Testpanel: Bosch UniversalMulti 12 en AdvancedMulti 18

Op deze pagina lees je het testrapport over de Bosch UniversalMulti 12 en de Bosch AdvancedMulti 18.

Een multitool kan je voor verschillende doeleinden gebruiken. Die van Bosch zijn geschikt om te zagen, slijpen, schuren, frezen, vijlen, krabben en schrapen. Je kan er een hoop kanten mee op. Maar hoe is het resultaat? Doen de apparaten wat je ervan mag verwachten?

En hoe snel gaat het verwisselen van de accessoires? Volgens Bosch is dat binnen 3 seconden gepiept. Hoe denk het testpanel daar over?Index

1. Waar heb je de multitool voor gebruikt?
2. Voordelen
3. Verbeteringen
4. Vergelijk prijzen van de Bosch UniversalMulti 12
5. Vergelijk prijzen van de Bosch AdvancedMulti 18


resultaat van de Bosch UniversalMulti 12 en de Bosch AdvancedMulti 18


Wat was je eerste reactie?

Deze testers hebben de Bosch UniversalMulti 12 gebruikt.

Cindy Van Vliet, 42 jaar
Diverse kaketoe-speeltjes gemaakt, waarbij hout op maat gezaagd moest worden en glad geschuurd. Ditzelfde geldt voor de acryl-platen (zagen en schuren). Ik heb zowel houten platen op maat en in vorm gezaagd, alsmede lange stokken ingekort of blokjes van gezaagd. Dus ook beide manieren van zagen kunnen toepassen.

Patrick Van De Schoot, 38 jaar

De trap verfvrij gemaakt en het hout geschuud.

Kirsten Snoeij-Groos, 27 jaar

Cilinderslot in een houten schutting uitgestoken en de schutting geschuurd.

We hadden graag ook de roestvrijstalen sleuf van het slot uitgezaagd maar er zaten geen metaalzaagjes bij dus dan was de zaag kapot gegaan waarschijnlijk.

Kate Van Der Vorst, 36 jaar

Veel hout (op maat) gezaagd voor een kast in de babykamer en bij een tegelvloer de voegen verwijderd.

Stacey Verwijs, 27 jaar
Het blad met ongelijke randen van een tafel van een geschuurd
Er wordt een gehele woonkamervloer verwijderd, hierbij is de zaag veelvuldig gebruikt.

Kees Van Woudenbergh, 37 jaar
Ik ben bezig gegaan met het opknappen van een schuur. Ik heb de daklijsten geschuurd , een stuk hout wat om de dakgoot zit er tussen uit gezaagd, verder verf van de daklijsten gehaald voor het schuren. Ook heb ik een metalen beugel doorgezaagd.

Martin Steenman, 48 jaar

Badkamer voegen verwijderd, deels tegelwerk verwijderd en sleuven geslepen tbv nieuw leidingwerk.

Ruben Tullenaar, 42 jaar
Ik ben bezig geweest met het schuren van een houten kast, plinten aangebracht voor een houten vloer (zagen) en bezig geweest met het restaureren van een oldtimer (metaal schuren en zagen).

Henry Van Lohuizen, 37 jaar
Nieuwe vloer leggen en de oude verwijderen.

Maartje Van De M, 39 jaar

We hebben metalen deurkozijnen gezaagd, spijkers en schroeven gezaagd, laminaat bijgesneden, draagbalk ingezaagd en voegen verwijdert.


Deze mensen hebben de Bosch AdvancedMulti 18


C. De Gouw, 43 jaar
Hobbymatig hout gezaagd en geschuurd

Shosh Eys, 30 jaar
Ik heb balken op maat gezaagd en geschuurd voor een frame, ook planken/balken voor het dak van het tuinhuisje op maat gezaagd.

Lonneke Bahler, 30 jaar
We hebben tapijt verwijderd met daarbij dus de oude lijmresten die bleven zitten en een nieuwe laminaatvloer er in gelegd. Verder zijn we bezig geweest met het plaatsen van een schutting.

Brigitte Bolder, 45 jaar
Ik ben bezig met het strippen van mijn trap. Hier zit op dit moment dik tapijt met rubber ondertapijt onder. Verder heb ik een kastje glad gemaakt om te kunnen schilderen.

Sam Man, 37 jaar
Ik heb een gips/houten muur doorgezaagd om bij het ventilatiesysteem te kunnen, deze was ooit ingebouwd. Ik heb er een deur van gemaakt. Randen en plinten aangebracht en afgevlakt met de tool. Tevens heb ik onze schutting op maat gezaagd, is van composiet (mix hout en kunststof) wat normaal gesproken erg snel splijt, maar is goed gelukt!!

Maurice Raemaekers, 30 jaar
Wij hebben het dak van het tuin huis geupgrade naar een pannendak. Shingles van het dak afgehaald en verschillende planken vervangen.

Fedde Feelders, 27 jaar
Ik heb wat plankjes schuin afgezaagd voor een houten bord wat ik wil gaan maken, een stukje van een trap gedaan de lijmresten verwijdert, laatjes geschuurd en wat metaal gezaagd.

Stefan Janssen, 31 jaar

Gebruikt tijdens de bouw van mijn carport en deel van de bar

Janet Massir, 47 jaar
Schuren van de voordeur, het raamkozijn, plinten en kleine hoekjes/randjes van de deur en zagen van een smal randje en van planken.

Patrick Schollema, 39 jaar
Gedeelte van onze keuken en wat aluminium beugels gezaagd.Wat zijn de voordelen?

Deze personen hebben de Bosch UniversalMulti 12

Kirsten Snoeij-Groos
Starlock systeem is erg makkelijk, hij is zeer handzaam en klein, het lichtje erop is makkelijk, batterij laad snel op en het verstellen van de snelheid is erg fijn.

