Console kopen: tips voor de beste spelcomputer

Inhoudsopgave

  1. Welke consoles zijn er?
  2. Wat is de beste console?
  3. Spelcomputer kopen: waar moet ik op letten?
  4. PC of console?

Consoles, ook wel spelcomputers genoemd, zijn een toegankelijke en makkelijke manier om de nieuwste games te spelen. Sony, Microsoft en Nintendo bieden bijvoorbeeld de PlayStation 4, Xbox One en Switch aan, maar hoe weet je welke console het beste bij je past? Waar moet je op letten en wat zijn de verschillende plus- en minpunten van de verschillende consoles? Deze koopgids vergelijkt de verschillende consoles met elkaar en geeft een aantal tips, zodat je binnen de kortste keren virtuele werelden kunt veroveren!

Welke consoles zijn er?

PlayStation 4

De PlayStation 4, veelal afgekort naar PS4, is Sony’s spelcomputer. Op deze console komen bijna alle nieuwe games uit, van de nieuwste FIFA tot Call of Duty. Sony heeft zelf veel interne teams waar verschillende exclusieve games worden gemaakt die op geen andere console verkrijgbaar zijn. Deze games zijn vaak heel filmisch opgezet, vol met interessante personages en een spectaculair verhaal. Denk aan spellen als Uncharted en God of War. Omdat de PlayStation 4 de huidige marktleider is, heeft de console van alle consoles het breedste aanbod aan games. Het is daarbij de enige console met virtual reality-ondersteuning in de vorm van PlayStation VR. Wanneer je een PlayStation 4 koopt, kun je de PlayStation 4 Slim of PlayStation 4 Pro kopen. Laatstgenoemde is krachtiger en kan games in een 4K-resolutie afspelen op een televisie die hiervoor geschikt is. Met de komst van de kleinere en krachtigere varianten, zie je steeds vaker een leuke PS4 aanbieding voor het reguliere model.

Lees hier meer PS4-tips.

Xbox One

De Xbox One is Microsoft’s console en heeft veel van dezelfde games als de PlayStation 4. Ook hier speel je games als FIFA en Call of Duty op, en net zoals Sony heeft Microsoft een aantal interne studio’s die aan exclusieve gameseries werken, bijvoorbeeld de Forza-raceserie en natuurlijk de bekende shooterfranchise Halo. Daarbij zijn ook veel van de games die op Xbox 360 en de originele Xbox uitkwamen speelbaar op de Xbox One, soms met verbeterde graphics. Games die Microsoft zelf uitgeeft, kun je daarnaast vaak ook zowel op Xbox One als op de PC spelen. Tot slot kun je voor 9,99 euro per maand een abonnement op Xbox Game Pass afsluiten, waardoor je veel van de nieuwe games zonder extra kosten kunt spelen zolang je dit abonnement behoudt. Je kunt de Xbox One Slim of Xbox One X kopen. Laatstgenoemde is de meest krachtige console die op dit moment beschikbaar is en toont, net als de PlayStation 4 Pro, games in een resolutie van 4K. Als je graag blu-rays kijkt, kun je beter een Xbox One X of Xbox One S kopen. Die hebben namelijk beide een 4K blu-ray drive, waardoor je de nieuwste films in deze resolutie kunt bekijken.

Lees hier meer Xbox One-tips.

Nintendo 3DS

De 3DS is de enige echte ‘handheld’ die tegenwoordig van belang is. Het apparaat sluit je dus niet op televisie aan: je speelt op het scherm van de console zelf. Daardoor kun je er overal mee spelen. Omdat de handheld al jaren verkrijgbaar is, zijn er honderden games voor alle leeftijden beschikbaar die vaak ook nog eens relatief goedkoper zijn dan games op andere platformen. Wel is de 3DS het minst krachtige apparaat van alle consoles. Daar tegenover staat dat het apparaat – zonder dat daar een speciale bril voor nodig is – games met een 3D-effect kan afspelen, waardoor het lijkt of objecten of personages uit het scherm komen. Er is ook een goedkopere 2DS verkrijgbaar, voor mensen die dit 3D-effect niet belangrijk vinden. Net als bij de Switch is het sterkste element van de 3DS het aanbod aan de vele games van Nintendo zelf – games die op geen andere platforms beschikbaar zijn.

Lees hier meer Nintendo 3DS-tips.

