Soundbar kopen: tips voor de beste tv-speaker

Inhoudsopgave

  1. Wat is een soundbar?
  2. Welke functies heeft een soundbar?
  3. Een soundbar in je home cinema systeem
  4. Welke merken maken de beste soundbars?

“Waarom klinkt mijn tv zo slecht?” Het is een klacht die je vaak hoort. De populaire oplossing voor dit probleem is een soundbar, een speaker die ontworpen is om bij een televisie te passen. Soundbars zijn eenvoudig te installeren én te bedienen. Precies wat je nodig hebt. Blijft wel de vraag: wat is voor jou de beste soundbar?

Er zijn veel modellen op de markt en regelmatig ontdek je een aantrekkelijke soundbar-aanbieding in je mailbox of bij je favoriete webwinkel. Maar er zijn grote verschillen tussen wat soundbars bieden, zowel qua geluid, surroundmogelijkheden, muziekstreaming als app-bediening. Oriënteer je dus goed, want hoe weet je anders welke soundbar de beste koop is?

Wat is een soundbar?

Soundbars herken je meteen. Het zijn slanke, lange apparaten met meerdere speakers die perfect onder je televisie passen. Dat is geen toeval, want een goede soundbar is ontworpen om beter te klinken dan de ingebouwde speakers op je tv. Een soundbar is dus een mooie upgrade voor de piepkleine luidsprekers in een televisie, want die klinken bijna altijd heel dun, missen bas en vervormen snel. Acteurs versta je nauwelijks en muziek wil je al helemáál niet beluisteren. Een surround-ervaring zoals in de bioscoop is wat te hoog gegrepen voor de meeste toestellen, maar de beste soundbars komen dicht in de buurt. Ze gebruiken daarvoor allerlei hulpmiddelen, zoals veel luidsprekers, extra losse draadloze luidsprekers die je achter je plaatst en een aparte subwoofer voor de lage tonen. Een budget soundbar mist deze extra’s, maar de betere goedkope modellen zijn wel uitgerust met een ingebouwde subwoofer en mogelijkheden om muziek te streamen.

Soundbars komen in veel formaten voor en je kun ze bijna altijd op een tv-meubel plaatsen of ophangen. Een recente trend zijn heel compacte en goedkope soundbars die ideaal zijn voor kleine flats of in de slaapkamer. Een groter exemplaar klinkt toch vaak beter, maar in sommige situaties is een kleine soundbar net wat handiger.

Welke functies heeft een soundbar?

De belangrijkste functie van een soundbar is tv-geluid produceren. Naarmate het prijspunt stijgt, doet een soundbar dat in stereo of in surround. Uit de duurste modellen komt zelfs Dolby Atmos, 3D-geluid dat je helemaal omringt. Soundbars worden ook dikwijls gebruikt om muziek te beluisteren. Dat is bij een bluetooth soundbar – en dat zijn de meeste tegenwoordig – zelfs heel eenvoudig. Een soundbar met radio of een soundbar met tuner kom je tegenwoordig nauwelijks tegen. Je kunt het beste kiezen voor een soundbar met wifi. Zo’n exemplaar speelt streamingdiensten als Spotify af, maar ook internetradio.

Voor een wifi soundbar moet je in het hogere segment kijken. Meer betalen levert dus niet enkel een beter geluid op, maar ook meer mogelijkheden. Naast streaming hebben deze soundbars soms ook multiroom-mogelijkheden. Je kunt dit type soundbars combineren met andere draadloze speakers in andere kamers en alles bedienen via één app. Dat is soms interessant, bijvoorbeeld om via een party-modus overal in huis dezelfde muziek af te spelen of om het geluid van je tv in de keuken te laten horen.

Een soundbar in je home cinema systeem

Een tv met soundbar is een aanrader voor liefhebbers van films en tv-reeksen. Het betere geluid dat je ervaart versterkt het kijkplezier en dompelt je meer onder in het verhaal. Een soundbar verhoogt bovendien de verstaanbaarheid van spraak, wat ook nuttig is voor andere tv-programma’s Om de soundtrack van een film op de beste manier te ervaren, kun je het beste kiezen voor een soundbar die surround ondersteunt. Let er dan op dat je soundbar 5.1-ondersteuning heeft. Kun je geen genoeg krijgen van surround? Dan kun je kiezen voor een 7.1 soundbar. Deze heeft natuurlijk wel twee extra speakers.

