De beste broodbakmachine | Tips en informatie

Wil je de beste broodbakmachine kopen? Met deze tips en informatie weet je precies waar je op moet letten. Vergelijk broodbakmachines op Kieskeurig.nl!

Direct broodbakmachines vergelijken Bekijk en vergelijk

Broodbakmachine kopen

De beste broodbakmachine kopen: tips en informatie

Iedereen kent de heerlijke geur van versgebakken brood wanneer je een bakkerij binnenloopt. Hoe fantastisch zou het zijn als het ‘s ochtends ook in je eigen huis zo ruikt? En als je daarna ook nog eens lekker vers brood op tafel zou hebben staan? Het kan heel eenvoudig met een eigen broodbakmachine.

Maar hoe vind je nu de beste broodbakmachine? En waar moet je allemaal op letten als je een broodbakmachine gaat kopen? Deze en al je andere vragen beantwoorden we op deze pagina.

Direct broodbakmachines vergelijken

Eigenschappen

Eigenschappen van een broodbakmachine

Van wit brood tot donker meergranenbrood en van maïsbrood tot organisch speltbrood, iedereen heeft zijn eigen lievelingsbrood. Gelukkig houden broodbakmachines daar rekening mee. Er zijn dan ook verschillende eigenschappen om op te letten bij je zoektocht naar de beste broodbakmachine.


Programma’s

De meeste broodbakmachines beschikken over een aantal standaardprogramma’s, waarmee je al verschillende soorten brood kunt bakken. Er zijn ook modellen met allerlei extra programma’s, waarmee je nog veel meer lekkers maakt. Hieronder een overzicht van de verschillende soorten programma’s:

• deeg kneden en rijzen
• glutenvrij brood bakken
• zelf roggebrood bakken
• zoete broodjes en cake bakken
• pasta- en pizzadeeg maken

Ook goed om te weten: bijna alle broodbakmachines hebben tegenwoordig ook een functie om zelf jam te maken!

Uitneembaar bakblik

Wanneer je broodbakmachine over een uitneembaar bakblik beschikt, is het wat makkelijker om het brood eruit te halen. Bovendien maakt dit ook het schoonmaken van de machine een stuk eenvoudiger.

Maximaal broodgewicht

Dit is een goede indicatie van de grootte van de broden die je met de machine kunt bakken. Voor een groot gezin is een broodbakmachine met een hoger maximaal gewicht aan te raden. Ben je alleen of met z’n tweetjes of wil je juist kleinere broden bakken, dan heb je minder gewicht nodig.

Korstkleurregelaar

Houd je van brood met een licht knapperig korstje of juist van een stevige donkere korst? Als je hier invloed op wilt hebben, kies dan voor een broodbakmachine met een korstkleurregelaar.

Kijkvenster

Het voordeel van zelf brood bakken met een broodbakmachine is dat je er eigenlijk geen omkijken naar hebt. Maar vind je het toch leuk om te zien hoe jouw brood gebakken wordt, dan kun je een broodbakmachine kopen met een kijkvenster.

Timer

Wil je graag je versgebakken brood al klaar hebben zodra je wakker wordt? Kies dan voor een broodbakmachine met timer. Je vult de machine ’s avonds al met de benodigde ingrediënten, stelt de timer in en je apparaat begint op de ingestelde tijd voor je met bakken. Kun je je brood niet direct uit de machine halen, let er dan op dat deze over een warmhoudfunctie beschikt.

Signaaltoon

Ga je zelf brood bakken met speciale ingrediënten die niet allemaal even lang meegebakken hoeven worden? Dan is het slim om een broodbakmachine te kopen met een signaaltoon. Deze waarschuwt je wanneer het tijd is om bijvoorbeeld rozijnen, olijven of zaden toe te voegen.

Automatische toevoer

Wil je het voor jezelf nog makkelijker maken, dan kies je voor een broodbakmachine met automatische toevoer. Je voegt de extra ingrediënten direct al toe in het daarvoor bestemde bakje. De machine zorgt er dan voor dat deze op het juiste moment aan het brood worden toegevoegd.


Soorten

Soorten broodbakmachines

De meeste broodbakmachines werken op een vergelijkbare manier. Het belangrijkste verschil zit in de specifieke eigenschappen zoals hierboven beschreven. Daarnaast kun je ook nog letten op het materiaal waarvan de broodbakmachine is gemaakt.


