Fietsendrager: tips voor de beste fietsendrager

Inhoudsopgave

  1. Welke soorten fietsdragers zijn er?
  2. Waar moet je op letten als je een fietsendrager koopt?
  3. Welke regels gelden er voor fietsdragers?

Je gaat op pad en wilt graag je fiets meenemen, maar je hebt nog geen fietsendrager (ook wel fietsenrek genoemd). Of je nu gaat voor een goedkope of juist een duurdere versie, het is belangrijk goed na te denken over wat je zoekt. In dit artikel helpen we je bij het vergelijken van de verschillende modellen en geven we je tips bij je zoektocht naar de voor jou beste fietsendrager. Ook vertellen we je welke regels er gelden voor het gebruik van een fietsdrager.

Wat is een fietsendrager?

Een fietsendrager (of fietsenrek) is een stevig rek om je fiets aan vast te zetten. Zo’n drager kun je op verschillende manieren aan je auto, caravan of aanhangwagen bevestigen. Of je nu een dagtrip maakt, op fietsvakantie gaat of simpelweg een fietser met pech oppikt (wie is er níet door zijn kinderen gebeld met de mededeling dat de fiets een lekke band heeft?): een fietsendrager bewijst al snel zijn waarde. Een fietsendrager moet aan veel eisen voldoen, niet alleen voor je fietsen, maar ook voor de auto. Om goed te kunnen bepalen welk fietsenrek op/aan jouw auto zal komen, is het raadzaam om, naast het lezen van dit artikel, online een onafhankelijke fietsendrager-test te raadplegen.

Vind de ideale fietsendrager

Welke soorten fietsdragers zijn er?

Je kunt fietsen op vier verschillende manieren meenemen; voor al deze opties zijn er verschillende soorten fietsendragers verkrijgbaar. We zetten ze voor je op een rijtje.

Achter op de trekhaak

De populairste manier om de fietsen te vervoeren is met de fietsendrager op de trekhaak. Heeft je auto een trekhaak, dan is dit een logische plek voor het plaatsen van een fietsendrager. Het nadeel is dat de kofferbak moeilijk bereikbaar is zodra de fietsen op de fietsendrager staan, al hebben de luxere modellen een systeem waarmee je de drager met fiets en al naar voren kunt klappen. Je moet ook rekening houden met de kentekenplaat, die zichtbaar dient te blijven. Daarom zul je vaak een extra (witte) kentekenplaat moeten hebben. Daar tegenover staat dat de installatie van zowel de fietsendrager zelf als de fietsen zeer eenvoudig is, doordat de drager goed bereikbaar is. Een ander voordeel is dat de fietsen achter de auto minder wind vangen dan bovenop.

Achter op de auto (zonder trekhaak)

Het is ook mogelijk een fietsendrager zonder trekhaak achter op de auto te plaatsen. Deze fietsdrager wordt op de achterklep geplaatst en zit daarmee iets hoger op de auto waardoor de kentekenplaat zichtbaar blijft. Een fietsendrager op de achterklep is een goede oplossing wanneer je geen trekhaak op de auto hebt, maar kijk wel goed of de achterklep en de auto geschikt zijn voor deze methode. Zo kan een spoiler de bevestiging van deze dragers belemmeren. De draagcapaciteit van deze dragers is lager dan die van de fietsendragers op de trekhaak. Kijk dus goed of de fietsen niet te zwaar zijn.

Fietsen op het dak

Een andere optie is het gebruik van een fietsendrager op het dak van de auto. Hierbij heb je bovendien geen last van de fietsen wanneer je nog in de kofferbak moet zijn. Bij deze vorm van fietsvervoer komen drie termen vaak voorbij: dakrail, dakdrager en fietsendrager. Een dakrail zit vaak standaard op de auto. Op deze dakrail kun je een dakdrager, ook wel imperial genoemd, bevestigen. Heb je geen dakrail op je auto, dan zijn er speciale dakdragers die je op de dakrand bevestigt. De fietsendrager zet je vast aan de dakdrager. Voordat je de dak- en fietsendrager aanschaft, is het belangrijk goed te kijken of beide systemen op elkaar passen en of het systeem geschikt is voor jouw auto. De dakdrager is ook te gebruiken voor een dakkoffer, die zelfs nog naast de fietsendrager kan worden bevestigd. Denk bij het rijden wel goed aan de extra hoogte, bijvoorbeeld bij het inrijden van een parkeergarage.

Een nadeel van de fietsendrager op het dak is de installatie. Er zijn meer handelingen nodig dan bij een fietsendrager op de trekhaak en de fietsen zijn moeilijker te plaatsen. Daarnaast vangen de fietsen veel wind, waardoor je auto meer brandstof zal verbruiken.

Fietsen op caravan of aanhangwagen

Ga je met de caravan op vakantie of gebruik je een aanhanger, dan is dit een ideale plek om ook je fietsen te vervoeren. Je kunt een fietsendrager op de dissel of achter op de caravan plaatsen. Let wel goed op de draagcapaciteit van de caravan: met twee fietsen en een drager heb je al snel een behoorlijk gewicht aan de caravan toegevoegd. Dit extra gewicht kan van invloed zijn op de rijeigenschappen van de caravan, wat de veiligheid niet ten goede komt. Wanneer je op pad gaat met een caravan kun je er ook voor kiezen de fietsen ín de caravan te plaatsen. Daar bestaan speciale indoordragers voor. Het grote nadeel is dat de fietsen in de weg staan, mocht je de caravan in willen tijdens de reis.

