Spiegelreflexcamera kopen | Tips en informatie

Wil je een spiegelreflexcamera kopen en wil je weten waar je op moet letten? Deze informatie en tips helpen je verder. Vergelijk camera’s op Kieskeurig.nl!

Direct spiegelreflexcamera's vergelijken Bekijk en vergelijk

Spiegelreflexcamera kopen

Wat is een spiegelreflexcamera?

Een spiegelreflexcamera is een fotocamera waarmee je via een spiegelsysteem rechtstreeks door de lens naar je onderwerp kijkt. Een groot voordeel van spiegelreflexcamera's is dat je eenvoudig van objectief kunt wisselen. Ook heb je veel invloed op instellingen zoals lichtinval, sluitertijd en scherpstelling. Spiegelreflexcamera's worden ook wel aangeduid met de afkorting SLR (Single Lens Reflex) of DSLR (Digital Single Lens Reflex). Analoge spiegelreflexcamera's worden bijna niet meer gemaakt. Op deze pagina helpen we je dan ook om jouw ideale digitale spiegelreflexcamera te kiezen.

Direct digitale spiegelreflexcamera’s vergelijken

Eigenschappen

De features van een digitale spiegelreflexcamera’s

Een digitale spiegelreflexcamera biedt je veel mogelijkheden, maar dat betekent dat er ook veel is om op te letten als een spiegelreflexcamera wilt kopen. Om je te helpen een zo goed mogelijke keuze te maken bespreken we hieronder alle belangrijke features.


Megapixels en resolutie

Als je bezig bent met spiegelreflexcamera’s vergelijken zou je bijna denken dat het aantal megapixels de belangrijkste eigenschap van een fotocamera is. Een megapixel staat gelijk aan een miljoen pixels, dat zijn de lichtpuntjes op de beeldsensor. Hoe meer pixels op de beeldsensor, hoe gedetailleerder het beeld dat je kunt vastleggen.

Hoewel de resolutie absoluut iets zegt over beeldkwaliteit is het zeker niet de enige factor. Een hoger aantal megapixels geeft vooral aan op welk formaat je de foto’s nog scherp af kunt drukken. Tot A4-formaat heb je genoeg aan 10 megapixels, met 20 megapixels kun je zelfs scherp op posterformaat afdrukken.

Objectief

Naast de resolutie speelt ook het objectief een essentiële rol als het gaat om de kwaliteit van je foto’s. Het objectief wordt vaak ook wel de lens genoemd, maar dat is niet helemaal correct. Een objectief bestaat namelijk meestal uit meerdere lenzen. Ga je een digitale spiegelreflexcamera kopen, dan kun je vaak kiezen voor alleen een body of een camera die compleet met objectief geleverd wordt.

Dat laatste klinkt natuurlijk aantrekkelijk, maar let er dan wel op dat het objectief past bij jouw soort fotografie. Voor alledaagse kiekjes red je je prima met een 18-55 mm objectief dat vaak standaard wordt meegeleverd. Ga je veel landschappen fotograferen dan heb je liever een groothoeklens, terwijl je voor natuurfotografie juist weer beter af bent met een telelens.

Beeldstabilisatie

Omdat je met een spiegelreflexcamera heel goed foto’s kunt maken met een langere sluitertijd of op grotere afstand, is dit systeem ook gevoeliger voor bewegingen. Dat kun je oplossen door gebruik te maken van een statief, maar veel camera’s beschikken ook over een ingebouwde beeldstabilisator. Deze corrigeert kleine bewegingen, zodat je makkelijker scherpe foto’s maakt.

Scherpstelling

Met de scherpstelling van een camera bepaal je de focus van een foto. Dat kan bijvoorbeeld een gezicht op de voorgrond zijn of juist een onderwerp dat zich wat verderop bevindt. De grootste controle daarover heb je met een handmatige scherpstelling. Het kan echter ook heel handig zijn om gebruik te maken van een automatische scherpstelling. Die zorgt in uiteenlopende situaties voor een optimale focus, bijvoorbeeld bij snel bewegende objecten. Ideaal als je een digitale spiegelreflexcamera voor beginners zoekt, maar ook ervaren fotografen maken er veel gebruik van. Gelukkig bieden veel camera’s een combinatie van zowel handmatige als automatische scherpstelling.

AE-programma’s

Net zoals bij de scherpstelling bieden moderne spiegelreflexcamera’s je ook hulp bij het regelen van de belichting. Dat kan helemaal handmatig als je dat wilt, maar er zijn ook verschillende programma’s. Bijvoorbeeld om handmatig het diafragma in te stellen en daar automatische de juiste sluitertijd aan te koppelen, of andersom. Verder zijn er vaak ook AE-programma’s met de optimale instellingen voor portretfotografie, close-up fotografie, nachtfotografie en andere stijlen.

Flitser

De meeste spiegelreflexcamera’s beschikken tegenwoordig over een ingebouwde flitser. Daarmee kun je je in de meeste situaties waarin je extra licht nodig hebt prima redden. Wil je meer invloed op de flitser, omdat je bijvoorbeeld via het plafond indirect wilt flitsen? Of wil je misschien ook gebruik kunnen maken van een sterkere, externe flitser? Let er dan op dat DSLR-camera voorzien is van een flitsvoet om deze in te bevestigen. Ga je veel met flits werken, dan is het ook aan te raden om goed te kijken naar de verschillende flitsprogramma’s die de camera biedt.


