrijk voor je zijn. Zoek je een stille stofzuiger, kies er dan eentje die niet meer dan 60 decibel (dB) produceert.

De verschillende soorten stofzuigers

De klassieke liggende stofzuiger wordt een sledestofzuiger genoemd. Deze bestaat uit een deel met motor en stofreservoir, dat met een slang aan de steel en stofzuigmond is verbonden. De grote variant van de sledestofzuiger wordt de ketelstofzuiger genoemd. Dit model heeft over het algemeen meer inhoud en is dus vooral interessant voor wie een groot huis heeft of wat vaker stofzuigt. Vaak kunnen ketelstofzuigers zowel droog als nat zuigen - echte alleszuigers dus. Een echte waterstofzuiger, ook wel waterzuiger genoemd, kan alleen maar nat zuigen.

Bij een steelstofzuiger zijn alle onderdelen verwerkt in en rond een steel. Het stofreservoir is daardoor kleiner dan dat van en sledestofzuiger. De steelstofzuiger is dan ook vooral geschikt voor kleine ruimtes of stofzuigklusjes tussendoor. Steelstofzuigers zijn snoerloos. Dat betekent dat je veel meer vrijheid hebt tijdens het stofzuigen, maar ook dat je rekening moet houden met een beperkte accuduur. 

Gemiddeld gaat de accu van een steelstofzuiger zo’n 20 minuten mee. Sommige modellen zijn uitgerust met een afneembare kruimeldief, dit wordt dan een 2-in-1 stofzuiger genoemd. Een kruimelzuiger kun je uiteraard ook los kopen, als aanvulling op je (slede)stofzuiger. De inhoud is te klein om een hele vloer mee te zuigen, maar voor het wegzuigen van een paar kruimels is zo'n mini stofzuiger ideaal.

Een robotstofzuiger hoef je alleen maar los te laten op de vloer, al het werk wordt voor je gedaan. Het grote voordeel van een robot stofzuiger is uiteraard dat je er geen omkijken naar hebt. Het nadeel is dat je vooraf wel heel goed de vloer moet opruimen. Robotstofzuigers kunnen blijven steken in snoeren of zich ‘verslikken’ in kattenspeelgoed of de veters van je slingerende schoenen. 

Er zijn grote prijs- en kwaliteitsverschillen tussen deze automatische stofzuigers. De meest eenvoudige modellen volgens geen vast patroon, waardoor ze vaak plekken overslaan. Ook kunnen deze modellen makkelijk vastlopen of van de trap vallen. Duurdere robotstofzuigers zijn intelligenter. Zij kunnen ‘zien’ waar de trap is en beschikken over een slim navigatiesysteem, waardoor je een schoner resultaat krijgt. De nieuwste generatie robotstofzuigers is verbonden met je wifi-netwerk, waardoor je ze eenvoudig via een app op je smartphone kunt aansturen. Zo kun je vanaf je werk de stofzuiger aan- of uitzetten en besturen.

Heb je een open haard of barbecue je vaak? Dan kan het de moeite lonen om een speciale as stofzuiger aan te schaffen. Met een aszuiger kun je de as snel en effectief verwijderen. Je kunt hem ook gebruiken voor as uit houtkachels en vuurkorven.

Zonder zak, draadloos: de nieuwste trends

De grootste ergernis tijdens het stofzuigen is het snoer. Ben je net lekker aan het stofzuigen, moet je weer een nieuw stopcontact zoeken. En ook al koop je een stofzuiger met een extra lang snoer, dan nog blijft het probleem dat je achter meubilair kunt blijven haken. Met een snoerloze stofzuiger heb je deze problemen niet. Houd er wel rekening mee dat de accu van een draadloze stofzuiger beperkt is. Na een minuut of 20 moet hij weer aan de oplader.

Een andere verbetering zijn de stofzuigers zonder zak (cycloonstofzuiger). Cycloonstofzuigers hebben de hoogste zuigkracht van alle stofzuigertypen. Bij deze modellen komt het vuil en stof in een vast stofreservoir terecht, dat je eenvoudig kunt legen in de vuilnisbak. Daar kan aardig wat stof bij vrijkomen, dus dat kun je beter niet binnen doen. Daarmee is een stofzakloze stofzuiger ongeschikt voor mensen zonder buitenruimte. 

Ook als je huisstofmijtallergie hebt of luchtwegklachten kun je beter een stofzuiger met een stofzak kiezen. Het grote voordeel van een stofzakloze stofzuiger is dat je nooit meer op zoek hoeft naar de juiste stofzak. Stofzakloos stofzuigen is daarmee beter voor het milieu én natuurlijk voor je portemonnee. Zoek je de beste zakloze stofzuiger? Vergelijk dan hier de verschillende typen en vind de goedkoopste shop

Welke merken stofzuigers zijn er?


Ben je op zoek naar een klassieke sledestofzuiger, dan kun je kiezen uit heel veel verschillende stofzuigermerken. Miele is het grootste merk, gevolgd door Philips en Bosch. De Miele stofzuiger en de Bosch stofzuiger komen vaak als beste naar voren in stofzuigertests. Kleinere stofzuigermerken zijn onder andere AEG en Siemens. Veel merken verkopen tegenwoordig naast sledestofzuigers ook steelstofzuigers.

Zoek je een ketelstofzuiger met een grotere inhoud, dan kom je uit bij merken als Nilfisk, Henry en Kärcher. Dyson is vooral bekend van de zakloze stofzuiger. Kies je voor een Dyson stofzuiger, dan ben je een aardig bedrag kwijt, maar dan krijgt je ook een geweldig apparaat in handen. Zo heeft de recent gelanceerde V10 steelstofzuiger een digitale motor en daardoor een enorme zuigkracht.

Vergelijk de beste stofzuigers

Ben je van plan een nieuwe stofzuiger te kopen, dan helpen wij je graag met het maken van een keuze. Wat voor jou de beste stofzuiger is, hangt natuurlijk vooral af van je wensen. Als je al je wensen op een rijtje zet, kun je eenvoudig modellen van verschillende merken vergelijken. Met de kooptips in je achterhoofd kun je makkelijker een keuze maken. Wij helpen je ontdekken wat de beste stofzuiger is voor jou!

Beste stofzuigers
Populairste stofzuigers