Informatie over soundbars

De Soundbar of Soundplate zijn tv-luidsprekers die een goede oplossing zijn om de over het algemeen matige geluidskwaliteit van de tv te verbeteren. De Soundbar is door zijn vormgeving uitermate geschikt om voor de de tv te plaatsen of op te hangen. De Soundplate heeft een diepere kast en is bedoeld om letterlijk onder de tv te plaatsen.

Bekijk alle Soundbars

Gemak van een Soundbar

Een belangrijk voordeel van de soundbar is dat bijna alles is geïntegreerd in één unit. Naast de speakers zit er in sommige gevallen ook nog een blu-ray speler of radio in. Naast de soundbar is ook vrijwel altijd een subwoofer aanwezig. soundbarDeze subwoofer zorgt voor de lage tonen. De subwoofer dient op de soundbar te worden aangesloten. Bij diverse modellen kan dit draadloos. Het grote voordeel van een draadloze subwoofer is dat deze overal in de kamer geplaatst kan worden zonder dat je rekening hoeft te houden met kabels. Wel heeft de subwoofer stroom nodig. Er zijn ook soundbars waarbij de woofers zijn ingebouwd in de soundbar. In dat geval heb je alles in één apparaat.

Alhoewel een soundbar niet de kwaliteit en geluidservaring van een volledig goed 5.1-surroundsysteem zal halen, is het wel een goede oplossing om de geluidskwaliteit van de tv te verbeteren. Daarnaast wordt met een soundbar op een goede en eenvoudige manier een surroundbeleving gecreëerd. De soundbar is hierdoor onder andere ook uitermate geschikt voor gebruik in wat kleinere ruimtes waar niet altijd plaats is voor meerdere speakers.

Soundplate

soundplateBinnen de groep soundbars heb je ook de soundplates. Een soundplate is een platte kast met speakers erin waarop de tv geplaatst wordt. Soundplates hebben over het algemeen geen losse subwoofer, deze zit geïntegreerd in de kast. Dat kan bij een Soundplate ook wat makkelijker omdat er meer ruimte is dan bij een soundbar.

Techniek

Een soundbar geeft geluid weer via meerdere speakers die in één unit geplaatst zijn. Door gebruik te maken van DSP (Digital Sound Processing) is deze in staat om de luidsprekers die in de soundbar zitten zo aan te sturen dat het klinkt als losse voor-, midden- en achterspeakers. Zo kan toch de surroundbeleving gecreëerd worden zonder gebruik te maken van meerdere luidsprekers in huis.

Blu-ray

Sommige soundbars beschikken over een blu-rayspeler. Een blu-rayspeler kan ook gewone cd’s en dvd’s afspelen. Een blu-rayspeler is in staat om HD (High Definition) kwaliteit weer te geven. De beeldkwaliteit is hierdoor, bij het aansluiten op een hiervoor geschikte tv, zichtbaar scherper.

Aansluitingen

De soundbar wordt door middel van een enkele kabel op de tv aangesloten. In de meeste gevallen zal dit een digitale kabel zijn. Dit kan een optische, coaxiale of HDMI kabel zijn. Deze kabel zorgt ervoor dat het tv-geluid via de Soundbar afgespeeld kan worden.
Daarnaast heeft de soundbar soms ook nog andere aansluitmogelijkheden zoals een analoge audio aansluiting en soms ook nog een usb aansluiting.
Een soundbar beschikt in veel gevallen over meerdere digitale geluidsingangen. Wil je dus ook nog andere apparaten aansluiten dan is dat in veel gevallen geen probleem. Sluit deze apparaten dan rechtstreeks aan op de soundbar en niet op de tv.

Bluetooth
Met Bluetooth op je soundbar heb je de mogelijkheid om de soundbar ook als speaker te gebruiken voor het draadloos afspelen van muziek van je gsm of tablet. Het bereik van Bluetooth reikt tot maximaal zo'n 10 meter.

Plaatsing

Soundbars sluiten qua vormgeving vaak aan bij het design van de huidige tv’s. Hierdoor zijn ze uitermate geschikt om direct onder de tv te plaatsen. Je kunt de soundbar onder de tv leggen maar ook kun je de soundbar aan de muur monteren met behulp van een beugel.
Het mooiste is het als de breedte van de soundbar overeenkomt met de breedte van de tv. Veel merken spelen hier op in zodat de soundbar zowel qua design als afmetingen overeen komt met de tv.

Soundplates plaats je onder de tv. De tv staat hierbij letterlijk op de soundplate. Hou wel even in de gaten of de breedte van de stand of voetjes van de tv niet groter is dan de breedte van de soundplate.

Beste soundbars
Populairste soundbars