Console kopen: tips voor de beste spelcomputer

Inhoudsopgave

  1. Welke consoles zijn er?
  2. Wat is de beste console?
  3. Spelcomputer kopen: waar moet ik op letten?
  4. Console of game-pc?

Je bent er over uit, je wilt een console kopen zodat je na een lange werkdag lekker onderuitgezakt een potje kunt gamen! Maar dan is de vraag: welke spelcomputer is de beste? Sony, Microsoft of Nintendo onderscheiden zich respectievelijk met de PlayStation, Xbox en Switch behoorlijk van elkaar. We gaan hieronder op de verschillen in.

Welke consoles zijn er?

PlayStation 4

De PlayStation 4, vaak afgekort tot PS4, is een van de best verkochte spelcomputers aller tijden. Op deze Sony-console komen bijna alle nieuwe games uit, van de nieuwste FIFA tot Call of Duty. Hoewel de PlayStation 5 - waarover straks meer - inmiddels uit is, is de verwachting dat dit de komende tijd ook nog wel zo blijft.

Sony heeft zelf veel interne teams waar verschillende exclusieve games worden gemaakt, die op geen andere console verkrijgbaar zijn. Deze games zijn vaak filmisch opgezet, vol interessante personages en een spectaculair verhaal. Denk aan spellen als Uncharted en God of War.

Omdat de PlayStation 4 de huidige marktleider is, heeft 'ie van alle consoles het breedste aanbod aan games. Het is daarbij de enige console met virtual reality-ondersteuning in de vorm van PlayStation VR. Let wel, dit is een losse aanschaf.

Wanneer je een PlayStation 4 koopt, kun je de PlayStation 4 Slim of PlayStation 4 Pro kopen. Laatstgenoemde is krachtiger en kan games in een 4K-resolutie afspelen op een televisie die hiervoor geschikt is. Met de komst van de kleinere en krachtigere varianten, zie je steeds vaker een leuke PS4 aanbieding voor het reguliere model.

Lees hier meer PS4-tips. Bekijk ook de beste PS4-aanbiedingen en koop hier goedkope PS4-games.

PlayStation 5

Sinds november 2020 is de opvolger van de PS4 uit. Niet geheel verrassend, draagt die de naam PlayStation 5. Het zal je eveneens niet verbazen dat de PS5 een stuk krachtiger is dan de PS4. Dé grote gamechanger is de interne ssd. Die zorgt ervoor dat spellen vliegensvlug laden.

De andere componenten zijn uiteraard ook veel sneller, wat zich uit in nog realistischere graphics. Echt een console voor onder je grote 4K-tv inclusief homecinema-set. Zeker voor wie een mooie verzameling aan 4K-blu-ray-films in huis heeft. De PS5 kan deze fysieke ultra hd-schijfjes namelijk gewoon afspelen.

De PlayStation 5 is in twee varianten te koop. De normale en de PS5 Digital Edition. Het enige verschil tussen beide is dat de Digital Edition geen diskdrive bezit. Daar passen dus geen fysieke spellen in. Alle games download je vanuit de PlayStation Store. Daar tegenover staat dat de PS5 Digital Edition 100 euro goedkoper is.

Omdat de PlayStation 5 zo nieuw is, zijn er nog niet zo veel exclusieve games voor verkrijgbaar als voor bijvoorbeeld de PlayStation 4. Maar PS4-games zijn ook af te spelen op de PS5. Met een beetje geluk draaien die ook vlotter, omdat de PlayStation 5 nu eenmaal veel meer in zijn mars heeft. Zo is er alsnog meer dan genoeg te spelen.

Xbox One

De Xbox One is Microsofts antwoord op de PlayStation 4 en veel spellen zijn op beide consoles beschikbaar. Ook hier speel je games als FIFA en Call of Duty op, en net zoals Sony heeft Microsoft een aantal interne studio’s die aan exclusieve gameseries werken. Bijvoorbeeld de Forza-raceserie en natuurlijk de bekende shooterfranchise Halo.

Daarbij zijn ook veel van de games die op Xbox 360 en de originele Xbox uitkwamen speelbaar op de Xbox One, soms met verbeterde graphics. Verder kun je voor 9,99 euro per maand een abonnement op Xbox Game Pass afsluiten, waardoor je veel van de nieuwe games zonder extra kosten kunt spelen zolang je dit abonnement behoudt.