 • Kunststof broodbakmachine

  Een groot deel van de broodbakmachines is gemaakt van kunststof. De machine is hierdoor licht van gewicht. Handig, want zo kun je ‘m na gebruik weer makkelijk opbergen en hoeft deze dus niet altijd in de keuken te staan.

 • RVS broodbakmachine

  Houd je meer van een wat industriële of moderne look? Dan spreekt een RVS broodbakmachine je vast aan. Zo’n roestvrijstalen model heeft bovendien als voordeel dat deze makkelijk schoon te maken is.

  Bekijk en vergelijk

Verschillen met brood bakken in de oven

Brood wordt van oudsher natuurlijk gebakken in een oven. Dat kun je natuurlijk nog steeds doen als je thuis zelf brood wilt bakken. Het nadeel is alleen dat het een stuk lastiger is om een mooi resultaat te krijgen. Bovendien moet je het deeg dan ook nog eens met de hand kneden, wat een flinke klus is!

De broodbakmachine neemt je al dat werk uit handen en geeft je altijd een goed gebakken brood. Wel is het zo dat een brood uit de oven vaak een betere korst heeft door het temperatuurverschil bij het plaatsen van het brood in de oven. Daarnaast is het bij brood bakken in de oven moeilijker om een goede vorm van het brood te krijgen.

Voor de echte keukenprinsen en -prinsessen blijft het natuurlijk een mooi proces om zelf brood te bakken in een oven. Maar als je gemak en garantie op een goed resultaat belangrijk vindt is de broodbakmachine een absolute aanrader.


Keuzehulp

Wat is nu de beste broodbakmachine?


Het antwoord is eigenlijk zelfde als dat op de vraag wat het beste brood is: dat hangt af van wat jij persoonlijk het lekkerst vindt. Kijk daarom goed naar de verschillende eigenschappen van broodbakmachines. Zo vind je de beste broodbakmachine voor jouw wensen.

Gaat het je vooral om het eindresultaat en heb je niet zoveel extra wensen? Kies dan voor een eenvoudige broodbakmachine die het deeg voor jou kneedt, laat rijzen en bakt. Met een timer erbij maak je het voor jezelf nog makkelijker en heb je altijd vers brood, wanneer je maar wilt.

Wil je af en toe eens experimenteren met extra ingrediënten en andere soorten brood? Let dan goed op de verschillende programma’s van de broodbakmachine. Een signaal voor het toevoegen van extra ingrediënten of zelfs een automatische toevoer is dan natuurlijk ook handig.

Hygiëne is natuurlijk altijd belangrijk als het op eten aankomt. Ga je vaak zelf brood maken, dan is het aan te raden om de machine ook regelmatig schoon te maken. Kies in zo’n geval voor een RVS broodbakmachine, bij voorkeur met een uitneembaar bakblik. Deze combinatie is het makkelijkst om goed schoon te houden.

Nu je een goed beeld hebt van de mogelijkheden is het nog maar een kleine stap naar jouw ideale broodbakmachine. Geef je voorkeuren aan in onze handige vergelijker en je ziet direct wat de beste broodbakmachines voor jou zijn.


Direct broodbakmachines vergelijken Bekijk en vergelijk

Ontwikkelingen

Nieuwe ontwikkelingen


Wat we de afgelopen jaren in ieder geval hebben gezien is dat broodbakmachines steeds veelzijdiger worden. We worden steeds kritischer op het brood dat we eten en de mogelijkheden van broodbakmachines groeien hierin mee. Maar ook mogelijkheden zoals het bakken van cakes en kleine broodjes is steeds gebruikelijker bij deze machines.

Sommige producenten gaan daarin nog verder. Zo zijn er ook broodbakmachines waarin je vlees, vis, tempeh en andere gerechten kunt bereiden. Daarmee lijken broodbakmachines nog meer functies van de traditionele oven over te gaan nemen.


Beste broodbakmachines
 • 1
  Panasonic SD-2511K
  Panasonic SD-2511K
  10,0 (1)
  Prijs onbekend
  Bekijk product
 • 2
  Brabantia BBEK1114 Broodbakmachine - 19 programma's - RVS
  Brabantia BBEK1114 Broodbakmachine - 19 programma's - RVS
  10,0 (1)
  Prijs onbekend
  Bekijk product
 • 3
  Panasonic SD-2500WXE
  Panasonic SD-2500WXE
  8,4 (46)
  Prijs onbekend
  Bekijk product
Populairste broodbakmachines