Monitor kopen en vergelijken| Tips en informatie

Wil je een monitor kopen en wil je weten waar je op moet letten? Deze informatie en tips helpen je verder. Vergelijk beeldschermen op Kieskeurig.nl!

Direct monitoren vergelijken Bekijk en vergelijk

Monitor kopen

Een scherpe blik op jouw perfecte beeldscherm

Of je nu de hele dag in Excel aan het puzzelen bent, geavanceerde fotobewerkingsprogramma’s gebruikt of gewoon lekker wilt gamen: een goede monitor is onmisbaar voor elke pc. Bovendien kan een extra beeldscherm je werk ook een stuk prettiger maken als je veel op je laptop werkt. Maar waar moet je allemaal op letten als je een monitor gaat kopen? En hoe weet je nu zeker dat je de beste monitor kiest? Vragen waarop je na het lezen van dit artikel de antwoorden weet.

Direct monitoren vergelijken

Eigenschappen

Eigenschappen van een monitor

Hoe mooi en scherp het beeld op je monitor verschijnt hangt af van verschillende eigenschappen. We nemen al die specificaties overzichtelijk met je door, zodat je precies weet waar het over gaat.


Formaat

Net als bij tv’s meten we het formaat van een pc-monitor diagonaal in inches, waarbij 1 inch gelijkstaat aan 2,54 centimeter. Welk formaat monitor voor jou het beste is, hangt af van de taken die je ermee wilt uitvoeren. Voor simpele tekstverwerkingstaken is 19” al genoeg, maar als je online veel films en series kijkt is een groter formaat wel prettig. Dat geldt ook wanneer je vaak in meerdere programma’s tegelijk werkt. Je kunt deze dan makkelijker naast elkaar openen.

Webcam

Maak je regelmatig gebruik van Skype of andere software om te videobellen? Dan is een geïntegreerde webcam natuurlijk een welkom extraatje bij je monitor.

Resolutie

De resolutie van een beeldscherm meten we in pixels en geeft aan hoe hoog de kwaliteit van het beeld is. LCD-monitoren (Liquid Crystal Display) hebben een zogenaamde ‘native’ resolutie van 1920 x 1080 pixels. Deze standaard resolutie staat gelijk aan Full HD-kwaliteit. Ultra HD is ook al beschikbaar, daarvoor kies je een 4K-monitor. Hoe hoger de resolutie, hoe beter de kwaliteit maar let er wel op dat je grafische kaart de resolutie van je monitor ondersteunt.

Aansluitingen

Kijk goed naar de apparatuur die op het beeldscherm wilt aansluiten, je monitor moet namelijk wel over de juiste aansluitingen beschikken. HDMI is tegenwoordig een veelvoorkomende standaard, maar lang niet alle oudere apparatuur heeft een HDMI-uitgang. Daar kom je vaker een VGA-DSUB, een DVI-D of DVI-I aansluiting tegen. Andere opties zijn nog een displayport- of componentaansluiting.

Verstelbaarheid

Voor een goede werkhouding is het belangrijk dat je scherm zich op de juiste hoogte ten opzichte van je ogen bevindt. Het is daarom handig als je beeldscherm in hoogte verstelbaar is. Ook zijn er monitoren die verticaal kantelbaar zijn, zodat je de kijkhoek nog preciezer aan kunt passen. En wil je even een collega mee laten kijken, dan zijn er ook nog beeldschermen die horizontaal draaibaar zijn.

Schermtype

De meeste computerbeeldschermen zijn tegenwoordig LCD-schermen. Er zijn ook LED-schermen (Light Emitting Diode), maar dit is een speciale categorie binnen de LCD-schermen. De techniek van het scherm is hetzelfde, alleen de wijze waarop het scherm van achteren belicht wordt verschilt. Bij een LED-tv gebeurt dat met kleine LED-lampjes, die zuiniger zijn en sneller reageren dan de CCFL-lampjes van een LCD-scherm.

Speakers

Sommige pc-monitoren beschikken over ingebouwde speakers. Handig als je even het geluid bij een kort YouTube-filmpje wilt horen, maar de kwaliteit is niet erg indrukwekkend. Wil je op je monitor echt films kijken met goed geluid, zorg dan voor externe speakers of aansluiting op je stereo.


Soorten

Soorten monitoren

Ga je een monitor kopen, dan heb je de keuze uit verschillende soorten. Deze onderscheiden we op basis van de beeldschermtechniek. Deze bepaalt de kwaliteit van het beeld, maar bijvoorbeeld ook hoe vloeiend het beeld nog is bij snelle bewegingen.


 • IPS-monitor

  Een IPS-monitor (In Plane Switching) is een type LCD-monitor waarbij de vloeibare kristallen in het beeldscherm horizontaal zijn uitgelijnd in plaats van in een hoek, zoals bij traditionele LCD-schermen. Dat zorgt voor een betere kleurweergave, een bredere kijkhoek en een hoger contrast. Deze hoge kwaliteit was vroeger alleen weggelegd voor professionele gebruikers, maar is door een dalende productieprijs steeds beter beschikbaar voor consumenten.

  Bekijk en vergelijk
 • TN-monitor

  Een TN-monitor (Twisted Nematic) is een type LCD-monitor die bekendstaat om zijn snelle reactietijden en relatief lage prijs. Het is echter ook de meest verouderde techniek en heeft daardoor wat nadelen. Zo is de kijkhoek beperkt, waardoor het beeld kan verkleuren als je er niet goed voor zit. Ook de kleurweergave en het contrast zijn minder in vergelijking met andere technologieën.