De cijfers verwijzen naar het aantal geluidskanalen die worden gebruikt om stemmen en geluidseffecten in de kamer te positioneren. Het eerste getal geeft het aantal speakers aan, het tweede getal het aantal subwoofers. Als twee personages op het scherm tegenover elkaar staan, hoor je bijvoorbeeld de stem van de ene van links komen en van de tweede acteur van rechts. Ruimtelijke klanken, zoals wind in een woestijn of golven die tegen kliffen botsen, worden meer rondom afgespeeld. Het doel van dit alles is het geluid even realistisch te maken als wat je op je beeld ziet.

Soundbar kopen

Er zijn twee manieren om een soundbar met je tv te verbinden. De eenvoudigste optie is een optische kabel tussen televisie en soundbar leggen. Dit werkt altijd en de kabel kan ook heel dun zijn – wat handig is als je een tv aan de muur hebt hangen. De tweede optie is met een HDMI-kabel. Die is wat dikker, maar maakt wel meer mogelijk. Via HDMI kun je het volume van de soundbar regelen met de afstandsbediening van je tv. Hangt je soundbar met een optische kabel aan het tv-toestel, dan zul je voor meer of minder geluid de afstandsbediening van de soundbar erbij moeten pakken. De uitzondering hierop zijn toestellen met een ingebouwde infrarood-ontvanger en een leerfunctie. Je leert deze soundbars de commando’s van je tv-remote aan, zodat je toch met één afstandsbediening kunt blijven werken.

Soundbars met HDMI hebben meestal extra HDMI-ingangen. Hierop sluit je toestellen als digitale televisie-ontvangers, consoles of Blu-rayspelers aan. Dit is heel handig als jouw televisie aan de muur hangt, want dan hoef je maar één HDMI-kabel naar de tv leggen. Sluit deze HDMI-kabel wel aan op de HDMI ARC-ingang van je tv om te zorgen dat het geluid van bijvoorbeeld de Netflix-app op de televisie ook op de soundbar te horen is. Mogelijk zal je deze HDMI-ARC en de CEC-functie moeten inschakelen in de geluidsinstellingen van het tv-toestel om gebruik te kunnen maken van een HDMI ARC soundbar.

Welke merken maken de beste soundbars?

Er zijn veel bedrijven die soundbars verkopen, waaronder een aantal bekende tv-merken zoals LG, Samsung en Sony. Het voordeel is dat het design van de soundbar van een merk goed aansluit bij tv-schermen van hetzelfde merk. Ook een Panasonic soundbar mag je tot deze categorie rekenen. In de top 10 soundbars zijn er daarnaast veel namen uit de audiowereld die altijd terugkomen. Niet verrassend, want in een Bose soundbar of Yamaha soundbar kunnen deze merken veel expertise stoppen van andere audiodomeinen.

Zo heeft Bose een diepe kennis over hoe mensen geluid horen, waardoor het bijzonder krachtig klinkende bassen produceren. Yamaha is dan weer een instrumentenbouwer met een goed oor voor muziek. Bij het winkelen voor een soundbar moet je daarom niet enkel rekening houden met specificaties, maar ook met de geluidskeuzes die sommige merken maken. Online reviews kunnen je helpen om een keuze te maken. Houd er wel rekening mee dat tests uit het buitenland niet altijd relevant zijn. Je kunt bijvoorbeeld veel reviews lezen over een Vizio soundbar, maar je gaat deze producten niet in Nederland of België vinden.

Een van de best verkochte soundbars is de Playbar van Sonos. Het is een mooi voorbeeld van een soundbar die naast goed tv-geluid ook goed is in het weergeven van muziek. Net zoals toestellen van onder andere Bluesound, Denon HEOS, Samsung, Sony en Yamaha werkt deze soundbar samen met multiroom-speakers én kun je de Playbar uitbreiden met draadloze luidsprekers die je naast de bank kunt plaatsen.