Infographic over schoonmaken en huishouden

 
Kieskeurig.nl publiceert meermaals per jaar de resultaten van consumentenonderzoeken die zij zelf uitvoert. De thema's van deze onderzoeken zijn divers, maar passen goed bij het product Kieskeurig.nl. Zo hebben wij in het verleenden onderzoek gedaan naar scheerapparaten, barbecues, maar ook de feestdagen en vakantiegeld.

Dit maal was Kieskeurig.nl benieuwd naar de schoonmaakgewoontes van Nederlanders. Ruim 1.100 respondenten gaven hun mening over onder meer de taakverdeling thuis, favoriete schoonmaakdag en het kopen en gebruiken van huishoudelijke apparaten.

Een aantal opvallende weetjes die wij zijn tegen gekomen:


  • Wist je dat 23% van de Nederlanders liever op een maandag schoonmaakt? 21% maakt het liefst op een vrijdag schoon.
  • Hoe is de taakverdeling? Vooral vrouwen met een gezin doen het huishouden, namelijk 88%.
  • Niet alles verloopt vlekkeloos bij het schoonmaken, 66% begint weleens aan een huishoudelijke klus zonder deze af te maken. Het gaat dan voornamelijk om schoonmaaktaken als opruimen (35%), strijken (19%) en ramenlappen (17%).
  • Daarentegen zijn mannen niet echt van het schoonmaken. Zij roeren zich meer als er een nieuwe huishoudelijk apparaat moet worden aangeschaft. 70% maakt de keuze voor een huishoudelijk apparaat samen met de partner.
  • Oriënteren op een nieuwe wasmachine, stofzuiger of vaatwasser doen we voornamelijk online (80%), daarbij vindt 81% dat reviews onmisbaar zijn. Ga je over tot koop? Grote kans dat je dit offline in een winkel doet, zo zegt 60% van de Nederlanders.

Wil je de infographic over Schoonmaken opslaan? Klik hier >>Kieskeurig.nl op Radio 538

 
 

 Maandag populairste dag om schoon te maken

In 88% van de gezinshuishoudens zorgt de vrouw voor een schoon huis

Hoofddorp, 4 april 2016 – Tijd voor een grondige lente schoonmaak? Grote kans dat je het op maandag doet, 23% van de Nederlanders maakt dan het huis schoon. Overigens is het huis schoonmaken niet populair bij mannen. In 88% van de Nederlandse gezinshuishoudens maakt de vrouw het huis schoon. Dit blijkt uit een enquête over schoonmaken die Kieskeurig.nl uitvoerde onder ruim 1.100 consumenten.


Het beginnen aan een schoonmaakklus, biedt echter geen garantie voor het gewenste resultaat. In 72% van de gevallen beëindigen vrouwen de taak vroegtijdig. Strijken en het lappen van ramen moeten het in bijna 20% van de keren dat we er aan beginnen ontgelden en opruimen staken we zelfs in één derde van de gevallen.

Mannen zijn actiever betrokken bij het schoonmaken als het de aankoop van een huishoudelijk apparaat betreft. In 70% van de Nederlandse huishoudens wordt de keuze voor een nieuwe stofzuiger, wasmachine of vaatwasser samen met de partner gemaakt.

Online oriënteren, offline kopen
We kopen steeds vaker online, maar niet als het aankomt op huishoudelijke apparaten. 61% van de Nederlanders koopt een stofzuiger of wasmachine offline. Oriënteren doen we veelal online, 80% bekijkt en vergelijkt huishoudelijke producten op het internet. Reviews worden hierin als onmisbaar gezien, 81% vind reviews belangrijk tot zeer belangrijk bij het maken van een keuze voor bijvoorbeeld een stofzuiger of wasmachine.

Tegenslagen tijdens het schoonmaken
Niet alles verloopt vlekkeloos bij het schoonmaken. Onenigheid over het huishouden komt bij 25% van de gezinnen voor. Mannen geven aan vooral ruzie te maken over hoe vaak er wordt schoongemaakt. Bij vrouwen gaat het over wie wat moet schoonmaken. Hoe je het ook wendt of keert, er zal schoongemaakt moeten worden, zelfs door de 67% die aangeeft het absoluut niet leuk te vinden.