 • PLS-monitor

  Een PLS-monitor (Plane Line Switching) is een type LCD-monitor die vergelijkbaar is met een IPS-monitor. PLS is een door Samsung ontwikkelde beeldschermtechniek die een nog betere kwaliteit zou leveren dan IPS. In de praktijk en in onafhankelijke tests lijken beide schermen echter nagenoeg hetzelfde te presteren.

 • MVA-monitor

  Een MVA-monitor (Multi-domain Vertical Alignment) is een type LCD-monitor die je kunt zien als de stap tussen TN- en IPS-monitoren. Kleurweergave, contrast en kijkhoek zijn bijvoorbeeld beter dan bij TN-schermen, maar de reactietijd bij snelle kleurveranderingen is weer wat minder sterk. Een probleem dat overigens dankzij de nieuwe overdrive-technologie steeds beter wordt opgelost.

 • PVA-monitor

  Een PVA-monitor (Patterned Vertical Allignment) is een type LCD-monitor die vergelijkbaar is met een MVA-monitor. PVA is een door Samsung ontwikkelde techniek, die een iets betere zwartweergave en hoger contrast levert dan de meeste MVA-monitoren.

  Ook vind je binnen elke categorie beeldschermen modellen met touchscreen functies. Je kunt dan pictogrammen op je beeldscherm zelf aantikken, in plaats van aan te klikken met een muis. De werking is daarmee hetzelfde als hoe je bijvoorbeeld een smartphone of tablet bedient.


Keuzehulp

Hoe kies je de beste monitor?

Nu je weet over welke eigenschappen een monitor beschikt en welke soorten er zijn is het tijd voor de volgende stap: bepalen wat voor jou de beste monitor is. Die keuze baseer je voornamelijk op waar je het beeldscherm voor wilt gebruiken.


Beste allround monitor

Zoek je een monitor waarmee je alle kanten op kunt? Waarop je net zo prettig notulen verwerkt, op het internet surft of een filmpje kijkt? Dan is een MVA- of PVA-monitor de beste keuze. Deze brengen eigenlijk het beste van de snelle, voordelige TN-monitoren en kwalitatief hoogwaardige IPL-monitoren samen.

De prijs speelt natuurlijk ook een rol als je een monitor gaat kopen. Globaal zitten MVA- en PVA- monitoren tussen de goedkopere TN- monitoren en hoger geprijsde IPL-monitoren in. Het productieproces wordt echter steeds efficiënter en voordeliger, dus het soort monitor zegt niet altijd iets over de prijs. Een hogere beeldkwaliteit en groter formaat beeldscherm zijn wel vaak keuzes waarvoor je ook meer betaalt.

Je hebt nu een helder beeld van de verschillende soorten monitors en over welke eigenschappen jouw beste monitor moet beschikken. Het enige dat je hoeft te doen is jouw ideale monitors vergelijken en je keuze maken. Onze handige vergelijker gaat je daarbij helpen.

Beste monitor voor gamen

Als je gamer wil je levendige kleuren, een hoog contrast en snelle reactietijden. Een TN-monitor gaat goed om met snelle beelden, een MVA- of PVA-monitor biedt je voordelen wat betreft kleur, contrast en de kijkhoek. Heeft je monitor daarbij een overdrive-functie, dan is ook het probleem van de tragere reactietijden opgelost.

Beste monitor voor foto- en videobewerking

Werk je veel met Photoshop of andere software waarmee je foto’s en video’s bewerkt? Dan is het belangrijk dat het beeld zo natuurgetrouw weergeven wordt. Een IPS- of PLS-monitor is in zo’n geval de beste oplossing. De reactietijd kan wat minder zijn, maar dat is bij deze toepassingen geen groot nadeel. Kies bij voorkeur ook voor een monitor met een groter formaat beeldscherm, zodat alle details goed zichtbaar zijn.

Beste monitor voor op kantoor

Als je hele werkdagen op de computer werkt is het belangrijk dat dit ergonomisch verantwoord gebeurt. Je wilt dan ook dat je monitor op het werk verstelbaar is in hoogte, horizontaal kan draaien en verticaal kantelbaar is. Werk je met veel verschillende programma’s tegelijk, dan is een groot formaat beeldscherm prettig om overzichtelijk te werken.


Direct monitoren vergelijken Bekijk en vergelijk

Ontwikkelingen

Ontwikkelingen op het gebied van monitoren


Net zoals bij televisies is het ook wat betreft pc-monitoren een continu race om een nóg betere resolutie te leveren. 4K is bezig aan een opmars en zal binnen een aantal jaren de nieuwe standaard zijn. De volgende stap is ook al weer in zicht, want fabrikanten zijn druk bezig om beeldschermen in 8K te ontwikkelen. Dat levert beelden op die maar liefst 16 keer zo scherp als in Full HD.Ook interessant zijn de zogenaamde flexibele beeldschermen, die zo dun zijn dat je ze op kunt rollen. Niet ideaal om de hele dag achter te zitten, maar perfect voor in een overleg of tijdens een presentatie.

Daarnaast is de verwachting dat OLED-technologie (Organic Light Emitting Diode) de voorkeur zal gaan krijgen boven LCD- en LED-monitoren. Doordat deze schermen geen achtergrondverlichting nodig hebben zijn ze veel zuiniger dan LCD of LED. De beeldschermen zelf worden daardoor ook veel dunner en leveren bovendien een grotere kijkhoek.


Beste monitoren
Populairste monitoren