Spiegelreflexcamera kopen: tips voor de beste camera

Inhoudsopgave

  1. Wat is een spiegelreflexcamera?
  2. De voordelen van een spiegelreflexcamera
  3. Hoe kies je de beste spiegelreflexcamera?
  4. De eigenschappen van een spiegelreflexcamera
  5. Spiegelreflexcamera of systeemcamera?
  6. Welke merken maken de beste spiegelreflexcamera's?

Een spiegelreflexcamera is een flinke investering. Het is dus slim om jezelf in alle mogelijkheden te verdiepen, zodat je snel kunt reageren wanneer je ergens een mooie spiegelreflexcamera-aanbieding ziet. Wil je de beste spiegelreflexcamera voor beginners kopen, maar weet je niet goed welke specificaties nu wel en niet belangrijk zijn? Dankzij deze tips kun je elke spiegelreflexcamera vergelijken met zijn belangrijke alternatieven.

Wat is een spiegelreflexcamera?

Het belangrijkste onderdeel van een goede spiegelreflexcamera is de interne spiegel. Dankzij deze spiegel kun je door een optische zoeker kijken, waardoor je kunt zien welk beeld de camera gaat vastleggen. Je kijkt dus via de spiegel, rechtstreeks door het objectief. Tijdens het fotograferen klapt de spiegel omhoog, zodat het licht niet meer naar de zoeker wordt gereflecteerd, maar rechtstreeks op de sensor valt. Het mechanisme waarbij de spiegel opklapt, maakt van een normaal fototoestel een camera-spiegelreflex.

Het fotograferen met een zoeker is bijvoorbeeld erg handig wanneer de zon fel op je display schijnt. Je kunt dan dankzij de zoeker veel meer zien, zonder hinderlijke reflecties. Het fotograferen door de zoeker zorgt er daarnaast ook nog voor dat je de camera automatisch stabieler vasthoudt. Bovendien kun je als brillendrager ook de zoeker afstellen op jouw eigen brillensterkte. Zo kun je voorkomen dat je per ongeluk onscherpe foto’s maakt.

Spiegelreflexcamera kopen

De voordelen van een spiegelreflexcamera

Zelfs een goedkope spiegelreflexcamera heeft flink wat voordelen in vergelijking met een eenvoudige compactcamera. Vooral gebruikers die zelf veel invloed willen hebben op hun camera-instellingen en zich echt willen verdiepen in DSLR-fotografie kunnen genieten van de vele knoppen en instelwieltjes waarmee je razendsnel je instellingen aanpast. Daarnaast beschikken de camera’s natuurlijk ook over allerlei automatische mogelijkheden, waardoor je ook als beginner eenvoudig mooie foto’s kunt maken.

Wil je een digitale spiegelreflexcamera kopen vanwege de mooie beeldkwaliteit? Onthoud dan dat die beeldkwaliteit ook grotendeels wordt bepaald door de objectieven die je gebruikt. Investeer dus niet alleen in de camerabody, maar denk ook na over mooie lenzen waarmee je die prachtige achtergrondonscherpte kunt creëren.

Hoe kies je de beste spiegelreflexcamera?

De meeste fotografen zijn begonnen door ergens een kleine spiegelreflexcamera goedkoop op de kop te tikken. Je kunt namelijk met een simpele cropcamera al prachtige foto’s maken, als je maar weet hoe de voornaamste instellingen werken. Een echte spiegelreflexcamera voor beginners bestaat dan ook niet.

Als je jezelf leert hoe je de iso-waarde, het diafragma en de sluitertijd kunt gebruiken om een mooie belichting neer te zetten, dan heb je de automatische mogelijkheden al snel niet meer nodig. Bij iedere compacte spiegelreflexcamera heb je gelukkig wel de mogelijkheid om langzaam van de automatische stand af te stappen en de instellingen steeds meer zelf te bepalen. Zo leer je zelf steeds beter te fotograferen.

De grootte van de sensor is, naast de objectieven die je gebruikt, ook van grote invloed op je beeldkwaliteit. Een crop-sensor is bijvoorbeeld een stuk kleiner en daardoor iets minder lichtgevoelig, dan een full-frame sensor. Bovendien verschilt ook de beeldhoek en de mate van scherptediepte tussen de twee sensorformaten. De grotere full-frame camera is vanwege het indrukwekkende dynamisch bereik vaak erg populair bij de professionals, zoals concertfotografen. Aan een grotere sensor hangt vanzelfsprekend ook een iets hoger prijskaartje.