Waar moet je op letten als je een fietsendrager koopt?

Behalve de manier waarop je fietsen kunt vervoeren is er nog meer om bij stil te staan. Denkaan het aantal fietsen dat je wilt vervoeren en welke soort fietsen je meeneemt. Dit kan consequenties hebben voor de benodigde draagcapaciteit van de fietsendrager en de kogeldruk van de trekhaak.

Mocht je de fietsen willen vervoeren met een drager op de trekhaak, dan is het belangrijk om te letten op de maximale kogeldruk van je trekhaak. De maximale kogeldruk is het maximale gewicht dat een trekhaak in verticale richting kan dragen. Je vindt de aanduiding van dit gewicht (dat door de fabrikant berekend wordt) terug op de trekhaak.

Daarnaast is het belangrijk te kijken naar de draagcapaciteit van de fietsendrager zelf. Voor het vervoeren van racefietsen heb je een minder hoge draagcapaciteit nodig dan voor het vervoeren van elektrische fietsen. Kijk daarom goed naar het gewicht van de fietsen en controleer of de drager geschikt is voor jouw fietsen. Een elektrische fietsendrager kan bijvoorbeeld meer gewicht aan en dat moet ook wel, omdat de meeste elektrische fietsen vrij zwaar zijn door de ingebouwde accu. Check ook altijd of de fiets wel in de drager past. Zo zijn de banden van een mountainbike dikker dan die van een race-of stadsfiets. De fietswielen worden in een goot geplaatst en die is niet altijd geschikt voor de mountainbike.

De houders van een fietsendrager zijn vaak van rubber gemaakt. Toch kan het handig zijn om tussen de houder en het frame extra zacht materiaal te plaatsen om krassen en andere beschadigingen te voorkomen. Hier zijn ook speciale beschermers voor op de markt, die bijvoorbeeld bij carbon-frames de druk verdelen over de gehele ‘klauw’ van de fietsendrager.

Hoe meer fietsen je meeneemt, hoe groter de benodigde drager. Je kunt een fietsendrager voor 4 fietsen nemen, maar zo heb je ook een fietsendrager voor 1 fiets. Bedenk wel dat je met een fietsendrager voor 1 fiets dus nooit een extra fiets kunt meenemen. Bij het opbergen van de fietsendrager is het fijn als het een handzaam model is – het laatste wat je wilt is een schuur vol met losse fietsendrager-onderdelen.

Kijk daarom goed of een fietsendrager inklapbaar is of dat het een opvouwbare fietsendrager is. Veel fietsendragers hebben deze mogelijkheid, maar de één is net iets makkelijker te hanteren dan de ander. Meer tips over fietsendragers lees je hier.

Welke regels gelden er voor fietsdragers?

Controleer voordat je de weg op gaat of je wel aan alle regels voldoet. Dit is waar je op moet letten:

1.De maximale kogeldruk mag niet worden overschreden. Kijk daarom van tevoren goed wat de maximale kogeldruk is en zorg dat je daaronder blijft.

2.De fietsen mogen aan beide kanten van de auto maximaal 20 centimeter uitsteken.

3.Er mogen niet meer fietsen op de fietsendrager zitten dan waar de fietsendrager voor bedoeld is. Dus heb je een fietsenrek voor 4 fietsen, knoop er dan geen vijfde fiets aan vast.

4.Je kenteken moet altijd goed zichtbaar zijn. Blokkeert de fietsendrager je kenteken, dan moet je een kenteken achter op de fietsendrager plaatsen. De meeste fietsendragers hebben hier een bevestigingsmogelijkheid voor.

5.De verlichting van de auto moet goed zichtbaar zijn. Heeft je fietsendrager geen eigen verlichting, zorg dan voor een extra lichtbak.

In het buitenland gelden bovendien vaak andere regels. Check voordat je op reis gaat daarom altijd welke regels er gelden in het land waar je doorheen rijdt.

Welke merken maken fietsendragers?

Voor een degelijke fietsendrager met een goede prijs-kwaliteitverhouding kun je kijken naar een Twinny Load fietsendrager, Bosal fietsendrager, ProUser fietsendrager of een Spinder. Deze merken hebben een ruim aanbod fietsendragers voor verschillende soorten fietsen en voor de verschillende vervoersopties. Maar de Thule fietsdrager is misschien wel de bekendste.

Thule maakt heel gebruiksvriendelijke en betrouwbare fietsendragers. Een groot voordeel van Thule is bovendien dat veel fietsenwinkels het merk in het assortiment hebben, zowel de Thule fietsendrager voor het dak als die voor de trekhaak of op de achterklep. In het duurdere segment kun je gaan voor de Uebler fietsendrager of de Hapro fietsendrager. Het gebruiksgemak is hierbij vaak nog net iets groter dan bij de andere merken.

Tot slot is het goed te beseffen dat de beste fietsendrager niet altijd de duurste hoeft te zijn. Uiteindelijk zul je per merk een vergelijking moeten maken aan de hand van de wensen en eisen die jij aan een fietsendrager stelt en – niet onbelangrijk – de mogelijkheden die je auto daarvoor biedt.