Soorten

Soorten spiegelreflexcamera’s

Digitale spiegelreflexcamera’s onderscheiden we doorgaans op basis van het formaat van de beeldsensor. De meeste spiegelreflexcamera’s maken gebruik van een zogenaamde crop-factor. Het alternatief daarvoor is de full-frame camera, die over een volledige beeldsensor beschikt.


  • Cropcamera

    De cropcamera heeft al snel met de komst van de digitale camera zijn intrede gedaan. Een digitale beeldsensor is een enorm duur onderdeel om te produceren. Om kosten te besparen werd daarom een beeldsensor ontwikkeld die kleiner is dan de tot dan toe gangbare 35 mm film van analoge camera’s. De beeldhoek van de camera wordt daarmee wel kleiner, het bereik van het objectief wordt daardoor juist groter.

  • Full-frame camera

    In een full-frame camera is de beeldsensor precies even groot als bij het ouderwetse negatief. De prijs valt daarmee ook aanzienlijk hoger uit dan bij standaard spiegelreflexcamera’s. Daar staat wel een hogere kwaliteit foto’s tegenover. Het is bijvoorbeeld makkelijker om grotere gebieden in het beeld scherp te krijgen en ook is er veel minder ISO-ruis (dat korrelige effect) in het beeld.


Spiegelreflexcamera of systeemcamera?


Als je overweegt om een digitale spiegelreflexcamera te kopen, dan heb je je vast ook afgevraagd of een systeemcamera geen betere optie is. Het is een keuze waar elke fotograaf wel over nadenkt en beide soorten hebben hun eigen voor- en nadelen. Wat voor jou de beste optie is hangt vooral af van je persoonlijke wensen en voorkeuren.

Zo zul je als beginnende fotograaf veel voordeel hebben van het gebruiksgemak van een systeemcamera. Bovendien zijn deze camera’s door het ontbreken van de spiegel een stuk lichter en dus makkelijker mee te nemen. Maar dat nadeel neem je graag voor lief als je juist meer mogelijkheden wilt en veel keuze wilt hebben in het aantal beschikbare objectieven. Een spiegelreflexcamera wint op het op dat gebied vaak toch nog net van de systeemcamera.

Eigenlijk kun je aan de verschillen tussen systeemcamera’s, spiegelreflexcamera’s en compactcamera’s wel een complete pagina wijden. Wil je daar graag nog meer over weten, kijk dan op onze vergelijkingspagina voor digitale camera’s.


Keuzehulp

Hoe kies je de beste spiegelreflexcamera?


Na al deze informatie begrijp je dat het voornamelijk afhangt van je eigen wensen en ambities op het gebied van fotograferen. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een spiegelreflexcamera voor beginners, kijk dan vooral naar automatische ondersteuning voor de scherpstelling en belichting. Zo leer je de camera goed kennen en kun je stapje voor stapje steeds meer handmatig gaan instellen.

Ga je er graag op uit om foto’s te maken? Hou er dan rekening mee dat je de juiste objectieven nodig hebt. Zo kun je met groothoeklenzen mooi landschappen fotograferen, maar wil je voor natuurfoto’s een lens waarmee je meer in kunt zoomen. Een functie zoals beeldstabilisatie is hierbij ook erg welkom.

Objectieven zijn er overigens in allerlei soorten en zullen voor een groot deel bepalend zijn voor de prijs van je spiegelreflexcamera. Wil je optimale vrijheid in de keuze, overweeg dan om alleen een body aan te schaffen. Je zit dan niet vast aan het objectief dat standaard met een camera wordt meegeleverd.

Wil je de allerbeste kwaliteit, kies dan voor een full-frame camera. Deze heeft het grootste beeldbereik en het minste last van ISO-ruis. De techniek die hiervoor wordt gebruikt is echter zeer kostbaar en dat zul je ook terugzien aan het prijskaartje dat aan deze camera’s hangt.

Net zoals bij een goede foto heb je nu een scherpe focus op wat er allemaal belangrijk is als je een digitale spiegelreflexcamera wilt kopen. We helpen je graag om jouw ideale camera’s op een rijtje te zetten met onze handige vergelijker.


Direct spiegelreflexcamera's vergelijken Bekijk en vergelijk

Ontwikkelingen

Nieuwste ontwikkelingen in spiegelreflexcamera’s


Het is allereerst interessant om te zien hoe compactcamera’s, systeemcamera’s en spiegelreflexcamera’s steeds meer van elkaars eigenschappen overnemen. Compactcamera’s worden steeds sterker, spiegelreflexcamera’s lichter en syteemcamera’s beginnen steeds meer op een hybride tussenvorm te lijken.

Maar ook voor de liefhebbers van pure spiegelreflexcamera’s zijn er interessante ontwikkelingen waar te nemen. Zo zijn er nieuwe lenzen die het mogelijk maken om met een gewone DSLR-camera in 360 graden te fotograferen. Ook zien we dat de opties om je spiegelreflex met je smartphone te bedienen steeds uitgebreider worden. Niet alleen als zelfontspanner, maar ook om op afstand timelapses en foto’s met lange sluitertijden te maken.

Daarnaast neemt de technologie op het gebied van autofocus en resolutie ook flinke stappen. Het scherpstellen wordt daarmee steeds makkelijker en uitgebreider, terwijl ook de kwaliteit van de foto’s zelf toeneemt.


Beste spiegelreflexcamera's
Populairste spiegelreflexcamera's