De Xbox One is in meerdere edities uitgebracht. De oorspronkelijke Xbox One kom je niet zo vaak meer tegen. Deze is vervangen door de Xbox One S, een compactere variant die verder wel dezelfde games afspeelt.

Daarnaast bestaat er nog de duurdere Xbox One X. Die bezit krachtigere hardware en kan games daardoor in 4K-resolutie weergeven. Perfect dus voor onder je ultra hd-tv. In die zin is de Xbox One X te vergelijken met Sony's PlayStation 4 Pro. Als je graag blu-ray-films kijkt, dan kan dit zowel op de One X als de One S. Beide hebben namelijk een 4K blu-ray drive, waardoor je de nieuwste films in deze resolutie kunt bekijken. De PS4 Pro heeft dit niet.

Lees hier meer Xbox One-tips. Bekijk ook de beste Xbox One-aanbiedingen en koop hier goedkope Xbox One-games.

Xbox Series X / S

De Xbox One wordt sinds november 2020 opgevolgd door de Xbox Series X en Series S. Dit zijn momenteel de nieuwste consoles van Microsoft en dat zal de komende jaren ook nog wel zo blijven. Beide zijn ware krachtpatsers en vooral de X kan zich meten met de PS5. Maar er zijn ook verschillen.

De Series S heeft namelijk geen diskdrive. Spellen zijn er alleen op te downloaden, vergelijkbaar met de eerder besproken PS5 Digital Edition. De ssd biedt daarnaast minder opslagruimte. En alleen de Series X kan games in 4K-resolutie afspelen. Beide spelen verder dezelfde games af. Het prijsverschil is aanzienlijk, zo'n 200 euro.

Verder kennen beide spelcomputers veel overeenkomsten met de eerdere Xbox One-consoles. Zo kun je ook hier een abonnement op Xbox Game Pass op afsluiten, zodat je voor een vast bedrag per maand eindeloos kunt gamen zonder voor elk spel apart te betalen.

Er zijn momenteel nog weinig spellen die je alleen op de Xbox Series X en S kunt spelen. Zo komen Microsofts spellen ook op de pc uit. Toch is er genoeg te spelen. Mede omdat oude Xbox-spellen (Xbox One, Xbox 360 en de eerste Xbox) ook op de Xbox Series X en S werken, met betere graphics en snellere laadtijden. Daarnaast komen de meeste games zowel uit voor de PlayStation-consoles als voor de spelcomputers van Microsoft.

Lees hier meer Xbox Series X en Series S-tips.

Nintendo Switch

De Switch is de nieuwste spelcomputer van Nintendo. Het is een zogenaamde hybride console, wat inhoudt dat je het apparaat op je televisie kunt aansluiten, maar hem ook gewoon kunt meenemen en spellen onderweg op het scherm van het apparaat kunt spelen. Het is dus eigenlijk een console en een handheld in één.

De console krijgt niet alle nieuwste games die op de Xbox One en PlayStation 4 verschijnen. Dat komt omdat de Switch minder krachtige hardware bezit. Daar tegenover staan de games van Nintendo zelf, die vaak van hoge kwaliteit zijn en veel bekendheid genieten – zoals Mario, Zelda en Pokémon.

Veel van deze games zijn ook geschikt voor de hele familie, terwijl games op andere spelcomputers regelmatig alleen voor volwassenen zijn bedoeld. Er zijn ook veel zogeheten indiegames voor de Switch. Spellen van kleine teams die meestal niet zo duur zijn.

Naast de gewone Switch bestaat ook nog de Switch Lite. Die is niet aan te sluiten op een televisie, je kunt deze spelcomputer dus alleen als handheld gebruiken. In zekere zin is het daardoor enigszins de opvolger van de Nintendo 3DS. Het prijsverschil tussen de Switch en de Switch Lite is ongeveer 100 euro. Beide spelen dezelfde spellen af.

Lees hier meer Nintendo Switch-tips. Bekijk ook de beste Switch-aanbiedingen en koop hier goedkope Switch-games.

Oudere consoles

Naast bovengenoemde games zijn er voor een goedkopere prijs ook nog oudere consoles verkrijgbaar, zoals de Xbox 360, PlayStation 3, Wii U en de handhelds Nintendo 3DS en PlayStation Vita. Deze consoles zijn zo goedkoop omdat er bijna geen nieuwe games meer voor uitkomen.