Nintendo Switch

De Switch is de nieuwste spelcomputer van Nintendo. Het is een zogenaamde hybride console, wat inhoudt dat je het apparaat op je televisie kunt aansluiten, maar hem ook gewoon kunt meenemen en spellen onderweg op het scherm van het apparaat kunt spelen. Het is dus eigenlijk een console en een handheld in één. De console krijgt niet alle nieuwste games die op de Xbox One en PlayStation 4 verschijnen. Daar tegenover staan de games van Nintendo zelf, die vaak van hoge kwaliteit zijn en veel bekendheid genieten – zoals Mario, Zelda en Splatoon. Veel van deze games zijn ook geschikt voor de hele familie, terwijl games op andere spelcomputers regelmatig alleen voor volwassenen zijn bedoeld. Er is maar één versie van de Switch verkrijgbaar, dus van verwarring is geen sprake.

Lees hier meer Nintendo Switch-tips.

Oudere consoles

Naast bovengenoemde games zijn er voor een goedkopere prijs ook nog oudere consoles verkrijgbaar, zoals de Xbox 360, PlayStation 3, Wii U en de handheld PlayStation Vita. Deze consoles zijn zo goedkoop omdat er bijna geen nieuwe games meer voor uitkomen. Wel zijn er in hun levensloop veel titels voor verschenen, dus door ze voor een zacht prijsje op de kop te tikken, kun je goedkoop veel games spelen. Grafisch lopen de apparaten achter en de nieuwste games zijn er niet op verkrijgbaar, maar het zijn prima instapmodellen voor mensen die kennis willen maken met gaming.

Wat is de beste console?

De verschillende consoles zijn allemaal de moeite waard om in huis te hebben staan, maar bieden ook allemaal unieke eigenschappen die wellicht het beste bij je levensstijl passen. Er is dan ook niet één beste console aan te wijzen. In plaats daarvan moet je kijken welke console het beste voor jou is.

Ik wil de meeste en nieuwste games spelen
Zowel de PlayStation 4 als Xbox One zijn de beste keuze hiervoor. Beide consoles hebben veel van dezelfde titels die erg populair zijn tegenwoordig, van FIFA en Call of Duty tot Assassin’s Creed en Battlefield. Beide consolemakers brengen daarnaast ook hun eigen exclusieve games uit. Vlak ook Nintendo niet uit: dat heeft een uitstekend first party-aanbod met titels als Mario, Zelda en Pokémon. Afhankelijk van welke games je het meeste aanspreken, kun je een keuze maken welke console het beste bij je past.

Online gaming is belangrijk voor mij
Wil je online tegen vrienden of onbekende spelen, dan zijn wederom de Xbox One en PlayStation 4 de beste keuzes. Hoewel de Switch ook online opties heeft, zijn de online services van PlayStation 4 en Xbox One veel uitgebreider. Let wel op dat je een abonnement moet afsluiten om online te kunnen gamen op de consoles.

Ik wil buitenshuis kunnen gamen
Als je het belangrijk vindt om je games niet alleen op televisie, maar ook buitenshuis te kunnen spelen, zijn de Switch of 3DS (en 2DS) geschikt voor je. De Switch is daarbij het meest flexibel, want die kun je zowel op de televisie aansluiten als onderweg op spelen. De 3DS is een echte handheld, dus daar kan alleen op het scherm van het apparaat mee gespeeld worden.

Ik wil zo goedkoop mogelijk kunnen gamen
Wil je zo goedkoop mogelijk uit zijn met het gamen, dan kun je oudere consoles aanschaffen, zoals de PlayStation 3, Xbox 360 en Wii U. Hier verschijnen nauwelijks nog nieuwe games op, maar er is wel een groot aanbod aan oude games voor verkrijgbaar. Een goed alternatief is de 3DS, die nog wel ondersteund wordt door Nintendo maar relatief goedkoop is.

Ik wil dat games zo mooi mogelijk worden weergegeven
De Xbox One X is de krachtigste console die nu verkrijgbaar is. Alle Xbox One-games zijn er speelbaar op en een groot gedeelte wordt in een resolutie van 4K weergegeven. Een stapje daaronder zit de PlayStation 4 Pro, die alle PlayStation 4-games afspeelt.

Games moeten voor heel de familie beschikbaar zijn
Wil je zeker weten dat je een groot aanbod hebt aan games die voor jong en oud geschikt zijn, dan zijn de Switch en 3DS de beste keuzes. Hoewel ook op deze platformen games voor volwassenen uitkomen, zijn de games van Nintendo zelf vaak relatief laagdrempelig en minder gewelddadig. Dat betekent niet dat ze alleen voor kinderen leuk zijn: iedereen kan ervan genieten.

