Welke soorten stofzuigers zijn er?

Inhoudsopgave

  1. Sledestofzuiger
  2. Kleine stofzuiger
  3. Steelstofzuiger
  4. Kruimelzuiger
  5. Alleszuiger
  6. Robotstofzuiger

De automatische stofzuiger is een van de beste uitvindingen voor het huishouden. Voor ieder huishouden is wel een passende stofzuiger te vinden. Of je nu huisdieren hebt, water wilt kunnen opzuigen of de vloer ook wilt kunnen stomen: er is een altijd een apparaat te vinden dat aansluit bij jouw behoeften. De gewone stofzuiger ken je al, steelstofzuigers worden steeds populairder en ook robotstofzuigers winnen aan populariteit. Hieronder leggen we uit welke soorten stofzuigers er zijn en waarom ze wel of niet bij jouw huishouden passen.

Sledestofzuiger

Een sledestofzuiger bestaat uit een deel met motor en stofreservoir, dat met een stofzuigerslang aan de steel en stofzuigmond is verbonden. Er zijn sledestofzuigers verkrijgbaar met en zonder stofzak. Houd er rekening mee dat je per stofzuigerzak ongeveer 1,5 tot 2 euro moet betalen; die kosten heb je bij een zakloze stofzuiger niet. Vaak hebben sledestofzuigers een snoer, maar tegenwoordig zijn er ook snoerloze sledestofzuigers verkrijgbaar.

Kleine stofzuiger

Woon je klein of moet je veel trappen zuigen, dan is een kleine stofzuiger een goede oplossing. Sommige lichtgewicht stofzuigers wegen maar vijf kilo en ze zijn vaak snoerloos, voor maximale bewegingsvrijheid. Wel moet je regelmatig de accu opladen. Heb je huisdieren, luchtwegklachten of een huisstofmijtallergie, kies dan voor een stofzuiger met een turboborstel en een microfilter of HEPA-filter. De turboborstel garandeert een grote zuigkracht en een goede opname van vuil en haren. Het filter zorgt ervoor dat de uitgeblazen lucht geen allergenen bevat.

Steelstofzuiger

De laatste jaren zijn steelstofzuigers ( ook wel accu stofzuiger genoemd) enorm in trek. De nieuwste modellen hebben een sterke lithium-Ion accu met een hoog vermogen, een lange werktijd en een constante zuigkracht. Steelstofzuigers zijn altijd draadloos, voorzien van een stofreservoir en ze nemen weinig ruimte in. Dat maakt ze bijzonder handzaam in het gebruik, ook omdat je niet steeds een stopcontact hoeft te zoeken voor het snoer.

Naast de gewone steelstofzuiger kun je ook kiezen voor een 2-in-1 model. Dat is een kruimeldief met steel, waarmee je zowel de vloer als kleine oppervlakken kunt stofzuigen. Handig voor kleine klusjes tussendoor! Daarnaast zijn er steelstofzuigers die kunnen zuigen, stomen en borstelen. Zo’n apparaat kun je dus zowel als stofzuiger en als stomer gebruiken. Met een stoomreiniger vernietig je schimmelsporen en bacteriën, verwijder je geurtjes en kun je gladde vloeren eenvoudig hygiënisch schoon maken.

Kruimelzuiger

Een kruimeldief is een prima aanvulling op je gewone stofzuiger. Zo’n compacte handstofzuiger ligt altijd voor het grijpen en is daardoor snel gepakt als er na het ontbijt wat kruimels op de vloer liggen. Een handstofzuiger is ook ideaal te gebruiken op plekken waar geen stroom is, bijvoorbeeld als autostofzuiger.

Er zijn ook kruimelzuigers die alleen als auto-stofzuiger gebruikt worden. Je kunt deze aansluiten op de sigarettenaansteker van de auto, zodat de accu altijd opgeladen is en jij in de file even snel de auto kunt schoonmaken.

Alleszuiger

Een alleszuiger bestaat uit een ketel op wielen, en wordt daarom ook wel een ketelstofzuiger genoemd. Een ketelstofzuiger heeft een aanzienlijk groter stofreservoir dan een sledestofzuiger en is geschikt voor het opzuigen van grof vuil en bouwstof en vaak ook vloeistoffen. Dat zijn dingen die je met een gewone stofzuiger niet kunt opzuigen. Alleszuigers zijn vooral handig als je aan het verbouwen bent of vaak in vochtige ruimtes moet werken. Wil je alleen vloeistoffen opzuigen, kies dan voor een speciale waterzuiger.

Robotstofzuiger

Bij alle bovengenoemde stofzuigers moet je zelf nog het werk doen, maar een robotstofzuiger kan zelfstandig een ruimte stofzuigen. Er zijn ook robotstofzuigers die zowel kunnen stofzuigen als dweilen. Het enige wat jij hoeft te doen is de vloer vrij maken; de robot maakt, met behulp van een slim navigatiesysteem, vervolgens je vloer schoon.

Sommige modellen keren vanzelf weer terug naar het laadstation als de klus geklaard is of de accu bijna leeg is. Ook zijn er robotzuigers die je via een app op je smartphone kunt aansturen. Wil je een robot kopen, let dan goed op de tijd die de accu meegaat en de grootte van het stofreservoir.