Het fijnste is dat je 1 (klein) apparaat hebt voor veel verschillende klussen

Stacey Verwijs
Vaak zit je te prutsen met een (decoupeer)zaag op een klein of lastig oppervlak, met de Multitool kun je op ongemakkelijke en ongebruikelijke plekken en ondergrond prima je werk doen. Daarbij is makkelijk te switchen van houtwerk naar metaalwerk. Gewoon een ideaal apparaat om naast ander (elektrisch)gereedschap er bij te hebben.

Kees Van Woudenbergh
Fijn dat het op een accu werkt, zodat je niet steeds met een snoer zit te knoeien.

Martin Steenman

Snel verwisselen van accessoires en de verlichting was ik uitermate tevreden over. Ook de accuduur viel mij reuze mee. De 1 meegeleverde accu was zeker voldoende om de gehele dag te gebruiken, moest hem tussentijds wel opladen maar dat ging zeer snel met de geleverde oplader.

Cindy Van Vliet
Ik was positief verbaasd over de goede kracht van dit apparaat die op ACCU werkt i.v.m. apparaten op netstroom. Vele extra accessoires verkrijgbaar, waardoor de gebruikersmogelijkheden bijna eindeloos zijn. Zeer eenvoudig in enkele seconden wisselen van accessoires (i.t.t. vele vergelijkbare apparaten). Lange levensduur van de accu. Apparaat ligt goed in de hand en is absoluut niet zwaar (heb zelf weinig kracht en een pols met lichte beperking en ik kon er heel goed en lang mee werken zonder problemen). Ideaal om mee te werken in kleine ruimtes (zoals mijn piepkleine balkon, die nu niet vol lang met meerdere apparaten en snoeren !).

Maartje Van De M
- Veelzijdig gebruik
- Snoerloos
- Gemakkelijk te hanterenDeze personen hebben de Bosch AdvancedMulti 18 gebruikt


Shosh Eys
Werkt op accu, geen gedoe met verlengsnoeren.
Kan ook zagen, iets wat bij andere multitools soms ontbreekt.

Lonneke Bahler
Het is een ontzettend fijne tool waarbij het geweldig is daar je binnen een paar seconde kan wisselen van gereedschap en daardoor snel en efficiënt kan werken. Daarnaast vonden we het heel erg fijn dat het werkoppervlak verlicht werd.

Brigitte Bolder
De verlichting op de voorkant tijdens het werken met de Multitool is geweldig. Handvat is links en rechtshandig te zetten en een goede sterke accu zodat een kabel niet nodig is.

Sam Man
Het gewicht is precies goed bij het zagen, hierdoor is zonder workmate is de lijn loodrecht in mijn geval. Nieuw opzetstuk gaat kinderlijk eenvoudig.

Maurice Raemaekers

Zeer lange accuduur, tevens laad de accu zeer snel op. De accu is op meerdere apparaten toepasbaar. Krachtige motor.

Veelzijdig apparaat, met voldoende accessoires en uitbreid mogelijkheden.

Handig in krappe ruimtes. Een must have voor iedere klusser

Janet Massir

De goede hanteerbaarheid (fijne grip), de vele mogelijkheden, het precisiewerk dat je ermee kunt doen, het feit dat hij snoerloos is en toch lang meegaat en een krachtige en snel oplaadbare accu heeft, de verlichting, en het gemak waarmee de verschillende hulpstukken te verwisselen zijn. En de mogelijkheid tot stofafzuiging, maar of dit goed werkt, weet ik niet omdat er dit onderdeel er niet bij zat.

Patrick Schollema
Kan voor een breed scala van klussen worden gebruikt en de accu snel opgeladen en houd het lang vol.Wat zou je verbeteren?

Patrick Van De Schoot
Eventueel een opvang zak voor het zaagsel er aan maken, dan stoft het niet zo.

Kirsten Snoeij-Groos
Meer tools in de basisset zoals een tweede accu en ijzerzaagjes.
Een inschroefbaar handvat (zoals bij een slijptol) zou handig zijn zodat je hem wat stabieler vast kunt houden.


Stacey Verwijs
Op zich heb ik maar één puntje. Maar dat is inherent aan de robuustheid van het apparaat. Hij is wat zwaar om in je hand te hebben met fijn en precies werk. Dan mis ik echt een extra handgreep aan de Multitool. Waarschijnlijk zal deze los te verkrijgen zijn, maar ik had hem er graag standaard bij gehad.

Kees Van Woudenbergh
Mag meer power bij het doorslijpen van metaal ging het net.

Martin Steenman

Stofafzuiging en in de basisset wat meer zaag/snij tools. Een 2de accu zou dan ook idealer zijn. Maar uiteraard zal dat weer ten koste gaan van de voordelige basisset.

Ruben Tullenaar
Ik heb de 12volt mogen testen. Merk duidelijk dat als ik met metaal werk, dat het extra belastend is. De accu is een stuk sneller leeg.

Cindy Van Vliet

Indien technisch mogelijk, zou het ideaal zijn als er ook enige boor-toepassingen mogelijk zouden zijn.

Deze personen hebben de Bosch AdvancedMulti 18 gebruikt

Shosh Eys
De accu gaat snel leeg, als deze wat langzamer leeg ging was dat handig bij grotere klussen.

Lonneke Bahler
Geen, het is vooral een geweldige tool om er bij te hebben voor preciezer werk. Voor het grovere werk is het wel fijn om bijvoorbeeld een decoupeerzaag te hebben.

Brigitte Bolder
Geen afzuigsysteem voor stofdelen. Hierdoor ligt er overal stofjes en ook de Multitool wordt erg vies.

Stefan Janssen
- Accu's zijn redelijk snel leeg.
- Opladen duurt lang.