Ik wil games in virtual reality kunnen beleven
Als je gebruik wilt maken van virtual reality, kun je het beste een PS4 kopen. Door de PlayStation VR-helm erbij aan te schaffen, kun je een behoorlijk aanbod aan games op deze manier beleven. Het lijkt dan alsof je echt in het spel zit. Games die PlayStation VR ondersteunen, geven dat aan op het doosje.

Spelcomputer kopen: waar moet ik op letten?

Naast dat je moet kijken welke console het beste bij je past, zijn er nog een aantal factoren waar je op moet letten voor of tijdens je aanschaf. Zo kom je niet voor onprettige verrassingen te staan.

Consoles blijven niet eeuwig ondersteund worden
De Xbox 360, Wii U en PlayStation 3 krijgen nauwelijks nieuwe games meer. Datzelfde lot staat uiteindelijk ook de PlayStation 4, Xbox One, Switch en 3DS te wachten. Uiteindelijk worden er altijd nieuwe apparaten uitgebracht door de bedrijven achter de consoles, waarna er steeds minder games op de oude platformen verschijnen. Wanneer dit gebeurt, is nu nog niet bekend. Het blijft dus altijd gokken, maar gelukkig hebben alle consoles genoeg games om je voorlopig zoet te houden.

Online gamen kost geld
Op de PlayStation 4 en Xbox One moeten abonnementen worden afgesloten om online tegen elkaar te kunnen gamen. Om zo’n abonnement af te sluiten, kun je gebruikmaken van de eerder genoemde betaalmethodes, maar kun je ook een PlayStation Plus kaart kopen of een Xbox Live Gold kaart aanschaffen. De Nintendo Switch heeft vanaf september 2018 ook een betaalde online multiplayer-dienst. Voor deze abonnementen krijg je wel wat terug. Niet alleen kun je het het online tegen miljoenen andere spelers opnemen, je ontvangt ook elke maand een aantal gratis games op Xbox One en PlayStation 4. Op de Switch krijg je met een abonnement toegang tot een aantal klassieke NES-games waarmee Nintendo ooit groot is geworden.

Niet op elke consoles kun je veel oude games spelen
Hoewel er op de Switch en PlayStation 4 een kleine selectie van oude games speelbaar is, is vooral de Xbox One groot in wat ‘backwards compatibility’ genoemd wordt. Een groot deel van de Xbox 360-games en een klein gedeelte van originele Xbox-games kun je opnieuw kopen voor Xbox One, of, als je de originele versie hebt, gratis afspelen op de Xbox One. Sommige games worden zelfs van betere graphics voorzien.

Digitaal is de toekomst
Steeds meer games zijn alleen digitaal verkrijgbaar en dus niet fysiek in de winkels. Elke console heeft een online winkel, waar je gratis en voor niets toegang tot krijgt. Daar kun je met je bankpas, creditcard of PayPal allerlei games aanschaffen. Het gaat dan om games die je ook gewoon in de winkels kunt kopen én om games die alleen in de online shop te vinden zijn. Naast deze betaalmogelijkheden kun je ook geld overmaken naar je account door speciale kaarten te kopen. Voor de PlayStation 4 kun je een PSN Card kopen, terwijl je voor de Xbox One een Xbox Gift Card kunt aanschaffen.

Niet alle toeters en bellen zijn geschikt voor je televisie
De krachtigste versies van de PlayStation 4 en Xbox One, de PlayStation 4 Pro en Xbox One X, kunnen games in 4K afspelen. Dit ziet er onwaarschijnlijk mooi uit, maar let op: dit is alleen zichtbaar op een televisie met 4K-ondersteuning. Natuurlijk werken alle games ook gewoon op oudere televisies.

PC of console?

Hoewel elke console zijn eigen sterke en zwakke punten heeft, is in principe bijna alles mogelijk met een goede game-PC. Door te investeren in de nieuwste grafische kaarten en andere technologie voor in de systeemkast, kunnen games op hun mooist worden weergegeven. Het is daarbij tegenwoordig niet moeilijk om games af te spelen op een PC: met digitale winkels als Steam en GOG.com is het zo simpel als een game aanschaffen, waarna het programma zichzelf installeert. Op een PC kunnen ook veel verschillende soorten controllers worden aangesloten. Een game-PC kan zelfs draagbaar gemaakt worden door een gaminglaptop aan te schaffen.

De keerzijde is dat het vaak duurder is om een goede game-PC samen te stellen dan een kant-en-klare console aan te schaffen. Daarbij moet je zelf onderzoek doen naar welke hardware de beste game-PC oplevert, al kun je natuurlijk ook online een gids vinden. 

Beste consoles
Populairste consoles