Wel zijn er in hun levensloop veel titels voor verschenen, dus door ze voor een zacht prijsje op de kop te tikken, kun je alsnog goedkoop veel games spelen. Grafisch lopen de apparaten achter en de nieuwste games zijn er niet op verkrijgbaar. Toch zijn het prima instapmodellen voor mensen die kennis willen maken met gaming.

Wat is de beste console?

De verschillende consoles zijn allemaal de moeite waard om in huis te hebben staan, maar bieden ook allemaal unieke eigenschappen die wellicht het beste bij je levensstijl passen. Er is dan ook niet één beste console aan te wijzen. In plaats daarvan moet je kijken welke console het beste voor jou is.

Ik wil de meeste en nieuwste games spelen

Dan moet je bij het aanbod van Sony of Microsoft zijn. De PlayStation- en Xbox-consoles hebben veel van dezelfde titels die erg populair zijn tegenwoordig, van FIFA en Call of Duty tot Assassin’s Creed en Battlefield. Beide consolemakers brengen daarnaast ook hun eigen exclusieve games uit. Vlak ook Nintendo niet uit: dat heeft een uitstekend first party-aanbod met titels als Mario, Zelda en Pokémon. Afhankelijk van welke games je het meeste aanspreken, kun je een keuze maken welke console het beste bij je past.

Online gaming is belangrijk voor mij

Wil je online tegen vrienden of onbekende spelen, dan zijn wederom de Xbox One en PlayStation 4 de beste keuzes. Hoewel de Switch ook online opties heeft, zijn de online services van PlayStation 4 en Xbox One veel uitgebreider. Let wel op dat je een abonnement moet afsluiten om online te kunnen gamen op de consoles.

Ik wil buitenshuis kunnen gamen

Als je het belangrijk vindt om je games niet alleen op televisie, maar ook buitenshuis te kunnen spelen, kom je eigenlijk automatisch uit bij Nintendo's Switch of Switch Lite. De normale Switch is daarbij het meest flexibel, want die kun je zowel op de televisie aansluiten als onderweg op spelen. Of overweeg een Nintendo 3DS. Die is al wat ouder en officieel niet meer in productie, maar is nog wel goedkoop in de winkel (of tweedehands) te vinden.

Ik wil zo goedkoop mogelijk kunnen gamen

Wil je zo goedkoop mogelijk uit zijn met het gamen, dan kun je oudere consoles aanschaffen, zoals de PlayStation 3, Xbox 360, Nintendo 3DS en Wii U. Hier verschijnen nauwelijks nog nieuwe games op, maar er is wel een groot aanbod aan oude games voor verkrijgbaar. En die zijn vaak vele tientjes goedkoper dan de allernieuwste spellen.

Ik wil dat games zo mooi mogelijk worden weergegeven

De mooiste games vereisen de krachtigste hardware. Wil je dus de allerbeste ervaring op grafisch gebied, dan zijn de PlayStation 5 en Xbox Series X / Series S dé console voor jou. Passen die niet binnen je budget, overweg dan een PlayStation 4 Pro of een Xbox One X. Beide consoles kunnen games in 4K-resolutie weergeven.

Games moeten voor heel de familie beschikbaar zijn

Wil je zeker weten dat je een groot aanbod hebt aan games die voor jong en oud geschikt zijn, dan is de Switch de beste keuzes. Hoewel ook op deze platformen games voor volwassenen uitkomen, zijn de games van Nintendo zelf vaak relatief laagdrempelig en minder gewelddadig. Dat betekent niet dat ze alleen voor kinderen leuk zijn: iedereen kan ervan genieten.

Ik wil games in virtual reality kunnen beleven

Als je gebruik wilt maken van virtual reality, kun je het beste een PS4 kopen. Door de PlayStation VR-bril erbij aan te schaffen, kun je een behoorlijk aanbod aan games op deze manier beleven. Het lijkt dan alsof je echt in het spel zit. Games die PlayStation VR ondersteunen, geven dat aan op het doosje.

Spelcomputer kopen: waar moet ik op letten?

Naast dat je moet kijken welke console het beste bij je past, zijn er nog een aantal factoren waar je op moet letten voor of tijdens je aanschaf. Zo kom je niet voor onprettige verrassingen te staan.