De eigenschappen van een spiegelreflexcamera

Spiegelreflexcamera’s zijn erg populair bij fanatieke hobbyisten en professionele fotografen. Hun grote en robuuste uitstraling zorgt ervoor dat ze vaak tegen allerlei lastige weersomstandigheden kunnen. Daarnaast liggen ze daardoor ook nog erg comfortabel in de hand. Tegenwoordig zijn de camera’s razendsnel en hebben ze zeer goede autofocusmogelijkheden. Vooral professionele sportfotografen kunnen daarom niet zonder hun spiegelreflexcamera.

Een professionele spiegelreflexcamera heeft meestal een full-frame sensor, een mini-display om de instellingen weer te geven (aan de bovenkant van de camera), een live-view mogelijkheid, meerdere geheugenkaartsloten, geavanceerde videomogelijkheden en een supersnelle processor. 

Voor hobbyisten is een spiegelreflexcamera met wifi of gps erg interessant. Je kunt dan overal je foto’s overzetten op je smartphone en je kunt dankzij de opgeslagen coördinaten precies zien waar je deze hebt gemaakt. 

Spiegelreflexcamera kopen

Spiegelreflexcamera of systeemcamera?

Systeemcamera’s, zoals de Canon eos M-serie of de Sony A7-serie, worden steeds beter en daardoor ook populairder bij een grote groep consumenten. Qua kwaliteit is het merendeel van de systeemcamera’s nog maar nauwelijks van een spiegelreflexcamera te onderscheiden. De specificaties zijn vrijwel gelijk, met als grootste verschil dat systeemcamera’s nooit gebruikmaken van een optische zoeker. De elektronische variant is echter minstens net zo goed en in veel gevallen zelfs beter.

Het compacte formaat van een systeemcamera maakt deze camera vooral populair onder vakantiegangers die licht willen reizen. Toch heeft een grotere camera, zoals een spiegelreflexcamera, alsnog een aantal voordelen. Zeker op het gebied van balans, stabiliteit, grip en bedieningsmogelijkheden van de knoppen zullen veel fotografen een spiegelreflexcamera gebruiksvriendelijker vinden dan de kleine systeemcamera's.

Spiegelreflexcamera kopen

De beste DSLR kun je vinden door goed na te denken over de eisen die je nu, maar vooral ook later, aan je camera stelt. Je geeft namelijk flink wat geld uit en zult meerdere jaren met het apparaat werken. Als je er dan al snel achter komt dat de camera niet snel genoeg is of qua videomogelijkheden achterloopt, dan is dat erg zonde van je oorspronkelijke investering.

Welke merken maken de beste spiegelreflexcamera's?

Spiegelreflexcamera kopen

Is een Canon spiegelreflexcamera beter dan een Nikon spiegelreflexcamera? Zo zwart-wit kun je het niet stellen. Elk merk heeft diverse modellen in het spiegelreflexcamerasegment, van instapmodel tot vlaggenschip. Over het algemeen kiezen fotografen voor het merk waar ze het meest vertrouwd mee zijn of waar ze al objectieven van bezitten. Als je een eerste camera gaat kopen, dan doe je er vooral goed aan om te proberen welk model bij jou comfortabel in de hand ligt en welke menu-indeling prettig werkt. 

Verder kun je beter de onderlinge modellen met elkaar vergelijken, dan al direct een keuze te maken voor een bepaald merk. Beeldstabilisatie vind je bij de meeste cameramerken niet in de camerabody, maar in de objectieven. Zeker bij de grotere brandpuntsafstanden is een goede stabilisatie noodzakelijk, om nog vanuit de hand te kunnen fotograferen. De Sony spiegelreflex- en systeemcamera’s werken allemaal met beeldstabilisatie in de body, de meeste overige merken werken met stabilisatie in de objectieven.

Een merk dat tegenwoordig geen spiegelreflexcamera’s meer verkoopt, is Olympus. De Olympus spiegelreflex-mogelijkheden zijn tegenwoordig volledig verwerkt in hun systeemcamera’s.

Wil je een camera kopen met een middenformaat-sensor? Dan is een Leica spiegelreflex misschien wel geschikt voor jou. De Leica S is uniek in zijn soort en springt er in het DSLR-segment uit vanwege de ongekende foto- en videomogelijkheden. De camera is echter ook een stuk duurder dan de overige spiegelreflexcamera’s.