Online gamen kost geld

Op alle huidige spelcomputers is een abonnement vereist om online te kunnen gamen. Op de PlayStation-consoles heet dit PlayStation Plus, op de Xbox-consoles Xbox Live Gold en op de Switch heet het Nintendo Switch Online. Een van de manieren om zo'n abonnement te starten, is het aanschaffen van kaartjes. Daarop staat een code die je in de online shops van de spelcomputers kunt invoeren. Voor een maandje, drie maanden of een heel jaar.

Voor deze abonnementen krijg je meer terug dan alleen online multiplayer. Zo ontvang je elke maand gratis games op de PlayStation- en Xbox-spelcomputers. Op de Switch krijg je met een abonnement toegang tot een aantal klassieke NES- en SNES-games waarmee Nintendo ooit groot is geworden. Nostalgisch!

Niet elke console kan 'oude' games afspelen

Het is niet vanzelfsprekend dat een nieuwe console de spellen van de vorige generatie af kan spelen. Samenvattend:

  • De PS4 kan geen PS3-games afspelen
  • De PS5 kan wel PS4-games afspelen
  • De Xbox One kan wel Xbox 360-games afspelen
  • De Xbox One Series X en Series S kunnen wel Xbox One en Xbox 360-games afspelen
  • De Switch kan geen Wii U-games afspelen

En zoals je eerder las, draaien bepaalde spellen op nieuwe hardware juist beter dan op de consoles waarvoor ze ontworpen waren. In vaktermen wordt er ook wel gesproken over backwards compatibility. Zowel Sony als Microsoft maken hier meer werk van de afgelopen tijd. Dat de Switch geen Wii U-games kan afspelen, is eigenlijk logisch: Wii U-games staan op cd's en de Switch werkt op cartridges.

Digitaal is de toekomst

Steeds meer games zijn alleen digitaal verkrijgbaar en dus niet fysiek in de winkels. Elke console heeft een online winkel, waar je gratis en voor niets toegang tot krijgt. Daar kun je met je bankpas, creditcard of PayPal allerlei games aanschaffen. Het gaat dan om games die je ook gewoon in de winkels kunt kopen én om games die alleen in de online shop te vinden zijn. Naast deze betaalmogelijkheden kun je ook geld overmaken naar je account door speciale kaarten te kopen. Voor de PlayStation 4 kun je bijvoorbeeld een PSN Card kopen, terwijl je voor de Xbox One een Xbox Gift Card kunt aanschaffen.

Niet alle toeters en bellen zijn geschikt voor je televisie

De krachtigste versies van de PlayStation 4 en Xbox One, de PlayStation 4 Pro en Xbox One X, kunnen games in 4K afspelen. Uiteraard geldt hetzelfde voor de PlayStation 5 en Xbox Series X en Series S. Dit ziet er onwaarschijnlijk mooi uit, maar let op: dit is alleen zichtbaar op een televisie met 4K-ondersteuning. Natuurlijk werken alle games ook gewoon op oudere televisies. Ze zijn dan alleen iets minder scherp.

Console of game-pc?

Hoewel elke console zijn eigen sterke en zwakke punten heeft, is in principe bijna alles mogelijk met een goede game-pc. Door te investeren in de nieuwste grafische kaarten en andere technologie voor in de systeemkast, kunnen games op hun mooist worden weergegeven. Zeker in combinatie met een gaming-monitor.

Het is daarbij tegenwoordig niet moeilijk om games af te spelen op een pc: met digitale winkels als Steam en GOG.com is het zo simpel als een game aanschaffen, waarna het programma zichzelf installeert. Op een pc kunnen ook veel verschillende soorten controllers worden aangesloten. Of neem je games overal mee naartoe met een sterke game-laptop.

De keerzijde is dat het vaak duurder is om een goede game-pc samen te stellen dan een kant-en-klare console aan te schaffen. Daarbij moet je zelf onderzoek doen naar welke hardware de beste game-pc oplevert, al kun je natuurlijk ook online een gids vinden.

Het antwoord op de vraag 'console of game-pc' komt neer op gebruiksgemak en prijs. Een console is over het algemeen goedkoper dan een pc met de krachtigste componenten van het moment. Je sluit 'm aan op je tv en het gamen kan gelijk beginnen. Dit terwijl het bouwen van een pc wat meer voeten in de aarde heeft. Voor beide valt wat te zeggen!